Elektroluminescentie test toont PID bij Yingli Panda panelen

Elektroluminescentie test toont PID bij Yingli Panda panelen

Omwille van het fenomeen Potential Induced Degradation (PID) kunnen zonnepanelen rendementsverliezen tot maar liefst 70% lijden. iLumen ontwikkelde de PIDbox, een toestel dat het rendement van zonnepanelen met PID verhoogt en de levensduur ervan verlengt.

Op veel Vlaamse daken liggen momenteel monokristallijne Yingli Panda YL275C-30b zonnepanelen geïnstalleerd. Net zoals de eerder onderzochte Ben Q en Scheuten Solar zonnepanelen, zijn deze panelen onderworpen aan rendementsverliezen ten gevolge van PID.

iLumen voerde een elektroluminescentie (EL) test uit op enkele monokristallijne Yingli Panda YL270C-30b zonnepanelen van 270Wp, die 2,5 jaar geleden in gebruik werden genomen. Bij een zonnepaneel zonder PID hebben alle cellen in de EL-test dezelfde helderheid. Dit is duidelijk niet het geval voor de op PID onderzochte zonnepanelen. Sommige cellen zijn niet langer of niet helemaal opgelicht, hetgeen op de aanwezigheid van PID wijst.

De Yingli Panda zonnepanelen blijken zeer PID gevoelig en krijgen met andere woorden te maken met gevoelige rendementsverliezen. Het rendement van het slechtste paneel was gelijk aan 86,3% van zijn initiële waarde en dit amper na 1,5 jaar.

Yingli Panda
Figuur 1: Yingli Panda paneel met PID

In figuur 2 worden de resultaten getoond van de EL-test die vier weken na de installatie van de PIDbox werd uitgevoerd. Zoals zichtbaar is, zijn de cellen veel meer opgelicht en zijn ze quasi allen even helder. Na de installatie van de PIDbox nam de efficiëntie van het Yingli Panda  zonnepaneel toe tot 98,7% van de initiële waarde.

panda-goed
Figuur 2: Yingli Panda paneel na installatie PIDbox

PV performantie tool

Vaak zijn eigenaars van zonnepaneleninstallaties zich niet bewust van het feit dan hun panelen aan PID onderworpen zijn. Rendementsverliezen zijn uiteraard nefast voor uw elektriciteitsproductie en uw energiefactuur. Met de gratis PV performantie tool van iLumen kan u nagaan of uw zonnepanelen naar behoren presteren of mogelijk onderworpen zijn aan rendementsverliezen ten gevolge van Potential Induced Degradation.

Zijn uw zonnepanelen PID-gevoelig?

Zoek het uit met onze gratis PV performantie tool !

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *