Elektrische plukwagen met zonnepanelen wint ‘Idee van het Jaar’

Plukwagen zonnepanelen

Elektrische plukwagen met zonnepanelen wint ‘Idee van het Jaar’

Jan Lowet uit Hoeselt heeft een elektrische plukwagen met zonnepanelen ontworpen en wint daarmee het ‘Idee van het Jaar’. Plukwagens worden gebruikt om beter het fruit te kunnen plukken of de bomen te kunnen snoeien. Elektrische plukwagens bestonden al, maar die moeten elke dag worden opgeladen en dus zocht Jan een alternatief.

Jan Lowet uit Hoeselt kwam op het idee om een elektrische plukwagen met zonnepanelen te gebruiken. Dat is een soort stelling met wieltjes onder, om makkelijk in de boomgaarden aan het fruit te kunnen. Een versie met een dieselmotor heeft heel wat nadelen. “Slecht voor het milieu en voor de gezondheid, bovendien draait zo’n motor ook de hele tijd”, zegt Lowet. “Als er zonnepanelen op een elektrische plukwagen staan, draait de motor alleen als je hem gebruikt, bovendien moet die niet elke dag worden opgeladen.”

Afdak

Een mooi meegenomen effect van zonnepanelen op een plukwagen is de bescherming. Jan Lowet: “Die zonnepanelen vormen een soort afdakje. Dat is handig voor de mensen die erop zitten, want nu zijn ze tegelijk beschermd tegen de zon én tegen de regen.”

Voor het ‘Idee van het Jaar’ van het vakblad Fruit, krijgt Jan Lowet een prijs van 1.250 euro

Bron artikel: Radio2.be/limburg
Bronfoto:Vakblad Fruit

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *