Energieminister en netbeheerders lanceren ‘check’ voor aanmelding zonnepaneleninstallaties

aanmelding zonnepanelen Tommelein

Energieminister en netbeheerders lanceren ‘check’ voor aanmelding zonnepaneleninstallaties

Vanaf 1 juni gelden een aantal strengere regels voor het aanmelden van zonnepanelen. Vanaf dan worden de netbeheerders decretaal verplicht niet-aangemelde installaties in hun werkgebied actief op te sporen.

Installateurs van zonnepanelen zullen lijsten van de door hen geplaatste installaties aan de netbeheerders moeten overmaken. En eigenaars die hun panelen niet binnen een redelijke termijn bij hun netbeheerder aanmelden kunnen een boete worden opgelegd.

Minister Tommelein, Eandis en Infrax roepen alle eigenaars daarom op voor 1 juni de status van hun bestaande installatie te checken. Wie zijn zonnepanelen installeerde voor juni 2015 en dus nog groenestroomcertificaten ontvangt is sowieso in orde. Wie die niet heeft en zijn zonnepanelen nergens op de energiefactuur vermeld ziet, voert best een extra controle uit. Dat kan nu makkelijk via de websites www.eandis.be/zonnepanelenmelden en www.infrax.be/zonnepanelenmelden. Eandis en Infrax ondersteunen de oproep de komende weken met een campagne op sociale media en via hun eigen kanalen.

Energiefraude

Vlaams Energieminister Bart Tommelein huldigde vandaag de 275.000ste geregistreerde zonnepaneleninstallatie in. Ook de minister benadrukte het belang van de aanmelding. “Zonnepanelen zijn en blijven een goede investering! Net zoals ikzelf zijn de eigenaars van de 275.000ste geregistreerde installatie, Johan en An Bogaert, daar van overtuigd. Maar heel wat eigenaars weten niet dat je een zonnepaneleninstallatie moet aanmelden bij je netbeheerder. Wie dat niet doet betaalt geen prosumentenvergoeding en pleegt eigenlijk energiefraude. Met deze campagne wil ik samen met de netbeheerders iedereen informeren zodat ook wie zonnepanelen heeft eerlijk bijdraagt, en zo blijft ook de veiligheid en energiebevoorrading verzekerd.

Check

Indien u er niet zeker van bent of u uw zonnepaneleninstallatie correct is aangemeld, kan u dit op een eenvoudige manier nagaan via onderstaande links:

www.eandis.be/zonnepanelenmelden
www.infrax.be/zonnepanelenmelden

Zonnepanelen aangemeld

 

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (3)

 • Silke Reply

  Is er al een wettelijke regeling voor wanneer jouw zonnepanelen niet op jouw dak liggen, maar bijvoorbeeld op dat van je buren (omdat jij bijvoorbeeld geen gunstig gelegen dak hebt)?

  4 juli 2017 at 13:33
 • Ed. Reply

  Als men een aparte zonnepaneel installatie plaats die op zich zelf staat, moet men dat ook aanmelden of niet? Indien wel aanmelden? Schijnt de zon dan toch niet graties??

  12 mei 2017 at 16:35
  • Ilumen Reply

   Beste,

   Bedankt voor uw bericht.

   Een autonoom zonnepanelensysteem hoeft u niet aan te melden.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & communicatieverantwoordelijke
   iLumen

   15 mei 2017 at 07:51

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *