Fluvius plaatste al meer dan 111.000 digitale meters, minder dan 1% weigert

digitale meter

Fluvius plaatste al meer dan 111.000 digitale meters, minder dan 1% weigert

Netbedrijf Fluvius heeft in Vlaanderen al 111.000 digitale meters geïnstalleerd, waarvan zo’n 18.000 bij zonnepaneleneigenaars. Opmerkelijk: nog maar 23 eigenaars van zonnepanelen hebben gekozen voor het nieuwe nettarief, zonder terugdraaiende teller.

Sinds 1 juli is de Vlaamse energienetbeheerder Fluvius gestart met de uitrol van de digitale meter, een slimme gas- en elektriciteitsmeter die de analoge meter vervangt. Ondertussen zijn er in Vlaanderen al 111.000 digitale meters geïnstalleerd, waarvan zo’n 18.000 bij eigenaars van zonnepanelen. Wie zonnepanelen heeft, blijft automatisch het systeem van de terugdraaiende teller behouden. Wie wil overstappen naar het nieuwe systeem, moet zelf actie ondernemen.

Slechts 23 gezinnen kozen voor nieuwe nettarief

Opmerkelijk: van de 18.000 zonnepaneleneigenaars met een digitale meter hebben er nog maar 23 gekozen voor het nieuwe nettarief, zonder terugdraaiende teller en zonder prosumententarief. “Heel wat mensen willen eerst een volledig kalenderjaar hun gedetailleerd verbruik en hun productie via hun nieuwe digitale meter opvolgen om vervolgens te kijken wat voor hen het meest gunstige tarief is”, zegt Björn Verdoodt van Fluvius.

Wie eenmaal kiest voor het nieuwe nettarief, kan nadien ook niet meer terugkeren naar het oude systeem van de terugdraaiende teller.

Minder dan 1 procent weigert

De digitale meter is ook niet overal gewenst. Zo konden 982 slimme meters niet geïnstalleerd worden omdat de klant dat expliciet weigerde. “Dat komt neer op minder dan 1 procent van alle voorziene installaties”, zegt Verdoodt. De installatie van de digitale meter is nochtans verplicht. “Als een klant een digitale meter weigert, nemen we contact met hem op, bespreken we de bezwaren en leggen we vervolgens een nieuwe installatiedatum vast.” Ook botsen de installateurs vaak op een gesloten deur. “Zo’n 30 procent van de klanten is niet thuis op de vooropgestelde plaatsingsdatum of vraagt ter plekke voor een nieuwe datum”, zegt Verdoodt. Als Fluvius een digitale meter installeert, krijgt de klant twee maanden op voorhand een datum. “Elke klant kan dat tijdstip zelf wijzigen.”

Bron: HBVL.be, 21 november 2019

Op zoek naar het geschikte tariefsysteem voor uw zonnepanelen?

Dat kan met energiemonitor Smappee! Vraag nu uw offerte aan.

Share this post

Comments (69)

 • verpoorten frans Reply

  De prijs van de elektrische auto zal wellicht wat dalen, maar daartegenover staan de kosten van de laadinfrastructuur en de onvermijdelijke introductie van accijns op elektriciteit die gebruikt wordt voor het opladen van je auto. Waar denk je dat die digitale energiemeters die de Vlaamse overheid vanaf 2019 geleidelijk invoert immers toe dienen

  7 januari 2020 at 14:58
 • Franky Versmesse Reply

  Wat zijn de gevolgen als je de installatie van een digitale meter weigert?

  6 januari 2020 at 13:12
  • Jean D Reply

   Waarom zou je die weigeren?

   6 januari 2020 at 16:40
  • Thomas Reply

   Ik probeer alvast de plaatsing van een digitale meter bij mij thuis wat uit te stellen. Mijn brief aan fluvius en de rest van het verhaal (en wat de gevolgen zullen zijn van mijn actie) kunnen jullie op
   ikwilgeendigitalemeter.blogspot.com
   vinden . Misschien kunnen er hier anderen ook hun voordeel doen met de tekst van mijn brief?

   6 februari 2020 at 23:45
 • Marissen Reply

  Waarom spreekt men altijd recht op 15 jaar terug draaiende teller?
  In mijn contract staat 20 jaar en daar moeten ze zich aan houden

  19 december 2019 at 18:03
  • Jean D Reply

   Beste Marissen. Het een heeft nets met het ander te maken. Uw contract van 20 jaar slaat op uw GSC die trouwens gemeten worden met een andere groenstroommeter en heeft dus niets met de digitale meter te maken.
   Het recht op een terugdraaiende teller gedurende 15 jaar na installatie slaat op de digitale meter. Met name het recht om uw geïnjecteerde stroom af te trekken van uw afgenomen stroom. Na die 15 jaar zal dus het recht om evenveel euro te krijgen voor uw geïnjecteerde stroom als voor uw afgenomen stroom vervallen en zal je uw geïnjecteerde stroom moeten verkopen volgens Art. 15.3.5/13 waarbij de Vlaamse regering de modaliteiten bepaalt wie en tegen welke minimumprijzen uw geïnjecteerde energie moet opgekocht worden.

   19 december 2019 at 19:12
  • Marnix De Grie Reply

   Marissen,

   Je bent nieuw in deze blog??
   Velen hebben het al geschreven in het verleden.
   De 20 jaar slaat op de GSC (groene stroom certificaten)
   NERGENS staat er op papier een tijd vermeld betreft de geldigheid van onze “terugdraaiende” verbruikersmeter.
   Het is WEL een feit dat het introduceren van de digitale meter, een middel is om na een bepaalde tijd, geen voordeel meer toe te kennen aan de kleine GROENE stroom producenten, die toedragen aan het groener maken van onze planeet.

   19 december 2019 at 19:19
   • Jean D Reply

    Laat ons hopen Marnix dat de digitale meter juist wel een voordeel zal bieden aan alle bestaande en nieuwe zonnepaneeleigenaars. Tenslotte zijn zij de enige Vlamingen die een digitale meter nuttig maken. Bij alle anderen blijft die teller voor injectie op 0 staan en is dus eigenlijk overbodig. Voor wat betreft de groene steun die de PV eigenaars geven aan de regering om hun doelstelling voor 2030 te halen vind ik een meerprijs voor het geïnjecteerde deel tov afname niet meer dan normaal.

    19 december 2019 at 22:20
    • verpoorten frans Reply

     beste jean D, die digitale meter zal ons veel geld kosten, wanneer we bijna verplicht worden om een EV te kopen, zal de prijs ven stroom vlug omhoog gaan, want er komen accijnzen bij, en met die meter kunnen ze dat zien, zo stop met uw berekeningen, bekijk gewoon dat ze geld nodig hebben

     7 januari 2020 at 15:02
 • Marnix De Grie Reply

  Jean D,
  op 11/12 om 17:15u heb je geschreven:
  “””””””””””””
  Als je wel verandert van tarief betaal je voor je verbruik net hetzelfde als vroeger maar voor de distributiekost valt het prosumententarief weg en wordt vervangen door de distributiekost op de totale afname.
  Dit wil zeggen een extradistributiekost op die 3000Kwh want op die eerste 1000KWh betaal je al distributiekost.
  Bijgevolg als je weinig injecteert zal die extradistributiekost lager zijn dan de prosumententax en betaal je dus minder.
  “”””””””””””””””””
  Wat als je (in dit voorbeeld) distrubutiekost moet betalen voor wat je OP het NET hebt GEINJECTEERD?
  2000 kWh afname * 0.16 = 320€
  2000 kwh injectie * 0.16 = 320€
  Totaal = 640€
  Dus meer dan je procumententaks dan 500€.
  Dus doe je 140€ VERLIES!

  16 december 2019 at 14:21
  • jean D Reply

   Beste Marnix
   Er wordt geen distributiekost op injectie gerekend. Ook de vreg schrijft in hun consultatie dat ze de tariefstructuur willen veranderen naar capaciteitstarief voor afname. Niet over injectie. Het is dus zelf zo dat ze niet spreken over gemeten capaciteitsvermogen van injectie. Dat wil dus zeggen dat ze zelf geen rekening houden met de capaciteitspieken die je gaat produceren door stroom in de zomer op het net te zetten.
   In hun consultatie van 38 bladzijden hebben ze het in paragraaf 4.4 over injectietarieven.
   Ik kopieer hun tekst:
   “We stellen voor om voor de aanrekening van de distributiekosten aan injectie gebruik te maken van dezelfde tariefdrager als degene die Elia hanteert voor de aanrekening van transmissiekosten aan injectie, i.e. de geïnjecteerde hoeveelheid actieve energie (kWh). Alternatieven, bijvoorbeeld op basis van een capaciteitsgebaseerde tariefdrager kunnen voorgesteld worden door de belanghebbenden”

   Dus Elia rekent transmissikosten aan stroomfabrieken op basis van wat ze leveren in Kwh. Voor een energieproducent is dat ongeveer 10% van de prijs van de geleverde energie. De Belgische energiebedrijven protesteren hier al lang tegen want in het buitenland moeten energiefabrieken die kost niet betalen waardoor er een concurentienadeel voor Belgische producenten ontstaat op de europese markt.

   Ik zou zeggen Marnix breng ze niet op het idee om toch distributiekosten (naast of samen met transmissiekosten) aan te rekenen. Want als je er zelf naar vraagt zullen ze het waarschijnlijk niet laten. Getuige hun laatste zin.

   16 december 2019 at 15:02
 • Marnix De Grie Reply

  Jean D,

  Op 12dec om 18:43u geef je een zeer goed beeld van de structuur van de energie factuur!
  Als ik het goed gelezen heb dan betaal je:
  – energiekost op het verschil tussen afgenomen en geïnjecteerd (dus zoals met de terugdraaiende teller)
  – distributie kosten op het verschil tussen afgenomen en geïnjecteerd (dus zoals met de terugdraaiende teller)
  – transport kosten op het verschil tussen afgenomen en geïnjecteerd (dus zoals met de terugdraaiende teller)

  ECHTER: op je schrijven van 11dec om 23:29u vermeld je:
  “”””””””””
  Op uw digitale meter staat 2000Kwh van het net genomen en 2000 Kwh op het net gezet. Het verschil is uw te betalen verbruik en dat is ook 0.
  de distributiekost op uw werkelijke afname. Dat is 2000KWh x 0.16€ = 320€
  “””””””””””””””
  Wat is er nu correct??

  Denk je dat (als wij met ons allen MOETEN overschakelen zijn naar de digitale meter), in de toekomst, deze structuur van factuuropmaak nog zal gelden???

  heb je keuze in een digitale meter met 1 tarief of met dag/nacht tarief?
  (Ik heb nu enkel 1 tarief (1 terugdraaiende schijf))

  Mvg,

  16 december 2019 at 14:15
  • jean D Reply

   Het is allebei correct. Mijn factuur die ik gepost heb is nog met het oude tarief.
   Je kan pas veranderen van tarief als je eerst een afrekening gekregen hebt.
   Het voorbeeld van 2000Kwh is met het nieuwe tarief. Het nieuwe tarief zal pas te zien zijn op mijn volgende factuur. Ik kan natuurlijk zelf het nieuwe tarief toepassen op mijn oude factuur om te zien of ik er voordeel bij heb. Dat is trouwens iets wat elke zonnepaneeleigenaar gaat moeten doen want het zou toch zonde zijn om bij het oude tarief te blijven als het nieuwe tarief voordeliger is.
   Met een digitale meter kan je alles aflezen en heb je de keuze (is trouwens grattis op moment van installatie)
   Uw dag afname
   Uw nacht afname
   Uw dag injectie
   Uw nacht injectie
   Uw enkeltarief afname (som van dag en nacht)
   Uw enkeltarief injectie (som van daginjectie en nachtinjectie (v zat en zzondag)
   Uw ogenblikkelijk verbruik of injectie in Kwh (per sec aangepast)
   Uw ogenblikkelijke spanning (per sec aangepast)
   enz.

   16 december 2019 at 15:15
 • Marnix De Grie Reply

  Jean D,

  Nog een reactie op je laatste bijdragen:

  – totaal dag”verbruik”: 973 – 877 = 96 (je spreekt van 94)
  – je schrijft dat je 2839 zonproductie had. (dit zal je van je GSC-meter hebben afgelezen)
  Je hebt in totaal 973+1708= 2681 van het net gehaald.
  je hebt in totaal 877 + 322= 1199 OP het net geïnjecteerd.
  Besluit:
  je hebt 2839 – 1199 = 1640 kWh “zelfgebruik” hebben gedaan (en niet 1359 kWh)
  je hebt een totale energieverbruik gehad van 2681(van net gehaald)+1640 (zelfgebruik eigen opgewekt) = 4321 kwh
  Of heb je onbewust, met je laatste reacties, mij weer in verwarring gebracht?

  16 december 2019 at 13:52
  • jean D Reply

   Je hebt het 100% begrepen Marnix. Ik had mijn fout wat betreft de zelfconsumptie pas gezien toen ik het antwoord al gepost had. Het wordt dan moeilijk om dit recht te zetten maar ik moet eerlijk toegeven dat ik benieuwd was of er iemand die fout wel zou opmerken. Ik ben dus heel blij met uw reactie.

   16 december 2019 at 15:29
 • verpoorten frans Reply

  ik heb alles gelezen hier en de meeste mensen met zonnepanelen weten waar ze aan toe zijn, gewoon meer gaan betalen, er springt er maar één uit jean D, die doet dat hij alles weet, maar wat hij allemaal zegt, klopt van geen kanten, als hij zijn digitale meter maar steekt waar de zon niet schijnt

  13 december 2019 at 21:20
  • Marnix De Grie Reply

   Frans,
   Laten we het met ons allen hoffelijk houden aub!
   Jean D is een gepensioneerde man en heeft inderdaad meer tijd dan ons, werkende mensen.
   En bijgevolg heeft hij meer tijd om zich te verdiepen in deze materie en kan hij zich inderdaad elke moment van de dag concentreren op het maximaliseren van zijn “zelfverbruik”.
   Maar Jean D, je moet beseffen dat je als gepensioneerde een (positief bedoeld) uitzondering bent op gebied van technische/financiële betrokkenheid in dit onderwerp.
   En ik ben er nog steeds van overtuigd dat je enkel en alleen de andere mensen oprecht wilt informeren.

   16 december 2019 at 13:34
   • jean D Reply

    Beste Marnix,
    Bedankt voor uw steun en inderdaad het is mijn bedoeling om de mensen te informeren. Als ik mijn eigen factuur voorleg dan is dat toch het bewijs dat ik mensen correct wil informeren met de juiste cijfers. Het blijft toch heel moeilijk om mensen ervan te overtuigen dat met de gegevens die we nu kennen (= de voorwaarden volgens het decreet) er 2 mogelijkheden zijn:
    1. Je betaalt prosumententarief en dus exact hetzelfde als vorig jaar.
    2. Je betaalt geen prosumententarief maar wel de distributiekost op uw volledige afname. dat kies je alleen als je er voordeel bij hebt.
    Dat betekent dat tot einde decreet niemand meer zal betalen.
    Ik spreek dus nooit in naam van alle zonnepaneeleigenaars of van welk bedrijf dan ook maar alleen in eigen naam. Het is door deze blog van ilumen te volgen dat ik mij verdiept hebt in deze materie en vastgesteld heb dat er zoveel misvattingen rond bestaan.
    Voor wat de toekomst betreft (tarieven vanaf 2021 enz) maken we allemaal veronderstellingen.
    Dit is moeilijk in te schatten maar ik bekijk het positief omdat er niet alleen veel vraag is naar en ook veel druk komt van Europa om te investeren in zonnepanelen.
    Wat het bovenstaande artikel betreft weten we alleen dat er 1% op 111000 installaties geweigerd werden. We weten ook dat de doelgroep PV eigenaars (18000) nieuwbouw of grote renovaties en budgetmeters waren. Als ik de weigeraars zou moeten inschatten dan zou ik eerder aan de budgetmeters denken omdat die al lang in de clinch liggen met hun meter. Maar goed procenten blijven procenten en als wetenschapper neem ik aan 1% = 180 van de zonnepaneeleigenaars.
    Ik zou u ook nog kunnen vertellen waarom slechts 23 mensen het nieuwe tarief gekozen hebben want ik heb dus zelf ervaring gehad met de aanvraag.
    MVG

    16 december 2019 at 14:23
 • jean D Reply

  Ik heb vandaag mijn eerste afrekening gekregen met mijn digitale meter. Dat komt omdat ik per 1 december veranderd ben van leverancier.
  Mij factuur voor die 5 maanden zag er als volg uit
  dagtarief
  973 Kwh afgenomen
  877 Kwh geinjecteerd
  nachttarief
  1708 Kwh afgenomen
  322 Kwh geinjecteerd

  aangerekend verbruik op mijn factuur:
  dagtarief 94 Kwh x 0.0668€
  nachttarief 1386 Kwh x 0.0464€
  aangerekende distributiekost
  94 Kwh x 0.1427 = 13.42 €
  1386 Kwh x 0.09856 = 136.61 €
  aangerekende transportkosten
  1480Kwh x 0.01256€ = 18.59€
  aangerekend prosumententax voor 5 maand 227.08€
  Ik wou zo snel mogelijk overstappen op het nieuwe tarief want dat levert mij een besparing op;
  Indien ik onmiddellijk had kunnen kiezen voor het nieuwe tarief dan had ik in plaats van
  distributiekost 13.42 + 136.61 + 18.59 + 227.08 = 395.71€
  het volgende moeten betalen op de werkelijke afname
  973 x 0.1427€ = 138.85€
  1708 x 0.09856€ = 168.34€
  De distributiekost op de werkelijke afname = 307.11€
  transportkosten op werkelijke afname= 2681Kwh x 0.01256€ = 33.67€
  samen 340.78€
  Besparing van 54.93€ op 5 maand met het nieuwe tarief.
  Die besparing loopt op naarmate je minder injecteert en dus meer zelf onmiddellijk gebruikt en ieder moet voor zichzelf uitmaken of het de moeite loont. Als je niet kan besparen dan blijf je gewoon het prosumententarief betalen en daarmee betaal je niet meer dan vroeger.

  12 december 2019 at 18:43
  • Sieg Reply

   Beste,

   Zoals je zelf al geschreven hebt ben je op pensioen.
   Een werkende mens kan zijn productie niet onmiddellijk opbruiken.
   Tevens als ik je cijfers zie vraag ik me af of er wel geleefd wordt bij je thuis, die cijfers zijn ongelofelijk laag.
   Terugdraaiende teller op nachttarief, hoe doe je dat ??

   Zelf zou ik er volgens de berekening van de Vreg alleen maar meer moeten betalen met het nieuwe systeem.
   Dus het is niet omdat het voor jou goedkoper zou uitkomen dat dit voor iedereen zo is

   Je spreekt over de eerste vijf maand, dus je hebt nog geen winter in je berekening zitten.
   Ik zou zeggen, wacht maar af !

   13 december 2019 at 18:30
   • jean D Reply

    Ik zeg toch dat dit niet voor iedereen zo zal zijn. Maar voor diegenen die hun zelfconsumptie niet kunnen verhogen blijft de prijs zoals het vandaag is. Je betaalt het prosumententarief en geen euro meer als vroeger. Nachttarief draait ook terug in het weekend. (zaterdag overdag en zondag overdag.) Zo laag is mijn verbruik nu ook niet echt maar ik heb wel van mijn 2839Kwh zonneproductie 1359Kwh zelf onmiddellijk verbruikt. Van dec tot juni zal daar natuurlijk nog verbruik bijkomen. Ik schat het totaal 500Kwh dagtarief en 3000Kwh nachttarief op een jaar wat samen met mijn zonnepanelen van 5800KWh een totaal verbruik geeft van 9300 Kwh in huis . Dit is meer dan het dubbele van een gemiddeld vlaams gezin. Ik ken heel veel mensen die een veel lager verbruik hebben. Van de 7 resterende maanden zijn er voor zonneproductie nog 3 topmaanden nl april mei en juni. Ik verwacht nog een toename van mijn zelfconsumptie in die maanden omdat ik er nu nog meer op let dan vroeger. In de wintermaanden is mijn zelfconsumptie praktisch altijd 100% want ik produceer dagelijks amper 2 Kw. Die wordt bijna altijd volledig onmiddellijk gebruikt. Ik zal dus nog meer voordeel hebben aan het nieuwe tarief.
    Als je de gegevens van mijn factuur niet wil geloven zoals Frans Verpoorten dan hoeven we er ook niet langer over te discussiëren.
    Ik ben trouwens blij dat jij ook de rekening hebt gemaakt en tot de slotsom bent gekomen dat het nieuwe tarief voor u geen voordeel biedt. Maar het is toch niet omdat jij er noch een voordeel noch een nadeel aan hebt dat die 60 tot 70% anderen moeten afzien van hun voordeel. Of wel soms?

    13 december 2019 at 23:20
 • marc Reply

  http://www.beperkdestraling.org/ zie slimme electriciteitsmeteres

  12 december 2019 at 08:29
 • PV eigenaar Reply

  aanvullend op reactie van jean D – je vergeet er wel bij te zeggen dat met uw digitaal slim meterke hetgeen je afneemt van het net vele malen meer gaat kosten dan wat je op het net zet – bovendien zal hetgeen je ontvangt een peulschil zijn want op piekmomenten als uw paneelkes veel opbrengen zullen anderen ook veel op het net zetten en kan je van uw opbrengst nog geen pint bier betalen – daarentegen als je in de winter nauwelijks opbrengst hebt ga je een veelvoud betalen voor de stroom die je van het net haalt met uw slim meterke – ik heb daar met mijn Ferraris meter GEEN last van – want mijn ‘dom’ meterke maakt de rekening niet instant maar over het ganse jaar – en ze weten nog lang niet wat ze u gaan willen betalen – maw hebben ze de kar voor het paard gespannen ….
  Laat dit nu eindelijk eens duidelijk zijn ……

  11 december 2019 at 23:28
  • jean D Reply

   Wat je nu zegt is niet relevant want elke Vlaming kan een contract met de leverancier aangaan om een vaste stroomprijs te betalen voor een jaar, ja zelf voor 3 jaar. Zo zal het ook zijn in de eerder verre toekomst voor de stroom die je op het net zet. Een vaste prijs voor een jaar. Uw meterke meet het alleen maar en ook over een jaar.. Hij bepaalt de prijs niet. De prijs wordt op de markt bepaald en schommelt tegenwoordig van 27€/Mwh tot 55€/Mwh. Je zegt dat je daar met een ferraris meter geen last van hebt maar als jij nu een variabel contract hebt verandert uw prijs ook om de 3 maanden.

   12 december 2019 at 00:28
 • pv eigenaar Reply

  antwoord aan jean D. Ik registreer elke dag mijn dag- en nachtverbruik én de opbrengst van mijn zonnepanelen.
  Twee maanden voor de wisseldatum (einde jaarcontract en meteropnametijdstip bij ons in sept.) zie ik hoeveel overschot ik heb op mijn dagopbrengsten – waarna wij TIJDIG beslissen meer verbruik te consumeren op dagmomenten om zo dicht mogelijk op nul te eindigen Ik geef hierdoor GEEN gratis stroom aan de netbeheerder en beperk hierdoor mijn verbruik in de daluren. ZO SIMPEL KAN HET ZIJN BESTE VRIENDEN – jE HOEFT HIERVOOR GEEN SLIMME METER TE HEBBEN – ik heb de resultaten van 11 jaar sinds mijn installatie geplaatst is en we gaan hierdoor heel milieubewust met energie om –
  >>> bijgevolg komt die slimme meter er bij mij niet in – ik heb pv’s geplaatst onder de voorwaarden van 20 jaar GSC en levenslang terugdraaiende meter.

  11 december 2019 at 23:01
  • jean D Reply

   Het lijkt simpel maar er zit meer achter. Jij probeert tijdig te beslissen om meer van uw opbrengst te verbruiken op dagtarief waardoor uw verbruik op nachttarief daalt. Als je nu gans de zomer een deel op dagtarief zou gebruiken als de zon schijnt dan zou dit toch gemakkelijker zijn. Met een digitale meter kan je dit onmiddellijk aflezen ; nl wat je injecteert en wat je afneemt. Iemand die een afrekening in februari krijgt zal dit met een digitale meter ook kunnen realiseren. Met een oude meter zal hij het veel moeilijker hebben om tijdig te reageren wegens geen opbrengst in de winter. Jij hebt geluk dat uw afrekening in september valt maar het is inderdaad de goede manier om te besparen.
   PS Uw GSC zul je 20 jaar blijven krijgen. Wordt trouwens door uw andere meter gemeten. En terugdraaien of injectie meten is iets dat ook levenslang duurt.

   12 december 2019 at 00:18
   • Sieg Reply

    Beste Jean,

    Ofwel werkt u bij de Vreg ofwel gelooft u nog in de sint.
    Het probleem bij mij en vele anderen zit erin dat de Vreg de terugdraaiende meter aan het aanvechten is.
    Dus zolang er geen uitspraak over is komt er geen digitale meter in, toch logich.
    U schrijft dat terugdraaiende telker sowieso levenslang is zoals ze ons indertijd bij het plaatsen beloofd hebben.
    Hoog tijd dat u zich wat inleest, want zoals ik schreef vecht de Vreg dit aan.
    Tevens liggen er nog een pak voorstellen van de Vreg klaar zodat het alleen maar erger en duurder wordt voor ons.
    Ik denk dat we hier in dit landje al genoeg betalen zonder dat er een verdoken belastingsbrief moet zijn bij de energiefactuur.
    Als je gewoon eens bekijkt hoeveel een zonnepaneeleigenaar betaald in België en dit vergelijkt met Nederland dan sla je stijl achterover

    12 december 2019 at 02:12
    • jean D Reply

     Ik heb nooit bij de vreg gewerkt en ben gepensioneerd. Ik heb het decreet gelezen. Het punt dat de Vreg aanvecht is dat het decreet nog 15 jaar na installatie bepaalt welke distributiekost je moet betalen. De Vreg doet dit omdat ze vindt dat zij is alleen bevoegd zijn voor de distributietarieven. Stel je voor dat de Vreg niet meer bepaalt welke distributiekosten je moet betalen maar dat de politiek dat doet. Als je je goed inleest dan zal je te weten komen dat het aanvechten van het terugdraaien alleen over de distributiekosten gaat.
     Nu betaal je een forfaitair bedrag voor dat terugdraaien (de prosumententax). Als de Vreg wint valt dit forfaitair bedrag weg en wordt het vervangen door een bedrag die overeenstemt met wat je effectief terugdraait. Het is dus niet het terugdraaien dat wegvalt. Het is de manier waarop het tarief berekend wordt en wie daar inspraak op heeft.

     12 december 2019 at 09:39
     • Sieg

      En laat nu net die distributiekosten en het prosumententarief het duurste van mijn factuur zijn.
      Moest ik enkel moeten betalen voor de elektriciteit dan zou ik zeer tevreden zijn.

      12 december 2019 at 10:09
   • jean D Reply

    Wat jij doet is tijdelijk stroom besparen om geen overschot te hebben. As je nu met jezefde tactiek altijd stroom zou besparen in de zomer ga je zeker geen overschot hebben. Alle stroom die je onmiddellijk van uw zonnepanelen gebruikt is gratis. Die stroom gaat niet door de meter. Hoe meer stroom dat je onmiddellijk gebruikt hoe meer je bespaart. Jij doet dit maar tijdelijk. Ik doe dat altijd. Wat jij doet is wachten tot uw meter te ver is achteruitgedraaid.
    Je kan nu wel argumenteren dat op die manier je dagteller minder zal achteruitdraaien omdat je minder injecteert maar daartegenover staat dat uw nachtteller minder vooruit zal draaien omdat je de nodige stroom voor die dag al gebruikt hebt. Bedenk dat het prijsverschil tussen dag en nachttarief veel kleiner is dan het prijsverschil tussen dagtarief en het 0 tarief van uw zelfgebruikte zonneenergie. Dat is wat de digitale meter mij geleerd heeft. Namelijk meer besparen op stroom door zoveel mogelijk van uw eigen geproduceerde energie zelf onmiddellijk te verbruiken.

    12 december 2019 at 10:04
    • jan bijnens Reply

     Hoe kan men als particulier zijn stroom onmiddelijk verbruiken? Gaat uw wasmachine telkens stilleggen wanneer de zon weggaat,hetzelfde met de droogkast. Dit is maar een klein voorbeeld, in dezomer wanneer er veel zon is heb ik maar weinig energie nodig en in de winter veel voor mijn verwarming. Mijn zonne installatie is berekend op mijn jaar verbruik niet op moment verbruik. Wanneer ik gebouwd heb in1985 kon ik geen gas krijgen en heb ik geopteerd voor electriciteit. Nu dat ik er iets aan doe om mijn factuur te verlagen wordt ik gestraft.

     12 december 2019 at 21:58
     • jean D

      Ik begrijp uw frustatie Jan maar heb je al eens een berekening gemaakt. Je kan het natuurlijk niet 100% juist berekenen als je geen digitale meter hebt maar je kan het wel zo goed mogelijk inschatten.
      Ik zal mijn gegevens gebruiken waarop je dan uw cijfers kunt invullen. Ik heb in totaal per jaar 5845 Kwh zonneproductie op een jaar. Van 1 okt tot 1 april heb ik 945 Kwh zonneproductie. Dit is ongeveer de periode dat ik verwarming nodig heb. Met een digitale meter zal je in de toekomst uw accumulatoren kunnen sturen dat deze ook opladen vanaf dat er injectie is. Dat is als je echt gebruik makt van de slimme functies. Dat betekent dat je in die periode 100% zelfconsumptie hebt. Als je met de overige 4900Kwh 30% zelfconsumptie hebt dan is dat 1470Kwh. Uw zelfconsumptie is dan in totaal 2415Kwh of 41%.
      Hiermee kan je berekenen hoeveel voordeel je kan hebben met het nieuwe tarief.
      PS Je moet heus je toestellen zoals een wasmachine niet aan en af zetten als er een wolk verschijnt. Je moet ook niet nalaten om elektrisch te koken als de zon niet schijnt. Het gaat om het principe waar je rekening kunt mee houden. 30% zelfconsumptie is het gemiddelde als men er geen rekening mee houdt.
      Hopelijk is het resultaat positief voor jou en als het niet zo is dan betaal je nog altijd maar evenveel als vroeger (tot 15 j na installatie). Vergeet ook niet dat er nog een klein extra voordeel is voor jou tov mij nl ik moet mijn aardgas nog bijbetalen en jij niet.

      13 december 2019 at 09:49
 • rik Reply

  Ik heb zowat alles gelezen wat er op internet te vinden was over de slimme meters versus zonnepanelen.De puzel die zo ontstaan is vormt geen enkel duidelijk beeld hoe het nu zit en dat het in ons voordeel is vanuit de politiek gestuurd maak je maar anderen wijs maar mij niet meer.Heb al te lang met politiekers van alle slag MOETEN samenwerken.De gewone mens en zijn bezorgdheden interesseert hun voor geen meter.Denk na voor je iets beslist.En kan er nu eens eindelijk iemand een gewoon simpel rekenkundig voorbeeld uitwerken om mij van mijn overtuiging af te helpen,heren ingenieurs van Ilumen?

  11 december 2019 at 21:00
  • jean D Reply

   Ik ben geen ingenieur maar gelukkig is uw digitale meter ook geen politieker. Die meter zal altijd hetzelfde doen zolang je die in je huis hangt. Hij meet uw afname en uw injectie apart.
   Een ander voorbeeld: Als je thuis 4500 KWh stroomgebruik nodig hebt op een jaar om alle toestellen te gebruiken die je in dat jaar wil gebruiken dan zal je niets moeten betalen voor uw verbruik als je 4500 Kwh zonneproductie hebt.
   Je moet dan alleen prosumententax betalen voor het gebruik van het net = distributiekost. Uw oude teller zal op 0 staan en het verschil tussen afname en injectie zal ook 0 zijn op uw digitale meter. Dus ook met uw digitale teller zal je enkel prosumententax betalen.
   Hoe komt uw meter nu juist op 0? Stel dat je 2500KWh onmiddellijk van uw zonnepanelen gebruikt voor uw toerstellen. Die 2500KWh van uw zonnepanelen gaat niet door de meter maar wel rechtstreeks naar uw toestellen. Voor uw jaarverbruik van 4500Kwh hebt je dan slechts 2000Kwh van het net nodig om de rest van uw toestellen te gebruiken. (uw meter komt op 2000Kwh te staan).
   Omdat uw zonnepanelen 4500Kwh produceren wordt de resterende 2000Kwh die je niet onmiddellijk nodig had op het net geïnjecteerd. Die stroom doet uw meter 2000Kwh achteruitdraaien. Resultaat :Uw meter staat op 0.
   Op uw digitale meter staat 2000Kwh van het net genomen en 2000 Kwh op het net gezet. Het verschil is uw te betalen verbruik en dat is ook 0.
   In beide gevallen betaal je geen verbruik aan de leverancier.
   In beide gevallen betaal je enkel prosumententax. Laten we aannemen 500€ = het oude tarief
   Als je met de digitale meter het nieuwe tarief kiest voor de distributie betaal je ipv 500€ prosumententarief
   de distributiekost op uw werkelijke afname. Dat is 2000KWh x 0.16€ = 320€ uw winst: 180€
   PS Als je nu maar weinig onmiddellijk van uw zonnepanelen gebruikt bvb 500Kwh verander dan niet van tarief. Dan blijf je evenveel als vroeger betalen. Het is dus een fabeltje dat je met een digitale meter meer gaat moeten betalen.

   11 december 2019 at 23:29
   • Marnix De Grie Reply

    Jean D,
    op 11/12 om 17:15u heb je geschreven:
    “””””””””””””
    Als je wel verandert van tarief betaal je voor je verbruik net hetzelfde als vroeger maar voor de distributiekost valt het prosumententarief weg en wordt vervangen door de distributiekost op de totale afname.
    Dit wil zeggen een extradistributiekost op die 3000Kwh want op die eerste 1000KWh betaal je al distributiekost.
    Bijgevolg als je weinig injecteert zal die extradistributiekost lager zijn dan de prosumententax en betaal je dus minder.
    “”””””””””””””””””
    Wat als je (in dit voorbeeld) distrubutiekost moet betalen voor wat je OP het NET hebt GEINJECTEERD?
    2000 kWh afname * 0.16 = 320€
    2000 kwh injectie * 0.16 = 320€
    Totaal = 640€
    Dus meer dan je procumententaks dan 500€.
    Dus doe je 140€ VERLIES!

    16 december 2019 at 12:41
 • danny Reply

  gewoon de kabels die binnen komen afknippen en batterijen plaatsen en niets meer wegeven

  11 december 2019 at 21:00
 • Serwy Damien Reply

  TWEEDE KEER DAT IK HET VRAAG : ZET DE REACTIES CHRONOLOGISCH !
  TWEEDE KEER DAT IK HET ZEG : IS DIT BEWUST ?
  OF ZIJN DE REACTIES GEWOON EEN ‘ VERPLICHT NUMMERTJE ‘ ?

  11 december 2019 at 20:37
 • verpoorten frans Reply

  18.000 meters geplaatst bij zonnepaneel eigenaars, bijna 1.000 hebben geweigerd das voor mij 1 op 18, das veel meer dan 1% en dat ze groot gelijk hebben

  11 december 2019 at 15:08
  • De Dobbeleer Reply

   Geen terugdraaiende meter, geen zonnepanelen meer.
   Nochtans kunnen ze de door ons geleverde energie heel goed gebruiken. Cfr. Laadpalen, Trein, tram, metro, fabrieken, scholen, Ziekenhuizen en zoveel meer. Door het feit dat ik sterk bezuinig op alles, heb ik jaarlijks nu een teveel aan geproduceerde energie. Wordt nu gratis geschonken aan de multinationals. Onder deze voorwaarden komen er geen nieuwe meer.

   11 december 2019 at 22:59
  • Mieke Reply

   Eindelijk iemand die reageert op die ‘1%’
   1% van … ?

   12 december 2019 at 10:49
 • Chris Reply

  hallo, zonnepanelen sinds 09/2011, 300€ / 1000kWh. per jaar kan ik er 4 maal van genieten, bovenop mijn eigen verbruik en terugdraaiende teller. niet enkel gedaan voor het geld hoor, een bewuste keuze om mijn deel te doen wat betreft vernieuwbare energie. ik betonneer ook al lang niets meer om wateroverlast te beperken, want rioleringen kunnen niet alles slikken. ja ik dacht goed bezig te zijn, dan prosumententarief. na enig nadenken tot de conclusie gekomen dat anderen niet moeten opdraaien voor mijn zonnepanelen en aanvaard. nu is het wel spijtig dat anderen dan geen procenten minder moeten betalen, maar nee, enkel meer winst voor een gesubsidieerde maatschappij. nu nieuwe ‘slimme’ meter waarmee we ons verbruik beter onder controle kunnen houden. nu kan ik dat ook met de oude meter, want om alles te weten moet je toch op die meter kijken. hoe kan je anders bijsturen? dat ging prima met oude meter. verplicht nieuwe meter te plaatsen, ik zeg nu niet : bij mij komen ze niet binnen. want zoals jullie allemaal ben ik een goede Vlaamse burger. zal ik verlies maken? volgens de vreg niet als ik net tarief kies. dat ben ik ook van plan, omdat die ‘ vergoeding’ heel vaag is, en inderdaad moeilijk te berekenen valt met al die verschillende tarieven en dergelijke. is dit de juiste oplossing? ik weet het niet, ik hoop van wel. maar ons samenvoegen en proces aanspannen zie ik ook niet zitten, politiek spel en vlug afgeklopt op de rechtbank, wat niet zou mogen wegens scheiding der machten. denkt iemand iets anders? naïef dan. en voor jullie politiekers, jullie zijn verkozen (de meeste toch) om ons te DIENEN. jullie zijn TIJDELIJKE AMBTENAREN. waarom wil iedereen toch zo zijn stempel drukken? we gaan ons klimaat doelstelling niet bereiken, en nu ontmoedigen jullie iedereen die zou investeren. elke mens met gezond verstand begrijpt er niets meer van.
  aan alle collega’s hier, doe wat je denkt dat voor jou het best is. laat je niet op naaien door een paar gefrustreerde individuen.
  mvg, Chris

  11 december 2019 at 12:37
  • Sieg Reply

   Beste Chris,

   Als goede Vlaamse burger sta je nergens en wordt je gepakt door zowel onze regering en zowel door de Vreg.
   Zolang er geen duidelijke uitspraken gedaan zijn is het kiezen voor een digitale meter en het nieuwe tarief enkel in je eigen nadeel.
   Misschien is die ‘goede Vlaamse burger’ gewoon veel te braaf.
   De ene na de andere contractbreuk wordt ons rond de oren geslingerd en wij blijven alsmaar vriendelijk ja knikken.

   11 december 2019 at 14:40
  • Gunther Reply

   Goed gezegd. Wij worden moe van dat micro management politiek gedoe. En dan denk je dat je goed bezig bent voor het milieu en dan wordt je extra belast. En dan denk je nog meer ‘waarom enkel in F*cking Vlaanderen. Waar is het België hier?’.
   Deze en wijlen ‘Vlaamsche’ regering is zo irrealistisch bezig. Zo kortzichtige politiekers; denkend dat ze mer dergelijke ideeën stemmen gaan winnen.
   De minste Ruhr gebied scheet die over waait en alle groene inspanning zijn zo weg… Wij betalen voor elke micro scheet CO²….
   Ik heb zonnepanelen sinds 8 jaar en verwarm op gas. Ik woon op den buiten en veel buren hebben houtkachels. En dan kom je buiten ’s avonds en dan riek je gewoon de ‘gezonde’ hout kachel lucht. Maar das blijkbaar geen probleem. Soit.
   Ik volg het nieuws (zeker politiek nieuws) de laatste jaren bitter weinig want het is toch altijd over extra betalen en penaliseren. De Vlaamsche regering zou beter stimuleren en belonen (en dit zonder subsidies). Ik (wij) vragen geen subsidies , wij willen gewoon dat de prijzen/taksen/belastingen stoppen met verhogen.

   11 december 2019 at 16:45
  • jean D Reply

   Beste Chris. Uw verhaal schets de situatie waarin ik mij bevond net voor de zomer. Ik heb me er sindsdien in verdiept oa omwille van het feit dat ik toen al vele reacties onjuist vond. Ondertussen ben ik wel overtuigd dat de digitale meter nu en in de toekomst voor mij een lagere rekening zal geven. Ik ben er zelfs van overtuigd dat na die 15 jaar als stroom ook voor particulieren vermarkt zal worden dat het nog voordeliger gaat zijn voor PV eigenaars. Ik weet ook wel dat niet iedereen van de voordelen zal kunnen genieten. Er zullen er ook zijn die meer gaan moeten betalen en niet in het minst diegenen met een laag verbruik en zonder zonnepanelen.
   Dit gezegd zijnde heb ik een vraag voor jou. Je zegt dat je met je oude meter uw verbruik ook kan controleren Mijn vraag is : Hoe controleer jij je verbruik dan? Let jij dan al op wat je wanneer aanzet?

   11 december 2019 at 20:49
 • sauvillers Reply

  Hoe zit dat nu eigenlijk draait dig meter nu ook terug ? of niet ,ik kan niet goed meer volgen
  als deze terug draaide wat kan dan het probleem zijn ?

  bij nieuw net tarief zijn er dan minder vaste kosten ??

  grt

  11 december 2019 at 11:40
  • Sieg Reply

   Het probleem is dat de Vreg het terugdraaien van de digitale meter aan het aanvechten is bij het grondwettelijk Hof.
   En zolang er daar geen duidelijke uitspraken over gedaan zijn is een digitale meter geen meerwaarde voor de consument

   11 december 2019 at 14:34
  • jean D Reply

   Je moet altijd rekening houden met het feit dat de vreg enkel bevoegd is voor de distributietarieven en niet voor het verbruik van stroom. De digitale meter heeft geen bewegende onderdelen maar meet ook uw verbruik net zoals een oude meter. Uw verbruik is Wat je afneemt van het net verminderd met wat je erop zet. Met die meter weet je exact wat je erop zet. Dat deel kan je met een oude meter niet kennen omdat hij alleen terugdraait en je weet niet hoeveel maar het eindresultaat is hetzelfde.
   Ik geef een voorbeeld: je verbruikt in huis 5500Kwh per jaar. Uw zonnepanelen produceren 4500KWh per jaar.
   Er komt dan van die 4500Kwh 3000Kwh op het net terecht en 1500Kwh gebruik je rechtstreeks onmiddellijk als de zon schijnt.
   Er schiet dus 4000KWh over die je van het net moet nemen. Maar 3000Kwh zet je zelf op het net. Uw oude teller draait daardoor 3000Kwh terug en op uw teller staat nog 1000KWh.
   Van de 4000Kwh die je in totaal van het net genomen hebt moet je maar 1000KWh betalen. Op die 1000Kwh betaal je verbruik en distributiekost en voor die 3000Kwh betaal je geen verbruik maar wel enkel prosumententax. (die taks wordt niet berekend op 3000Kwh maar wel berekend op uw omvormer van 4500Kva)
   Met een digitale meter gebeurt exact hetzelfde. Alleen kan weet je exact hoeveel je extra van het net neemt en exact hoeveel je erop zet. Het deel dat je erop zet is hetzeelfde als het teruggedraaide deel van uw oude meter.
   Uw digitale meter zal 4000KWh afname noteren en 3000Kwh injectie wat neerkomt op een te betalen verbruik van 1000Kwh.
   Als je nu niet verandert van tarief betaal je net hetzelfde als vroeger.
   Als je wel verandert van tarief betaal je voor je verbruik net hetzelfde als vroeger maar voor de distributiekost valt het prosumententarief weg en wordt vervangen door de distributiekost op de totale afname.
   Dit wil zeggen een extradistributiekost op die 3000Kwh want op die eerste 1000KWh betaal je al distributiekost.
   Bijgevolg als je weinig injecteert zal die extradistributiekost lager zijn dan de prosumententax en betaal je dus minder.

   11 december 2019 at 17:15
 • Balfoort Chr. Reply

  18.000 nieuwe meters geplaatst bij zonnepaneel eigenaars, 982 durven het te weigeren en dat is minder dan 1 %. Men is het gewoon om de waarheid geweld aan te doen en velen slikken het nog ook. Heeft men al eens nagegaan waarom er geweigerd wordt ? Of weet men dat eigenlijk best wel ? Zou het kunnen dat de weigeraars zeer goed weten dat ze in de maling genomen worden. Het zijn zogenaamde slimme meters maar wie voldoende zonne energie opwekt om zijn volledige verbruik te coveren mag straks gaan betalen ! De gladde truuk (of noem het wat het is, gelegaliseerde afzetterij) zit hem in het feit dat de opgewekte energie goedkoop is als de zon schijnt maar erg duur als je energie van het net afneemt als de zon niet schijnt.
  Nu velen geinvesteerd hebben in zonnepanelen veranderd men even de afspraken.
  Wij hebben al VEEL geinvesteerd in verminderen verbruik van energie, zelf opwekken van energie … en uiteindelijk blijven we lekker betalen ! Mogen we weigeren akkoord te gaan met dergelijk afzet scenario ?
  Momenteel is de overheid geweldig tof en slim bezig , dat denken ze toch. Houtkachels zijn momenteel goed om ons zogenaamd groen aandeel naar Europese normen op te krikken. Eigenaars die iets teveel zonne energie opwekken zetten in de winter straal kacheltjes aan om te verwarmen, anders is men bij het opnemen van de meterstand het teveel aan opgewekte energie kwijt …
  Volgens mij hebben we dringend leiders nodig die weten waarmee ze bezig zijn en een ernstig vooral FAIR toekomstplan op lange termijn uitwerken.

  11 december 2019 at 10:56
  • Orens Reply

   Hoelang kan men een digitale meter blijven weigeren??

   11 december 2019 at 12:17
  • Nico Reply

   Groot gelijk en dan vergeten we nog de netvergoeding (prosumententaks) die berekend wordt op het vermogen van de omvormer, totaal irrelevant want het is de werkelijke opbrengst waarmee rekening zou moeten gehouden worden om de netvergoeding te bepalen. Onrechtvaardige rechters die geen enkel benul hebben hoe de vork aan de steel zit beslissen hoe veel en hoe lang de kleine werkende man moet blijven afdragen aan de Staat…
   Grote bedrijven met maga installaties ZP ontspringen de dans en worden slapend rijk terwijl Jan met de pet kop van Jut is en geldschieter blijft.
   Gewoon schandalig hoe vooruitziende mensen die oog hebben voor het milieu (en hun porte monnaie) langs alle kanten genaaid worden en politici die gewoon de schouders ophalen i.p.v. tegen onrechtvaardige beslissingen in te gaan.

   11 december 2019 at 14:32
   • jean D Reply

    Je hebt 100% gelijk Nico. Om te kunnen rekening houden met de werkelijke opbrengst heb je een digitale meter nodig want met een oude meter kan je dit niet meten. Nu wordt er een forfaitaire distributiekost gerekend omdat een oude meter de werkelijke opbrengst niet kan meten en dit is inderdaad onrechtvaardig en daarom moet iedere zonnepaneeleigenaar zo snel mogelijk een digitale meter krijgen.

    11 december 2019 at 17:25
  • jean D Reply

   Beste Chris. Je kan zelf kiezen voor een contract met variabele prijs (wijzigt om de 3 maanden) of een vaste prijs voor een jaar. Als je een vast contract neemt verandert de prijs niet van uw stroom gedurende een jaar . De distributietarieven veranderen ook niet op een jaar, prosumententarief ook niet. Dus uw gladde truuk bestaat eigenlijk niet. Ik ben wel akkoord dat we teveel betalen vooral aan distributiekosten en taxen en bij mij persoonlijk is die digitale meter een middel om minder te betalen. Ik ben dan ook 1 van die 23 die het nieuwe tarief aangevraagd hebben om minder distributiekosten te moeten betalen.

   11 december 2019 at 17:43
  • jean D Reply

   De waarheid geweld aandoen is als je cijfers manipuleert en dat is wat jij doet. Als 1% weigert dan is dat 180 op 18000 en geen 982.

   11 december 2019 at 21:07
 • jef Reply

  kan je kiezen om de meter na de winter te laten installeren dus in het voorjaar?
  ik vermoed dat je anders de opgespaarde KW’s van tijdens de winter kwijt bent.

  11 december 2019 at 10:46
  • Marnix De Grie Reply

   Jef,

   Ik denk dat je bedoelt: de opgespaarde kW-uren van tijdens de zomer.
   Die je dan kan opgebruiken tijdens de winter.

   Goede vraag trouwens! bij mij zijn ze ook van plan om begin de maand december te komen…
   Dus als iemand de juiste informatie kan geven op je vraag, ben ik er ook mee gediend.

   12 december 2019 at 08:39
   • jean D Reply

    Ik zal u de tekst bezorgen die op de website van Fluvius staat want als ik het zeg gelooft men het niet :
    4.Wat gebeurt er met mijn opgebouwde productieoverschot als mijn klassieke elektriciteitsmeter wordt vervangen door een digitale meter?
    ¨Dat blijft van kracht. We bewaren het ‘eindsaldo’ van de klassieke meter en verrekenen dit met het ‘saldo’ op de digitale meter bij de eerstvolgende jaarafrekening. We blijven dus dezelfde werkwijze toepassen zoals nu ook al het geval is als we op ons initiatief een metervervanging uitvoeren¨
    Dus : als je 1000Kwh overschot hebt zal er 1000Kwh minder in rekening gebracht worden op de volgende jaarafrekening.

    12 december 2019 at 12:33
    • Leo Reply

     Als ik dat goed begrijp, blijft mijn afrekening in mei ook al word de meter geplaatst in december.

     12 december 2019 at 14:19
     • jean D

      inderdaad

      12 december 2019 at 14:49
 • verpoorten frans Reply

  Beste Rik, ik heb uw verhaal gelezen en u hebt gelijk(als de cijfers juist zijn?) maar ik denk dat de meeste mensen niet weten wat er allemaal zal gebeuren, en ik dacht dat VREG een klacht had ingedient?

  11 december 2019 at 10:44
  • Rik Reply

   @Frans Verpoorten, het zogenaamde “”terugdraaien”” of het gebruik minus de productie van stroom wordt door Fluvius aangevochten bij het Grondwettelijk Hof. Zolang daar geen uitspraak over is, wil ik geen digimeter. Punt.
   En als Fluvius mij niet garandeert dat ik NOOIT van het net wordt afgeschakeld (bij overproductie dr zonnepanelen in mijn straat/wijk bvb.) wil ik hem ook niet. Wil dit met juridische dienst van Testaankoop bespreken….

   11 december 2019 at 16:38
   • jean D Reply

    Beste Rik. Het is niet Fluvius maar de Vreg die het decreet van de regering aanvecht. Deze aanvechting gaat niet over de digitale meter maar wel over de manier waarop de distributietarieven worden aangerekend. Als het net door uitzonderlijke stroompieken of een zwaar tekort onstabiel wordt kan het zijn dat je automatisch wordt afgeschakeld volgens een stappenplan. Dit is nu al zo en heeft niets met de meter te maken. Als uw eigen zonnepanelen en die in uw straat de spanning op net tot boven de 253V doet stijgen zullen uw zonnepanelen ook automatisch uitvallen zowel met een oude meter als met een digitale meter. Dit heeft ook weeral niets met de meter te maken. Uw omvormer is zo ingesteld. Sommige omvormers kunnen zelfs in stappen de injectie verminderen om de spanning te verminderen. Vooraleer je juridische diensten raadpleegt kan je misschien best eerst even de technische dienst raadplegen.

    11 december 2019 at 19:55
    • Rik Reply

     @ JeanD…dank voor je uitleg. Zal de technische dienst raadplegen. Van Fluvius neem ik aan. Ook die van de omvormer….
     Het is me al 3 keer gebeurd ( 1 bewolkte dag en 1 regendag en 1x ’s avonds dat door overspanning ( >253V ) 2x mijn inductiekookplaten en 1x mijn TV kapot gingen . Fluvius had dus niet de spanning onder controle, en het lag dus zeker niet aan de zonnepanelen. Fluvius heeft pertinent geweigerd om deze kosten ( mijn eigen risico vd brandverzekering) terug te betalen. Je begrijpt mijn argwaan…

     12 december 2019 at 09:14
     • jean D

      Dat begrijp ik. Maar met een digitale meter waarmee je zelf naast het verbruik ook de spanning kan aflezen heb je een bewijs in handen van die overspanning (op grafiek) en kunnen ze daar niet meer onderuit. Ik bedoel ze gaan dan niet meer kunnen zeggen dat er geen overspanning geweest is.

      12 december 2019 at 12:43
   • Rik Reply

    correctie….wordt door VREG aangevochten en niet door Fluvius

    11 december 2019 at 23:44
 • van gorp Reply

  wie staat daar nu van verwonderd,
  hoe vaak zijn we al gekloot? en met heel dat digitale speeltje en nieuwe tarief is het gewoon episode…..
  het gaat nog vele jaren duren eer de overheid fluvius en alle ‘energiespecialisten’ het vertouwen van de mensen terugwinnen.
  EIGEN SCHULD DIKKE BULT.

  11 december 2019 at 10:39
 • verpoorten frans Reply

  beste jean D, ik denk dat ge wel verkeerd bent, als ge in de zomer weinig verbruik hebt, moet ge zeker niet kiezen voor het nieuwe tarief, dit weet elke eigenaar met zonnepanelen

  11 december 2019 at 10:28
  • jean D Reply

   Ja dat klopt Frans. Als je in de zomer te weinig zelfconsumptie hebt blijf je gewoon prosumententax betalen zoals je nu doet. Maw die digitale meter geeft je de mogelijkheid om minder te betalen maar je moet alleen de mogelijkheid benutten als je zelfconsumptie groot genoeg is. Anders betaal je gewoon evenveel als vroeger.

   11 december 2019 at 19:59
 • Rik Reply

  Ondanks het vele geroeptoeter op deze site over …””ze komen der niet in”” en “”bij mij niet”” zijn er maar bedroevend weinig mensen die een digitale meter hebben geweigerd.
  Ze krijgen van mij dan een trofee van de schijtlijster…..
  Fluvius moet mij eerst garanderen dat ze op afstand de digimeter niet kunnen uitschakelen bij teveel zonnestroom. Fluvius heeft de zorgplicht om de bekabeling sterk genoeg te maken, en deze kost niet op de consument zijn rug te schuiven en voor de kosten te laten opdraaien.
  bovendien wil ik eerst nog de uitspraak afwachten over de klacht die Fluvius heeft aangekondigd en die pas over maanden, jaren een uitspraak zal krijgen.

  11 december 2019 at 10:27
 • Jean D Reply

  Het is logisch dat nog weinig gekozen is voor het nieuwe tarief. Het advies is om te wachten tot de eerste afrekening om zeker te zijn dat de zelfconsumptie hoog genoeg is om er voordeel aan te hebben. Verder is het verwarrend als je stelt dat het terugdraaien wegvalt. Het terugdraaien valt enkel weg voor de distributiekosten en niet voor het verbruik. Dat zijn klanten die nu al zeker zijn dat ze met het nieuwe tarief minder zullen betalen voor hun stroom.

  29 november 2019 at 10:11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *