Gezin met zonnepanelen krijgt eerste digitale energiemeter

digitale meter thumb

Gezin met zonnepanelen krijgt eerste digitale energiemeter

Een gezin met zonnepanelen uit Holsbeek bij Leuven heeft begin april als eerste zijn nieuwe digitale energiemeter gekregen. De installatie maakt deel uit van een laatste proefproject van netbeheerder Fluvius, in afwachting van de definitieve uitrol van de digitale meter vanaf 1 juli. In totaal zullen 5000 digitale meters worden geplaatst in 39 gemeenten in Vlaams-Brabant.

De digitale meters komen tijdens het proefproject alleen terecht bij gezinnen die een nieuwe meter aanvragen, bijvoorbeeld voor hun nieuwbouwwoning, na een grondige renovatie of waar een meter echt vervangen moet worden. Ook nieuwe eigenaars van zonnepanelen in de 39 betrokken gemeenten krijgen een digitale meter.

Fluvius zal met de digitale meters tot 1 juli sowieso nog op dezelfde manier  blijven werken als de huidige terugdraaiende teller. Op 1 juli treedt een nieuw Vlaams decreet in werking dat de uitrol van de digitale meter definitief moet regelen.

Eigenaars zonnepanelen kunnen kiezen, anderen niet

Zonnepaneleneigenaars zullen dan kunnen kiezen tussen de ‘terugdraaiende teller’ in combinatie met het prosumententarief, of een nieuw tarief op basis van wat je werkelijk afneemt van het net.

Er is namelijk de vrees dat de digitale meter een financieel verlies kan betekenen voor sommige gezinnen met zonnepanelen.  Dat wil de Vlaamse regering vermijden.

Gezinnen die voor eind volgend jaar geen zonnepanelen hebben gelegd, zullen dan allemaal moeten overstappen op het nieuwe tarief. Eigenaars van zonnepanelen kunnen tot 15 jaar na de installatie van hun panelen blijven werken met een terugdraaiende teller.

Bron: VRT.be, 1 april 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *