Verlaagde energieheffing zorgt voor ophef

Hoogspanning tris

Verlaagde energieheffing zorgt voor ophef

Opmerkelijk verhaal in Het Belang Van Limburg van 19 februari. Molenaar Stan Dehollogne uit Alken moet 1.800 euro belastingen betalen voor zijn elektriciteitsverbruik terwijl hij maar voor 1.200 euro heeft verbruikt. De case belandde op het kabinet van Vlaams Energieminister Bart Tommelein, die persoonlijk contact opnam met Dehollogne.

Hoogspanning tris

De reden van de buitensporige energiekost bij Dehollogne is de Energietaks, de opvolger van de Turteltaks, die van kracht is sinds het begin van dit jaar. Deze Energieheffing wordt berekend op basis van het spanningsniveau waarop het afnamepunt is aangesloten. Voor afnemers van laagspanning zoals particulieren, bedraagt de Energieheffing amper 5 euro per jaar. Wie een afnamepunt bezit op middenspanning, moet 150 euro per maand betalen.

Lagere heffing

“De energieheffing werd tot vorig jaar berekend op basis van het verbruik, maar dat mocht niet langer van het grondwettelijk hof”, reageert Vlaams Energieminister Bart Tommelein. “Met de nieuwe Energieheffing is het de bedoeling dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Zo betalen bedrijven meer dan gezinnen of kleine winkels. Voor gezinnen is de heffing van 100 euro per jaar gezakt naar 5 euro per jaar. Voor winkels is dat 94,5 euro. Ook voor de meeste bedrijven is de heffing gezakt.”

Nochtans betaalt molenaar Stan Dehollogne uit Alken een pak meer. “Uit zijn voorbeeld blijkt dat er bedrijven zijn op midden- of hoogspanning, hoewel ze een verbruik hebben van een gezin. Dat is een probleem. We zoeken het uit”, besluit Tommelein die persoonlijk contact opnam met Dehollogne.

Bron: Het Belang Van Limburg, 19 februari 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (13)

 • vanderwegen marc Reply

  ik heb nog zeshonderd ! vierkante meter pal zuid vrij dakruimte , maar begin er niet aan zolang de regering geen waterdicht contract aanbied ! nu wordt er elke legislatuur weer iets nieuw uitgevonden die het financieringsplan keldert . terugverdienen ? nooit , als er tekorten zijn vinden ze een nieuwe heffing uit .totdat we moeten betalen voor de zon die schijnt .

  28 februari 2018 at 14:01
 • LM Winters Reply

  Even ter informatie :

  Ik kan 10 000 kWh stroom opwekken per jaar met zonnepanelen. kostprijs stroom = 0 euro
  Ik heb als enige energie nu 18 800 kWh stroom nodig per jaar in mijn goed geïsoleerd huis met een prachtig accumulatiesysteem.
  Maar ik moet nog 8 800 kWH /jaar stroom kopen op nachttarrief.

  Ik betaal hiervoor totaal 2732 €/jaar aan Luminus factuurdatum 18.04.2017

  2732 € . Wat betaal ik voor wie !

  – 22% voor Luminus = 601 € (alleen stroom!)
  – 56% voor de netbeheerder = 1530 €
  – 6% voor de overheid = 164 €
  *-16% BTW ( *is nu 21% !) = 437 €

  Toch eens om over na te denken !
  Speciaal aan Heer Tommelein !

  28 februari 2018 at 11:57
 • LM Winters Reply

  Een toepasselijk spreekwoord aan Mijnheer Tommelein.

  “Wat bate kaars en bril als den uil niet zien en wil “

  28 februari 2018 at 11:12
 • Dirk Reply

  Als men zo verder doet , en ik krijg mijn eindafrekening van dir jaar, zou ik toch stilaan overwegen om een deel van mijn zonnepanelen op non actief te zetten, waar zit de logica dat we groene stroom moeten opwekken om alleen maar de staatskast te kunnen spijzen.
  Heb een deel van mijn panelen zuidwaarts en die leveren nog 270 € aan certificaten op, ander deel ligt in westelijke richting, en daar rekenen men evenveel prosumenten tarief voor aan wat dus voor mij totaal niet meer rendabel is zonder certificaten, laat staan profijt zou opbrengen, waar blijft de logica?

  28 februari 2018 at 08:03
 • Haegemans Etienne Reply

  Ik ook heb zonnepanelen. Ik volg reeds verschillende jaren de groepsaankoop van de provincie Antwerpen. Steeds laat ik mijn contract ingaan op 01/01/20.. Telkenmale wordt er door de nieuwe leverancier een meteropname gevraagd op 01/01. In de loop van februari wordt er een meteropname gedaan door Infrax, op dat moment staan mijn tellers op het hoogst. Er wordt dan een afrekening gemaakt. Op het einde van het jaar wordt de juiste meterstand opnieuw doorgegeven voor de definitieve afrekening. Men kan dus makkelijk het exacte verbruik berekenen van het hele. Dit wordt bewust NIET gedaan. Men start op de afrekening van februari en men houdt amper rekening met het terugdraaien van de meters, waardoor ik jaarlijks tientallen euro’s teveel betaal. Alle leveranciers LACHEN mijn terechte klacht weg en verwijzen naar de energieregulator die volgens hen hun gelijk geeft. Ook kranten noch radio geven GEEN aandacht aan deze problematiek om deze oplichting te stoppen

  27 februari 2018 at 16:37
  • luc Reply

   wij doen ook altijd mee met de groeps aan koop ,maar wij stappen pas over in februarie en geven het zelfde als afrekening en begin bij nieuwe leveransier

   28 februari 2018 at 06:38
  • Ivo ghoos Reply

   Beste Etienne,
   Laat je nieuwe contract samenvallen met de afrekening van je netbeheerder zodat je opbrengst en verbruik samenvallen.

   1 maart 2018 at 23:01
 • Dirk Reply

  De prosumententarief en de energiebijdrage is schandalig hoog. Mijn verbruik = 0 kwh maar ik mag wel zo’n 600 euro ophoesten aan bovengenoemde belastingen. En maar zonnepanelen promoten.

  27 februari 2018 at 15:11
 • henderickx Reply

  heb 4600 teveel geproduceerd en moet nog 1800 euro bij betalen

  27 februari 2018 at 14:43
 • Mettepenningen Reply

  En minister Tommelein maar reclame maken voor zonnepanelen , maar hij verteld er nooit bij dat er een zware onwettige prosumentarief dient te betalen. Bij het produceren van elektriciteit en je meter staat negatief , dan ben je deze kwijt en je geburen betalen de volle pot ook hun belastingen op die elektriciteit gaat de hoogte in. Heb daar bedenkingen bij deze graaicultuur .

  27 februari 2018 at 10:39
  • Theo De Jonckheere Reply

   Volledig akkoord.
   Heb juist de factuur gekregen en met mijn zonnepanelen valt dat dik tegen:
   zie maar:
   U zult vaststellen dat mijn verbruik en tarief omgekeerd evenredig met elkaar evolueren:
   Voor periode van 379 dagen in 201617 verbruik 2736 kwh – prijs 1597.39€ of 0.584 €/kWh
   Voor periode van 369 dagen in 201718 verbruik van 1640 kwh – prijs 1411.59€ of 0.861 €/kwh.
   Of in procenten: een minverbruik 40% van zorgt voor een meerprijs van 47%!
   Heb de vraag gesteld aan Tommelein of dit wel logisch is- benieuwd wat het antwoord zal zijn!

   27 februari 2018 at 11:55
 • Scharlaken Greta Reply

  Met de verlaging vd Turtelboomtaks strooien ze zand in onze ogen.
  De prosumententarief en de energiebijdrage is nog veel te hoog. Zeker bij een zeer laag verbruik zoals de minuterie in een inkomhal.
  Bij een verbruik van 8 KW op een jaar is de factuur!!! 165,0 euro.
  Waar is minister Tommelein dan met zijn blabla.
  Alsook voor een tweede verblijf blijft de aanrekening. Als het niet mag van het grondwettelijk hof telt het voor iedereen!

  27 februari 2018 at 10:18
  • andre Reply

   tommelein is gaan lopen,hij had door dat de mensen hem niet meer geloven,net als turtelboom

   1 februari 2019 at 09:16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *