Elektroluminescentie test toont PID bij Ben Q zonnepanelen

Ben Q without PID

Elektroluminescentie test toont PID bij Ben Q zonnepanelen

Omwille van het fenomeen Potential Induced Degradation (PID) kunnen zonnepanelen rendementsverliezen tot maar liefst 70% lijden. iLumen ontwikkelde de PIDbox, een toestel dat het rendement van zonnepanelen met PID verhoogt en de levensduur ervan verlengt.

Ben Q produceert monokristallijne zonnepanelen in zijn Sun Forte reeks. Het claimt dat deze panelen ‘PID-free’ zijn, oftewel niet te maken krijgen met PID.

iLumen voerde een elektroluminescentie (EL) test uit op een Ben Q Sun Forte 327 model. Bij een zonnepaneel zonder PID hebben alle cellen in de EL-test dezelfde helderheid. Dit is duidelijk niet het geval voor de op PID onderzochte zonnepanelen. Sommige cellen zijn niet langer of niet helemaal opgelicht, hetgeen op de aanwezigheid van PID wijst. In tegenstelling tot de verklaringen van Ben Q, zijn hun Sun Forte panelen wel degelijk gevoelig voor PID en de daarbij horende rendementsverliezen. Het rendement van het slechtste paneel was gelijk aan 81,3% van zijn initiële waarde en dit amper na 1,5 jaar.

Ben Q PID
Figuur 1: Ben Q Sun Forte 327 zonnepaneel met PID

In figuur 2 worden de resultaten getoond van de EL-test die vier weken na de installatie van de PIDbox werd uitgevoerd. Zoals zichtbaar is, zijn de cellen veel meer opgelicht en zijn ze quasi allen even helder. Na de installatie van de PIDbox nam de efficiëntie van het Ben Q Sun Forte 327 zonnepaneel toe tot 98% van de initiële waarde.

Ben Q without PID
Figuur 2: Ben Q Sun Forte 327 zonnepaneel na de installatie van de PIDbox

Wij testen één van uw zonnepanelen volledig vrijblijvend op PID! Doe uw aanvraag via ons contactformulier !

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief !

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *