Digitale meter clean
Energieregulator VREG: slim gebruik digitale meter vereist slimme achterliggende systemen

Om het potentieel van digitale meters bij onder meer zonnepaneleneigenaars in Vlaanderen ten volle te benutten, is een verdere ontwikkeling van de achterliggende systemen nodig. Dat stelt energieregulator VREG.

In die achterliggende systemen worden de data van de digitale meters beheerd en uitgewisseld met de marktpartijen.

V-test

Met de digitale meter kunnen gezinnen en bedrijven een actieve rol opnemen in de energiemarkt en worden innovatieve energiecontracten en -diensten mogelijk. Sinds begin dit jaar kunnen eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter de elektriciteit die ze op het stroomnet zetten, verkopen via een zogenaamd teruglevercontract. Ook is het mogelijk voor gezinnen en bedrijven met een digitale meter om een dynamisch elektriciteitscontract af te sluiten.
Op dit moment worden in de V-test al 68 verschillende terugleveringscontracten en 1 dynamisch afnamecontract aangeboden aan gezinnen. Bijna alle terugleveringscontracten kunnen tot nu toe echter alleen afgesloten worden in combinatie met een afnamecontract bij dezelfde leverancier.

Verschillende leveranciers

Het Technisch Reglement voor de Distributie van Elektriciteit (TRDE) verplicht de netbeheerders van het stroomnet om vanaf 1 januari 2021 mogelijk te maken dat zonnepaneleneigenaren met een digitale meter hun zonnestroom aan een andere partij kunnen verkopen dan aan de leverancier van wie ze elektriciteit aankopen. De implementatie die hiervoor door Fluvius werd uitgewerkt, voldoet op dit moment volgens de VREG niet volledig aan de bepalingen van het TRDE. De huidige implementatie creëert niet de juiste voorwaarden voor alle marktpartijen en kan ook marktverstoringen tot gevolg hebben.

De distributienetbeheerders gaven eerder aan in september 2021 een definitieve oplossing in gebruik te zullen nemen die voldoet aan het TRDE. Om de voordelen van de digitale meter maximaal te kunnen benutten, is het belangrijk dat de correcte implementatie in de achterliggende systemen geen verdere vertragingen oploopt. De VREG stelt de nodige stappen te hebben genomen, zodat hieraan de nodige aandacht wordt geschonken.

Bron: Solarmagazine.nl, 12 mei 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

33 reacties

 1. Moraal van het verhaal : oplichters- leugenachtige schijnheilige bedriegers die met academisch gezeik iedereen proberen om de tuin te leiden .
  Is uiteindelijk ook nog gelukt : wie zijn dan de grootste dommeriken ter wereld ?
  Wat hadden jullie nu eigelijk verwacht ?
  Reeds +- 20 jaar om de haverklap een idiote regering gevormd door verliezers van de verkiezingen ?
  Ze noemen dit een democratie

  CSN

 2. Hopelijks gaan al die ontevreden eigenaars bij de volgende verkiezingen de daad bij het woord vatten en niet terug vallen op persoonlijke connecties , ik zal zeker zelfs na 50 jaar trouw kiesgedrag mijn ongenoegen aan deze bende duidelijk maken !

  1. Waar zijn die slimme achterliggende diensten en wie gaat die ter beschikking stellen en betalen?????????????

 3. Airco plaatsen. Die zet je op als de zon schijnt en je verbruikt onmiddellijk de geleverde elektriciteit van de zonnepanelen.
  Het is inderdaad weer een dure investering bovenop de zonnepanelen, maar hiervoor krijg ik tenminste nog wat confort bij heet weer.
  Beter dan de elektriciteit voor een appel en ei weg te geven en er in de winter het veelvoudige voor terug te betalen

  1. Jawel, maar hoe doe je dat als er zonnepanelen op het dak liggen voor de algemene delen van alle appartementen. Dit kan je moeilijk verdelen door de appartementen

   1. Ik woon niet op een appartement, dus ik weet van die materie niet veel, maar hoe is de regeling nu voor appartement in deze situatiie?

 4. CORRECTIE aan mijn bericht van 19 mei 2021 at 16:22.
  Heb een stomme fout gemaakt. De komma verkeerd geplaatst!
  De prijs is 6,974 eurocent voor piekuren en 4,746 eurocent voor daluren.
  Hiermee rechtgezet.

 5. De eigenaar van zonnepanelen ontvangt 0.04 euro/kWh. Zijn buurman betaalt iets van een 0.24 Euro. Wie steekt die 0.20 Euro op zak ? Fluvius, de fiscus en de energieleverancier van de zonnepaneleneigenaar. Fluvius om de elektriciteit een paar meter te verplaatsen en de leverancier om het te verkopen. De fiscus steekt de niet verdiende BTW op zak. Welnu een proficiat voor iedereen. Ik noem dit gelegaliseerde diefstal en oplichting. En Ilumen die probeert hierop ook zijne kost te verdienen door de al gepluimde en bedrogen zonnepaneeleigenaar een batterij en zogenaamd slimme optimalisatiesoftware te verkopen. Denk er aan bij de volgende verkiezingen welke regeringspartijen dit mogelijk hebben gemaakt : de stemming van de regeringspartijen was unaniem voor en de oppositie heeft zich onthouden.

 6. Aan de heer directeur van de VREG.
  Het principe van het terugleveringscontract kan mogelijks best wel werken. Als het eerlijk gebeurt tenminste.
  Kan dit eens bekijken aub. Ter verduidelijking:
  Ik heb nog het goeie oude systeem van terugdraaiende teller. Ik verbruik zo’n 8000 KW per jaar (electrische verwarming). Daarbij 6000 KW eigen produktie en 2000 KW extra. Ik heb een vast contract met 69,74 eurocent voor piekuren en 47,46 eurocent voor daluren. Of de zon nu schijnt of niet, als het veel waait of niet, als de electriciteit duur is of goedkoop, de prijs is vast.
  Geef mij dan eenzelfde contract met digitale teller: ik betaal de overeengekomen prijs voor 8000 KW aan de leverancier, en de leverancier betaalt aan mij de 6000 KW die ik hem heb geleverd. Aan dezelfde prijs natuurlijk. Eerlijk is eerlijk voor de leverancier van energie. De digitale meter maakt dit toch mogelijk, alle onderscheid tussen afname en oplading, piek of daluren.
  Winnaar is mogelijks fluvius en de staat, zij krijgen van mij netwerkkosten op 8000 KW en 21% BTW hierop. Maar ja de prosumententaks valt weg, dus mogelijks gecompenseerd.
  Wat denkt u van dit voorstel meneer de Directeur? Geen gedoe met batterijen, wasmaschine enkel als de zon schijnt en alle andere nepideeën die larie en apekool zijn.

  1. Volledig akkoord. Ook ik heb vandaag gelukkig nog een analoge teller. In principe mag men mijn analoge teller vervangen door een digitale zgn. slimme meter. Alleen, deze nieuwe teller moet wel de prijs berekenen gelijkaardig als mijn huidige oude teller, anders heb ik helemaal geen baat bij een nieuwe teller ! Wij hebben een dure investering gedaan om een zonnepaneel installatie te plaatsen. Toen werd het algemeen voorgesteld als ” Je zonnepanelen wekken elektriciteit op, als je die niet meteen gebruikt telt je teller achteruit. Eens je zonnepaneel installatie is terug verdiend blijft je teller achteruit draaien en is dat je beloning voor je dure investering in groene energie”. Alle installaties die dateren van voor de invoering van de digitale teller werden onder deze algemene verkoop condities aan de man gebracht, ze werden ook alle op deze manier gekeurd en OK bevonden !
   En toen was er de digitale teller invoering … Aanvankelijk bleek terugdraaien van de teller niet meer mogelijk te zijn … Velen aarzelden terecht of het nog wel zinvol was zonnepanelen te plaatsen onder deze condities … En toen kwam tovenaar fantast Tommelein met de 15 jaar terugdraaiende teller garantie. En met enig resultaat, velen hebben nog snel een behoorlijke dure installatie geplaatst en goed geluisterd naar alle aanbevelingen zoals o.a. gebruik maken van warmtepomp enz.
   Het gevolg van het verhaal is bekend. Enkele weken na de uiterste installatie datum om nog van die 15 jaar garantie te kunnen genieten beslist het grondwettelijk hof dat die 15 jaar garantie niet kan beslist worden door de Vlaamse regering daar het daarvoor geen bevoegdheid heeft. Onmiddellijk wordt de correcte verrekening voor op het net gezette energie gestopt. Dergelijke manier van zaken doen is niet conform met een faire correcte manier van handelen !!! Na de beslissing van het grondwettelijk hof moeten we terugvallen op de situatie van ervoor !!! Dit betekent een terugdraaiende teller voor iedereen zonder 15 jaar limiet !!!
   Dank zij de voltallige Vlaamse regering en een extra zetje van de federale regering zijn we beland in de situatie van vandaag. Is hier nu echt niemand voor verantwoordelijk ? Is het echt normaal dat Wallonië wel terugdraaiende teller verrekening heeft en Vlaanderen niet ? Hoe willen de Vlaamse vaandel minnaars dat verdomme uitgelegd krijgen tegen de volgende verkiezingen ?
   Beste politici, het wordt hoog tijd dat jullie beseffen dat wij Belgische burgers heel veel belastingen betalen om minstens goed bestuurd te worden door jullie ! Er is maar 1 manier om de vertrouwensbreuk met de Vlaamse zonnepaneel investeerders te herstellen. Heel eenvoudig, geef ons de beloofde return op onze investeringen ! De huidige regeling is gewoon ondermaats en zorgt ervoor dat al minstens 1 000 000 zonnepaneel investeerders hun vertrouwen in jullie kwijt zijn. Ik hoop dat ik geen wraak hoef te nemen bij de volgende verkiezingen maar mag rekenen op het gezond verstand van jullie politici. Hou er wel rekening mee dat ‘beloften’ voor na de volgende verkiezingen bij mij alvast niet meer zullen helpen om jullie toch af te straffen. Hou er best ook rekening mee dat ik niet de enige boze ontgoochelde kiezer zal zijn !

 7. En als je dan al wat peanuts krijgt voor je elektriciteit voldoen ze niet aan de norm van ‘groen’
  zodat je, als je je ‘eigen geleverde stroom’ terugkoopt je moet opdraven voor de groene component ervan

  wat een grap is dat of zou ik moeten zeggen incompetentie van diegene die beslissingen nemen en er geen fluit van kennen.

 8. Ilumen, stop nu eens met dit soort leugens te verspreiden, jullie geloven dit toch hopelijk zelf niet hé.
  Zoals zovelen hier voor mij reeds aanhalen, vallen de kosten enkel bij de kleine producent en de baten bij de distrubutienetbeheerder of de electriciteitsproducent. En dan spreekt men met grote woorden over het ‘teruglevercontract’ wat in feite een regelrechte aanfluiting is, 0.04€ !
  Dat men de regels aanpast tot daar aan toe, maar niet bij reeds bestaande contracten. Eeens zien wie er nog ZP gaat leggen als men op voorhand weet dat het financiële plaatje niet meer kan kloppen voor de kleine PV eigenaar?

 9. ik woon in de regio turnhout , bij mij heeft men reeds in 2013 een digitale meter geplaatst
  zogezegd als proefproject
  tot in maart had deze (slimme meter ) ook het terugdraaieffect van een analoge meter
  nu blijkt dat eigenaars van zonnepanelen de digitale meter mogen weigeren tot 2025
  terwijl bij mij reeds het voordeel van de terugdraaiende meter is ontnomen
  dit is pure discriminatie , moet ik nu ook naar het grondwettelijk hof stappen zoals de vreg ?
  hier blijkt nog maar eens dat jan met de pet uiteindelijk toch de rekening betaald
  pure diefstal is dit , schandelijk!!!!!

 10. Dit systeem is zo scheef getrokken als maar kan zijn. Bijvoorbeeld, Decathlon wil de overschot gaan opkopen van PV eigenaren. De Decathlon filialen zijn aangesloten op de middenspanning en betalen 50% minder aan de distributiekosten en dragen niet bij aan de groenestroom certificaten. Het afname punt kan ook vele tientallen kilometers ver zijn van het productie punt.
  Wil je buur nu jou overschot gebruiken, ha, dan betaalt die de volle pot wat dus het dubbele is van de prijs, voor amper 20 meter kabel ertussen.
  En dan zijn ze verbaast dat de mensen geen geloof hechten aan de VREG of aan de overheid.
  Mijn advies, afschaffen Vlaamse Overheid, afschaffen VREG en afschaffen gemeenten. Enkel nog de provincie overhouden en het federaal niveau, en maak Fluvius een burgercoöperatie. Veel goedkoper!

  1. Chris,

   Daar slaat u de nagel op de kop.
   Afschaffen van alle deelregeringen in ons land.
   Enkel nog federale regering met max 10 ministers.
   Beperkingen van hun wedden, ontslagvergoedingen en een riant pensioen.
   Maar die mannen gaan hun eigen ruiten niet inwerpen.
   Zij beslissen immers zelf over hun riante vergoedingen.
   Met deze afschaffing is het tekort voor jarig veilig. Honderd miljard per jaar besparingen.

   1. Minder ministers maar hogere lonen zodat er ook mensen met de nodige capaciteiten deze functies willen doen en geen derde rangs figuren met weinig inhoud die in het bedrijfsleven nooit aan een job geraken waar ze een vergelijkbare vergoeding zouden krijgen.

  2. Het is aande netbeheerder een signaal aan te bieden in functie van de electriciteitsprijs. Alleen op deze manier kunnen achterliggende systemen correct en volautomatisch aangestuurd worden.

 11. Vandaag heb ik vernomen dat onze huistoestellen niet mogen functioneren als ze niet onder toezicht zijn wegens de brandveiligheid. Dat wil dus zeggen dat onze zonnepanelen een dure investering is die niet rendabel is als je buitenhuis moet werken. Dat ze geen stroom opwekken in de winter, terwijl onze elektrische verwarming juist in de winter stroom nodig heeft. Alle voordelen zijn zowat afgeschaft of gesaboteerd door onze beleidsmakers. Met een woord: ZONNEPANELEN ZIJN EEN NODELOZE INVESTERING DIE ALEEN OP HET NET VOORDELEN OPLERVERD.
  De meeste eigenaars hebben een installatie geplaatst die AL hun stroom moest recupereren voor hun gezin, maar daar hebben ze een stok(je) voorgestoken zodat al onze investeringen nutteloos zijn. Ze zullen ons nog eens moeten vragen om groene stroom te gebruiken, niet doen. DAT IS PURE DIEFSTAL. Hoe gaan onze beleidsmakers er voor zorgen dat onze installatie doet waarvoor we die geplaatst hebben?????
  Het verwondert mij dat er niet meer klachten zijn om deze diefstal aan te klagen en de wispelturigheid van onze regering te stoppen.

  1. Hoe kun je de regering doen stoppen?
   Door SAMEN naar Brussel te gaan IEDEREEN met zonnepanelen en de regering omver te gooien.
   Dan nieuwe ministers wat in het vak zitten of weten waarover ze praten maar geen van en partij.
   Dat is de redding voor ons land en voor iedereen.

 12. slim gebruik. doro wie. blijkbaar kan vreg en de regering de meter slim gebruiken om vb bij electriciteits panne bepaalde personen streken automatishc af te sluiten met een knopje. dus slim voor wie. voor ons. ja om ons te kloten. vb piekverbruik. dus even koken en vb was doen eeechchhh overschreden. frietjes euch niet nu schatje want de droogkast draaid. airco mmm niet nu schatje ben aan het koken. wat voor een systeem wordt dat

 13. Ik zou dan zeggen, eerst alles op punt stellen en dan beginnen met een digi meter. Maar dat doen ze niet omdat hetgeen ze voorstellen een utopie is.

 14. Het eerste hoofdstuk van dit artikel zegt genoeg eenn samenwerking met alle marktpartijen behalve de consument. Het is zoals de farma iets in werking stellen voor dat het op punt staat. Wanneer gaat men het eens leren ??? Eerst gedaan en dan gedaxht heeft menig een in het leed gebracht. De slimme applicaties waarvan m3n spreekt moeten nog uitgevonden worden. Normaal doet men studies en proeven om de haalbaarheid te bepalen hier doet men eerst de implicaties en dán gaat men eens onderzoeken. Slimme meters die ons extra veel geld gaan kosten om ze te kunnen toepassen is dat slim????????

  1. Nog geen enkel systeem dat men voostelt is gunstig voor de consument als het al werkt. Slim gebruik van de zonnepanelen zoals men het voorstelt is een lachertje en kost ons een hopen geld inplaats van te besparen smijten we het langs deuren en ramen buiten met deze digitale meter!!!!!!!!!!

 15. Dit noem ik meewerken aan de diefstal die de slimme meter wel zeker is. Een batterij is niet bruikbaar voor gezinnen die elektrisch verwarmen. die digitale dief beroofd iedereen, zeker de mensen die al zo een onding al hebben.

 16. … of hoe je een eenvoudig en goed werkend systeem kunt vervangen door een ingewikkeld en ongewenst kluwen. Doet mij denken aan Amerikaanse films waarin ongelooflijk complexe plannen worden gesmeed om mensen te bestelen. In die films zijn de dieven ‘the good guys’. Toeval?

 17. Thuisbatterij tussen 4 a 6000€ + nieuwe omvormer 1500 a 2000€ – 1500€ subsidie = 4000/6000€ terugverdientijd 10 a 12 jaar ! Is dit rendabel ? Leefbaarheid batterij 10 jaar ?

  De vreg heeft gemakkelijk praten ! Deze zijn enkel bezig met de winsten van de elektriciteit maatschappij.

 18. Het is en blijft een grote leugen met al die sprookjes .
  De prijs stijgt en de verbruiker zal betalen omdat ons netwerk niet klaar is .
  Ofwel gaan we niet meer werken en volgen we de zon en het brandgevaar van de apparaten .
  Wie nog nog meegaat in dat sprookje met nepsimulaties is een blinde burger.
  De politieke VREG en leveranciers zijn de winnaars en zitten aan de kassa .
  Met dank aan onze maffia die de kant kiest van de leverancier en eigen belang

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS