Gemiddelde elektriciteitsfactuur stijgt met 286 euro

Hoogspanningskabels

Gemiddelde elektriciteitsfactuur stijgt met 286 euro

De elektriciteitsfactuur voor een gemiddeld Vlaams gezin is met 286 euro gestegen en bedraagt nu 1.022 euro per jaar. Dat zegt het Prijzenobservatorium. De prijs bij ons is veel feller omhoog gegaan dan in onze buurlanden.

Hoogspanningskabels

De belangrijkste oorzaak van de hogere elektriciteitsprijs is de btw-verhoging van 6 naar 21 procent. Maar ook de afschaffing van de gratis elektriciteit en de Vlaamse energieheffing, beter bekend als de “Turteltaks”, deden de prijs fors toenemen.

“De pure prijs van energieleveranciers is nochtans naar beneden gegaan. Het is door andere componenten zoals belastingen en  distributietarieven dat de prijs in België zo fel gestegen is ten opzichte van de landen rondom ons”, zegt Peter Van Herreweghe van het Prijzenobservatorium.

In onze buurlanden steeg de elektriciteitsprijs gemiddeld met 0,7 procent. Bij ons is dat ruim 40 procent. Dankzij de duurdere elektriciteit leunt de inflatie in België in het tweede kwartaal wel dicht aan tegen het streefdoel – net geen 2 procent – van de Europese Centrale Bank.

Bron: deredactie.be 

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (2)

  • peremans Reply

    ik zou heel graag de minister van Overfeld is men faktuur van elektric voorleggen ,ik walg ervan als hij nog steeds zonnepanelen aanprijst,dat hij eerlijk is zou ik echt waarderen! je mag mijn faktuur komen inkijken en je begrijpt waarom !

    9 augustus 2016 at 23:24
  • peremans Reply

    286 euro ? ik denk het niet !voor een verbruik rond 386 euro effectief word dat nu na plaatsing zonnepanelen een bedrag van meer dan 200 euro per maand ,pro consumenten tarief …en daar heb je dan een investering van veel euro’s voor gedaan,ben wel is nieuwsgierig hoeveel men teveel gaat opbrengen !(denk niks zenne ) 9000 watt maal 6 euro zou ik dan geen geld terugkrijgen

    9 augustus 2016 at 23:19

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *