Enkele honderden gezinnen lopen voordeel terugdraaiende teller mis door te late keuring

digitale meter

Enkele honderden gezinnen lopen voordeel terugdraaiende teller mis door te late keuring

Enkele honderden gezinnen hebben de deadline voor de plaatsing en de keuring van hun zonnepaneleninstallatie in 2020 niet gehaald. Hierdoor kunnen zij niet genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller.

Volgens sectororganisatie ODE geraakte de installatie van de bewuste gezinnen niet tijdig meer gekeurd, onder meer wegens de grote drukte bij de keuringsinstanties en wegens coronaperikelen.

Aan Vlaams minister van Energie Zuhal Demir werd nog gevraagd een uitzondering toe te staan, maar dat werd geweigerd. In een reactie aan VRT Nws zegt de minister dat de datum van 2021 ruim op voorhand is gecommuniceerd. “Als installateurs hun contracten niet nakomen, dan bepaalt de contractuele relatie tussen klant en installateur wie hiervoor verantwoordelijk is”, besluit de minister.

De gezinnen waarvan de zonnepaneleninstallatie niet meer in 2020 kon gekeurd worden, vallen dus uit de boot wat betreft het voordeel van de terugdraaiende teller. Hier tegenover staat wel dat zij vrijgesteld zijn van het prosumententarief. Ook komen ze, indien het geen nieuwbouwwoning betreft, in aanmerking voor de Vlaamse premie voor zonnepanelen.

Bron: VRTnws.be, 1 januari 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (15)

 • Vanderhaegen willy Reply

  Bij ons in de straat is men deze week bij een hele lijst van eigenaars een digitale meter komen plaatsen enkele uren voor de beslissing met de nodige verwijten aan de technici terwijl nog 500000 anderen tot 2029 tijd hebben . Maar wat doe je eraan?

  15 januari 2021 at 19:38
 • zonnepaneel eigenaar Reply

  hoe kan ik plaatsing van slimme meter weigeren ?

  7 januari 2021 at 23:53
 • jan Reply

  De burger doet de inspanning om panelen te leggen zodat de europeese normen gehaald worden. De regering profiteert er van en doet alsof zij het zijn die de norm halen en straffen de mensen met panelen daar bovenop. Een schande

  7 januari 2021 at 16:22
 • zonnepanneeleigenaar Reply

  als ik deze verhalen lees … nog maar eens duidelijk hoe belangrijk een terugdraaiende meter is – wat wellicht niet eer mogelijk is met een slimme meter of zie ik dit fout ?

  6 januari 2021 at 21:51
  • Jean D Reply

   Het is niet de meter die van belang is. Het is wat men er mee doet dat van belang is. Men had met de digitale meter een mooi voordeel kunnen bewerkstelligen voor zonnepaneeleigenaars. Er wordt langs de ene kant geroepen dat er in Vlaanderen meer zonnepanelen moeten komen omwille van het behalen van de europese normen. Nu gaat men groenstroombijdrage (voor de leveranciers ) en federale bijdragen (voor de overheid) extra aanrekenen doordat het berekend wordt op de werkelijke afname. Dit betekent dat elke zonnepaneeleigenaar een extra bijdrage betaalt van 0.03361€/kWh voor elke kWh die hij op het net zet. Daarnaast betaalt de zonnepaneeleigenaar nog voor de energie zelf : Voor de energieprijs is de extrakost = kostprijs min de teruglververgoeding. Met een dm zou men die taksen gemakkelijk kunnen schrappen door de injectie af te trekken van de afname. Met een dm kan men ook de totale injectie vergoeden en als die prijs net iets hoger zou zijn dan de afnameprijs (zoals in de buurlanden) zou iedereen zonnepanelen willen installeren.
   De dm kan dus gemakkelijk gebruikt worden om de plaatsing van zonnepanelen te stimuleren in tegenstelling tot een klassieke meter maar helaas wordt er in dit land geen gebruik van gemaakt. Integendeel ; op vandaag wordt het tegenovergestelde bekomen. Men gaat hier in Vlaanderen dus eerst moeten inzien dat het huidig tarief bij het gebruik van de dm niet gaat werken als stimulans om zonnepanelen bij particulieren op bestaande woningen te doen toenemen.

   7 januari 2021 at 11:46
   • JPe Reply

    Wat nu, Jean D. met de voorlaatste en laatste verwikkelingen in ’t oog?????
    Blijf je nog steeds supporteren?
    Hoe bereken je nu de winst/verliezen???, met zicht op capaciteitsboetes, niet terugdraaiende tellers, excl. nacht- en dag/nachttarieven die verdwijnen enz…enz…
    Uitstellen ,die D.M.-vervanging, tot eind 2029 als ’t kan…..
    Dank voor evt. reacties.

    18 januari 2021 at 10:56
 • Jos Brems Reply

  N-VA heeft lak aan gewone burgers. Daarom trekt Demir haar paraplu open. Zie bijvoorbeeld ook het afschaffen van de woonbonus. N-VA is de partij van VOKA, VBO en Agoria. Die krijgen de cadeaus, bijvoorbeeld de taxshift.

  6 januari 2021 at 11:23
  • Dirk H Reply

   De datum was al lang bekend. Als de installateur beloftes maakt die niet kunnen worden nagekomen is dat de schuld van de installateur en deze maar met een voorstel naar de klant komen.

   6 januari 2021 at 11:47
  • Dirk Reply

   Het hele opzet van zonnepanelen is nefast voor de burger. Elke burger laten instaan voor zijn eigen energievoorziening is peperduur en niet onderhoudbaar, op termijn ook onbetaalbaar.
   Verwijt dus de NVA de factuur van het verleden toch maar niet.
   Economisch gezien is dat fragmenteren goed voor de bedrijven, maar niet voor de burger. Wijk- of regio-initiatieven hadden al interessanter geweest. We beginnen toch ook niet in elke tuin een windmolen te zetten… om dezelfde reden. Had dit enigszins gekund, dan had men ook dat gepromoot.
   Ik heb zelf ook zonnepanelen en begin nu problemen te krijgen met onderhoud. Mijn leverancier is ondertussen failliet… en terug gestart onder een andere bedrijfsnaam natuurlijk. Tracht nu maar eens betaalbaar onderhoud over je vloer te krijgen…

   6 januari 2021 at 15:41
 • Van Cutsem Reply

  Beste Jef . En dat dik betaald is zeker waar . Wist je dat alle 2deverblijvers als bijdrage in energie ( je weet wel die kosten die voor ALLE eigenaars hetzelfde zijn , ongeacht de leverancier ) ipv 0,43 € per maand , 8.1€ per maand moeten betalen . Ik ben in dit geval . Reken maar uit hoeveel eigenaars dit mogen ophoesten . Op website van Vlaanderen met info over deze bijdrage staat letterlijk vermeld ” dient oa voor VREG te financieren ”
  In ons apenland wordt zoveel verdoezeld . De datum van plaatsing van zonnepanelen is mijn inziens prioritair .keuring is bijzaak volgens mij . Maar ja onze minister moet zich laten gelden zeker . Bij plaatsing van mijn zonnepanelen 10j terug (ook eind vh jaar ) nam ik als extra clausule in mijn aankoopcontract plaatser , dat het verlies van 20€ per certificaat diende afgetrokken worden ( 2000€) van mijn faktuur. Voor het einde van jaar was mijn installatie gekeurd hoor . Dus ja deze die nu uit de boot vallen , jammer voor hen natuurlijk.

  6 januari 2021 at 11:22
 • Joris Reply

  Eerst de kracht van verandering, nu de motor van vooruitgang => Deze minister en haar partij heeft geen voeling met de maatschappij noch met het feit van corona.

  Enkel rekening houden met de communales en VREG! Moeilijk is het niet de bevolking de nodige tijd te geven om alsnog alles klaar te krijgen van/met de keuringen tijdens deze pandemie. Gaan we als nieuwe zonnepaneel eigenaars mogen klagen bij Fluvius omdat de aanvragen blijven aanslepen?

  Als er een lijn getrokken is, dan geldt dit toch voor iedere speler in het spel? Of is het een methode à la Belge?

  6 januari 2021 at 11:06
 • Bart De Pauw Reply

  Weet er iemand of een (her)keuring nodig is wanneer je een thuisbatterij toevoegt aan een bestaande (en dus gekeurde) zonnepaneel installatie ?

  6 januari 2021 at 10:43
  • Tommy Reply

   Ja, elke wijziging aan de elektrische installatie vereist een herkeuring.
   Een thuisbatterij toevoegen aan een bestaande installatie vereist vaak de installatie van een bijkomende omvormer, tenzij de bestaande omvormer reeds geschikt is.
   Hoe dan ook, het tweedraadsschema wijzigt en dan dient dat opnieuw gekeurd te worden om in orde te zijn.

   6 januari 2021 at 11:02
 • Richard Reply

  Het wordt altijd uitgelegd alsof deze regeling altijd voordeel opbrengt. Als het aandeel geïnjecteerde kW en verbruikte kW echter op een bepaalde verhouding uitkomt kun je voordeliger uit zijn met geen terugdraaiende teller. Dat verschil gaat over tientjes per jaar maar toch. Bij mij komt dat dus zo uit. Opbrengst pv zit door schaduw bomen maar op 85%.

  6 januari 2021 at 10:37
 • Jef Reply

  Volgens de VREG zijn er geen voordelen aan de terugdraaiende teller meer aan maar dat zal weeral een leugen zijn anders gaan ze niet naar hun Grondwettelijk Hof .Een bende dikbetaalde prutsers
  door de politiek ondersteund .
  Waar zijn de beloftes van de zonnekoning en garnaalvisser van Oostende en zijn partij ????? stilte

  6 januari 2021 at 10:12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *