Elektrische motorfiets
Geen verkeersbelasting voor elektrische motorfietsen vanaf 2019

Vanaf 2019 worden elektrische motorfietsen vrijgesteld van Belasting op Inverkeerstelling (BIV). Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Vlaams Energieminister Bart Tommelein. “Elektrische motorfietsen zijn een realistisch alternatief voor de wagen. Met de vrijstelling van de verkeersbelasting geven we dit groene transportmiddel een duwtje in de rug”, klinkt het.

Elektrische motorfiets

De belasting op inverkeerstelling (BIV) voor elektrische motorfietsen wordt berekend op basis van het vermogen (in kW) van de elektrische motor. Vanaf 2019 worden de zogenaamde ‘zero-emissie’ motorfietsen expliciet vrijgesteld van BIV.

Zero emissiepremie

“De Vlaamse regering heeft eerder al zero emissievoertuigen zoals elektrische personenwagens en bestelwagens vrijgesteld van Belasting op Inverkeerstelling. De vrijstelling voor elektrische motorfietsen is een logische volgende stap”, reageert Vlaams Energieminister Bart Tommelein.

De vrijstelling van elke vorm van verkeersbelasting komt bovenop de zero emissiepremie van 1.500 euro voor elektrische motoren. In 2017 werden er in Vlaanderen 121 elektrische motorfietsen ingeschreven, en het aandeel groeit tot nog toe met zo’n twintig procent per jaar.

Win-Win situatie

Met deze beslissing wil de Vlaamse regering groener transport belonen. Indien het elektrische voertuig in kwestie kan worden opgeladen met stroom geproduceerd door zonnepanelen, resulteert dit uiteraard in een nog grotere win-win situatie voor de eigenaar en het leefmilieu.

Bron: Tommelein.com

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS