Energiefactuur 40% hoger in afgelopen 5 jaar

Energiefactuur

Energiefactuur 40% hoger in afgelopen 5 jaar

Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet ons land zijn energieswitch versnellen. Dat betekent voor de consument niet alleen kiezen voor meer hernieuwbare energie, maar ook inspanningen leveren om minder elektriciteit te verbruiken. Het Laatste Nieuws ging eens kijken naar hoe ons verbruik het afgelopen decennium evolueerde en hoe zich dat vertaald zag in onze energiefactuur.

Gunstige evolutie in verbruik

In 2009 verbruikte een Vlaams gezin gemiddeld 4.288 kilowattuur per jaar. In 2018 bedroeg het jaarverbruik 3.166 kilowattuur, goed voor een daling van ruim 26%. Belangrijke kanttekening daarbij is dat gezinnen met zonnepanelen het cijfer fors naar beneden helpen. Ze nemen veel minder elektriciteit af van het net, omdat ze ook gebruik maken van de stroom die hun zonnepanelen opwekken. Begin mei stond de teller in totaal op 378.939 installaties in Vlaanderen, samen goed voor een vermogen van 2.823 megawatt.

Andere factoren die een dalend energieverbruik bewerkstelligen zijn onder meer een betere woningisolatie en energiezuinig

 

overstap op hernieuwbare alternatieven spelen hierin een cruciale rol.

Goed om weten is dat we vandaag vooral energie spenderen aan woningverwarming, de verwarming van sanitair, verlichting, koken, wassen, koelen en vriezen. We hebben dus al een mooie stap in de goede richting gezet, al rest er bij heel wat gezinnen nog altijd veel potentieel voor een lager energieverbruik.

Tot 40 procent duurder door stijgende heffingen en nettarieven

U zou kunnen denken dat onze energiefacturen dan ook collectief gedaald zijn, maar het omgekeerde blijkt waar. In mei 2019 betaalde u bij een verbruik van 3.500 kilowattuur met een tweevoudige meter 946,67 euro, terwijl u in januari 2015 amper 675,63 euro hoefde op te hoesten. We kijken dus op een stijging van 40%. Vooral de dure heffingen, belastingverhogingen en nettarieven lieten de stroomfactuur aandikken. Die evolutie heeft het effect van het gedaalde energieverbruik in de eindafrekening dus jammer genoeg grotendeels uitgevlakt. Dezelfde vaststelling geldt voor de aardgasfactuur: vandaag gemiddeld 1.163,65 euro versus 1.291,31 euro in januari 2015.

Besparen door te vergelijken

Het jammere is dat veel gezinnen ook sowieso meer betalen dan nodig. Met rationeel energieverbruik en energiegunstige renovaties kan u vaak nog enorm veel besparen en ook uw energiefactuur op tijd en stond vergelijken met het marktaanbod van de energieleveranciers is een slimme zet, die soms tot een paar honderd euro verschil in de jaarfactuur kan opleveren.

Bron: Het Laatste Nieuws, 13 augustus 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (9)

 • Jean D Reply

  Het klopt niet meer want deze maand december 2019 betaal je nu bij de voordeligste leverancier 737€ voor die 3500Kwh = slechts een stijging van 9%. Voor aardgas is er zelfs een daling want de aardgasprijs zit in een serieuze neerwaartse trend.

  20 december 2019 at 13:15
 • jean D Reply

  Dat klopt.
  Bij mij is de prosumententax ongeveer 25% van de totale kost. Tel daarbij de verhoging van de BTW van 6 % naar 21%. Dan kom je zeker samen aan meer dan 40% verhoging enkel door de taxen.

  11 oktober 2019 at 12:21
 • Marc Reply

  Iedere dag wordt er ons gezegd om in de toekomst minder energie, dus minder electriciteit te verbruiken. Anderzijds zouden we met ons allen een electrische fiets, een electrische auto, een verwarming met warmtepompen enz. moeten aanschaffen. Begin met de BTW op electriciteit fel te verminderen, het is tenslotte een basisbehoefte voor iedereen!

  11 september 2019 at 21:35
 • Jean Reply

  In de wintermaanden, te weinig zonlicht, in de zomer te veel productie, meer dan nodig voor het laden van de batterij, Wat met doen met de overschot. Niet op het net plaatsen, zijn niet aangesloten op het net.
  Dan promoot men nog het elektrisch rijden, hoe groot moet dan mijn opslag capaciteit zijn en in de donkere maanden sowieso een tekort, wat gaat dat kosten, zelfs met de subsidies van Belgische staat.
  Hoe lang gaan batterijen en zonepanelen mee? Neen dit is de oplossing niet men zal naar andere alternatieven moeten zoeken

  11 september 2019 at 11:59
 • van gorp Reply

  nettarieven,heffingen,taxen,verbroken afspraken,nutteloze investeringen en daarbovenop 21% btw.
  dank u wel heren voor de jaren van diefstal en bedrog.
  jullie zijn veel te goed voor deze wereld

  11 september 2019 at 11:52
 • jozef kengen Reply

  Leg zonnepanelen met Batterijen en een omvormer voor eilandbedrijf. En schakel bij volle batterijen over op eigen net. Dan hoef je niets aan te melden en betalen. Je moet er wel een hobby van maken.

  11 september 2019 at 10:35
 • Pol Vandenberge Reply

  en daarvoor moeten er door de particulieren meer zonnepanelen gelegd worden om ze nadien meer te belasten

  11 september 2019 at 09:47
  • Danny Reply

   In de zomer, als je minder energie nodig hebt, zijn de batterijen geladen. In de winter als het nodig is krijg je ze niet geladen. Op dit ogenblik kan je een batterij zelfs niet terugverdienen. Als men zo verder met de voorstellen die VREG nu op tafel legt, is het simpel. Panelen versleten , omvormer defect…gedaan met de installatie. Ze blijven ons toch bestelen. En ik heb al veel mensen gehoord die zo denken.

   11 september 2019 at 11:07
   • inez van den dries Reply

    tja, valt over na te denken.. maarr…. dan betaal je wel terug de volle pot voor de elektriciteit… niet te vergeten detail

    11 september 2019 at 13:45

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *