Groene stroom
FEBEG: energiebedrijven bieden acceptabele prijzen voor stroom Vlaamse PV-eigenaars

Terugleveringscontracten. Het is een nieuw fenomeen waar alle Vlaamse eigenaren van zonnepanelen in de komende jaren mee geconfronteerd zullen worden. Zonnepaneeleigenaren met een digitale meter zelfs per direct.

Anderen pas op het moment dat netbeheerder Fluvius bij hen een digitale meter installeert. Angst voor deze nieuwe contractvorm hoeft er volgens Marc Van den Bosch van Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG) niet te zijn. “Energieleveranciers bieden nu al behoorlijke prijzen en toenemende concurrentie zal die situatie de komende jaren verder verbeteren.”

Verschillen per gewest

De FEBG is nauw betrokken bij alle grote politieke dossiers in de nationale, maar ook de Vlaamse energiemarkt. “Als vertegenwoordiger van de energieleveranciers streven wij ernaar dat in heel België de wetgeving zo uniform mogelijk is”, opent Van den Bosch het gesprek. “Natuurlijk, ieder gewest heeft zijn eigen bevoegdheden. Dat mag echter niet tot een hogere energieprijs voor afnemers leiden, omdat bijvoorbeeld voor ieder gewest een aparte procedure moet worden opgesteld.”

Een van de thema’s waarop tussen de gewesten grote verschillen bestaan, is hernieuwbare energie. Zo krijgen consumenten met zonnepanelen in Brussel nog altijd groenestroomcertificaten om te borgen dat zij hun zonnepanelen binnen 7 jaar terugverdienen. In Wallonië vindt stimulering plaats via het principe van de terugdraaiende teller. In Vlaanderen is die terugdraaiende teller voor nieuwe installaties juist net afgeschaft. Voor de FEBEG leidt al dat wisselende beleid volgens Van den Bosch niet tot problemen. “We onderhouden nauw contact met alle regulatoren en kabinetten die er in ons land zijn. Je leert ermee omgaan…”

Toch moet ook Van den Bosch erkennen dat het voor zijn organisatie even schrikken was toen het Grondwettelijk Hof half januari het Vlaamse overgangsregime voor de terugdraaiende teller vernietigde. “Onze leden waren natuurlijk voorbereid op deze nieuwe situatie. Sinds 1 januari moeten immers alle klanten die zonnepanelen installeren een afname- en terugleveringscontract afsluiten. Maar door de uitspraak van het Hof komt een groep van ruim 100.000 klanten per direct in een nieuwe situatie terecht. Zij hebben al een digitale meter en moeten nu snel nieuwe energiecontracten afsluiten. Het vergt logischerwijs enige tijd om al die klanten van nieuwe contracten te voorzien.”

11 contracten

In het terugleveringscontract dat zonnepaneeleigenaren met een digitale meter moeten afsluiten, wordt afgesproken hoeveel eurocent deze krijgt voor iedere opgewekte kilowattuur die hij niet direct zelf verbruikt en dus teruglevert.

In de komende maanden zullen de eerste energiebedrijven volgens Van den Bosch met diverse nieuwe contracten op de markt komen. Enerzijds zullen zij starten met het aanbieden van dynamische elektriciteitscontracten, waarbij de elektriciteitsafname op kwartierbasis uitgelezen wordt. Anderzijds zullen ook de eerste energiebedrijven opstaan waar zonnepaneeleigenaren ook klant kunnen worden als zij enkel elektriciteit terugleveren en voor de afname van elektriciteit klant zijn bij een ander energiebedrijf.

“Er zal dus meer concurrentie komen”, stelt Van den Bosch. “En dat is een kans voor Vlaamse zonnepaneeleigenaren. Tegelijkertijd zal het niet zo zijn dat een klant voor de teruggeleverde kilowattuur dezelfde prijs krijgt als hij betaalt voor de afgenomen kilowattuur. Klanten vergeten dat van de 25 eurocent die zij betalen voor elke kilowattuur die zij afnemen, minder dan 30 procent daadwerkelijk naar het elektriciteitsbedrijf gaat.”

Bron: Solarmagazine.nl, 5 maart 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

39 reacties

 1. Door concurrentie v/ d verschillende energiebedrijven zou er een positieve invloed moeten zijn voor de injectietarief ? of zal het zijn zoals bij de bankken en andere retail bedrijven dat ze onderling afspraken maken om de prijs zo laag mogelijk te houden wat wettelijk verboden is maar waar we met de regelmaat van de klok weet krijgen van dergelijke praktijken . En aangezien beleidsmakers in al deze bedrijven vertegenwoordigt zijn zal het nog niet tevlug uitkomen en indien toch zullen ze er wel iets op vinden zoals nu , voor het teveel betaalde bij de afrekening , waar ze nog een wet moeten maken om de gedupeerden te kunnen terug te betalen ? Het ganse systeem is niks meer dan gelegaliseerde beleidscrymenaliteit !!

 2. Begrijp nog altijd niet waarom terugdraaiende teller in Wallonië wel mag en niet in Vlaanderen ? Nva nergens te horen ! Nu zijn ze wel héél stil .

 3. Als er in Amerika ne zwarte wordt vermoord staan we enkele dagen later in Brussel te betogen. “Black Live Matters”. Ja, dat is erg en men moet hiertegen protesteren, geheel mee akkoord, maar als de politiekers & Co het geld uit onze zakken halen, blijven we rustig in onze zetel zitten.
  Dus geven we hen een mooi signaal. “Laat die paar gedupeerden maar wat zeuren, meer komt er toch niet van. en het waait wel over.”

  Dus betogen in Brussel moeten we gaan doen.
  Misschien krijgen we nog steun van de groenen met hun allerbeste slogan “Ja voor groene energie, betaal je Blauw, en sla dan alle kleuren uit (Rood, Groen, Oranje, Geel …) als je de afrekening in de bus krijgt.

  Betogen met zijn allen dus, waarschijnlijk zullen en ook nog enkele domme politicie meelopen, die niet eens beseffen dat zij aan de basis liggen van dit geklungel!!

  En vooral geen EV kopen en ook geen batterij pack, wat men ook beweert, je bent alleen maar bedrogen!!

  Ja Ilumen, jullie batterij product is misschien wel OK, maar niet voor Belgenland. AKA Vlaanderen.

  30 jaar geleden promote men Acummulatie kachels, we hebben er destijds zelfs een premie van 5000 Belgische franken voor gekregen. Een paar jaar terug de woning verkocht en we werden afgestraft op onze EPC omdat we elektrisch verwarmen. Nu nieuwbouw met warmtepomp, dus binnen 20 jaar terug zelfde scenario.

  Jaren geleden werd je aangemoedigd om een dieselwagen te kopen, nu wordt je afgestraft en mag je de stad niet meer in met deze wagen.

  Ik begrijp, de wereld en de maatschappij verandert, maar de enige constante is het gesjoemel van de politiekers die hun zakken blijven vullen. En komt er een schandaaltje in de media, dan hebben ze net het probleem opgelost of waren ze ermee bezig.
  Een mens wordt er ziek van…..

 4. Kan er iemand mij uitleggen waarom de netbeheerders een vergoeding mogen aanrekenen voor een dienst die ze niet geleverd hebben ? Als een burger stroom op het net levert dan betreft dit “lokale productie” : stroom geleverd daar waar ze verbruikt wordt. De afnemers zijn zijn buren uit dezelfde straat, doorgaans langs links en rechts maximum twee huizen ver. Voor deze stroom rekent de netbeheerder wel aan de buurman een resem kosten aan zoals transport via hoogspanningslijnen en conversie naar laagspanning enz., allemaal diensten die hij niet gepresteerd heeft. De vergoeding voor de lokaal geleverde stroom zou dus hoger moeten zijn dan de minimumvergoeding die gebaseerd is op de prijs van in een centrale geproduceerde stroom die nog een hele lange en duur betaalde weg moet afleggen voor hij bij de digitale meter van de consument is.
  Ik daag de sector en de wetgever uit om dit te verklaren.

  1. Iedereen weet toch dat gedecentraliseere productie evengoed gebruik maakt van het net. In mijn straat heeft bijna iedereen zonnepanelen. Op het moment dat er veel productie is heeft bijna niemand die stroom nodig in mijn straat en dus gaat die stroom veel verder dan naar mijn naaste buren die ook allemaal zonnepanelen hebben.
   Zelfs al geraakt mijn stroom niet tot de hoogspanningslijnen als die hoogspanningslijnen er niet waren dan kon ik helemaal geen stroom leveren aan het net omdat dit net niet zou bestaan. Je mag van geluk spreken dat we niet moeten betalen volgens de afstand die moet overbrugd worden (10 meter tot uw buur is goedkoop maar 100 km tot de centrale zou dan zeer duur zijn).
   De vergoeding voor de geleverde stroom komt niet van de netbeheerder maar wel van de leverancier. Zij moeten een degelijke vergoeding bieden omwille van het feit dat het om echte groene stroom gaat. Momenteel doen ze dat niet want ze beschouwen onze geproduceerde stroom niet als groene stroom maar gewoon als grijze stroom.

  1. Zeer waarschijnlijk niet. Bij een teruglevercontract gaan de energiemaatschappijen je verplichten ook een ‘afneem’ contract af te sluiten. Dus je kunt wel raden dat de stroom die je af gaat nemen ‘ietsje’ duurder is voor consumenten zonder ‘teruglevercontract’.

  2. De meeste energiemaatschappijen willen enkel een teruglevercontract afsluiten als je ook stroom bij hen afneemt. Ik denk dat op moment enkel Mega een teruglevercontract afsluit zonder een afnamecontract.

 5. VREG, CREG, Grondwettelijk Hof, politici (zowel Vlaams als federaal), lobbyisten (FEBEG, PV Vlaanderen …) = hypocriet, corrupt, maffiosi of kortweg gelegaliseerde diefstal bij jan met de pet.

  1. Ik dacht dat de grondwet voor iedereen gelijk was, maar hij geldt dus niet voor Walen en Brusselaars als het over zonnepanelen gaat. Begrijpe wie kan. Splitsen die janboel toch.

  2. Inderdaad :
   VREG = onafhankelijk autoriteit van de Vlaamse energiemarkt. Hoe onafhankelijk ben je als de raad van bestuur wordt aangesteld door de Vlaamse regering ? Idem CREG
   Grondwettelijk Hof = hoe grondwettelijk is de uitspraak van het hof als conform art 10 van de grondwet alle belgen GELIJK zijn voor de wet ?
   Politici = blijven beweren dat de teller, gegarandeerd, 15 jaar blijft terugdraaien hoewel ze perfect wisten dat dit onmogelijk zou zijn. Nog geen dag na de uitspraak van het GH hebben ze al een compensatieregeling uitgewerkt.
   Lobbyisten = dicteren de politici hoe zij de energiemarkt in hun greep willen houden. Doen het overkomen alsof het terugleveringscontract een humane geste is voor de toch al zwaar getroffen zonnepaneel eigenaars.
   Niet te verwonderen dat België na Italie het meest corrupte land is van Zuid – en West Europa.

 6. er zijn zo vele woorden die passen bij het vlaams energiebeleid

  wanbeleid bij de invoering van de subsidie dmv energie certificaten

  iedere burger met een gemiddeld IQ , zag al aankomen dat er veel te veel werd betaald , toen onze hoog

  intelligente politici er eindelijk achterkwamen werden de bedragen teruggeschroefd en de verantwoordelijke

  minister naar het europeese parlement gepromoveerd ( zij is niet de enige onbekwame politicus in het

  europeese parlement , andere landen promoveren er ook onbekwame ministers heen )

  contractbreuk ( 20 jaar certificaten , terugdraaiende teller ) ,

  discriminatie ( bedrijven betalen geen prosumenten tax , en krijgen meer geld voor hun geleverde stroom en

  brussel geeft nog certificaten uit en in walonie blijft de terugdraaiende teller )

  malafide organisaties ( vreg , creg en alle regionale energie vzw’s waar politicie in de raden van bestuur zitten )

  als we als belgies inwoner of als belgische firma zo handelen ::: dan vallen er hoge boetes , gevangenis straf en

  ontslagen

  ik ben een voorstander van gelijkheid : POLITICI MOETEN HET ZELDE LOT ONDERGAAN ALS DE DOORSNEE

  BURGER

  BOETES , GEVANGENIS STRAF , ONTSLAG

  en zeker geen doorbetaling van salaris , zoals de sjoemel dame uit het antwerpse , met haar vzw’s , prive

  vennootschappen , en ontvanger van ongecontroleerde susidies voor haar vzw’s

  HET IS TIJD VOOR DE BELG OM EEN DUIDELIJK STANDPUNT IN TE NEMEN EN DAT IN DE VERKIEZINGEN LATEN

  ZIEN

  EEN LAND MOET REGEERD WORDEN DOOR PROFESSIONALS EN NIET DOOR ONBEKWAME

  WALVISKUITENVET SMERENDE ONBEKWAAMLINGEN DIE HUN ZAKKEN VULLEN MET HET GELD DAT DE HARDWERKENDE BELG VERDIENT EN DAAR BOVENOP NOG MILIARDEN SCHULDEN MAAKT

  in 1919 had je de spaanse griep met miljoenen doden , daarna de wilde 20 tiger jaren en daarna de financiele

  crisis , ( miljoenen ontslagen , honderdduizenden failliete bedrijven , en tienduizende zelfmoorden van mensen ,

  die het niet meer zagen zitten

  WE GAAN NU DE ZELFDE KANT OP :::::::CORONA:::::WILDE JAREN WAAR WE EINDELIJK ONZE VRIJHEID TERUG

  HEBBEN EN DAN :::::::: DE FINANCIELE CRISIS

  het enige wat de europeese bank en de nationale usa bank en de japanse en vele andere banken doen is geld

  drukken ::: daardoor ontstaat zware inflatie en door de verzwakte economieen volgt de mega crisis

  MET HET EUROPEESE EN BELGISCHE ( en de andere europeese landen ) STEVENEN WE RECHTSTREEKS AF OP

  DEZE NU BIJNA ONOVERKOMELIJKE CRISIS

  1. Men moddert inderdaad maar wat verder aan. De ECB zorgt er reeds jaren voor dat de spaargelden van de burgers erop achteruitgaan wegens lage rente. Men koopt zo goed als waardeloze waardepapieren van landen die kreunen onder een sputterende economie … Uiteindelijk zal dit onhoudbaar blijken en implodeert deze kapitalistische knoeiboel.
   Er is een nieuwe politieke cultuur nodig, zowel Europees als nationaal. Dat bereik je niet met geblaat en het aanpassen van de naam van een politieke partij ! Daarvan kregen we ondertussen voorbeelden genoeg (PVV > VLD > OVLD, SP > SPA, > VOORUIT, CVP > CD&V, VOLKSUNIE > … NVA , …) ! Sorry hoor beste politici, jullie moeten vervangen worden door veel minder en vooral bekwame mensen ! Voor de duidelijkheid, ik denk niet dat VB stemmen het zal oplossen ! Helaas zie ik momenteel in België geen enkele politieke partij die een programma heeft die ook maar een beetje deze richting uitgaat. Je zou er een hopeloos van worden.
   Gelukkig kunnen we vandaag in België nog onze mening uiten zonder opgesloten en vermoord te worden.
   Als die nieuwe politieke cultuur er niet komt zal het uiteindelijk tot een revolutie leiden, met dank aan onze huidige politici die denken dat je burgers tot in het oneindige kunt blijven uitmelken !

 7. een acceptabele prijs lijkt mij 30 % van de prijs die wij moeten betalen . wij zullen investeren de maatschappij de centen oprapen . DIEFSTAL is zo erg nog niet . Ze straffen je niet .

 8. Waarom in Brussel groenestroomcertificaten, in Wallonië terugdraaiende teller en in Vlaanderen een belachelijke aalmoes en dan nog niet voor iedereen.
  Ik denk dat iedereen ziet dat dit discriminatie is behalve het politieke grondwettelijk hof.

 9. We zouden eens met z’n allen onze panelen moeten afkoppelen op een zonnige dag.
  Eens kijken wat er dan gebeurt…. Ze doen alsof zo ons toch niet nodig hebben.
  Het is toch ONZE stroom (die ze voor een belachelijke prijs willen overkopen) dus kunnen we ook beslissen om eens een paar uurtjes niets te leveren.

 10. Haha … ze blijven centen toveren
  In plaats van de hardwerkende burger tegemoet te komen gaan ze nu weer de bedrijven subsidiëren ……… begrijpe wie het nog begrijpe kan
  Wij krijgen 0,04 cent voor overige stroom

 11. Sorry hoor maar helemaal geen vertrouwen meer in wat men ook maar komt beweren ! En met reden !
  De gewone burger kan rekenen.
  De laatste jaren is er overigens alleen maar beslist over veel minder voordeel voor de gewone burger, veel meer voordeel voor de grote energie leveranciers. Dit vooral dank zij het denkwerk van de bendes CREG & VREG en veel onbekwame dure regeringen.
  Men mag er zeker van zijn dat enige tijd voor de volgende verkiezingen deze uitmelk praktijken (georkestreerd door onze vele lieftallige regeringen !) op een constructieve manier aan het brede publiek zullen uiteengezet worden via alle mogelijke kanalen.
  BDW mag dan al beweren dat NVA voor stevige oppositie zal zorgen op federaal vlak, men mag een veelvoud aan oppositie verwachten vanwege de vele burgers die hier uitgemolken en voor gek gehouden worden. Het betreft immers niet alleen zonnepaneel eigenaars beste heren politici. Het ergste voor het imago van jullie heren politici is helaas dat echt niets uit het verband moet voorgesteld worden, we hoeven niet te overdrijven of te liegen, gewoon de ware realiteit van wat in België doorgaat als zogenaamd goed bestuur is gewoon rampzalig. Elke politieke partij heeft zo zijn kudde meelopers als het op verkiezen aankomt, eens benieuwd of de politieke partijen die hier grote verantwoordelijkheid dragen voor deze knoeiboel de verkiezingsdrempel nog halen …

 12. Ze hebben dat wel mooi bekeken. Als er veel zon is en veel zonnepanelen stroom, schakelen ze je af van het net wegens te veel stroom. Is er minder voorhanden kan je leveren aan een lage prijs. Dus dat net zal zeker niet verbeterd worden. Dat is normaal in een vrije markt, alleen heeft men het zo niet gezegd. Dat is eigenlijk het enige wat mij stoort. De beloften en het veranderen van de spelregels, of het nu voordeling is of niet, daar gaat het mij niet meer om.

 13. Het is en blijft een diefstal voor de kleine man, terwijl de grote zonneparken gerust gelaten worden. Belgie twee maten en gewichten, maar de Vlamingen betalen weer het gelag, de gieren ruiken geld en zijn niet meer te stoppen. Een grote’ maffia bende, die alleen in hun eigen voordeel denkt.

 14. Het is een bedrog dank zij VREG en Politiek die onder een hoedje spelen .
  De BTW heeft men alvast De leveranciers hebben gewonnen ,kassa ,kassa .
  We zitten in een groen dictatuur en gaan naar een gevaarlijke situatie ,netwerk kan het sprookje
  niet meer aan en dan zal het zijn : we wisten het niet ,klassieke verhaal

 15. Aan allen die dit lezen
  Kunt er mij iemand vertellen die in deze zelfde positie zit. Op 25-11-2020 is er bij mij een digitale meter geplaatst mits het grondwettelijk hof de terugdraaiende teller geeft vernietigd en op 01-3-2021 in het staatsblad is verschenen. Heb ik een eindafrekening gekregen van mijn energieleverancier voor de periode van 25-11-2020 tot 28-02-2021daarop zie ik dat er bij mij prosumententarief en distributienettarief aangerekend is. Mijn leverancier bevestigd mij dat dit normaal is. Onlangs heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir in het vlaams parlement dit als volgt geformuleerd .
  Ik citeer: Vlaams minister van Energie Zuhal Demir reageert misnoegd ze noemt dit onaanvaardbaar.
  Sommige mensen met zonnepanelen zullen én een prosumententarief en distributienettarief betalen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Dit moet worden rechtgezet “De VREG, die daarvoor bevoegd is, weet dat er zo snel mogelijk een oplossing zal moeten komen.”De VREG liet onze redactie weten dat ze het probleem erkennen en op zoek zijn naar een uitweg voor de te hoge aanrekening van de nettarieven. De pittige factuur die we in onze bus hebben gekregen zal op een of andere manier moeten terug betaald worden. Volgens minister Demir zouden de energieleveranciers en Fluvius bereid zijn om de dubbele aanrekeningen terug te betalen,
  Heb ondertussen een klacht bij de vreg en fluvius ingediend ondertussen ben ik in blijde verwachting op een antwoordt.
  Vele Groeten
  Cryspin Johan

  1. Dacht dat het prosumententarief boven op de netvergoeding kwam.
   Netvergoeding voor de stroom die bij je binnenkomt.
   Prosumenten tarief in functie van de omvormer.( niet in functie van geleverde stroom )

  2. Beste Jan,
   Is normaal correct als de opbrengst van je zonnepanelen onvoldoende is om je JAARLIJKS verbruik te dekken.
   Het meerverbruik betaal je aan het normale tarief (energieprijs + nettarieven), het prosumententarief is voor het gedeelte dat je zonnepanelen met terugdraaiende teller opbrengt. Ik betaalde dus de afgelopen jaren in dit geval steeds bij.
   Wat betreft de mogelijke compensatie, dit gaat over het huidige meerverbruik die je nu op 28/2 had maar die je niet zal gecompenseerd zien wegens einde terugdraaiende teller in de meterstanden door de te verwachte opbrengsten van je zonnepanelen de komende maanden tot de volgende jaarlijkse vervaldag/meteropname. Dit hangt dus af van het tijdstip van de jaarlijkse meteropname en of je zonnepaneleninstallatie voldoende opbrengen om je verbruik te dekken op jaarbasis. Hopelijk komt er deze regeling voor jou !

 16. “Acceptabele prijzen”? Ja, maar alleen vanuit het standpunt van de energiebedrijven, Die gaan uiteraard niet zeggen dat het belachelijk lage prijzen zijn.

 17. Als er slechts minder dan 30 % naar de energiebedrijven gaat, waar gaat dan de overige 70 % naartoe.
  Wordt het dan niet hoog tijd dat eerst eens kijken hoe we daarop kunnen besparen, zodat de prijs kan dalen?

  1. Het grootste deel van die overige 70% gaat naar de distributienetbeheerders die hiermee ons elektriciteitsnetwerk onderhouden en aanpassen waar nodig. (lees: zouden moeten onderhouden en aanpassen waar nodig) want dit hebben ze niet gedaan waardoor we nu met een verouderd netwerk zitten dat niet aangepast is aan het huidige verbruik. Juist het feit dat het net niet up to date is gebruikt men nu om het afschaffen van de terugdraaiende teller aan ons te verkopen. Een klein deeltje van die 70% gaat onder de noemer taxen en heffingen naar vadertje staat.

   1. En vanaf 2022 wordt het capaciteitstarief ingevoerd om mensen met zonnepanelen en digitale meter die hun best doen om zoveel mogelijk hun opgewekte energie zelf te verbruiken toch af te straffen. Koken zal je namelijk toch ’s avonds doen wanneer in een groot deel van het jaar je zonnepanelen niet meer (voldoende) opwekken. Gevolg: grote piek en dus kassa/kassa voor de netbeheerders.

    1. Als het je trouwens al zou lukken om tijdens de zomermaanden je maandelijkse kwartierpiek lager dan 2,5kW te houden dan zal de distributienetbeheerder je toch aanrekenen op basis van een piek van 2,5kW. Ze kunnen immers toch niet het risico lopen dat mensen die heel erg hun best doen er voordeel aan zouden doen.

 18. Beste,
  Wat ik ook maar zie langs komen van nieuws over zonnepanelen, ik geloof er niet meer in. Het heeft niets meer te maken met GROEN, het is nog een pure geldkwestie en politiek spel. De subsidies die op alle menieren toegekend zijn de laatste 20 jaar ongeveer moeten terug verdiend worden. Dat is het doel van alle veranderen die momenteel ingevoerd worden. Eerst mensen warm maken met extra premies, en daarna de rekening voorschotelen. Zonnepanelen, warmtepompen, Batterijen, …. elektrische voertuigen, …. de gebruiker zal ervoor betalen ! De telefoon staat de laatste weken niet meer stil van bellende energieaanbieders, met de woorden dat ze echt wel goedkoper zijn. Ik zie daarintegen alleen maar rekeningen van energie langs komen die ongeloofelijk hoog geworden zijn, zelfs mensen met zonnepanelen, warmtepompen, …. krijgen ongeloofelijke afrekeningen in de bus. De enrgiemarkt is naar de knoppen ! ooit was er 1 aanbieder, toen kwamen er vele bij om de prijzen te doen dalen door de concurentie onder elkaar. Het uiteindelijke resultaat was een enorme stijging van de prijzen en toeslagen. De VREG, die zogenaamd de enrgiemarkt controleert is even corupt en politiek opgericht, wat ervoor zorgt dat die nog één doel voor ogen hebben : GELD in de lade brengen. Ik blijf jullie nieuwsbrief nog altijd volgen, en versta jullie standpunt, maar vraag me af hoe lang jullie dit nog aan het publiek kunnen verkopen ? Vanwege een tevreden klant van ECOPOWER.

 19. Ik lees altijd maar : “mensen moeten begrijpen dat …..”
  Is er ook iemand bij de andere instanties en/of bij de overheid die “de mensen” begrijpt ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS