Europese sectorfederatie pakt uit met hoopgevende voorspellingen voor zonnepanelenmarkt

Zonnepanelen op plat dak thumb

Europese sectorfederatie pakt uit met hoopgevende voorspellingen voor zonnepanelenmarkt

Het vermogen aan zonnepanelen neemt toe met 40% per jaar. En de netpariteit, de ‘heilige graal’ van de zonne-energie waar de PV-sector reikhalzend naar uitkijkt, wordt in Europa bereikt in 2017. Dat stelt EPIA.

zonnepanelen in woestijn

EPIA, de European Photovoltaic Industry Association, vertegenwoordigt zo’n 95% van de Europese PV- (fotovoltaïsche) industrie, en 80% van deze wereldwijd. In de voorbije maanden heeft deze sectorfederatie twee documenten gepubliceerd die het beste laten verhopen voor de PV-sector.

Aandeel zon neemt toe

In haar ‘Global Market Outlook’ meldt EPIA dat de wereldmarkt voor PV-systemen het laatste decennium een enorme groei kende. Het totaal geïnstalleerde PV-vermogen nam toe van 1,5 GWp (gigawatt piek) in 2000 tot 39,5 GWp in 2010. Dat is 27 keer meer en komt neer op een groeicijfer van 40% per jaar.

Eind 2008 bedroeg het wereldwijd geïnstalleerde PV-vermogen bijna 16 GWp, een jaar later steeg het tot 23 GWp, en eind 2010 werd ongeveer 40 GWp bereikt. Toen waren er om en bij het miljoen PV-installaties. Deze leveren samen een jaarlijkse elektriciteitsproductie van ongeveer 50 TWh (terawattuur): evenveel als het totale elektriciteitsverbruik in Vlaanderen.

EPIA voorspelt dat deze groei zich ook in de volgende jaren voortzet. Tegen 2015 verwacht EPIA zelfs 131 à 196 GWp aan PV-systemen.
Overigens is Europa koploper met, in 2010, 30 GW gecumuleerd vermogen. Dat is bijna 75% van het vermogen op wereldniveau.

Netpariteit op komst!

Een andere publicatie, ‘Solar Photovoltaics competing in the energy sector – On the road to competitiveness’, komt met de resultaten van een studie die EPIA maakte samen met de bekende consultancyfirma A.T.Kearny.

Onder meer werd onderzocht wanneer in Europa ‘netpariteit’ zou worden bereikt. Het betreft een begrip uit het vakgebied van de duurzame energie. Wanneer netpariteit is bereikt, heeft de elektriciteit die door de eindgebruikers zelf en uit duurzame energiebronnen (zoals zonnepanelen) is opgewekt, dezelfde kostprijs als energie uit het gangbare stroomnet.

Op dat moment heeft de PV-sector in principe geen steunmaatregelen, zoals groenestroomcertificaten, meer nodig om competitief te zijn met andere bronnen van elektriciteit.

De studie stelt dat zonnepanelen vandaag 50% goedkoper zijn dan 5 jaar geleden. In de volgende 10 jaar zal de prijs nog 36 à 51% dalen. De kost om elektriciteit te produceren via PV zou dan ook in dalende lijn gaan: van 0,16-0,35 euro/kWh in 2010 tot 0,08-0,18 euro/kWh in 2020.

Deze evolutie zou leiden tot netpariteit in 2013, in Italië. De daaropvolgende jaren bereiken ook de andere Europese landen, één na één, dat punt. In het minder zonnige Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld, zou het nog duren tot 2017.

Bron: Argus Actueel

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (4)

 • Briand Jean-luc Reply

  George, je hebt overschot van gelijk we worden bestolen en Tommelein denkt dat is goed…….. corrupte mafia dat is een andere benaming voor de bende ministers.
  Denken ze nu echt dat iedereen dommer is dan zijzelf?

  6 september 2017 at 12:01
 • spincemaille Reply

  Ik ben het daar volkomen mee eens. Velen denken nog dat wie geen zonnepanelen heeft betaalt voor het deficiet dat is ontstaan na de groene stroocertificaten (Turteltaks 100€) Maar de eigenaars van zonnepanelen betalen en Turteltaks en prosumenten tarief ( voor een installatie van 10Kw ongeveer 900 €) wie geen certificaten heeft voelt zich opgelicht door de overheid die nooit zijn afspraken nakomt. Als eenmaal het gat van de certificaten gedicht is zal het prosumententarief niet verdwijnen. Het is een erg goedkope manier om geld in het laatje te halen op basis van een contractbreuk en niemand reageert.
  NB de prosumententaks bestaat niet in Wallonie.
  Als vlamingen betalen wij netjes terwijl de overheid ons voor dommeriken aanziet.

  6 september 2017 at 11:18
 • vercammen georges Reply

  Beste,
  even wil ik dit graag kwijt, als particulier eigenaar van zonnepanelen heb ik volgende bedenking:
  dit jaar 2017 had ik een meerproduktie van 780kWH die ik gratis moet afgeven aan de energiemarkt.
  daartegenover betaal ik jaarlijks +-800€ aan prosumenten tarief voor het gebruik van het net. mijn gratis 780kWh word dan nogmaals verkocht op het net en men rekent de verbruiker daarvan nogmaals netwerkkosten aan .
  ik weet niet wat u hiervan vind, ik vind dit niet eerlijk en noem het diefstal.

  mvg,
  georges

  6 september 2017 at 10:26
  • Filiep Reply

   Georges, die overproduktie van u gaat nieteens naar de centrale. De buur die zijn koffiemachine aanzet of zijn strijkijzer bovenhaalt trekt dit binnen en die mens moet ook betalen voor elektriciteit alsof ze door de maatschappijen is opgewekt en getransporteerd wordt vanaf de centrale tot bij hem.
   Er zijn dus woekerwinsten en nog hebben ze tekort. Ik vraag me af wat daar allemaal gebeurd. Het lijkt wel een tweede NMBS.

   Wanneer één van mijn “life long” LED-spots weer “poef” zegt, dan vervang ik deze door mijn oude Halogenen die ik gelukkig nog niet had weggegooid. Ik maak nu alle sanitair warm water aan via elektriciteit en in de badkamer gaat de warmeluchtblazer aan in het tussenseizoen. Mijn consumptie van gasolie is daardoor drastisch gedaald. Wie weet doen we nog wat picknicken in de winter. U moet daarvoor geen terrasverwarmer kopen …

   6 september 2017 at 12:58

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *