Energieminister Tommelein: “Wie slimme meter goed gebruikt, wint erbij”

Tommelein

Energieminister Tommelein: “Wie slimme meter goed gebruikt, wint erbij”

De Energieregulator heeft een kostenbatenanalyse gemaakt voor de invoering van de slimme elektriciteitsmeter. Die zou de samenleving meer dan 300 miljoen euro besparen op lange termijn.

Maar wat de gebruiker vooral wil weten, is wat betekent dit voor zijn energierekening op korte termijn. Bart Tommelein, vice-minister-president van de Vlaamse regering, te gast in De zevende dag: “Voor iedereen samen gaat dat een meerwaarde zijn, voor ieder apart, is het een aparte berekening. Maar we moeten sowieso overschakelen, de oude meters worden niet meer gemaakt.”

Bekijk hier het volledige fragment van De Zevende Dag.

Tommelein

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (39)

 • danny Reply

  hadden ze niet gewoon slimme terug draaiende digitale meters kunnen bestellen.
  Een bewuste zet van de overheid.
  Bartje we zullen u zeker niet vergeten op 26 mei.

  24 april 2019 at 10:42
 • lemense leonard Reply

  Jullie hebben allemaal gelijk, alleen is er geen enkele partij zelfs groen heeft er geen oren naar.De beloftes voor de verkiezingen zijn altijd mooi om waar te zijn.
  Wij benadeelden zouden eens massaal naar het Cabinet van Tommelein gaan want die kent en weet er niets van????
  Ik heb de indruk dat we met een grabbel regering zitten, besparingen door voeren,maar bij de verkeerd mensen.

  7 juni 2017 at 10:04
 • Strauven Reply

  Beste vrienden
  Slimme meters bestaan niet want ze draaien niet terug als er opbrengst is , Alleen draaien ze maar verder als er verbruik is . Zouden we niet samen aan één koord beginnen te trekken . Mogen we die slimme meters niet weigeren ???

  1 juni 2017 at 07:29
  • block jos Reply

   misschien moet er tegen de volgende verkiezingen iemand de “zonnepanelenpartij” oprichten, dan kunnen we daar onze proteststem kwijt …

   1 juni 2017 at 21:26
 • Henri Reply

  op dit moment is mijn stroomverbruik gehalveerd. Kinderen uit huis. Isolatie aangebracht, spaarlampen gezet enz.
  Vroeger zat ik op 6.3 MWat/jaar maar daarom instaleerde men een convertor van 8.3Kwat. Het huidig verbruik is ongeveer 4MWat/jaar.
  Ik betaal prosumenten taks op 8.3KWat, Dus betaal ik nu voor mijn electriciteit meer dan ik zou moeten betalen indien ik geen zonnepanelen had gehad.
  Op mijn vraag of ik voor het teveel geproduceerde energie iets kan terug krijgen, antwoordde men dat dit naar de verliezen op het net gaat. Wel die verliezen waren er vroeger ook, maar nu betaal ik ze ipv de energiemaatschappij.
  Verder produceer ik dure stroom (dagtarief), maar ontvang ik goedkope stroom(nachttarief). Wie gaat daar met de winst lopen?
  De slimme meter kan alleen iets opleveren bij mensen die nog niets gedaan hebben om hun verbruik te verminderen, alle anderen gaan meer betalen. Dat is reeds bewezen door meerdere studies, ook in Nederland.
  Is het reisje naar Italie waar de vorige minister goed ontvangen werd en snel wat getekend heeft ivm de slimme meters, een probleem dat moet weggewerkt worden op de kap van de verbruikers?

  1 juni 2017 at 07:14
 • Janssen Willy Reply

  Ja , in 2009 waren er alleen maar mooie beloftes .
  Nu 8 jaar later moeten en zullen ze er stilaan knabbelen.
  Eerst de prosumenten tax en dan de turteltax en dan de slimme meter . Wat is het volgende een milieutax voor panelen op de daken ? Zolang wij niet samen reclameren zullen ze beetje bij beetje terug nemen wat ze gegeven of beloofd hebben.

  31 mei 2017 at 19:05
  • koen Reply

   die milieutaks voor zonnepanelen is inderdaad het volgende punt om verder uit te kunnen melken.
   eerst wachten tot bijna iedereen er liggen heeft natuurlijk he….. beetje promotie voeren zoals bartje al een tijdje bezig is en dan.. hopla, iedereen voor schut zetten !

   1 juni 2017 at 17:05
 • Uitgeperste citroen Reply

  Laat onze verkoper(Bartje Dommeling) maar stofblazers verkopen in de sahara i.p.v. ons proberen om de tuin te leiden.

  31 mei 2017 at 18:39
 • Nancy Reply

  Aangezien we tijdens de dag gaan werken zijn kunnen we niet meer genieten van de zonnepanelen met de slimme meter, want we zijn niet thuis tijdens de dag als de zon schijnt……. Allemaal s’nachts gaan werken dan ???? Waarom nog panelen leggen zou ik zeggen.

  31 mei 2017 at 17:39
 • koen Reply

  6 jaar terug werd er door de overheid een garantie gegeven op 25 jaar premie per 1000 kw opgewekte energie door de zonnepanelen.
  tevens werd het gepromoot met het 25 jaar terugdraaien van de meter in de lente en zomermaanden.
  dus die slimme meter komt er bij mij niet in, aangezien hij enkel slim kan zijn voor de energiebedrijven en de staatskas.
  ondertussen zijn we al gewoon aan de georkestreerde pure diefstal die turteltaks en prosumententarief als naam heeft gekregen.
  aangezien de bevolking er rustig onder blijft, gaan ze nog een stapje verder met het uitpersen om hun winst met enkele miljarden te verhogen…
  beste mensen, loop er niet in en weiger massaal deze inbreuk in uw privacy waar die slimme meter voor zal dienen.

  31 mei 2017 at 16:35
  • verpoorten Reply

   beste koen

   eindelijk iemand die weet waar het om gaat, ze willen gewoon van die premie af voor de gewone burgers, het prosumententarief is gewoon diefstal, openlijk diefstal, dit is waar n-va voor staat, de mensen uitpluimen, die slimme meter is niets meer dan inkomsten voor de energiebedrijven, want een gewone of slimme meter , het verbruik blijft gelijk, en wat die minister zegt zijn leugens, die oude meters worden nog massaal gemaakt

   31 mei 2017 at 20:07
  • Strauven Reply

   Goed geschreven Koen

   1 juni 2017 at 07:22
   • koen Reply

    om de waarheid te vertellen is het juist goed om GEEN politieker te zijn he…

    1 juni 2017 at 16:12
  • C. Wouters Reply

   Maar gaan we de installatie van die “slimme” meter kunnen weigeren? (ernstige vraag)

   16 juni 2017 at 16:13
 • goetvinck Yvan Reply

  Heb op een juridisch forum gelezen dat men je niet kan verplichten de ‘slimme’ meter te laten installeren. Zeker daar de oude meters niet kapot zijn! Dus weigeren!!!!

  31 mei 2017 at 14:56
  • koen Reply

   als kind woonde ik in een straat waar de huizen nu 40 jaar ouder zijn dan mijn nieuwbouw woning.
   de meters in die huizen doen nog steeds perfect hun werk… dus beste bartje, hou die slimme meters nog maar bij u voor de volgende 40 jaar.

   1 juni 2017 at 16:37
  • Paul Vanpoucke Reply

   i.v.m. de slimme meters: ik heb er al zo 3 jaar één hangen: hij draait niet terug. Maar hij noteert wel wat hij op het net steekt (mijn overschot van de zonne-energie) van mijn teveel geproduceerde KWh. Hij noteert dus zowel wat ik afneem (verbruik) als wat ik op het net steek (de overschot). Ik betaal het verschil tussen beide. Dus in feite is het 100% hetzelfde als bij een terugdraaiende meter. Daar hoef je geen vrees te hebben, maar we moeten er wel opletten dat die verrekening kan blijven gebeuren zoals nu. Het is maar als ze die verrekening van het overschot afschaffen (of beperken) dat het plezier van de terugdraaiende meter verloren zou gaan. Dus vandaag nog geen enkel probleem, maar het komt waarschijnlijk wel, tenzij we allen luid roepen dat dit niet mag.
   Verder volledig akkoord dat de prosumententarief zelf gewoon een struikrovertarief is. Minstens 5 keer te hoog. Betalen om het net te gebruiken OK; maar dan aan een redelijk tarief.

   1 juni 2017 at 22:46
   • Danny Reply

    Beste Paul, dat is niet waarschijnlijk, het is zo.
    15 jaar te rekenen vanaf de ingebruikname van uw installatie, valt die fictieve terugdraai weg. Vanaf dan zal u betalen voor wat u neemt, en vergoed worden voor wat u injecteert. Uiteraard wordt injectie slechts vergoed aan een fractie van wat u betaald voor afname.

    28 augustus 2018 at 17:32
  • Bernard verfaillie Reply

   Geachte heer goetvinck,
   Kunt u mij aub eens laten weten welk juridisch forum u hebt geraadpleegd?
   Misschien moeten wij ons met zoveel mogelijk verzetten tegen die onrechtvaardige beslissing van de overheid?
   Vriendelijke groet.

   5 juni 2017 at 19:45
 • Dhondt Mieke Reply

  Alles wat DE REGERING in voege stelt is om de kleine mens te doen betalen.
  Jullie hebben de electriciteit doen stijgen en blijkt dat jullie via de intercomunales ook alles aan het opsouperen! !!

  31 mei 2017 at 14:38
 • Postal Danny Reply

  Weerom is de gewone burger de dupe om toch weer iets in de staatskas te krijgen. Toch zielig dat de laatste cent van de burger toch altijd weer naar de overheid vloeit.
  En mensen die indertijd een contract hebben ondertekend voor het plaatsen van zonnepanelen onder de voorwaarden die toch door de regering is goedgekeurd zouden nu met die zogezegde “slimme meters” alles in rook zien verdwijnen. Al moet ik naar Straatsburg gaan dit is de mensen chanteren en zondermeer contractbreuk .

  31 mei 2017 at 12:26
  • verpoorten Reply

   groot gelijk, dit is pure diefstal door n-va , ze hebben alles doen stijgen en houden niet op tot ze de laatste cent van de mensen hebben, alleen hun vriendjes(grote bedrijven)worden handen vol geld toe ge stop, arm belgie, en dit hebben we te danken aan de wever

   31 mei 2017 at 20:10
  • Strauven Reply

   Samen aan een koord trekken moeten we en niet op onze kop laten kakken .

   1 juni 2017 at 07:23
  • koen Reply

   in feite is de turteltaks en zeker het prosumententarief regelrecht kontraktbreuk.
   de spelregels veranderen terwijl het spel lopende is… bij ons noemt dit oplichterij , bij hen is dit verwennerij van de rijke vriendjes…

   1 juni 2017 at 16:40
 • Walther Oelbrandt Reply

  Dus Tommelein bewijst dat de vld en zijn mandatarissen vet betaald worden door de elektriciteitsproducenten. Hoe kan men anders deze schandalige beslissing begrijpen. Wie wordt hier beter van? juist, enkel de producenten en zijn aandeelhouders (= open vld’ers). Dit is volksbedriegerij en het bekende graaien van de politici. De domme Belg betaald. Wat met de mensen met een warmtepomp.? Die kunnen de zonnepanelen enkel nog gebruiken om elkaar de kop in te slaan.

  31 mei 2017 at 12:15
 • Daniel Reply

  Ik kreeg enkele jaren geleden al een brief: ” proficiat meneer, in het kader van een proefproject voor slimme meters bent u gekozen om mee te werken”. Ze wouden dus twee jaar geleden al zo’n ding zetten, dat heb ik dus niet laten gebeuren, de werkman die hem kwam installeren was heel begripvol, ik denk dat hij zelf panelen heeft thuis :-).
  Ik heb goed geÏnvesteerd in zonnepanelen zonder spijt, maar betaal nu meer aan prosumeneten dan dat ik vroeger verbruik betaalde, die slimme meter gaat in de toekomst nog eens in mijn zakken zitten.

  31 mei 2017 at 11:47
 • Jos Reply

  Ik geloof er niets van. Als iedereen er beter van zou worden, dan moet de verdeler de kost van de meter maar op hem nemen. Ik zie het nog gebeuren dat ze maandelijks een afrekening gaan maken. Dus voor weinig geld verkopen in de zomer en voor meer geld stroom opnemen in de winter. We zijn allezins weer maar eens genekt.

  31 mei 2017 at 11:47
 • Filiep Reply

  De slimme meter zal nier meer terugdraaien bij de mensen die zonnepanelen hebben. Dwz dat deze mensen die nog een gedeelte van hun verbruik van het net halen, zullen betalen want de slimme teller telt nog enkel wat je van het net afneemt en niet meer wat je er opsteekt.

  Dus de eigenaar van de panelen zal batterijen moeten installeren om zo weinig mogelijk van het net te tappen en zijn eigen productie bij te houden voor eigen gebruik.

  Indien op zonnige dagen nog meer wordt geproduceerd dan het onmiddellijk verbruik en bij volle batterij : wordt dan deze overproductie vergoed door Eandis/Infrax/… ?

  Mijnheer iLumen heeft u daarop een antwoord?

  31 mei 2017 at 10:55
  • Filiep Reply

   Indien positief, dien ik dan bij de basis slimme meter nog eea te kopen om mijn overproductie te registreren?

   31 mei 2017 at 10:57
 • Kris Steenhaut Reply

  En weerom ontpopt iLumen zich als propagandamachine van de open VLD.

  Om maar twee zaken te noemen:

  1. Amper anderhalve maand geleden beweerde dat de Bart dat het geen “Roll’s & Royce”-meters zouden worden – een specifiering zo vaag als een modderplas trouwens. Nu beweert diezelfde Bart dat de “slimme” meters “slim” zouden moeten gebruikt worden”. Dus zullen het dan toch “Roll’s & Royce”-meters worden, want anders is een “slim” gebruik niet mogelijk. Kortom, den Bart is zo betrouwbaar als de doordeweekse politieker, zijnde betrouwbaarheid gelijk aan nul.
  2. Toch vreemd dat weer eens het argument “de Ferrarimeters worden niet meer gefabriceerd wordt aangehaald. En wat dan nog? Dat kan toch geen reden zijn om alle nog goed werkende meters te vervangen. Men vervangt een apparaat als het kapot gegaan is, zo gaat dat bij de burger aan wie het graaien in staats- en andere kassen niet gegeven is.

  31 mei 2017 at 10:55
 • Martinus Reply

  De minister belooft iedereen gedurende 15 jaar te laten genieten van alle opgewekte electriciteit, ongeacht in welke periode de klant deze verbruikt. Daarna zal het dagelijks overschot aan productie niet meer vergoed of gerecupereerd kunnen worden. Wat gebeurt er dan met de electriciteit die de klant gratis op het net plaatst? Wie wordt daar beter van? Electrabel? En intussen gaat de klant individueel wel betalen voor de electriciteit die ’s avonds of ’s winters meer verbruikt wordt dan er die dag geproduceerd werd?

  31 mei 2017 at 10:50
 • C. Wouters Reply

  Mochten prosumententaks en de turteltaks dan ook daadwerkelijk op basis van de afgelezen meterstanden berekend worden, zou de slimme meter misschien, met de nadruk op misschien, voor een deel van de consumenten een besparing opleveren.

  En die belachelijke opmerking “de oude meters worden niet meer gemaakt”…. Natuurlijk niet; als er geen vraag naar een product meer is (omdat men enkel die “slimme” meters nog wil installeren), zal een producent het oude product niet meer maken.

  Uiteindelijk werkt de “Energieregulator” enkel voor de grote energieleveranciers en aanverwante bedrijven, niet voor de consument.

  De dividentjes e.d. voor de aandeelhouders en de winst (om hoge lonen te kunnen betalen aan bepaalde personen e.d.) zijn veel belangrijker.

  Mogen wij eens de echte winstcijfers zien? Ik vrees van niet; het zou waarschijnlijk een paar mensen rode kaakjes bezorgen!

  31 mei 2017 at 10:39
 • Antro Reply

  Nu het aantal installaties van zonnepanelen in Vlaanderen het laatste jaar is verdubbeld zal door de plaatsing van de nieuwe “slimme” meter onze teller niet meer achteruit draaien en gaan we als gewone huishoudelijke gebruiker nog maar eens de rekening betalen. Inderdaad slim gezien van onze Overheid.

  31 mei 2017 at 10:37
 • van immerseel Reply

  geachte
  persoonlijk vind ik geen enkele reden om slimme meters te gebruiken.Daar ik zelf dagelijks de meterstanden opneem, ben ik ervan bewust wat betrefd ernergie verbruik
  Wat moet een mens meer doen: zonnepanelen plaatsen ,dak 20cm isolatie ,zonneboiler geplaatst Sroomverbruik herleid tot 0kwh en gasverbruik vorig jaar herleid tot 300 kube Het resultaat is steeds meer betalen en vnl de prosumententaks en de turteltaks
  Wanneer men eventueel batterijen wil installeren moet men de prosumententaks blijven betalen
  grt

  31 mei 2017 at 09:55
 • Bart Reply

  Er wordt constant gesproken over “slimme” meters. Maar het gaat wel over gewone (domme) digitale meters.

  31 mei 2017 at 09:11
  • Pie Reply

   Als die meter dan toch zo slim is, waarom draait hij dan niet achteruit? Mij maak je niet wijs dat dit technisch niet mogelijk is.

   Pie

   31 mei 2017 at 14:51
   • verpoorten Reply

    dit is wel mogelijk geloof me, maar dan moeten ze wel een ander model nemen, en dit doen ze niet zodat ze van alle premies verlost zijn

    31 mei 2017 at 20:17
  • verpoorten Reply

   das waar, het verbruik word er niet minder op, het probleem is gewoon het achteruit draaien daar willen ze van af, en een nieuwe meter moet ook weer betaald worden, hoogste tijd voor andere mensen aan het roer , en dit hebben we allemaal te danken aan n-va, bedankt Bartje voor ons te pluimen

   31 mei 2017 at 20:16
   • nete Reply

    En wie heeft er voor gezorgd dat een Bartje de lakens kan uitdelen ? Juist, ja, méér dan 30% van de Vlamingen.
    Sindsdien de elektriciteit van 6% BTW terug naar 21% BTW, de prosumententaks, de turteltaks, straks de slimme-metertaks, de capaciteitsvergoeding. Waarschijnlijk ben ik er nog een paar vergeten.

    7 juni 2017 at 08:07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *