zonnepanelen dak stockbeeld
Evolutie Belgische zonnepanelenmarkt: een overzicht

Voor het vijfde jaar op rij was er in 2018 een groei in het geplaatst vermogen van nieuwe zonnepanelen in Vlaanderen. Maar welke evoluties tekenen zich af als we Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de analyse integreren?

Volgens het zeer goed ingelichte Apere portal bedroeg eind 2018 het geïnstalleerd vermogen in België 4.255 MWp, verdeeld over 3.035 MWp in Vlaanderen, 1.136 MWp in Wallonië en 83 MWp in Brussel.

Jaargroei volumes zonnepanelen België

Grafiek ontleend aan portal “Observatoire Photovoltaïque” van Apere, die haar data heeft van de 3 marktwaakhonden voor de energiemarkten in Brussel (Brugel), Wallonië (CWaPE), resp. Vlaanderen (VREG).

Na het dieptepunt in 2014 groeide zowel de Vlaamse als de Belgische markt elk jaar opnieuw aan. In 2018 kwam er in België voor 367 MWp aan zonnepanelen bij, waarvan 218 MWp in Vlaanderen.

Hoge specifieke opbrengst

Volgens een laatste stand van zaken in het Apere portal werd er in 2018 op Belgisch grondgebied 3.563 GWh aan zonnestroom geproduceerd. Dit is maar liefst 12% meer dan de 3.182 GWh in 2017.

Een andere opvallende vaststelling is dat de gemiddelde specifieke opbrengst in 2018 maar liefst 1.062 kWh/kWp bedroeg. Ter vergelijking: voor de periode 2009 t.e.m. 2018 was dit cijfer ‘slechts’ 995 kWh/kWp.

Bron: polderpv.nl

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

6 reacties

 1. Zoveel negativisme en zuurheid !
  We zitten momenteel met de zonnepaneleninstallaties al aan het equivalent van 3.5 grote kerncentrales.
  Hoeveel goed georiênteerde daken zijn al benut in België? Ik schat maximum 25 %. Er zijn 460.000 installaties op 4.500.000 gebouwen in België.
  Verdubbel dit aantal zonnepaneleninstallaties op 5 jaar door plaatsing goed te subsidiëren en de kerncentrales kunnen alvast dicht.

  1. Nog een aanvulling: gemiddelde kostprijs van de bouw van een kerncentrale is ondertussen opgelopen tot 10 miljard euro voor 1000 Mw . Dan hebben we het nog niet gehad over de onderhouds-, ontmantelingskosten en gegarandeerde prijs die de overheid moet betalen om de bouwers over de brug te halen ( zie UK).
   1000 Mw via zonnepanelen kost max. 4 miljard euro.

 2. En hoeveel van die nieuwe privé installaties zijn vrijwillig geplaatst ?
  Wie een nieuwbouw of totaalrenovatie is zowat verplicht om er te plaatsen !!!!

 3. In 2011 zonnepanelen geplaatst met Correcte afspraken.
  Is ondertussen gewijzigd in extra prosumententarief en straks afschaffen terugdraaiende teller.
  Dit zal straks uitgevoerd worden door de Corrupte zakkenvullers door het eenzijdig verbreken van eerder aangegane verbintenissen.
  Waarom geen digitale terugdraaiende tellers plaatsen………zakkenvullers weten wel waarom.
  Waarom teveel geproduceerde elektriciteit niet vergoeden………zakkenvullers weten waarom.
  Waarom iets doen aan het klimaat…..zakkenvullers weten waarom.
  Bedrog primeert.

 4. En hoeveel van die 12% meer is toe te schrijven aan nieuwe installaties van particulieren ? Zal dik tegenvallen denk ik .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS