Energiefactuur de hoogte in? Niet voor eigenaars zonnepanelen

Zonnepanelen avondzon

Energiefactuur de hoogte in? Niet voor eigenaars zonnepanelen

De energiefactuur zal door de aanhoudende moeilijkheden met de kernreactoren deze winter fors de hoogte ingaan. Consumenten met zonnepanelen op hun dak zullen minder diep in de buidel moeten tasten. “Het was een goed jaar voor de zonnepanelen”, zegt Bram Claeys, algemeen directeur bij ODE, de organisatie voor duurzame energie.

“De kosten voor energie zullen verhogen, maar dat is niet per se het geval voor mensen met zonnepanelen op het dak”, zegt Claeys. De meeste gezinnen proberen om hun verbruik volledig te dekken via hun zonnepaneleninstallatie. “Mensen mikken erop hun verbruik te dekken, maar soms genereren de zonnepanelen toch nog te weinig elektriciteit. Dan schakelt het gezin alsnog over op het gewone net”, gaat Claeys verder. Wanneer dat gebeurt, moet de consument de gewone energieprijs betalen. “Maar diens rekening zal sowieso lager zijn dan bij iemand zonder zonnepanelen, aangezien je eerst de energie verbruikt die je zelf opwekt.”

“Het was een goed jaar voor zonnepanelen”, weet Claeys. “Door de hittegolf van deze zomer rendeerden de zonnepanelen niet optimaal, maar het zonnige weer was toch goed voor de resultaten. Toch zullen de kosten nooit op nul staan. Iedereen moet nog altijd netwerkkosten en heffingen betalen. ‘Dat is een vast bedrag dat op ongeveer 400 euro per jaar komt”, klinkt het.

Factuur beperken: energiebesparing

Om de factuur zo veel mogelijk te beperken raadt Claeys consumenten aan om in de eerste plaats zo veel mogelijk energie te besparen. “Investeer in led-verlichting, een betere isolatie of zuinige toestellen”, raadt hij aan. “Dat kan de energiefactuur significant doen dalen.”

“Warmtepompen zijn ook een interessante investering, zeker wanneer je voor een verbouwing staat”, aldus Claeys. “Het kan de moeite zijn om die optie te overwegen, zeker als de ketel voor aardgas of olie stuk gaat.”

Zonnepanelen of niet: het licht kan uitgaan

Omdat de energie uit zonnepanelen aangesloten is op het algemene net, kan het licht toch uitgaan bij een stroompanne. “Dat is een veiligheidsmaatregel”, zegt Claeys. “Als er gewerkt moet worden aan het net, is het niet de bedoeling dat de zonnepanelen stroom blijven genereren. In zo’n scenario kunnen mensen geëlektrocuteerd worden wanneer ze aan het net werken.”

De stroomtekorten dreigen ’s avonds. Het afschakelplan voorziet vooral problemen tijdens de piekmomenten tussen 17 uur en 20 uur. “Op dat moment is er in de herfst en winter geen zon en dus geen elektriciteitsproductie”, zegt Claeys. Het is opportuun om vooral overdag te verbruiken, wanneer de zonnepanelen elektriciteit opwekken. “Vroeger werden mensen gestimuleerd om gebruik te maken van het nachttarief. Mensen met zonnepanelen verbruiken betere energie wanneer de zon schijnt”, besluit Claeys.

Bron: De Standaard, 4 oktober 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (4)

 • Danny Clabots Reply

  Met de zogezegde slimme meter kan je nog steeds op het net plaatsen. Er zijn 2 tellers, één voor verbruik en één voor injectie. De terugdraaiende meter wordt gesimuleerd door verbruik en productie van elkaar af te trekken. Deze regeling geldt gedurende 15 jaar vanaf de ingebruikname van je installatie . Dat was het antwoord dat ik persoonlijk van Tommelein gekregen heb. Je hebt met onze overheid natuurlijk nooit de garantie dat ze regels tijdens het spel niet aanpassen.

  18 oktober 2018 at 19:00
 • RENE STABEL Reply

  28% van de opgewekte elektriciteit wordt “rechtstreeks” opgebruikt door de zonnepaneel eigenaar. Zonder terugdraaiende meter geef je dus 72 % gratis weg aan de elektriciteitsproducenten. Tommelein zou dit nochtans gaan oplossen?

  Enwat met het prosumentarief? Dit betaal je omwille van het “dubbele” gebruik van het net. Als je niets meer kan “terugsturen”, dan hoeft het prosumentarief ook niet meer.

  De enige oplossing is om “lokaal” in grote baterijsystemen je “overschot” op te slaan en te gebruiken.

  16 oktober 2018 at 10:21
 • STABEL RENE Reply

  Het blijkt dat zonnepaneel eigenaars slechts 28 % rechtstreeks gebruiken, 72 % wordt dus op het net geplaatst via de terugdraaiende meter. 2/3 van je opbrengst zou je dus gratis afgeven aan de electriciteitsproducenten indien er geen “terugdraaien” meer mogelijk is. Tommelein had nochtans beloofd om daar een oplossing voor te zoeken. Hierdoor worden zonnepanelen verliesmakend. Misschien is dit bewust gedaan om het gebruik van zonnepanelen te ontmoedigen? En indien je geen terugdraaiende meter meer hebt, wat dan met het prosumenten tarief? Het argument daarvoor was het “dubbele” gebruik van het net. Als je niets meer kan “terugsturen”, waarom zou dan het prosumentarief moeten blijven? Uiteindelijk moeten er batterijen ontwikkeld worden voor de “lokale” opslag van je “overschot” zodat je op termijn volledig kan afschakelen van het net.

  16 oktober 2018 at 10:14
 • Jean claude Seure Reply

  Hoe gaat het nu verlopen na het plaatsen van nieuwe meters ivm het meer opwekken. Terugdraaien zou niet meer gaan. Wat wordt er voorzien want als je steeds je rezerve verliest heeft het geen zin meer

  16 oktober 2018 at 09:51

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *