Energietransitie vereist 10 keer meer zonne-energie voor klimaatdoelstellingen Parijs

zonnepanelen dak stockbeeld

Energietransitie vereist 10 keer meer zonne-energie voor klimaatdoelstellingen Parijs

De energietransitie vereist 10 keer meer zonne-energie en 5 keer meer windenergie gecombineerd met andere technologische maatregelen om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te behalen.

Deze conclusies staan in het rapport ‘Energy Transition Outlook: Power Supply and Use’ van DNV GL. In het rapport stelt het adviesbureau dat de energietransitie sneller verloopt dan eerder verwacht, maar nog altijd te langzaam om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot minder dan 2 graden Celsius zoals vastgelegd in het akkoord van Parijs.

Vergaande politieke besluiten

Met de verwachte snelheid geeft de voorspelling van DNV GL aan dat het aan het eind van deze eeuw hoogstwaarschijnlijk 2,4 graden Celsius warmer zal zijn. De technologie om de uitstoot voldoende te beperken om het klimaatdoel te behalen, bestaat volgens DNV GL, maar om dit te bereiken zouden vergaande politieke besluiten nodig zijn.

DNV GL adviseert de volgende technologische maatregelen:

 1. De hoeveelheid zonne-energie meer dan 10 keer uitbreiden tot 5 terawatt en windenergie met 5 keer tot 3 terawatt per 2030, hetgeen voldoende zou zijn voor 50 procent van het wereldwijde energieverbruik per jaar.
 2. Een 50-voudige vergroting van de productie van accu’s voor de 50 miljoen elektrische voertuigen die er per jaar vanaf 2030 nodig zullen zijn, samen met investeringen in nieuwe technologie voor het opslaan van het overschot aan elektrische energie en oplossingen waarmee de elektriciteitsnetten de groeiende instroom van zonne- en windenergie aankunnen.
 3. Het Aanleggen van nieuwe infrastructuur voor het grootschalig opladen van elektrische voertuigen.
 4. Jaarlijks meer dan 1,5 biljoen Amerikaanse dollar investeren voor de uitbreiding en versterking van stroomnetten in 2030 waaronder ultrasterke hoogspanningsnetwerken en uitgebreide vraagrespons-oplossingen om de schommelingen in wind- en zonne-energie te compenseren.
 5. Een uitbreiding van wereldwijde energieverbeteringen in het komende decennium met 3,5 procent per jaar.
 6. Groene waterstof voor het verwarmen van gebouwen en de industrie, brandstoftransport en het benutten van overtollige hernieuwbare energie in het stroomnet.
 7. Grotere elektrificatie van productieprocessen voor de zware-industriesector, waaronder elektrische verwarming. Plaatselijke hernieuwbare hulpbronnen in combinatie met opslagoplossingen.
 8. Warmtepomptechnologie en verbeterde isolatie.
 9. Grootschalige spoorwegoplossingen, zowel voor stadsverkeer als langeafstandstransport voor passagiers en goederen.
 10. Snelle en brede toepassing van koolstofopvang, -gebruik en -opslaginstallaties.

Bron: Solarmagazine.nl

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (7)

 • jean D Reply

  Aantal zonnepanelen x 10, aantal windmolens x 5 tegen 2030. Dit betekent ipv de huidige 400000 die in 10 jaar gerealiseerd zijn in België er 4 miljoen moeten bijkomen in de volgende 10 jaar. Ze hebben berekend dat er nog maar 5% van de bruikbare oppervlakte benut is (Zie zonnekaart Vlaanderen. Anderzijds hebben ze nagegaan dat er 50 installaties per 1000 inwoners is geteld. Maar mijn echtgenote en mijn inwonende kinderen gaan geen Zonne-installatie plaatsen als ik er ook al een heb geplaatst. Dus is het eigenlijk gemiddeld 50 installaties per 250 gezinnen. Het maximum dat men kan bijkomend installeren is dus beperkt tot 200 per 1000 inwoners : Dat is dus een maximum van x 4 als alle gezinnen in Vlaanderen zonnepanelen zou installeren. Nu zijn meer dan 30% van de gezinswoningen huurwoningen waarbij het nut van zonnepanelen niet bij de eigenaar komt maar de installatiekost wel. Die mag je ook van het potentieel aftrekken. , We komen dan ongeveer aan x 3 . Er kunnen dus in de volgende 10 jaar nog maximum 1,2 miljoen installaties bijkomen op daken van gezinswoningen = 30% van wat nodig is.
  Voor windmolens ligt dit anders. Men kan er op zee zoveel bijbouwen als men wil. Het moet alleen door bedrijven gefinancierd worden. Geen idee waarom men daar niet veel ambitieuzer is ;Vb Windmolens x 30.

  20 oktober 2019 at 19:38
  • jean D Reply

   Oei! Dit is duidelijk een theoretische benadering. In de praktijk is er nog een beperking namelijk het totaal aantal inwoners in Vlaanderen of eerder het totaal aantal gezinnen in de middenleeftijd 30 tot 65 jaar die zonnepanelen zouden installeren. Dat zijn er in Vlaanderen volgens de bevolkingstelling begin 2019 ongeveer 1 miljoen. Er zijn in die leeftijdsgroep 1.4 milj mannen en 1.4 miljoen vrouwen waarvan 28% kinderen. Dus max, 1 miljoen gezinnen.
   Al 400000 installaties geplaatst. 67% van de gezinnen zijn ook eigenaar. Dus van de 670000 eigendommen zijn er al 400000 ingenomen. Er resteren nog 370000 eigendommen (appartementen en woningen in bosrijke gebieden inbegrepen) om zonnepanelen te leggen. Laten we schatten dat er 250000 woningen overblijven die in aanmerking
   komen om zonnepanelen te leggen. Aan 50000 per jaar is dat nog maximuim 5 jaar te gaan om het volledig potentieel bij Vlaamse gezinnen te benutten.
   Besluit : geen 1.2 miljoen installaties op 10 jaar maar een max van 250000 installaties op 5 jaar en dan gedaan.
   De rest zal van elders moeten komen.

   21 oktober 2019 at 12:18
 • Bijnens jan Reply

  Als de minister van energie denkt dat ze goed bezig is dan is ze duidelijk verkeerd. Ons straffen met de digitale meter te verplichten en zodoende onze zonneinstallatie naar een negatief rendement te brengen door met terugwerkende kracht onze installaties die nu met terugdraaiende teller nog renderen af te nemen dan heeft ze het vekeerd voor want om ons opnieuw zwaar te laten investeren voor eigen energie opslag is een elusie ,een roze wolk want nadien vindt men weer iets nieuws uit om ons op kosten te jagen. De laatste jaren heeft deze vlaamse regering nog niets anders gedaan dan nieuwe regeltjes in te voeren die ons een kleine besparing zou opleveren en langs de ander kant een groot gat in onze geldbeugel te maken

  16 oktober 2019 at 15:54
  • jean D Reply

   Met de digitale meter kan je het prosumententarief afschaffen. Als je een hoger dan 30% zelfconsumptie hebt is het vervangende tarief voordeliger. Je rendement wordt dus groter. Voor de energiebewuste zonnepaneeleigenaar is het dus een voordeel. Ik denk dat investeren in eigen opslag noodzakelijk gaat worden omdat kerncentrales verdwijnen en er geen gascentrales worden bijgebouwd. Er verdwijnt dus in 2025 50% van onze stroomproductie en zoals ik al eerder aantoonde zullen de particulieren niet in staat zijn om met hun zonnepanelen het verschil op te vangen. Er zullen dus veel meer industriële zonneparken en Off-shore windparken en mega opslagbatterijen moeten bijkomen anders zal de stroomprijs zelf nog een veel groter gat in uw geldbeugel slaan als het al mogelijk gaat zijn om aan voldoende stroom te geraken.

   15 november 2019 at 10:52
 • Walter Reply

  Hoeveel burgers zullen er nu nog willen investeren in zonnepanelen die ze bijna zeker niet meer kunnen terugverdienen binnen redelijke termijn …. “dankzij” de invoering van de NIET TERUGDRAAIENDE digitale meters …
  & andere voorgestelde maatregelen van “onze” VREG ?!?!

  15 oktober 2019 at 15:49
  • jean D Reply

   Gij zult waarschijnlijk een andere digitale meter hebben want mijn digitale meter draait wel terug. Het teruggedraaide deel kan ik zelf aflezen. Iedere burger die een EV koopt en de stroom die hij daarvoor nodig heeft van zijn zonnepanelen haalt (onmiddellijk of uitgesteld) heeft zijn zonnepaneelinstallatie in 4 jaar terugverdiend omdat hij geen benzine meer moet kopen. 20000 km rijden met 5000 kwh aan prosumententarief van 450€ betekent een besparing van 1400€ per 20000km of per jaar aan benzine.

   15 november 2019 at 11:04
 • verpoorten frans Reply

  als de minister van energie juist handelt kan dit worden bereikt, maar zoals ze nu bezig zijn zal het huidige nog verminderen,

  15 oktober 2019 at 10:26

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *