Zonnepanelen in Cuba
Financiering van fotovoltaïsche zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen maken het mogelijk om te investeren op de lange termijn en zo aanzienlijk op uw energierekening te besparen, terwijl u tegelijk de wereld beschermt. Een project als dit vereist echter een grote investering. Vandaar dat het belangrijk is om eerst de kosten en opbrengsten te analyseren. Wij hebben dit onderzocht, alsook de verschillende manieren van financiering.

  1. Investering in fotovoltaïsche zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn een collectie van fotovoltaïsche cellen die elektrisch verbonden met elkaar zijn, wat zonlicht naar elektriciteit transformeert. Zodra de initiële investering is afgelost, worden de panelen erg voordelig vanwege de voorziening van kosteloze energie, en daarbij wordt het ecologische belang niet eens meegerekend.

2011 was een recordjaar voor het aantal fotovoltaïsche installaties in België, met een aantal van ongeveer 1,040 MWp dat jaar. Wegens de eliminatie van bepaalde gerelateerde belastingvoordelen is het getal in 2015 gedaald naar 100 MWp. 2016 was echter een transitiejaar, met 70% groei in de vorm van meer dan 25.000 geïnstalleerde panelen.

  1. Investering in getallen

U moet rekening houden met meerdere soorten kosten als u wilt investeren in zonnepanelen.

  • Kosten van de zonnepanelen zelf
  • Kosten voor de expertise van een professional
  • Commissie- en installatiekosten.
  • Aanpassing van het dakoppervlak toegewijd aan de panelen.
  • Elektriciteit van de zonnepanelen.

De prijs van de zonnepanelen is voornamelijk afhankelijk van uw benodigde energie. Als u een grote familie en een groot huis heeft, dan zal u ook meer energie vereisen.

Laten we uitgaan van een investering van € 6,000 aan zonnepanelen (kosten van zonnepanelen met een krachtvermogen van 4 kWp om te voldoen aan de consumptie van 3.500 kwh gebaseerd op de consumentenorganisatie Test-Aankoop) om het gemiddelde energieverbruik van 3.500 kwh te compenseren voor een familie van drie.

Door deze investering van ongeveer € 6.000 te maken krijgt u het volgende terug afhankelijk van de gewesten.

In Wallonië

In Wallonië geniet u van de Qualiwatt toeslagen. Het bedrag hiervan is afhankelijk van uw energieleverancier, wat gemiddeld neerkomt op € 532 per jaar in 2017. U hebt deze toeslagen gedurende de eerste vijf jaar van uw project.

Voor zonnepanelen die jaarlijks € 780 besparen, is het rendement van € 6000 rond de 6,6% binnen twintig jaar met 100% efficiënte zonnepanelen en perfecte oriëntatie en inclinatie.

Dit betekent dat het project in Wallonië winstgevend is vanaf het einde van het vijfde jaar, terwijl de kosten van de € 1.200 geprijsde omvormer vanaf het tiende jaar wordt meegerekend.

In Brussel

In Brussel hebt u voordeel aan groenestroomcertificaten als u investeert in zonnepanelen. Deze leveren een gemiddelde van € 714 per jaar op voor een periode van tien jaar.

Een investering van € 6.000 in zonnepanelen met een jaarlijkse besparing van € 763 biedt een rendement van 7,5% bij een perfecte oriëntatie en inclinatie van de zonnepanelen.

Het project is winstgevend vanaf het vierde jaar, met de prijs van € 1.200 voor de vervormer meegerekend vanaf het tiende jaar.

In Vlaanderen

In tegenstelling tot Wallonië en Brussel zijn er momenteel geen toeslagen voor investeringen in zonnepanelen. In plaats daarvan is er een energiebelasting, genaamd het prosumententarief. Het bedrag van deze belasting is afhankelijk van uw leverancier en komt gemiddeld neer op € 104/kWp/jaar in 2017.

Voor zonnepanelen met een jaarlijkse besparing van € 500, is het rendement van € 6.000 3,3% over 20 jaar met 100% efficiënte zonnepanelen ieder jaar.

De bovenstaande investering wordt daarom profitabel aan het einde van het dertiende jaar.

U kunt stellen dat zonnepanelen een mooie investering zijn, vooral in het geval dat u geniet van toeslagen die het project nog winstgevender maken. Verder hebben zonnepanelen een aanzienlijke impact op de reductie van vervuiling, waardoor u de planeet helpt beschermen.

Als u wilt investeren in zonnepanelen zonder dat al het geld al heeft, aarzel dan niet om hier alle energieleningen te vergelijken.

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Ilumen.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS