Slimme meter
Energieregulator VREG lanceert simulatietool digitale meter voor zonnepaneleneigenaars

Afgelopen week raakte het nieuws bekend dat de introductie van de digitale energiemeter in Vlaamse huishoudens wordt uitgesteld naar 1 juli 2019. In afwachting hiervan ontwikkelde energieregulator VREG een tool waarmee u de impact van de digitale meter op uw energiefactuur kan simuleren.

Slimme meter

De simulator van de VREG heeft 2 doelstellingen

1) Een inschatting van de impact op uw elektriciteitsfactuur van de overstap van een terugdraaiende meter (enkelvoudig of dag/nacht) naar een digitale meter (enkelvoudig of dag/nacht).

2) Bewustmaking over het belang van uw zelfconsumptie.

Na het achterlaten van enkele gegevens van uw zonnepaneleninstallatie geeft de simulator u een inschatting of u met de digitale meter meer of minder zal betalen dan momenteel met het prosumententarief. Een belangrijke factor hierin is het percentage van zelfconsumptie of direct verbruik. Dit is de hoeveelheid elektriciteit die u onmiddellijk zelf verbruikt op het moment dat uw zonnepanelen elektriciteit opwekken. Hoe meer zelfconsumptie, hoe minder elektriciteit u van het distributienet afneemt en hoe minder distributiekosten u betaalt.

Link simulator VREG: https://simulatordigitalemeter.vreg.be/ 

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

12 reacties

 1. De vreg heeft juist gelijk gekregen bij het grondwettlijk hof over de terug draaiende digitale meter gevolg we worden nog meer bestolen dan ze tot nu toe al gedaan hebben straks met het capaciteits tarief. Leve onze vlaamse regering die in ons zakken zit.
  Waarom nemen jullie mijn pensioen niet af en krijg ik een fooi om brood te kunnen kopen In 2008 was er de banken crisis waar zij ons al bestolen hebben door ons geld op een slechte manier te beleggen en de ceo’s nog eens beloond werden voor hun geknoei met exhorbinale opzegvergoedingen waar men veel gedupeerden had kunnen vergoeden al was het maar 50%.

 2. Deze regering promoot tegenstrijdige ideen !!! Ze promoot warmtepompen maar die verbruiken in de winter het meest en dan zou je met de digimeter de volle pot moeten betalen 70% van de elek-faktuur extra kosten, heffingen en taxen, zonnepanelen en warmtepomp zijn niet meer rendabel met de toekomstige beslissingen!

 3. Met het implementeren van het nieuw digitaal systeem kan men extra geld verdienen zonder daarbij zelf te moeten investeren in groene energie. Misschien moet ik er eens over nadenken telkens ik niet thuis ben voor kortere en langere periodes mijn zonnepanelensysteem af te schakelen van het net. Zo gaat mijn opbrengst van het moment niet terug naar het net. Ik verlies er niets bij en zij verdienen er niet aan. Andere mogelijkheid is misschien dat ik eens moet nagaan of er geen mogelijkheid bestaat hetgeen ik als teveel opbreng niet kan verkopen aan maatschappij.

 4. te koop
  18 zonnepanelen met bijhorende omvormer kabels en groene stroommeter
  1ste gebruik 6/2010
  wegens contractbreuk en machtsmisbruik!
  beschikbaar vanaf instalatie digitale meter

 5. ik ben 6 maanden int buitenland. De opgespaarde electr, gebruik ik dan in de winter. Kan toch moeilijk in de
  zomer naar huis komen om een een was te draaien, of mijn patatjes te koken????
  Eerst de mensen blij maken dat we profijt doen met zonnepanelen. En dan na een paar jaar. terug de volle pot laten betalen. dan kan ik mijn panelen best terug afbreken.
  R D

 6. Ik moet die bijtreden dat we zonnepanelen enkel moeten plaatsen dat we afnemen op de moment dat het geproduceerd Weerdt.nu geef ik 1500 kw cadeau waarvoor ik niet betaald wordt.dan moeten we ze in de zomer afzetten en duurt het minstens 30 jaar dat we ze terugverdiend hebben.
  Dus heeft het geen zin meer om nog panelen te plaatsen
  Ik heb al verschillende personen afgeraden nog zonnepanelen te plaatsen
  Minister Tommelein gelooft zijn eigen leugens

 7. Wij hebben in 1988 gebouwd met de verplichting om elektrisch te verwarmen. De opgespaarde elektriciteit van de terugdraaiende teller gebruiken wij in de winter om te verwarmen. Ik snap niet dat men ons aanraadt om de opgewekte elektriciteit zoveel mogelijk direkt te gebruiken, je zet toch de verwarming niet aan of de droogkast als de zon volop schijnt. Wanneer wij de electrikiteit niet meer kunnen opsparen voor de winter, zal de verwarming uit staan en de houtkachel die wij nu gebruiken als bijverwarming, volop branden, wat dan weer slecht is voor het milieu.

 8. Tool is pure natte vinger werk. Een kind van drie kan dit even goed. Het meest storende is het feit dat de Vreg die voor de consumenten opgestart is er blijft van uit gaan dat zonnepaneelbezitters profiteurs zijn. Letterlijk ” prosumenten gebruiken het net als gratis batterij”. Hallo, ik dacht dat ik daar 450 Euro per jaar voor betaalde.

 9. Wij hebben in 1988 gebouwd met een verplichting van de intercommunale om elektrisch te verwarmen. Wij gebruiken de opgespaarde elektriciteit van de teruggedraaide meter in de zomer om in de winter te verwarmen.
  Ik snap niet dat men ons aanraadt om zoveel mogelijk de elektriciteit direkt te gebruiken, je kunt toch de verwarming niet aansteken in de zomer of de droogkast gebruiken als de zon volop schijnt. Als we niet meer kunnen gebruik maken van de teruggedraaide teller zal de verwarming in de winter uit staan en de houtkachel , die we nu gebruiken om bij te verwarmen, volop branden wat dan weer slecht is voor het milieu.

 10. Het wordt hoogtijd dat ze bij de VREG eens technische mensen aanwerven in plaats van boekhouders .

  Snappen ze het nu nog niet . Wat we leveren aan het net dient betaald te worden ,best is de
  digitale meter via een eenvoudige softwareaanpassing laten terugdraaien.

  We zijn wel al in 2018 en gelukkig zijn er mensen die ook kunnen rekenen.

  Waar zitten onze politiekers ,of moet dit ook eerst naar ons Europa ?
  We zouden beter eens op straat komen .

 11. Wat gebeurt er in de winter want dan is mijn overschot niet meer terug te vinden
  In de zomer krijg ik mijn opbrengst niet op
  en dan betalen volle pot

 12. Ik heb heel veel spijt dat de digitale meter zal worden ingevoerd. Ik gebruik mijn over elektriciteit om in de periode dat het minder warm weer (vb. voorjaar, najaar) is om mijn elektriciteit te gebruiken voor verwarming met elektriek. Maar als ik dat elke dag moet opgebruiken moet ik dat elke dag doen ook in de zomer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS