Frank Vanbrabant Infrax
Frank Vanbrabant (CEO Fluvius) over digitale meter: “Wantrouwen klant snel wegnemen”

Een jaar geleden ontstond netbeheerder Fluvius uit een fusie tussen Infrax en Eandis. Kanaal Z sprak met CEO Frank Vanbrabant, die zijn licht laat schijnen over actuele thema’s zoals de introductie van de digitale meter.

“De energietransitie impliceert meer en meer decentrale productie”, weet Vanbrabant. “Dit vergt ook andere zaken van ons als netbedrijf. We willen steeds maximaal aan de verwachtingen van de overheid en onze klanten voldoen. Een mooi voorbeeld van een oplossing die we bieden op de nieuwe energiemarkt is de uitrol van de digitale meter”, klinkt het.

Nochtans blijkt deze digitale meter geen eenvoudig verhaal, vooral voor mensen met zonnepanelen. “We moeten twee dingen van elkaar scheiden”, legt Vanbrabant uit. “Enerzijds is er de meter zelf, anderzijds het tarief.”

Digitalisering

“De meter is een logische evolutie van een klassiek, traditioneel product naar een digitaal toestel. Digitalisering is een evolutie die we in andere sectoren ook zien. Dit is dan ook iets waar weinig klanten een probleem mee zullen hebben.”

VREG en overheid niet op zelfde golflengte

“Dan is er het tarief. De overheid en regulator VREG hebben de introductie van de digitale meter aangegrepen om na te denken over het tarief van eigenaars met zonnepanelen. Jammer genoeg zitten overheid en regulator niet op dezelfde golflengte, waardoor er onzekerheid en een stukje wantrouwen bestaat bij de klanten. We hopen dat er snel duidelijkheid en zekerheid komt voor onze klanten.”

Bron: Z-Energy: de rol van de netbeheerder in de energietranssitie 01/10/19

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

100 reacties

 1. Sinds 1983 verwarm ik, op de meeat ecologische manier en in een goed geïsoleerd huis, elektrisch.
  In 2012 was ik ervan overtuigd een een rendabele investering te hebben gedaan met de installatie van zonnepanelen en het daaruit voortvloeiende effect van de terugdraaiende meter. Resultaat nog slechts € 185 op jaarbasis, bingo !
  Tot in 2015 de tot dan toe vrij anonieme VREG zich in het energie debat ging mengen. Ergens werd toen in een donker achterkamertje (lees chique restaurant, exclusieve club….) en zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven beslist om het prosumententarief (enkel voor prive zonnepaneel eigenaars)in te voeren.
  Kostprijs? Vrij te bepalen door de intercommunales. Resultaat? € 864 op jaarbasis of maal 5.
  In 2017 wordt dan met veel poeha de digitale meter geïntroduceerd die het leven aangenamer en efficiënter moet maken. Stel je voor je zou, althans voor diegenen die elke dag thuis zijn, je was kunnen doen als de zon schijnt.
  Sindsdien is er nog nooit zoveel onduidelijk geweest en mist gespoten over de installatie, gebruik en kostenplaatje van de digitale meter. Wat we wel al weten is dat, dankzij de VREG
  de leveranciers, distributie- en netbeheersers aan de knoppen zullen draaien.
  De VREG heeft trouwens al een aanzet gegeven qua kostprijs maar werd door de vorige bevoegde minister enigszins afgezwakt.
  Trouwens ik vraag me af op wiens initiatief deze organisatie werd gecreëerd en door wie ze in stand gehouden wordt ? Dit ruikt echt wel naar lobbying, favoritisme en corruptie.
  Mevr. Demir, als verantwoordelijk minister voor energie, sta recht, sla u vuist op tafel en toon de kracht van verandering door u boven deze organisatie te profileren met een doordacht/rechtvaardig en voor alle partijen(leveranciers distributie en netbeheerders en ALLE zonnepaneel eigenaars) een aanvaardbaar en op rechtszekerheid gestoeld plan met een transparante kostenstructuur voor te leggen en uit te voeren.
  De Vlamingen zullen u dankbaar zijn.

  1. Zeer correct artikel daar is niets aan toe te voegen.De vreg een glazen cocon niet te doorprikken en binnenin een gekleurde mengeling van elite mensen die zeker de wet van ohm niet kennen en maar een oogpunt hebben hun belanghebbende partners,netbeheerders,intercommunales,elektriciteits-leveranciers en DE VREG zelf en nog andere instanties die wij niet kennen zeer rijk te maken dat is de wet van het geld.Dringend moeten wij ons als kleine investeerders in groene energie verenigen om deze maffiose praktijken te stoppen.
   En inderdaad mevr.Demir laat uiteindelijk eens zien dat de politiek in dit zeer complexe dossier een halt zegt tegen zinloze beslissingen van een stel ondeskundige mensen.

  2. Ge denkt toch niet dat de mensen die geen zonnepanelen hebben akkoord kunnen gaan met het feit dat jij maar 185 € moet betalen voor een stroomverbruik van meer dan 6000kwh. Terwijl zij voor diezelfde stroom het 10 voudige moeten betalen.

   1. Beste Jean voor de voordelen van zonnepanelen te krijgen moet je wel even investeren in groene energie.Ik heb één bijzondere boodschap leg uw spaarboek op het dak(zonnepanelen) en dat gaat renderen.Ik geloof nog steeds in het rendement bij het plaatsen van zonne-energie.

    1. Beste François . Ik ben er ook van overtuigd dat zonnepanelen nog steeds rendabel zijn. Alhoewel de terugverdientijd langer is dan vroeger omwille van het wegvallen van Gsc. Ze zullen daartegenover ook langer meegaan. Het probleem is dat het veranderend energielandschap een pak meer investeringen vanwege Fluvius zal vergen. De VREG is het enige orgaan dat er kan op toezien dat die kostprijs die tenslotte door alle consumenten zal betaald moeten worden niet de spuigaten uitloopt en eerlijk verdeeld wordt over iedereen. Het was niet eerlijk dat PV eigenaars niets moesten betalen voor het gebruik van het net en de niet-PVeigenaars alles moesten betalen. Dat hebben ze rechtgezet met de prosumententax. Wat ze nu van plan zijn met het capaciteitstarief zal volgens mij ook een eerlijker systeem zijn als het weldoordacht toegepast wordt. Het zal voor velen voordeliger zijn en zeker voor zpnnepaneeleigenaars maar voor anderen zal het duurder worden.

   2. Jean D,
    Vooreerst, hoe kom je aan die 6000 kWh…
    En wat betreft de factuur van de mensen die (zowel praktisch als financieel) geen zonnepanelen kunnen aanschaffen: Het is aan dit onderwerp dat de regering moet werken.
    Ze moeten een eerlijke regelgeving maken om ervoor zorgen dat de gratis opgewekte GROENE stroom door de zonnepaneel-eigenaars, ten goede komt voor hiervoor vermelde medeburgers.

    1. Beste Marnix . Die 6000 KWh is een voorzichtige schatting. Als je 864€ prosumententarief betaalt betekent dit dat je ruim 9000kwh stroom op het net gezet hebt en als je meter dan op 0 komt te staan heb je 9000 kWh terug gebruikt. Zonder prosumententax betaal je daar 0 € voor. Met prosumententax betaal je 864€. Iemand die 9000kwh gebruikt zonder zonnepanelen betaalt 2700€. Ik heb 6000 kWh genomen omdat de gemiddelde zonnepaneeleigenaar 30% zelfconsumptie heeft die hij nooit zal moeten betalen. De 6000 die dan overschiet gebruikt hij wel maar moet het niet betalen. Voor de zoveelste maal. De stroom die je zogezegd gratis produceert is enkel voor jou gratis omdat je die gratis terugkrijgt. Voor uw buurman kan die niet gratis zijn. Anders zou het 2 keer gratis zijn.

  3. Hoe is de regeling voor mensen die Elektrisch verwarmen, als de panelen ouder zijn dan 15 jaar. BVB. panelen met een vermogen van 10.000kw, deze die Elektrisch verwarmen produceren gedurende de zomer 2/3 van het totale vermogen. Wie gaat aan de haal met het teveel aan opbrengst in de zomer. Met de terugdraaiende meter was er geen probleem, maar die slimme meter lijkt uitgevonden voor de leveranciers. Geen enkele van de leveranciers, heeft ooit een antwoord gestuurd op deze vraag , tenzij ontwijkend. Ik hoop dat mijnheer Vanbrabant eindelijk hier eens een duidelijke uitleg voor heeft. de BESTE GROETEN.

 2. Ben klaar voor de DOMME meter men instalatie is reeds aangepastheb batterij van clark lift geplaatst en een diesel generator deze laad op 3 uur tijd de batterij waar ik 3 dagen mee verder kan ,men zonnepanelen laden de batterij met zonnig weer de generator doet de rest,de slimme meter moet bekabeld zijn bij mensen met de stralings ziekte zoals ik zelf ,en dan hebben ze een modem en vast internet nodig ,wens je geen straling in huis van de slimme meter plaats er de kooi van faraday rond geen in of uitgaand signaal kan de DOMME METER BEREIKEN,je kan ook het signaal lokaal verstoren .fluvius zal vermoedelijk uit noodzaak een eigen netwerk opstarten met een aparte RANGE ,maar geen nood,er is genoeg hard en software op de markt omdat euvel te omzeilen,u bent niet verantwoordelijk als een hacker de DOMME METER aanpast ,dat gaat voor sommige mensen DOLLE PRET WORDEN, ikzelf ken mensen met de nodige kennis hebben en graag andere een loer draaien,NIET VERGETEN de VREG heeft een procedure lopen bij de raad van state ,dit gaat nog zeker 5 jaar duren voor er een uitspraak is,de VREG gaat dit winnen wat betekend dat ALLE DOMME meters MOETEN weggehaald worden en de geleden schade moed worden vergoed,dat laatste zie ik niet gebeuren,daar zullen de dieven van Brussel wel voor zorgen,mijn advies zolang er geen juridische uitspraak is in de de meter weigeren dat is u recht zolang er juridische onzekerheid is.

 3. De terugdraaiende meter blijft nog 15 jaar, vanaf 2021 worden geen zonnepanelen meer gelegd. Veel mensen verliezen zo hun werk.
  Ik blijf mijn certificaten twv 450€/1000kw tot 2029 ontvangen.
  Een Belg past zich aan zonder zelf te verliezen , zie maar de belastingen, daar kennen wij ook alles van om deze te minimaliseren. Maar meter laten terugdraaien no way.
  Alle warmtepompen vliegen huis uit en vervangen door energievretende boilers,verwarming,airco enz. En na 20 jaar , zonnepanelen van het dak af
  Winst op twintig jaar , 25000€. De staat zal kunnen bedelen bij de buurlanden voor stroom want hier zal hij niet genoeg kunnen geproduceerd worden. Hoe is het in godsjammerlijk mogelijk dat de staat je geproduceerde kw door zonne-energie zomaar afpakt, dat is pure diefstal. Wij zullen hetzelfde doen heren van de politiek. Zonder dat jullie het weten.

  1. Geen diefstal : je krijgt netjes terug wat je op het net gezet hebt. Uw meter komt op 0. Je hebt er bvb 3500kwh opgezet. Waardoor je meter op -3500 komt maar je hebt er ook 3500 terug verbruikt zodat je meter op 0 staat. Absoluut geen diefstal van stroom.

  2. Niet de staat zal moeten bedelen om stroom. De leveranciers zullen stroom moeten aankopen in het buitenland. Wij. Zullen die stroom zeer duur moeten betalen als de zonnepanelen zouden verdwijnen.

 4. Wanneer gaan alle reacties EINDELIJK eens chronologisch op de site komen ?
  Of MOET het moeilijk zijn voor ons ?
  En de reactie van die CEO is idd nop/nul/tijdverlies .

 5. te veel onzekerheden, te veel gesjoemel heeft mij doen besluiten geen digitale meter in huis te halen. NO WAY !
  Mijn contract spreekt niet over beperking terugdraaiende meter (is dus levenslang) – contract spreekt wel van 20 jaar gsc. Dit gaan ze mij niet afnemen EN meer nog …. als mijn Ferrari/analoge meter stuk is zullen ze zelf tot die vaststelling moeten komen en betaal ik 0,0 € – zo simpel is dat – van hetzelfde laken een broek.
  Ik hoop dat alle zieke geesten die deze aankomende regelgeving ontwikkeld hebben zelf in de problemen komen met hun energieverhaal. Ik hoop dat er zsm een groep verstandige mensen onze belangen verdedigt. Onvoorstelbaar hoe ministers foute beslissingen nemen en wereldvreemd zijn. Wereldwijd worden er momenteel +/- 100 nieuwe kerncentrales gebouw van de nieuwste generatie omdat hun regeringsleiders beseffen dat er meer en meer energie nodig zal zijn. Wat doet België – kerncentrales afbreken en energie in het buitenland FR EN DUITSLAND kopen. De voorspellingen zijn dat deze landen hun overschotten niet meer door zullen verkopen zodra zij die zelf nodig hebben. Jawel, jullie raden het al, de Belgen zullen energie tegen de hoogste prijzen in Europa moeten aankopen. Dus verzint eer je aan de digitale meter begint.
  Er zijn momenteel twee mogelijkheden :
  – batterij plaatsen met voldoende capaciteit : (ik onderzoek momenteel de mogelijkheden)
  – windmolens plaatsen met privé investeerders : (let op lange lijdensweg maar in heist od berg staat er zo eentje die al jaar en dag werkt)
  Dus zeker de moed nog niet opgeven

  1. Ik vind ook dar Off-Shore windenergie veel meer toekomst heeft dan zonnepanelen. Er zijn nu 400000 installaties bij particulieren en er kunnen er in de komende 5 jaar maar max 250000 meer bijkomen (er zijn maar zoveel gezinnen die zonnepanelen kunnen plaatsen in Vlaanderen). Maar 0 € betalen omdat uw meter stuk is zal niet lukken. uw verbruik zal geschat worden op basis van het verleden.

 6. De bedoeling van de vrije markt was om de prijzen van energie te doen dalen.
  Het omgekeerde is echter gebeurd en de prijzen zijn door het plafond gegaan.
  Cijfers zeg je, wel ik zal ze geven: in de jaren 80 betaalde ik elk jaar ongeveer 100 EUR voor elektriciteit, nu betaal ik meer dan 1000 EUR zonder enig verbruik, enkel omdat ik zonnepanelen heb.
  Hiervan hebben een groot aantal investeerders en belangengroepen geprofiteerd.
  Het motto daarbij is de burgers te laten denken dat zij de oorzaak zijn van een tekort aan energie omdat ze teveel zouden verbruiken.
  Geen verbranding van fossiele brandstoffen meer, geen kernenergie, leve de groene stroom.
  Maar dan moeten we allemaal nog meer betalen dan vandaag, want zij hebben een koe nodig die ze alle dagen kunnen melken.
  Iedereen weet dat, maar niemand durft zijn mond open te doen, behalve ik natuurlijk.
  In het verleden heb ik meermaals gewaarschuwd voor het vrijmaken van de energiemarkt en wat er werkelijk achter steekt, namelijk de winsten die men maakt op de futures.
  Via de creg heeft men alles doorgedrukt en de vreg is de volgende in de rij die de belangen van de winstmakers verdedigt, zij hebben nooit genoeg.
  Denk na, de enige manier om hieraan te ontsnappen is dat we zelf (individueel en/of samen) onze energie gaan opwekken of aankopen en trachten de wetten die dit zouden verhinderen met alle middelen te bestrijden.
  Weg met al die papieren constructies (de zogenaamde energieleveranciers) die geen enkele toegevoegde waarde leveren, weg met Fluvius en andere adepten die je zakken leegroven.
  Op dezelfde wijze tracht men de burgers wijs te maken dat de verbranding van diesel de oorzaak zou zijn van de aantasting van onze luchtwegen. Niets is minder waar, het is de verbranding van de nieuwe generatie benzinemotoren die zorgt voor het allerfijnste stof dat nooit meer uit je longen zal verdwijnen, net als asbest.
  Daarmee wil ik niet zeggen dat de verbranding van diesel niet vervuilend is (heeft hogere NOx waarden dan benzine), maar dit is nog geen reden om de waarheid te verhullen zoals dat lange tijd met asbest is gebeurd.

  1. Wat voor zin heeft het een factuur van de jaren 80 van vorige eeuw (veertig jaar geleden dus) te gaan vergelijken met één van vandaag. Als je “als enige” “de waarheid” wenst te verkondigen kan je beter beginnen met die cijfers in de juiste context te plaatsen dan ze eenvoudig weg 1:1 te gaan vergelijken.
   Kan je ook eens duiden hoe je aan een factuur van 1000 euro komt als je geen verbruik hebt en een PV installatie?
   Dat kan dan alleen komen als je een PV installatie hebt van rond de 10 kVA die waarschijnlijk rond de 10.000 kWh per jaar opwekt. M.a.w. je betaalt per KWh een 10 cent. Of minder dan de helft als je geen zonnepanelen zou hebben. Vind je die 10 cent/kWh nog teveel is daar een zeer eenvoudige oplossing voor om er, om je eigen woorden te gebruiken, individueel aan te ontsnappen: laat je van het openbaar neet afkoppelen en je bent vrijgesteld van iedere bijdrage en je kan iedere dag gratis “genieten” van de opbrengst van je PV installatie.

   1. IvoB, voor een verbruik van 3500 Kwh betaalde je in de jaren 80 ongeveer 100 EUR, vandaag betaal je hiervoor grosso modo 1000 EUR, dus een factor x tien.
    Voor benzine betaalde je ongeveer 0,25 EUR per liter in de jaren 80, vandaag 1,50 EUR dus een factor x zes. (let wel, vandaag bestaat 2/3 van deze prijs uit taksen)
    Zoals je wel zal weten wordt het prosumententarief enkel bepaald door het vermogen van je installatie en niet door de opbrengst.
    Het prosumententarief verschilt naargelang de regio, maar grosso modo kan je stellen dat het economisch geen enkele zin heeft om zonnepanelen te installeren omdat een doorsnee gezin met een verbruik van 3500 kWh jaarlijks evenveel betaalt voor elektriciteit met of zonder een pv-installatie, de kostprijs van de pv-installatie en het onderhoud en herstellingen niet meegerekend.
    Afkoppelen van het net is misschien mogelijk, maar zou niet de juiste keuze zijn in het algemeen belang, want het was toch de bedoeling om zoveel mogelijk groene stroom te produceren, de technische uitvoering ervan buiten beschouwing gelaten.
    Alhoewel men de afgelopen jaren meer dan voldoende middelen had, hebben de distributienetbeheerders nagelaten om de netten te voorzien van de noodzakelijke aanpassingen.
    Zonder mij uit te spreken over waar dan al dat geld naartoe is gegaan, kan je nu al met zekerheid zeggen dat ze niet klaar zijn voor de toekomst.
    Alhoewel, als de kWpiek als maatstaf wordt genomen voor de factuur van de verbruikers, waar deze worden opgeroepen om allemaal een elektrische wagen en een warmtepomp te gaan gebruiken, dan zullen deze brave burgers nog veel naar adem moeten happen en zullen zij die hebben nagelaten onze netten klaar te maken voor deze uitdaging, in hun handjes wrijven. Geniet ervan.

    1. Maar als je zonnepanelen hebt die 3500 kWh produceren heb je 0 KWh verbruik ( ook met een digitale meter). Je betaalt dan enkel het prosumententarif van 370 € . Een verschil van 630 € per jaar. De installatie heb je op 10 j terugverdiend en ze gaat 30 j mee.

 7. Had voor 4,8 Kwp PV panelen (sinds 11 jaar) Heb er nu voor 6,8 Kwp bijgeplaatst. Al 40 jaar heb ik een warmtepomp en alles elektrisch in huis. Heb nog dag en nacht; terugdraaiende tarief meter. Wilde hierin nu overgaan naar één- tarief meter. Na contact met fluxys krijg ik een offerte om door uitschakeling van de nachtteller in mijn oude kast, de over te gaan naar een enkelvoudig tarief.
  Technieker van Flyxys komt langs:die wilde enkel nieuwe digitale meter plaatsen. Heb ik geweigerd. Ik wil die “Spion van Lydia” niet in huis. Ik begrijp ook niet hoe een politicus zoiets negatiefs voor de consument kon goedkeuren.
  Nu na protest heeft men mij wel bericht gestuurd dat ik die verplaatsingskosten niet ga aangerekend krijgen.
  Door zolang geleden al te zijn overgeschakeld op elektrisch dacht ik een vooruitziend milieu vriendelijk alternatief te hebben gekozen, maar ik heb enkel de staatskas en de maatschappij mee gesubsidieerd ten koste van mijn inspanningen. Triest. De Kruik gaat zolang te water tot ze barst.
  Met die digitale meter heeft enkel Fluxys voordeel, waar is die compensatie voor de consument??

  1. Als je elf jaar geleden je PV installatie geplaatst hebt (dus rond 2008/2009) heb je nog maximaal geprofiteerd of kunnen profiteren van een belastingsvermindering, groene stroomcertificaten gedurende 20 jaar, jarenlang gratis elektriciteit zonder enige bijdrage. Als je toen goed gerekend had was het geen enkele kunst om door de overheid/gemeenschap je installatie binnen de vijf jaar te laten terugbetalen. Sindsdien maakt je installatie ieder jaar pure winst. De bijdragen kwamen dus jouw kant uit, niet andersom.

 8. eigenaars van zonnepanelen kan men die verplichten die digitale meters te plaatsen of mag ik die weigeren gedurende 10 tot 15 jaar.

  1. De digitale meter heeft in se niets te maken met het feit of je een PV installatie hebt of niet. De meter (analoog of digitaal) is eigendom van de distributienetbeheerder en niet van de prosument/consument. Je hebt dus, net als iedere andere klant en als je toegang wenst tot het openbaar net, niet het recht om de meter te weigeren. Je kan er wel voor opteren om geen meter te laten plaatsen en je dus te laten afsluiten van het net.

 9. Toen ik mijn huis bouwde, ongeveer 45 jaar geleden, heb ik gekozen voor elektrische verwarming wat mij toen al extra aansluitingskosten opleverde. Maar ik was tevreden, “vervuilde” niet en zat comfortabel, volledig geïsoleerd huis enz…
  Ten tijde van de oliecrisis kon ik zonder problemen stoken zoveel of zo weinig ik wilde en relatief goedkoop. Mijn schoonouders met een huis dat maar de helft van het mijne was, betaalden met stookolie meer dan het dubbele dan wat ik moest ophoesten. Ondertussen, 45 jaar later, heb ik me een grote houtkachel aangekocht en het kan me niet schelen of ik nu een grote vervuiler ben of niet, de elektriciteit is te duur, ondanks het feit dat ik ook nog zonnepanelen gelegd heb, blijft de rekening te hoog; BTW, taksen, prosumententarief, …Moet ik me nu schuldig voelen? Ik wordt gedwongen tot vervuilen, machtige dames en heren, doe er iets aan.

  1. De energieprijs uit hout is 5 maal duurder dan uit elektriciteit. De prijs van hout stijgt jaarlijks met 10 tot 20%. De wetgeving rond verbranden van hout wordt alsmaar strenger. Straks wordt het verboden om hout te kappen of te verbranden. Zonnepanelen met een digitale meter die exact aantoont hoeveel energie je terug op het net zet. (Dit is het teruggedraaide deel) is 100 keer meer rendabel dan een houtkachel die je misschien binnen enkele jaren niet meer gaat mogen gebruiken.

 10. Zelf heb ik twee omvormers staan . Eén van 4kw en één van 3kw voor een totaal van 6.3kw aan panelen. De onterechte prosumententaks is natuurlijk berekend op die 7kw. Op het ogenblik dat ik geen certificaten meer ontvang en een digitale meter heb zal ik in de zomer één omvormer buiten dienst nemen. Ik wil het net niet overbelasten hé. Mijn teveel aan energie die ik gratis op het net steek is verbruik voor het één km ver geraakt en daar betaald men ook nog eens nettarieven voor. Dit cadeau van mijnentwege lijkt mij te groot in verhouding van wat ze mij aandoen.

  1. En wat met de cadeaus die jij krijgt? Je krijgt evenveel stroom terug die jij niet moet betalen. Je krijgt Gsc die uw buurman voor jou betaalt. Iedereen betaalt groenstroombidrage aan 2,81 €c per KWh. Uitgezonderd de zonnepaneel eigenaars die 0 KWh verbruik hebben. Zij betalen enkel prosumententax. Die zal dan nog eens wegvallen met de digitale meter. besluit : jij. Krijgt meer cadeaus dan uw buurman.

   1. Helemaal niet correct. Jos krijgt zijn zelfgeproduceerde energie zelf gratis terug. Hij geeft dus helemaal niets gratis weg. En als hij een omvormer uitschakelt gaat hij gewoon meer stroom moeten betalen. Iedere PV eigenaar gebruik voor 100% zijn eigen zelfgemaakte stroom en het maakt niet uit of hij een digitale meter heeft of niet. Hij gebruikt een deel onmiddellijk en een deel op uitgesteld tijdstip. Het enige dat hij moet betalen is prosumententax om zijn eigen gratis energie te mogen opsouperen. Het zou nogal discriminerend zijn moest hij daarvoor geen enkele distributiekosten moeten betalen terwijl zijn buurman wel distributiekosten moet betalen. Beiden gebruiken het net en betalen daarvoor. Alleen betaalt Jos geen verbruik want hij heeft zonnepanelen die zijn verbruik dekt en zijn buurman betaalt gewoon de stroom die hij zelf verbruikt. Dat kan niet gratis zijn want Jos heeft het al gratis gekregen.

 11. Wie voelt zich geroepen om een belangengroep op te richten van ‘groen en verstandig met energie’ met als eerste opdracht juridische dit uit te spitten. ik ben geen jurist maar dit is de ene na de andere inbreuk op het contract die de Vlaamse overheid gemaakt heeft met de burger-investeerder die groen denkt maar toch gewoon is om niet ins zijn luie stoel te blijven zitten. Getuige de vele gemeende reacties.
  Fluvius of zeg maar Eandis is echt niet opgezet met de Zonnepaneel-houders en zou ze liefst afkoppelen van het net of iets zachter uitgedrukt ‘moepesten’. Ze blijven handelen als de monopolist ‘Electrabel’ toen als weten ze het misschien zelf niet. Dit is echt wel de enige manier om juridisch dit aanvechten en dit aan te vechten.

  1. Als je die juridisch bindende contracten kan voorleggen zal je wel een jurist vinden om ze – als ze niet nageleefd werden – aan te vechten. Uiteraard tegen een vergoeding van meerdere 10.000’den euro.

  2. Waarom roept men altijd naar de “anderen” om op te staan? Als je vindt dat je belangen geschonden zijn waarom begin je er dan niet zelf als eerste aan om ze te verdedigen?

    1. Ik vind dat IvoB een van de weinigen is die exact weet waarover het gaat in tegenstelling tot de vele anderen die hier onwaarheden en absurde voorspellingen over contracten en digitale meters komen vertellen. En ik werk ook niet voor de VREG. Gewoon een gepensioneerde wetenschapper.

    2. Jan,
     IvoB is tot nu toe de meest betrouwbare deelnemer in deze materie.
     Hij weet verdomd goed wat de werkelijkheid is en zijn dossierkennis is ongelofelijk.
     Maar (en veel respect hiervoor) IvoB is recht voor de raap en zal “negatieve” uitspraken “terecht wijzen” omdat hij zeer objectief is over de volledige materie.

 12. Die man kan veel zeggen en beloven, ik geloof er niks, zero komma zero van.
  Nu beloven ze immers dat het afgenomen verbruik zal verminderd worden met de geïnjecteerde energie en de producententaks blijft behouden. Lijkt op hetzelfde als nu maar wacht maar tot iedereen zijn slimme meter heeft. Willen we eens wedden dat ze ons dan per maand i.p.v. op jaarbasis gaan afrekenen, daar gaat je groen opgewekte energie in je zomermaanden. Twee maal raden wie daar beter van gaat worden…
  Gevolg zal zijn dat mensen maatregelen gaan treffen zoals de boel afzetten of het op een al dan niet zinnige manier gaan verbruiken. Ik zou een warmtepomp op het zwembad kunnen zetten en de boel tot +30 gr. stoken ook al vind ik dat tegen mijn natuur om niet te verspillen.
  Of ik koop tegen dan een electrische auto (DS3 Crossback E-tense staat toch al op het verlanglijstje) en gezien ik toch in pensioen ben kan ik het wel regelen dat hij opgeladen wordt als de zon schijnt.
  Het is verdomme mijn energie opgewekt met mijn investering en die gaan ze niet komen stelen, no way!!!
  Maar ik voel heel erg mee met zijn die minder middelen hebben en/of nog moeten gaan werken want zij zullen meer getroffen zijn.
  Wat een kl…land is me dat hier.

  1. Als je vindt dat je jouw energie als enige, zonder tussenkomst van enig ander, wenst te verbruiken zonder enige bijdrage aan iemand anders heb je die keuze toch al?
   1. Je kan nu al afzien van het prosumententarief en vrijwillig een digitale meter laten plaatsen. Je betaalt dan alleen nog voor de energie die je zelf afneemt. Of dat voordeliger gaat zijn dan het prosumententarief mag je zelf uitrekenen. Is de uitkomst voor jouw situatie positief volstaat een eenvoudige vraag aan je netbeheerder om om te schakelen.
   2. Als je zonder tussenkomst van wie dan ook en zonder bijdrage aan wie dan ook je “eigen” energie wenst op te gebruiken is er nog een veel eenvoudigere methode. Laat je gewoon afsluiten van het net en je meter weghalen. Je betaalt dan aan niemand nog kosten, je overbelast het openbaar net op geen enkel ogenblik meer en kan 24/7 ten volle van je eigen energie genieten zonder dat iemand anders je er voer aanspreekt op facturen stuurt.
   Toch eerst met je eventuele huisgenoten overleggen of ze bereid zijn alle gevolgen daarvan te dragen.

   1. IvoB, stel je eens de vraag wat de distributienetbeheerders sinds de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt met onze centen gedaan hebben, zij wisten zeer goed dat de netten ondergedimensioneerd waren, maar hebben er niets aan gedaan en al het geld dat de brave burger heeft betaald aan distributiekosten is intussen hopeloos in rook opgegaan of in verkeerde handen terechtgekomen.
    En toch blijft men maar de plaatsing van zonnepanelen promoten tegen beter weten in, maar er zijn zovele belanghebbenden in het verhaal die allen moeten gespijsd worden.
    Het zal nog even duren voordat het teveel aan elektriciteit kan worden opgeslagen, maar dit belet niet dat men de noodzakelijke werken uitvoert aan de netten om dit mogelijk te maken.
    Het is niet de consument die moet opdraaien voor het probleem van de overproductie van de zonnepanelen tijdens de zomermaanden, maar de distributienetbeheerders dienen ervoor te zorgen dat de netten deze uitdaging aankunnen.
    Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat lokale overheden en/of consumentengroepen in de toekomst opnieuw de netten overnemen en het teveel aan elektriciteit opslagen in waterstof of een ander medium.
    Nog een andere mogelijkheid in de toekomst is dat we zonnepanelen plaatsen die zowel overdag als ’s nachts stroom produceren, zodat we bijna alle dagen over voldoende elektriciteit kunnen beschikken, zelfs in de winter.
    Het is natuurlijk mogelijk om je af te sluiten van het openbaar elektriciteitsnet, maar deze oplossing is louter individueel en biedt geen soelaas voor de meeste consumenten.

    1. Ze hebben er blijkbaar voor gezorgd dat Vlaanderen bik de top in Europa zit met. 1 stroomonderbreking op 2,7 jaar. Ik. Ben hier een week in Turkije en er zijn al 2 stroomonderbrekingen geweest. Wel minder dan 30 sec maar toch.

 13. Zonnepaneeleigenaars zijn over het algemeen niet tevreden met de plaatsing en vooral met de wijze waarop men de slimme meters gaat aanwenden. Laat ons er dan eens allen tesamen voor op straat komen, er wordt tegenwoordig toch voor alles betoogd, waarom niet voor de zonnepanelen die men ons eerst aangepraat heeft en waarvoor men later de voorwaarden gaat wijzigen.

  William Wauters

  1. Misschien een grote groep creëren en installatie op zelfde moment uit schakelen en na 15min gelijktijdig inschakelen. Met plaatsen nieuwe meter word tussentijds afgerekend en in juli weer afrekening ik zou in maart nieuwe meter krijgen. Dus dure transportkosten voor winter verbruik en dure transportkosten met eindafrekening om stroom op net te zette. En betaal ook nog eens prosumenten tarief. Snappen wie snappen kan aandeelhouders van fluvius lachen zich een bult

   1. Als er bij de plaatsing van een digitale meter wordt afgerekend dan wordt het saldo van uw meterstand genoteerd en verwerkt met de toekomstige metingen. Je verliest niets en je moet niet meer betalen dan anders.

  2. Wanneer je actie op poten staat laat dan datum en uur weten zodat we aanwezig kunnen zijn.
   Weet wel dat er maar 0.5% van de prosumenten niet akkoord waren met het eerste prosumententarief opgelegd door de CREG. De rest kon het blijkbaar geen barst schelen.

  3. Ik heb zonnepanelen en sinds juli een digitale meter. Ik ben er heel tevreden mee. Niet alleen omwille van het inzicht dat ik krijg over mijn verbruik maat ook door het feit dat ik dank zij de digitale meter geen prosumententax meer ga moeten betalen en mijn distributiekosten lager zal zijn dan vorig jaar.

 14. De digitale meter heeft geen enkel voordeel? Misschien 1, de meter kan vanop afstand uitgelezen worden, met het nadeel werklozen bij.
  Door al het geen, in het verleden gebeurt is en al geen nog op ons afkomt heb ik geen vertrouwen meer in de politiek, de Vreg en onze stroomleveranciers.
  Met een digitale meter is het zeer gemakkelijk om maandelijks een aflezing te doen en ons dan maandelijks te factureren, we behouden ons de terugdraaiende meter dan wel, maar de eindafrekening op jaarbasis is dan heel anders, nog meer nadeel voor de eigenaars van de zonnepanelen.
  De wetgeving is nu zo nog niet, maar in de korste keren aangepast.
  Als vadertje staat je iets geeft komt ze het in minimum in drievoud terug halen, dat heb ik geleerd, dus besluit geen digitale meter en niet in zee gaan met vadertje staat.

 15. Als de “zonnepaneeleigenaars” nu eens konden samenwerken met hun stroomleverancier.
  Het teveel aan stroom dat wij produceren gaat via onze terugdraaiende meter het elektriciteitsnet op en wordt twee huizen verder verkocht aan een verbruiker zonder zonnepanelen. De leverancier van die mensen biedt deze stroom aan tegen het gangbare tarief maar moet zelf NIETS doen om deze stroom op te wekken gezien wij dat al gedaan hebben. ZUIVERE WINST DUS VOOR DE LEVERANCIERS.
  Via de digitale meter kan perfect gemeten worden hoeveel stroom wij op het net zetten. De leverancier moet daar maar een aanvaardbare vergoeding voor betalen aan de zonnepaneeleigenaar of het bedrag van de “geleverde” stroom effectief in mindering brengen bij de jaarlijkse afrekening van de elektriciteit.

  1. Dat doen ze nu al. Jij moet niet betalen voor de stroom die je terugkrijgt. Uw meter is naar – 3500 gegaan en voor de 3500 dat je zelf gebruikt waardoor uw meter op 0 komt betaal je niets aan de leverancier. Nochtans heeft die leverancier dir stroom ergens moeten kopen en wellicht duurder dan de stroom die hij van jou gekregen heeft en verkocht heeft.

    1. Hoezo niet duidelijk?
     Je moet begrijpen dat de stroom die je met je zonnepanelen op het net zet dat je die in de winter gratis terugkrijgt. In de zomer draait je teller achteruit en in de winter draait je teller opnieuw vooruit voor de stroom die je dan gebruikt. Uw teller staat op 0 : eerst achteruit gedraaid met uw zonneproductie en daarna in de winter zelfde hoeveelheid vooruit gedraaid voor uw verbruik in de winter. De leverancier moet dus 2 dingen doen : hij moet jouw stroom in de zomer verkopen aan uw buurman en diezelfde hoeveelheid stroom in de winter ergens anders terug aankopen om aan jou gratis te leveren. Jij betaalt niets : uw verbruik is 0.
     Het is dus niet correct als men beweert dat de gratis geproduceerde stroom die aan de buurman verkocht wordt = aan diefstal. Je laat namelijk achterwege dat de zogenaamde dief de zogenaamde gestolen stroom in de winter aan u terugbezorgt en dat je daar niet moet voor betalen. Er is dus altijd maar 1 iemand die kan genieten van gratis stroom: dat is de zonnepaneeleigenaar zelf. Als je je eigen geproduceerde stroom gratis zou weggeven aan iemand anders dan kan je zelf geen gratis stroom meer terugkrijgen.

 16. Hoe meer er “rond de pot” gezeverd wordt … hoe meer mijn wantrouwen groeit ….
  Bovendien spreken de verschillende “uitleggers” elkaar vaak tegen ?!

  Burgers die op dit moment nog investeren in zonnepanelen zullen die bijna zeker niet meer kunnen terugverdienen binnen redelijke termijn …. “dankzij” de invoering van de NIET TERUGDRAAIENDE digitale meters …
  & andere voorgestelde maatregelen van “onze” VREG ?!?!
  Vooral wie elektrisch verwarmt wordt ernstig bedrogen.

  1. Wat bedoel je met redelijke termijn? Vroeger waren de installaties na 8 tot 10 jaar terugbetaald dank zij de GSC. Ze zouden dan 20 jaar meegaan. Nu zijn de installaties na 12 tot 14 jaar terugbetaald maar gaan 30 j mee. Dat komt door het wegvallen van de GSC maar ze zijn veel goedkoper. De digitale meter heeft daar geen invloed op. Integendeel het kan zelfs voordeliger worden voor installaties met een hoge zelfconsumptie. Wat betreft het elektrisch verwarmen ben ik akkoord dat hoge zelfconsumptie moeilijker te realiseren is in de zomer als je de verwarming niet nodig hebt.

 17. eerst wantrouwen creeren om dan alle hens aan denk te roepen om het wantrouwen weg te nemen?
  men oogst wat men zaait zegt de boer.
  Beloven Bedriegen Bestelen………………………………..

 18. Wie gelooft een staatsmonopolist , die tot voor kort nog grote vergaderzalen van 550 zitjes bouwde om zijn rechthebbende politiekers 1 of 2 maal per jaar te laten samenkomen ?
  Het einde van het verhaal gaat zijn dat ze vooral de warmtepompen de grond gaan inboren, terwijl dat de meeste efficiente vorm van huisverwarming is (en efficienter dan de fameuze e-auto).
  Misschien even onderzoek van de boekhouding van deze monopolist doen..

 19. Wat Guido opmerkt is zeer terecht. De factuur voor de eigenaars van zonnepanelen ZAL serieus oplopen.
  Alle geproduceerde electriciteit die op het net gezet wordt zal dubbel en dik aangerekend worden en niet meer in “reserve” komen om te gebruiken tijdens de najaars en wintermaanden.
  Alle heffingen er bovenop.
  Met digitale meter kan men factureren wanneer men wil. En dat niet meer op een vast tijdstip zijn maar op het moment dat het voor de netwerkbeheerder financieel het interessantste is. En dat is op het moment dat de groothandelsprijs het laagste staat, namelijk op piekmomenten in de zomer. Dan is soms de electriciteitsprijs negatief. Aan welk tarief of prijs gaat men ons vergoeding denk je ? Inderdaad, aan de groothandelsprijs, maar wij gaan wel de volle pot betalen volgens ons contract plus alle heffingen.
  Bovendien kan men de digitale meter van op afstand uitschakelen als er teveel geproduceerd wordt en de afrekening voor hen niet zo gunstig is…. Dus wij zijn helemaal geen baas meer over onze eigen panelen.
  Wij mogen investeren en al de rest wordt voor ons geregeld…. Wij hebben geinversteerd en dat kapitaal is weg.
  Zonnepanelen kun je niet meer aan de straatstenen kwijt. Na 8 jaar moet je ver der een zodanig rendement halen om het verloren kapitaal goed te maken en een aanvaardbaar rendement te halen over de ganse periode inclusief de wetenschap dat je het beginkapitaal kwijt bent. En daar komen wij belange nog hiet aan. Daar stapt de VREG vlotjes over. Alle verklaringen zijn puur bedrog. Zoals iedereen op het forum al wel door heeft.
  De digitale meter komt er bij mij niet in. Mijn juridisch dossier is in volle voorbereiding. Desnoods schakel ik mijn zonnepanelen af tot de batterijtechnologie op punt staat en er terug rendement kan gehaald worden.
  IK produceer 9 000 KW en volgens mijn berekeningen zal voor mij de factuur tussen de 3000 à 4000 € oplopen !!
  Volgens Tommelein mocht de zonnepaneeleigenaar er niet op achteruit gaan. Hij wist zeer goed wat er zat aan te komen….Geen enkele journalist heeft dit blijkbaar nog altijd niet door….

  1. Kan je die punten met ons delen?
   Juridisch heb je een contract aangegaan met je distributienetbeheerder. Juridisch is de DNB de eigenaar van de meter (en niet de klant) en ben je verplicht deze toegang te verlenen tot de ruimte waar de meter staat. Hoe ga je je daar juridisch tegen verweren? Je bent nl. uit vrije wil een contract aangegaan met de DNB om toegang te krijgen tot het openbaar netwerk tegen de gekende voorwaarden. Je kan uiteraard altijd afstand doen van de meter en toegang tot het netwerk. Daar moet je geen juridiscue procedure voor aanspannen.
   Welk rekenmodel hanteer je om tot een soml van 3.000-4.000 euro te komen. De VREG heeft met betrekking tot het voorgestelde capaciteitstarief nog geen enkel concreet cijfer gecommuniceerd. Hoe kan je dan iets concreet berekenen? Als je 9000 kWh rechtstreeks afneemt van het net kost je dit ongeveer 2600 euro. Hoe kan je dan met een PV installatie 3.000 – 4.000 euro gaan betalen?

  2. Al wat de digitale meter doet is de stroom meten. Je kan aflezen hoeveel je op het net gezet hebt. Dat is het teruggedraaide deel. Die meter bepaalt helemaal niet wanneer er gefactureerd wordt. Dat bepaal je zelf in samenspraak met je energieleverancier.

 20. wanneer wordt de Vreg eens opgedoekt.
  Ze zijn wereldvreemd en geven steeds verkeerde informatie.
  De nieuwe energieminister zal misschien
  ook iedere week op een dak kruipen voor
  de show.
  Bij ons geen dure digitale meter
  Die brengt ons geen meerwaarde enkel
  nog groter wantrouwen en meer leugens.

  1. Als de VREG wordt opgedoekt moet Fluvius zijn kosten voor het in stand houden van het net direct bij de consument verhalen. Bvb een paal in uw straat wordt getroffen door blikseminslag, storm of ander ongeval. De inwoners van uw straat zullen moeten betalen voor de herstelling van de leidingen en de paal als ze nog stroom willen. Er moet een nieuwe kabel gelegd worden omdat de oude niet meer voldoet aan de gevraagde capaciteit. Iedereen die van die kabel gebruikt maakt zal daarvoor moeten betalen. Er breekt brand uit on een cabine. Iedereen van de wijk die erop is aangesloten moet de herstelling betalen. Enz enz.

 21. Wat is er nu moeilijk aan? Men moet gewoon eerlijk zijn!

  1- Prosumententarief valt weg, is niet eerlijk berekend!
  2- De elektriciteit die op het net geplaatst wordt via zonnepanelen moet vergoed worden.
  3- Voor de elektriciteit die afgenomen wordt van het net moet betaald worden.
  4- Het gebruik van het net moet voor beide betaald worden.

  Zo gemakkelijk is het! Laat het nu eens voor 1 keer juist en eerlijk zijn.
  Op voorwaarden dat de vergoedingen eerlijk zijn natuurlijk.

  1. Hoe wil je tot een eerlijke vergoeding komen als er partij(en) tussen zitten die 2/3 van de kostprijs sowieso in hun eigen pot dien verdwijnen, lijkt me eerder een openbare verkoping waar het ene percentage bovenop het andere gebruikt wordt.

 22. Zolang ik niet weet welke vergoeding ik krijg per Kwh die ik op het net injecteer komt er geen digitale meter in mijn huis.
  Deurtje zal dicht blijven voor de Fluvius.

  1. helemaal mee akkoord,zal deur hier ook
   dichthouden of nog beter ze eerst wat aan het lijnte houden.
   We hebben al genoeg ingeleverd.
   1. treugdraaiende teller for ever,er was geen sprake van termijn bij de installatie of contract
   2. geen sprake van prosumententarief
   3.zeker geen sprake van turteltax (wie zijn billen verbrand moet maar op de blaren zitten)
   4.nu digitale meter,draait niet terug,waarom? om voor onze geinjecteerde stroom minder af te kunnen rekenen
   dan die wat we gaan afnemen
   5.de beloftes,van de politiek(of bewuste leugens,)geen schade te ondervinden met de digimeter
   en de regels tijdens het spel niet te veranderen.

   CONCLUSIE?simpel toch,zich nu verbergen achter de vreg die ook nog eens vanaf 2021 het terugdraaiend effect
   weg wil.
   DUS het is genoeg geweest, opletten mensen kunnen gefrustreerd raken,en daar kunnen ongelukken van komen.

   1. Mijn digitale meter is na 3 maanden 900 KWh vooruit gedraaid en 1300 kWh achteruit gedraaid. Op 1 april wordt er afgerekend of vroeger als ik dat wil. Als ik nu zou laten afrekenen verlies ik 400 kWh. Met een vermarkting van de stroom zou ik 400 kWh extra kunnen verkopen.

  2. Welke vergoeding die je krijgt voor geproduceerde stroom hangt niet af van Fluvius. Het zijn de energieleveranciers die dat aan u zullen voorstellen. Zoals je nu kiest voor de laagste prijs wat uw verbruik betreft ga je ook mogen kiezen voor de hoogste prijs van uw geproduceerde stroom. Fluvius heeft daar niets mee te maken. Het enige wat zij doen is de mogelijkheid geven om met een digitale meter de respectievelijke hoeveelheden te kennen, niet de prijs.

 23. Wat elke zonnepaneel eigenaar nu al weet. Dat er met die nieuwe meter geen enkel voordeel is voor de eindgebruiker.Enkel de distributie is hier de lotto winnaar. Wie nu al zuinig is heeft geen enkel voordeel met die digitale meter.Ik schrijf dagelijks mijn verbruik op en dit nu al 10 jaar sedert ik panelen heb liggen.Dus die hypocrisie van als je het verbruik nu kunt zien en dus minder zou verbruiken is puur boeren bedrog.
  Een ding is al zeker je privé geraak je meer en meer kwijt ook met deze meter die op afstand gelezen zal worden. En dat gevaar beseffen veel mensen nog niet.

  1. Beste Guido, ik geef je volkomen gelijk. Ook ik noteer mijn verbruik en productie dagelijks. Meer nog, ik deed geregistreerde metingen per minuut. zo kan ik zien dat de meter in vele gevallen als het waare een dansje doet, heen en terug in functie van het tijdelijk verbruik gedurende een programma van de vaatwas, wasmachine, kookplaat, oven enz. … Bij een “gemiddelde” dag leveren mijn zonnepanelen ongeveer 1000 W. Mijn vaatwas verbruikt (gemeten met een energieteller) ongeveer 1600 Wh voor een cyclus van 3 uur. Opbrengst ZP 3000 Wh. dus 1400Wh overschot. MAAR drie maal tijdens de cyclus is het verbruik (opwarmen water) 2200 W gedurende ongeveer 15 min. Ik heb dus 1200W te weinig tijdens die periode. Voor de gehele cyclus moet ik dus 900 Wh extra uit het net halen. Bij een terugdraaiende teller haal ik mijn eigen energie op dat ogenblik uit het net, bij een niet terugdraaiende teller is er dus maar 500 Wh over (1400Wh – 900Wh). Het totale rendement daalt dus van 1400Wh naar 500 WH. verlies van 64%. En dan spreek ik nog niet over mijn warmtepomp zoals verder in dit forum aangehaald. Ik zal mij met alle middelen verzetten tegen deze installatie tenzij ik de garatie krijg dat de “slimme” teller mij belast op verbruikte kWh – geproduceerde kWh.

   1. Dit is absoluut niet juist. Of je nu een digitale meter hebt of niet er is geen enkel verschil in rendement. Je gebruikt altijd dezelfde stroom van het net en van de zonnepanelen voor uw verbruik. Het deel dat je onmiddellijk verbruikt wordt
    Niet gemeten noch door de oude noch door de digitale meter. Bij de oude meter draait uw teller minder terug. Bij de digitale meter is er minder injectie als je de was doet tijdens zonneschijn. Als je 1600 KWh verbruik hebt op 3 uur dan zit die piek van 2200 W op 15 min daar al in. Je verward dus piekverbruik met KWh verbruik. Je mag de 2 niet door elkaar. Gebruiken. Als uw piekverbruik 2200 W is (geen Kw) en uw zonnepanelen produceren op dat moment 3000W dan draait uw teller achteruit en eendigitale meter ook want er wordt dan alleen injectie gemeten. Als dat een uur duurt zal uw teller 0.8 kWh teruggedraaid zijn en de. Digitale meter zal op de injectieteller 0.8 kWh optekenen. Rendement exact hetzelfde.

    1. Jean D ge leest Frans Verleakt fout zijn panelen produceren 1000W dat is over de kWh gesteld drie uren voor een wasbeurt 3000kWh injectie tijdens de wasbeurt drie pieken 2200 Watt van een kwartier dat is drie keer 1200 Watt afname van het net, één keer is één vierde van een uur is dus 300Wh, drie keer is dus 900Wh afgenomen op drie uur en 3000Wh min 1600Wh is 1400Wh geinjecteerd. Dus 1400Wh vergoeding en 900Wh te betalen. Als de vergoeding 2€c/kWh is dan krijg je 2.8€c, als de betaling 30€c/kWh is dan betaal je 27€c.
     Blijft 24,2€c te betalen.
     Met Ferarismeter niks te betalen ….eigenlijk 1400Wh te vergoeden dat is 2.8€c.
     Zonder zonnepanelen en een dikke rente van uw aandelen niet meegeteld….
     1600Wh . 30€c/kWh is 48€c te betalen

     1. Robert jij gaat van de veronderstelling uit dar de prijs voor. Injectie meer dan 10 keer lager is. Momenteel en nog 15 jaar lang na eerste installatie is die prijs gelijk aan die van de afname. In de berekening heb je 900 W afgenomen van het net en 700 W van de zonnepanelen op 3 uur. Dat is voor de 1600 w verbruik van de wasmaschine. Je hebt 3000 w geproduceerd. 700 w heb je zelf gebruikt voor de was en 2300 heb je geïnjecteerd. De digitale meter telt 900 w afname en 2300 W injectie. Met de digitale meter is uw verbruik 900 – 2300 = – 1400 w. Uw analoge meter zal 1400 w achteruit gedraaid zijn. Exact hetzelfde. Bij gelijke stroomproblemen voor af name en injectie : geen enkel verschil. Nu kan iedereen beginnen fantaseren over die prijsverschillen maar marktprijzen verkoop/aankoop liggen nooit ver uiteen en als je veel zonnepanelen hebt ga je het overschot kunnen verkopen. Dat is 100% winst. Bvb mensen met een verbruik van 2000kwh en zonnepanelen die 5000 kWh produceren kunnen 3000 kWh verkopen.

  2. Hier produceren wij genoeg voor alle energie.
   Zuinigste toestellen.
   Warmtepompen voor verwarming en koeling.
   Speedpedelec voor woon werk verkeer.
   Krijg je geld voor, en moet in ons geval.
   Geen parkeergeld betalen.
   Dat alleen is 10€ per dag
   Wij betalen 820€ prosumenten tarief.
   Maar door groene stroom certificaat ontvangen we 1800€.

   1. Weet iemand wat de gevolgen zijn indien je niet in gaat op de uitnodiging om die digitale meter te plaatsen?
    Ik wens ook geen digitale meter tot ik 100% zeker ben dat ik een break-even heb met mijn gewone meter.
    Heeft er iemand reeds een uitnodiging gekregen om een digitale meter te plaatsen?
    Geldklopperij van onze heren/dames politici, ongelofelijk dat wij als burgers hiermee akkoord moeten gaan.
    Weet er iemand hoe je dit tegen kunt houden?

    1. Ik heb een digitale meter en omdat ik meer dan 50% zelfconsumptie heb betaal ik nu minder distributiekost dan vroeger omdat de prosumententax wegvalt.
     Je moet dus nagaan hoeveel stroom van je zonnepanelen onmiddellijk gebruikt wordt om te weten of je voordeel zal hebben met het nieuwe tarief.
     Als je niet verandert van tarief en de prosumententax blijft betalen heb je al break-even want dan is er geen enkel verschil in kosten voor verbruik, distributie enz. met een digitale meter tov een oude meter. Je hebt nog tijd om te kiezen tussen de 2 tarieven. 60% van de PV eigenaars kunnen van het voordeel genieten. Die zullen dat zeker niet tegenhouden. 40% (die minder dan 25% zelfconsumptie hebben) betalen evenveel als vroeger. Ik hoop dat zij dat niet zullen tegenhouden want dan verliezen die andere 60% hun voordeel en zijzelf hebben er ook geen baat bij want voor hen verandert er niets.

  3. Het gaat er niet om hoeveel je verbruikt. Het gaat erom wanneer je verbruikt. Dagelijks te zien op je digitale meter. Helemaal niet te zien op een oude meter.j

 24. Evolutie en digitale technieken: O.K. Maar hoe durft men de “slimme meter” zo benoemen als hij nog niet slim genoeg is om achteruit te tellen. Het zou zeker voor de eigenaars van zonnepanelen een “must” moeten zijn. Wanneer de zon het meeste schijnt, nl. de zomermaanden, hebben we het minst elektriciteit nodig. In de wintermaanden is er weinig zon en hebben we het meest elektriciteit nodig. Dank zij de huidige “oude” meter kunnen we de teveel geproduceerde hoeveelheid elektriciteit (waar we bovendien nog een prosumententarief voor betalen) terug gebruiken in de zonloze periode. Ofwel moet de digitale meter eveneens kunnen terugdraaien met het voordeel van de “oude” meter ofwel moet men ons een vergoeding betalen voor de elektriciteit die we teveel hebben geproduceerd! Het is het een of het ander….. . Wanneer komt er hierover duidelijkheid en/of eerlijkheid?

  1. Er is op technisch vlak geen enkel probleem met de digitale meter om te salderen zoals dit nu al gebeurt met de analoge meter. De digitale meter heeft nl. twee telwerken: een voor afname en één voor injectie. Het is dus voor de facturatie geen enkel probleem om binnen twee telleropnames met je PV-installatie te salderen.
   Dat sommige partijen (o.a.l de VREG) van de mogelijkheid van de digitale meter gebruik (of afhankelijk van de perceptie misbruik) willen maken om de saldering naar beneden te halen of om voor iedere gebruiker een capaciteitstarief in te voeren (wat met de analoge meter onmogelijk is) staat buiten kijf. Maar dat is niet inherent aan de digitale meter maar aan de verantwoordelijken die hem gebruiken of misbruiken.

 25. Ik vraag me gewoon af hoe het weer gespeeld gaar worden met omwisselen van meter. Ik zou volgens site in maart/april de nieuwe meter krijgen. Ik hen normaal altijd in juli meteropname in de winter ga ik natuurlijk gebruiken en vanaf mei haal ik mijn winter verbruik netjes op ik betaal daar ook een bijdrage voor. Nu komt het als mijn oude meter wordt weggenomen gaat men mijn verbruik noteren en 9op10 zal daar ook direct afgerekend worden en betaal ik kw + transport kosten en in juli word weer meter opgenomen en heb ik op net gezet daar krijg ik niets voor. Maar ik moet wel weer transport kosten betalen. En ik betaal ook zowiezo extra voor gebruik van het net voor zonnepanelen. En laat juist de transportkosten de hoogste kost zijn van iedereen zijn stroom factuur

  1. Zeer eenvoudig en reeds bestaande regelgeving:
   – vraag je zelf een nieuwe meter aan zijn de kosten voor de consument/aanvrager.
   – wordt de meter vervangen op initiatief van de netbeheerder (en dat kon bij de analoge meter ook al) zijn de kosten voor de netbeheerder, wordt de meterstand van de oude en de nieuwe meter genoteerd en verrekend op de normale datum van facturatie, m.a.w. er is dan geen nadeel voor de consument/prosument.

  2. Uw tellerstand wordt genoteerd maar er wordt niet afgerekend. De afrekening gebeurt bij de volgende jaarlijkse afrekening en alles wordt in rekening gebracht dus ook als uw teller op min stond verlies je die stroom niet.

 26. Toch enkele bedenkingen van een wakkere burger.
  Reeds gedurende een aantal jaren doen wij er alles aan om advies van de overheid rond energie op te volgen.
  Zo hebben we zonnepanelen geïnstalleerd omdat ze zogezegd groene energie leverden, zijn we overgeschakeld van hout ( teveel CO2 ) naar aardgaskachel ( waarvan we nu al vrezen dat een nieuw gastype niet meer compatibel zal zijn met de huidige toestellen ) , kochten we dieselwagens ( gepromoot door de overheid) etc.
  Telkens blijkt dat onze keuze’s binnen de kortste keren worden afgestraft met bijsturingen, nieuwe beslissingen waardoor wij altijd ervaren dat wij gepenaliseerd worden op financieel vlak omdat we aanbevolen keuze’s maken.
  Ook hier weer de gemakzucht waarbij de digitale meter wordt voorgesteld : uiteraard is niemand tegen efficiënte digitalisering, daar gaat het toch niet om : het gaat erom dat de nieuwe meter niet meer terug draait en wij dus onze investering niet kunnen aanwenden op die momenten waar wij het nodig hebben.
  Als 2 voltijds werkenden ( al 40 jaar lang elk ) krijgen wij de politieke boodschap dat we met zijn allen nog langer moeten werken, wat wij ook doen.
  Dit staat echter haaks op de visie van de digitale meter : ik heb geen boodschap aan zonnepanelen als wij werken als de zon schijnt en geen gebruik kunnen maken van opgespaarde energie als we thuis komen.
  Wat verwacht men dan van ons ? Dat we overal elektrische tijdschakelaars zetten waarmee we ons huis in de dag verwarmen met elektrische energie opslorpende kacheltjes, onze was-vaat en droogkasten ook voorzien van tijdsmechanismen ? We zullen massa’s energie verspillen, meer dan ooit…….maar we zullen wel zo handelen als de regelgeving niet verandert : en wat heeft men dan bereikt ? Energiebewustzijn bij de burger ? Denk ik niet ? Respect voor energieregulators en politieke besluitvorming die getuigen van eigenbelang en kortzichtigheid ? Nog minder.
  Hier komt u op het punt waarop niemand zich nog moet afvragen waarom er geen vertrouwen meer is : wij zijn hoog opgeleid ( of toch voldoende ) om zelfstandig te kunnen denken.
  Ga gerust door met uw beleid , wij zullen ons wel aanpassen, zij het op een foute wijze, maar dat beslissen jullie zelf.
  Nog gezellige en warme wintermaanden gewenst

  1. Graag zou ik met zeer grote groep zonnepaneel eigenaren de vreg dwingen om eens verder te denken. Door iets op poten te zetten dat iedere eigenaar op een bepaalde dag alle panelen uit te schakelen en na een kwartier iedereen gelijktijdig alles teru inschakelen. Dan komen ze erachter dat ons systeem niet enkel voor ons teld maar hun gebruiken ook onze investering

   1. Veel succes toegewenst om zoveel mensen achter een plan te krijgen zodat het iets uitmaakt.

    1. Je krijgt nooit voldoende mensen op de been voor zo’n negatief plan. Voor een constructief plan zoals een rechtzaak tegen de CREG (eerste prosumententarief) kreeg je nog maar nauwelijks 0.5% van de prosumenten zo ver om nauwelijks 10 € in een fonds te storten om een – overigens succesvol – rechtsgeding op te starten.
    2. Op een bewolkte dag maakt het geen enkele indruk als je je panelen uitschakelt.
    3. Op een zonnige dag snij je alleen in eigen vingers (je schakel je eigen productie uit), de DNB zal je dankbaar zijn (minder injectie is minder problemen om he tnet te stabiliseren) en de VREG ligt daar geen minuut van wakker want die heeft niets aan een kWh meer of minder op het net.

  2. Zelfde opmerking als bij André.
   Blijkbaar was je toch niet zo “wakker” want met een digitale meter kan je net zo goed de productie van je PV-installatie salderen als bij een analoge meter. De overheid heeft zelfs, na de nodige debatten, deze saldering gegarandeerd voor een periode van 15 jaar (te tellen vanaf datum eerste installatie en voor nieuwe installaties geplaatst voor 31/12/2020). Dat de VREG (met een eigen agenda) daar een rechtzaak tegen ingespannen is noch de schuld van de digitale meter noch deze van de overheid.

  3. Beste Jorg. Je bent verkeerd als je zegt dat de digitale meter niet terugdraait. Het geïnjecteerde deel is hetzelfde als het teruggedraaide deel van de oude meter. Met de digitale meter ga je niet meer betalen dan met je oude meter. Je gaat met een digitale meter nog altijd kunnen gebruik maken van de stroom die je op het net zet. Het blijft aan hetzelfde prosumententarief voor de distributiekosten en het verbruik blijft gratis. Als je uw maschienes overdag aanzet bij voldoende zonneschijn verspil je geen energie. Integendeel je bespaart want het is gratis energie en hetgeen je overdag dan gebruikt hebt moet je s avonds niet meer gebruiken.

  1. Er staan twee tellers op: afname en injectie. Eenvoudig basisrekenen dus => aftrekken. Moest je overigens ook al doen bij de analoge meter. Daar moest je de twee opnames ook met elkaar verrekenen.

  2. Net tehoren gekregen dat met verandering van meter men ook tussen tijds word afgerekend dus de dure transportkosten gaan we 2x aan ons broek hebben en betalen dan ook nog eens prosumenten tarief ze hebben het weer mooi gespeeld en zullen record winsten hebbe het eerste jaa. Van mei tot juli zullen bij mij electronische vuurtjes buiten staan om mijn opgewekte stroom zelf te verbruiken tot de eindafrekening

   1. Verkeerd gehoord Marc. Er wordt niet tussentijds afgerekend. Je kan enkel een afrekening bekomen door te veranderen van energieleverancier of door over te schakelen van enkelvoudig naar dag/nacht tarief of omgekeerd. De afrekening gebeurt dus op de normale afrekingsdatum en alles wordt in rekening gebracht. (ook het deel dat eventueel in min zou staan) Het is nog altijd zo dat je al je geproduceerde stroom zelf gratis opgebruikt zowel hetgeen je onmiddellijk opgebruikt als hetgeen je uitgesteld in de winter opgebruikt. Waarvoor het je wilt opgebruiken is volledig uw keuze maar het is in ieder geval gratis stroom. Je moet enkel prosumententax betalen om het net te mogen gebruiken voor het uitgestelde deel..

 27. Wij zouden een keuze moeten maken voor het tarief maar een definitieve beslissing hierover blijft uit maar een duidelijke uitspraak over tarieven blijft uit. Wat er van ons verwacht word is totaal onrealistisch, namelijk zo weinig mogelijk of geen elektriciteit op het net steken, als wij dit moeten doen dan denk ik dat we beter onze zonnepanelen weg doen en gewoon onze elektriciteit van het net nemen, ten zei dat de batterijen spot goedkoop worden. Bovendien zou ik wel eens exact willen weten wat wij zelf allemaal kunnen zien op de digitale meter en hoe wij hiermee een voordeel kunnen doen. Graag een uitgebreide documentatie hierover.

  1. Beste Severins Frans. Er is geen enkele reden om je zonnepanelen weg te doen. Zelfs al kan je uw eigen geproduceerde stroom nauwelijks op hetzelfde moment opgebruiken dan nog blijft de besparing die je doet met je zonnepanelen nog 15 j gelden (vanaf installatie). Je blijft dan gewoon enkel prosumententax betalen voor alle stroom die je produceert en gratis terug gebruikt. Als dat 4500 Kwh is besef dan dat iemand die geen zonnepanelen heeft daarvoor 1125€ moet betalen, wat een pak meer is dan het prosumententarief.

 28. En hoe gaat Frank het hier de volgende keer komen uitleggen als straks afgerekend wordt op het hoogste kwartuur verbruik? En zeker voor diegene die nu al een lucht/lucht warmtepomp hebben en straks (1op de 6) zijn elektrische wagen wil opladen.
  Dan worden diegene die geïnvesteerd hebben in de groene golf gepenaliseerd en diegene die zweren bij ‘groene hout en pelletverwarming of aardgas’ beloond

  1. Dat is inderdaad een probleem waar de VREG geen rekening mee wil houden.
   Het enige waar de VREG om bekommerd is betreft het voorkomen van piekverbruiken zodat er zo weinig mogelijk moet geïnvesteerd worden in onderhoud en uitbreiding van de openbare netten.
   Ze kiezen voor de gemakkelijkste en goedkoopste weg (de kosten van de transitie afwentelen op individuele gebruikers ipv openbare gelden aan te wenden waar ze het hardst nodig zijn.

   1. Inderdaad de net beheerder zal zeer binnenkort de pieken moeten kunnen afvangen van het net er zijn reeds zeer performante ideeen ontwikkeld.
    En anders zal ik een microregelaar bouwen.
    Maar dan mag je gelijk afkoppelen. Of aan mij leveren aan een negatieve prijs. Zoals reeds gebeurd is aan Frankrijk.

   2. Inderdaad IvoB. De Vreg wil dat er zoveel mogelijk piekstromen vermeden worden.
    Let wel : het gaat hier niet over het verbruik zelf dat nog steeds dag/nacht of enkelvoudig over een jaar op rekening van de leverancier komt. Het gaat over de distributiekosten die naar de netbeheerder gaat. Deze worden dan op stroompieken gebaseerd. Stroompieken vermijden door afname af te stemmen op injectie of door toestellen niet terzelfdertijd op te zetten is het doel. Een digitale meter geeft hierbij meer inzicht maar is niet absoluut noodzakelijk. Hij verhindert geen piekstromen hij meet ze alleen maar. Men zou dit evengoed kunnen realiseren met een doorgedreven mediacampagne over hoe we met energie moeten omgaan om piekstromen te vermijden.
    Als de rekenmethode niet doordacht is vrees ik dat het resultaat een omgekeerd effect zal hebben. Dus inderdaad een stukje wantrouwen want ze kunnen zelf de impact van deze nieuwe aanpak nog niet inschatten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS