Handelsmissie Emma Pieters iLumen
Emma Pieters blikt terug op handelsmissie iLumen: ‘De missie van mijn dromen!’

In het kader van het Inisol-project van de Solvay Business School (VUB), vertegenwoordigde laatstejaarsstudente Handelsingenieur Emma Pieters iLumen tijdens een drie weken durende handelsmissie in Maleisië en Singapore. Emma blikt met veel plezier terug op wat voor haar een onvergetelijke ervaring was.

“De handelsmissie is een keuzepraktijkvak voor de laatstejaarsstudenten Handelsingenieur aan de VUB. Dit project wordt georganiseerd in samenwerking met Inisol, waar ik vice-voorzitter van ben. Concreet is het de bedoeling dat we door middel van deze handelsmissie bruggen bouwen tussen de academische wereld en de bedrijfswereld. Als studenten krijgen we de verantwoordelijkheid om Belgische bedrijven te vertegenwoordigen in het buitenland. Wij worden hierbij zeer sterk ondersteund door Flanders Investment & Trade (FIT). Wat mij sterk aansprak aan de handelsmissie, is dat de deelnemers de kans krijgen om kennis te maken met het commerciële aspect van het ondernemerslandschap. Ik zag het dan ook als een enorme opportuniteit om op deze manier de nodige praktijkervaring op te doen.”

iLumen

Emma trad tijdens haar handelsmissie op als vertegenwoordiger van iLumen. Waarom juist die onderneming? “De voorzitter van de handelsmissie maakte me er op attent dat iLumen vorig jaar de UNIZO Limburg Export Award (wereldwijd) won. Het werd me al snel duidelijk dat iLumen een dynamische onderneming is met innovatieve producten zoals de PIDbox.  Dat maakte het er natuurlijk alleen maar interessanter op.”

“Onze samenwerking verliep uitstekend. Ik kreeg vooraf een opleiding en kon daardoor zeer goed voorbereid aan mijn missie beginnen. Ik waardeer ook sterk dat ik bij iLumen op een eenvoudige manier toegang kreeg tot verschillende contactpersonen. Het was bijvoorbeeld leuk om vast te stellen dat mijn project via de sociale media van iLumen aan de buitenwereld kenbaar werd gemaakt. Ik werd van kortbij opgevolgd maar kreeg toch voldoende vrijheid. Kortom, ik kan alleen maar tevreden zijn met mijn keuze voor iLumen.”

‘Watervaleffect’ 

Emma1

Tijdens haar verblijf in Azië kreeg Emma te maken met een totaal andere cultuur dan in West-Europa. “Het viel meteen op dat de hiërarchie in landen zoals Maleisië totaal anders ligt dan bij ons, zeker voor een jong persoon als ikzelf. Ik sprak in Maleisië en Singapore met verschillende bedrijven. Met hen communiceren was niet altijd even eenvoudig. Zelfs de bedrijfsleiders hebben het soms moeilijk om zich in goed Engels verstaanbaar te maken. Emails worden, in tegenstelling tot bij ons, niet meermaals per dag gecheckt. Je kan je dus we voorstellen dat het niet altijd even gemakkelijk was om een afspraak vast te leggen.”

“Toch kreeg ik de kans om met verschillende bedrijven in gesprek te gaan, zij het soms via een omweg. Zo ontmoette ik op een netwerkevenement op de ambassade de CFO van GreenTech. Hij nam onmiddellijk contact op met de vice-president van de Malaysian Photovoltaic Industry Association, het overkoepelend orgaan van PV-ondernemingen in Maleisië. Een afspraak was meteen geregeld. Door de juiste contacten te leggen, creëer je al snel een watervaleffect.

“Tijdens het tweede deel van mijn missie vertoefde ik drie dagen in Singapore”, gaat Emma verder. “Ik had er een viertal meetings, waaronder eentje met Juwi. In tegenstelling tot in Maleisië kiest men in Singapore voor een meer Europese aanpak. Het is er veel gemakkelijker om bepaalde zaken gedaan te krijgen. De meetings zijn ook erg direct en ‘to the point’. Tijdens de vergaderingen in Singapore zaten er soms vijf tot zeven personen tegenover mij. Het is er ook de gewoonte om voor aanvang van een overleg de schoenen uit te doen. ”

PIDbox

Het uiteindelijke doel van Emma’s missie was natuurlijk het voorstellen en promoten van de PIDbox van iLumen aan geïnteresseerde ondernemingen. Hoe werd er op dit product gereageerd? “De bedrijven met wie ik sprak waren allen vertrouwd met het fenomeen Potential Induced Degradation. Zij waren dan ook erg onder de indruk van de PIDbox. De kans is groot dat mijn missie uiteindelijk zal resulteren in een aantal samenwerkingen tussen iLumen en de bedrijven die ik ter plaatse bezocht!”

Emma 3

‘Missie van mijn dromen’

Afsluitend richt Emma zich graag tot de HI-studenten die tijdens volgend academiejaar de kans krijgen om een handelsmissie te voltooien. “Ik kan deze ervaring aan iedereen aanraden! Niet enkel omwille van het project, maar ook omwille van de kans die je krijgt om bij te leren over het bedrijfsleven, andere culturen en jezelf.  Tijdens de handelsmissie leer je bepaalde vaardigheden aan die belangrijk kunnen zijn in de bedrijfswereld. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om flexibel om te gaan met onverwachte wendingen.”

“Toen ik een studiekeuze moest maken, koos ik bewust voor de VUB omwille van deze handelsmissie. Uiteindelijk ben ik dolblij dat ik destijds die keuze gemaakt heb. Het was de handelsmissie zoals ik deze vijf jaar geleden in mijn dromen had voorgesteld!”

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS