Hoogspanningskabels
Energieregulator VREG maakt distributienettarieven 2021 bekend

Energieregulator VREG heeft op 15 december de distributienettarieven voor 2021 goedgekeurd. De inkomsten uit de distributienettarieven elektriciteit (exclusief het deel transmissiekosten) dalen globaal met 140 miljoen euro en stijgen voor aardgas met 32 miljoen euro.   

Voor gezinnen dalen de distributienettarieven voor elektriciteit het vierde jaar op rij. De distributienettarieven voor aardgas blijven eerder stabiel. Concreet betaalt een gezin in 2021 gemiddeld 16 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit dan in 2020 en 2 euro meer aan distributienettarieven voor aardgas. Ten opzichte van 2017 komt dit neer op een daling van 110 euro voor elektriciteit en 23 euro voor aardgas.

Prosumententarief stijgt

Het prosumententarief gaat gemiddeld met 5% omhoog. Voor de meeste gezinnen met exclusief nachttarief zet de algemeen dalende trend in de elektriciteitsdistributienettarieven zich niet door in 2021 omwille van de afbouw van de historische korting op het exclusief nachtverbruik. Deze korting wordt wel geleidelijker afgebouwd dan initieel voorzien.

Bedrijven

Ook bedrijven zien in 2021 de distributienettarieven verder dalen. Een kmo met een standaardverbruik betaalt ten opzichte van vorig jaar gemiddeld 249 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 41 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas. Voor grotere bedrijven op middenspanning dalen de elektriciteitsdistributienettarieven gemiddeld zelfs met 24%.
Net als de afnametarieven dalen de injectietarieven. De gemiddelde daling voor de injectieklanten aangesloten op middenspanning bedraagt 19%. Vanaf 2021 stelt VREG ook een injectietarief voor biomethaan vast.

Klik hier voor het volledige persbericht van VREG naar aanleiding van de bekendmaking van de distributienettarieven voor 2021.

Bron: VREG nieuwsbrief, 17 december 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

22 reacties

 1. 1) Zonnepanelen: ik heb sinds 2008 zonnepanelen ( 6KW) : een contract met de staat voor 20 jaar terugdraaiende teller en certificaten van 450€ per MWh. Met die condities heb ik mijn rendement berekend en beslist om te installeren. De regeringen hebben ondertussen het prosumententarief ingevoerd dat voortdurend stijgt, hoewel het ( dag)transporttarief licht daalt, Het contract voor 20 jaar terugdraaiende teller is eerst 15 jaar geworden en is nu helemaal weg.
  Dat is vergelijkbaar met in 2008 een auto kopen van voor vb 20000€ en na 10 jaar komt de garagist zeggen dat hij zich vergist heeft en dat ik nog 10000€ moet bijbetalen…

  2) Ik verwarm sinds de bouw van mijn woning reeds 35 jaar met electriciteit = accumulatoren totaal 20Kwh en ik heb steeds een contract gehad voor groene energie. De accumulatoren laden nu enkel s’nachts op aan ‘uitsluitend nachttarief’. De transportkosten voor nachttarief worden geleidelijk op getrokken tot het dagtarief ( maal3-maal4) en uiteindelijk verdwijnt zelfs het exclusief nachttarief , wat voor mij enkele honderden € per jaar meer gaat kosten.
  3) Er wordt een nieuw electriciteitstarief ingevoerd dat in grote mate gebaseerd worden op het gevraagde piekvermogen per maand. Als ik die 20KW accumulatoren gelijktijdg laat opstarten zoals nu met het nachtatrief zal ik mij blauw betalen, net als andere naïevelingen die warmtepompen installeren ( 12 KW of zelfs meer) of hun electrische wagen te snel moeten opladen ( +25KW..?)

  4) de mogelijke oplossingen/ reacties:
  – Hoewel 35 jaar gebruiker van groene energie zal ik nu dank zij het beleid van de regering de sterk verhogende elec kosten gedeeltelijk proberen compenseren met mijn houtkachel die de laatste jaren niet meer gebrand heeft. Hout kan ik gratis bekomen maar dat heb ik tot nu toe niet of zelden gebruikt. Waarschijnlijk zullen houtkachels binnenkort wel verboden worden…
  – De piekbelasting van 20KW kan ik vermijden door mijn 4 accumulatoren elk apart en vooral overdag op te laden als ik die warmte meest nodig heb. Dat is niet ok voor de overdag reeds belaste netwerken, maar voor mij een gedeeltelijke oplossing. Met warmtepompen kan je die piekbelasting niet of moeilijk vermijden want je hebt er maar 1. En houdt u daarom ook beter weg van electrische auto’s, zeker met snelladers.

  – Als de terugdraaiende teller verdwenen is zal ik een goeie airco installeren die uiteraard enkel draait als er volle zon om te vermijden dat ik zoals nu +/- 1 MWH per jaar te veel geproduceerde energie gratis op het net steek.

  Conclusie: ik ‘aanvaard’ het voor mij soms onbegrijpelijk en averechts beleid voor CO2 vermindering maar ik zoek eigen ‘slimme oplossingen’ . Wie ideeen heeft, graag een reacrie.Doe geen lange termijn contracten met de overheid en laat u niet verleiden door subsidies die u later 20 jaar kunnen achtervolgen. Zeker niet voor Batterijen, dat is puur verlies.

 2. Beste gedupeerde zonnepaneel bezitters.
  De hierboven vermelde opmerkingen gelden allemaal.
  Helaas zullen deze zaken niet door VREG en andere gansters gelezen worden.
  Verder zullen we het niet redden met woorden, zij hebben immers vrije baan.
  Overeenkomsten en afspraken tellen niet.
  Voor mij persoonlijk zullen zij de volgende verkiezingsronde verliezen.
  Alle traditionele partijen zitten in hetzelfde vaarwater (hoe kan ik zoveel profiteren $$$$ )
  Ik ga voor de eerste maal in leven stemmen op de PVDA. (niet mijn partij en zal ook waarschijnlijk niets oplossen ?? , maar slechter als het nu is kan het niet )

 3. Pure diefstal door onbetrouwbare regering;

  Eerst worden wij opgejaagd om hen te helpen om meer groene stroom te maken door het plaatsen van zonnepanelen met een kleine vergoeding voor onze bereidwilligheid.
  Met mazout stoken blijkt ongezond en daarom promoten ze de gas en elektriciteit om te verwarmen.
  Nu wij allemaal geïnvesteerd hebben in gas en elektrische verwarming laten ze het gebruik van onze zonnepanelen zodanig belasten zodat onze investering misschien nog 20% rentabiliteit opbrengt.
  Wanneer maken de zonnepanelen stroom? In de zomer natuurlijk.
  Wanneer hebben wij stroom nodig voor onze elektrische verwarming? In de winter natuurlijk.
  Volgens de logica van onze onbetrouwbare regering kunnen wij onze reserves niet meer gebruiken om te verwarmen en moeten wij alle stroom van de zomermaanden gratis op het net zetten. Daarenboven krijgen wij nog een pakket prosumenten aangesmeerd. crapuleus is het juiste woord. Dat krijg je als men alleen nog aan zichzelf denkt als je uw zetel in de politiek bemachtigd hebt. De burger is dan nog alleen goed als onuitputtelijke melkkoe.

 4. Mijn zonnepanelen staan uit. Ik ben op rust en schakel mijn panelen in als de zon schijnt en er groot verbruik toestellen in gebruik zijn. Waarom zou ik gratis stroom op het net plaatsen waar ik moet voor betalen als ik er nodig heb als de zon niet schijnt of s’avonds. Ik ben toch niet gek.

 5. Dit is de tweede keer dat de regering ons bedriegt,eerste keer met prosumententaks,tweede keer met digitale meter terwijl in mijn twintig jarig kontrakt er niets van instond,pure kotraktbreuk noem ik dat,zouden wij als particulieren ook eens mee moeten beginnen.ik stuur ze alvast door met hun digitale meter.

 6. Een echte soap met duur betaalde acteurs ( VREG ,politiek )
  Wie gaat deze reeks maken ???? Mag dit van het Grondwettelijk Hof wel want die besturen het land ,de rest deelregeringen zijn maar een duur aanhangsel .
  Wanneer neemt de VREG en de regering ontslag ???.In de privé is dit normaal .
  Visie is er net . Het bootje heeft maar een roeispaan en maakt gewoon rondjes..
  Begrijp niet dat men verplicht bij nieuwbouw zonnepanelen en warmtepompen moet plaatsen om deze
  soap verder te zetten .Dit mag zeker niet van Het Grondwettelijk Hof ??

 7. IK heb gehoord dat je de digitale meter kan weigeren omdat deze zonder kabel werkt. De straling die deze meters afgeven zouden allergische reacties kunnen veroorzaken waardoor men ziek kan worden. momenteel zijn er nog geen digitale meters met kabel op de markt.

 8. Voor wie werkt het grondwettelijk hof eigenlijk ? voor de burger of voor de grote electiciteits- en distibutiebedrijven ? Ook de regering mag steeds zijn afspraken ten nadele van de goedgelovige burger veranderen zonder dat het grondwettelijk hof tussenkomt.
  De Vreg is in hetzelfde bedje ziek. Wie staat daar aan het roer ? Alvast geen milieubewuste burgers, maar waarschijnlijk dikke industriëlen die er een sport van gemaakt hebben om ons te bestelen.
  Wanneer gaan de politiekers en de nutsbedrijven eindelijk eens voor ons werken ?

 9. Prosumententarief omhoog. De zoveelste manipulatie van de VREG om zonnepaneel bezitters naar de digitale meter met nieuwe tariefstructuur te dwingen. Gangsters. Wie een beetje nuchter rekent, weet dat zijn energiefactuur zal stijgen. Teruglevertarief ligt rond de 2 c€. Als ik niet thuis ben zullen de panelen afgeschakeld worden. Dat ze maar zien hoe ze hun groene doelstellingen halen.

 10. Distributienettarieven dalen, injectietarieven dalen . Waarom stijgen dan de prosumententarieven?
  Het prosumententarief is toch een combinatie van distributienet- en injectietarief en zou dus ook moeten dalen.
  Wellicht is het om de terugdraaiende teller minder aantrekkelijk te maken en zo de mensen zacht naar de elektronische teller te dwingen.

 11. Nieuwbouw woningen worden verplicht te isoleren, ventileren, warmtepomp en zonnepanelen te plaatsen
  wat een bom geld kost voor jonge mensen !!!
  Terwijl de BTW tarieven 21% even lustig blijven bestaan, om andere onnuttige zaken te subsidiëren.
  Breng deze tarieven a.u.b. op maat van betaalbaarheid!!!!!!

  1. De afspraken waren deeltijds 20 jaar
   waar staan we nu al
   Gewoon maffia en bedrog.

   Wat heeft gas met el. te maken ?
   Komt el .ook al via piping van de gas

   Bin de boekhouders van de Vreg terug naar school en stop met jullie geprutst of neem ontslagen zoals de politiek zou moeten doen .
   Wat zegt Julie dekmantel Het Grondwettelijk Hof van de gasprijs ?
   Gaan jullie ten EINDE visie daar beginnen0

 12. Beste, als eigenaar van zonnepanelen is het een vuile zet van de regering. Destijds heb ik geïnvesteerd en het risico genomen voor 20 jaar. De afspraken waren duidelijk omschreven. Je kan niet zomaar bestaande contracten eenzijdig aanpassen. Mijn vertrouwen in de regering is verloren. Daarnaast liegen zij dat dit voor de meeste bezitters geen verschil gaat maken. De installateurs van de slimme meter zullen het zeer moeilijk krijgen. De kans is groot dat ik mijn zonnepanelen afkoppel.

  Een boze bedrogen belastingbetaler.

  1. Volledig akkoord. De eenzijdige contractbreuk van de overheid moet voor het gerecht gebracht worden. Het is verwonderlijk dat Test-Aankoop dat niet wil doen.
   De enige politieke partijen die hier niet aan meegewerkt hebben zijn VB en PVDA. We weten dus voor wie we moeten stemmen.

   1. Wat Test-Aankoop betreft heb ik (als lid) eveneens mijn bedenkingen. Ze zijn nog geen enkele keer formeel tussengekomen om o.a. de VREG terecht te wijzen of aan te klagen. Ze lijken eerder mee te heulen en spelen hier een vreemd spel. Ik zal hen dat trouwens melden ook.

  2. Wat een schandelijk verhaal van volksverlakkerij en dan later verwonderd zijn dat de mensen op de verkeerde partij stemmen,arm Vlaanderen,wat we zelf doen doen we beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS