PIDbox regenereert Scheuten Solar zonnepaneel met zware rendementsverliezen

PIDbox regenereert Scheuten Solar zonnepaneel met zware rendementsverliezen

Omwille van het fenomeen Potential Induced Degradation (PID) kunnen zonnepanelen rendementsverliezen tot maar liefst 70% lijden. iLumen ontwikkelde de PIDbox, een toestel dat het rendement van zonnepanelen met PID verhoogt en de levensduur ervan verlengt.

Op veel Vlaamse daken liggen momenteel, voor een totaalvermogen van 50 à 60 MWp, zonnepanelen van de (failliete) producent Scheuten Solar geïnstalleerd. Deze panelen blijken erg PID-gevoelig te zijn.

iLumen voerde een elektroluminescentie (EL) test uit op enkele polykristallijne Scheuten Solar (P6-60i30) zonnepanelen met een oorspronkelijk vermogen van 230 Wp , die reeds vijf jaar in gebruik waren. Bij een zonnepaneel zonder PID hebben alle cellen in de EL-test dezelfde helderheid. Dit is duidelijk niet het geval voor de op PID onderzochte zonnepanelen. Sommige cellen zijn niet langer of niet helemaal opgelicht, hetgeen op de aanwezigheid van PID wijst.

De Scheuten Solar zonnepanelen blijken zeer PID gevoelig en krijgen met andere woorden te maken met gevoelige rendementsverliezen. Het rendement van het slechtste paneel was gelijk aan 48,7% van zijn initiële waarde en dit na amper vijf jaar.

scheuten-solar-pid
Figuur 1: Scheuten Solar paneel met PID

In figuur 2 worden de resultaten getoond van de EL-test die een tweetal weken na de installatie van de PIDbox werd uitgevoerd. Zoals zichtbaar is, zijn de cellen veel meer opgelicht en zijn ze quasi allen even helder. Na de installatie van de PIDbox nam de efficiëntie van het Scheuten Solar zonnepaneel binnen een tijdsbestek van 3 maanden toe tot 99,6% van de initiële waarde.

scheuten-solar-1
Figuur 2: Scheuten Solar paneel 2 weken na installatie PIDbox

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *