digitale meter zonnepanelen
Gezin met zonnepanelen krijgt eerste digitale energiemeter

Een gezin met zonnepanelen uit Holsbeek bij Leuven heeft begin april als eerste zijn nieuwe digitale energiemeter gekregen. De installatie maakt deel uit van een laatste proefproject van netbeheerder Fluvius, in afwachting van de definitieve uitrol van de digitale meter vanaf 1 juli. In totaal zullen 5000 digitale meters worden geplaatst in 39 gemeenten in Vlaams-Brabant.

De digitale meters komen tijdens het proefproject alleen terecht bij gezinnen die een nieuwe meter aanvragen, bijvoorbeeld voor hun nieuwbouwwoning, na een grondige renovatie of waar een meter echt vervangen moet worden. Ook nieuwe eigenaars van zonnepanelen in de 39 betrokken gemeenten krijgen een digitale meter.

Fluvius zal met de digitale meters tot 1 juli sowieso nog op dezelfde manier  blijven werken als de huidige terugdraaiende teller. Op 1 juli treedt een nieuw Vlaams decreet in werking dat de uitrol van de digitale meter definitief moet regelen.

Eigenaars zonnepanelen kunnen kiezen, anderen niet

Zonnepaneleneigenaars zullen dan kunnen kiezen tussen de ‘terugdraaiende teller’ in combinatie met het prosumententarief, of een nieuw tarief op basis van wat je werkelijk afneemt van het net.

Er is namelijk de vrees dat de digitale meter een financieel verlies kan betekenen voor sommige gezinnen met zonnepanelen.  Dat wil de Vlaamse regering vermijden.

Gezinnen die voor eind volgend jaar geen zonnepanelen hebben gelegd, zullen dan allemaal moeten overstappen op het nieuwe tarief. Eigenaars van zonnepanelen kunnen tot 15 jaar na de installatie van hun panelen blijven werken met een terugdraaiende teller.

Bron: VRT.be, 1 april 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

31 reacties

 1. Waarom twijfelen we met z’n allen ? Volgens mij is er maar 1 oplossing : als eigenaars van zonnepanelen moeten we massaal overgaan tot installatie van opslagbatterijen. Ik overweeg dit alvast. Zo kan ik “genieten” van mijn eigen opgewekte “echte groene stroom” ook als ik ’s avonds aan het koken ben of TV kijk en de zon allang achter de horizon is verdwenen. Ik hoef dan geen terugdraaiende meter meer en bespaar nog eens flink op de prosumenten-pest-belasting.
  Gewoon doen met z’n allen !

  1. Dag Anny,

   We zijn nu bijna 2 jaar verder denkt ge er nu nog zo over in elk geval hebt u nu al batterijen geinstalleerd? Als ge de kostprijs van batterijen en de levensduur bekijkt zult ge er bekaaid vanaf komen ondanks alle beloftes van onze minister. Het geld geeft ge dan uit aan batterijen inplaats van aan de energiemaatschappij. Men smijt u een klein visje toe om een grote vis te vangen.
   Dit is met spreekwoorden uitgelegd
   Dit is uitgelegd met s0reekwoorden

 2. Is er hier iemand die een aanspraakpunt kan creéren, misschien kunnen we samen wel iets bereiken.Via deze pagina haalt het volgens mij niets uit.!!!

 3. Bj plaatsing van de zonnepanelen werd een terugdraaiende meter onbeperkt in tijd beloofd … PUUR BEDROG EN WOORDBREUK daarmee is alles gezegd. Met dank aan OPEN VLD. Een digitale niet terugdraaiende meter is voor een uithuiswerkend gezin nutteloos.

 4. Wat is het nu mensen met zonnepanelen kunnen ze kiezen tussen niet of wel terugdraaiende teller ?
  In een vorig verslag maakte u verslag dat ge verplicht ben een niet terug draaiende teller te laten installeren .
  Wat is het nu .
  Meskens Edouard

 5. mijn oprecht medeleven met de bewoners van het huis waar de spionagemeter werd geinstalleerd. blijkbaar hebben er een paar geldjoden een spoor van massaal geld te kunnen vinden , gevonden. als aasvliegen stormen ze er nietsontziend op af. met hun gespeeld enthousiasme en hun positief in het daglicht stellen van hun stelling, denken ze het ons in de strot te kunnen duwen. blijkbaar vergetende dat voorbije rechten en contractuele verplichtingen door de joelende en feestvierende meute van ministers , straal genegeerd worden. ja, om in een dictatuur zoals belgie te moeten overleven, zullen we best heel slaafs en volgzaam moeten zijn, doordat deze gastjes en instanties niets of niemand ontzien voor het binnenrijven van het grote geld moeten we verder op onze hoede zijn. hoog tijd dat dit hele politieke misbaksel gehalveerd wordt en er realistische en bekwame mensen aan boord genomen worden.

 6. wedden dat we binnen een jaartje de negatieve percepties zullen lezen van eigenaars van de ‘slimme’ meters
  ik hoop dat die ook gepubliceerd zullen worden EN dat de betrokken ministers met de neus op de feiten zullen worden gedrukt. Ze hebben al wel een clausule ingebouwd waarbij een terugkeer naar een terugdraaiende meter onmogelijk is. Afkoppelen en/of batterijopslag is het beste alternatief als je de ‘geldwolven’ zo min mogelijk wil gunnen. Zoveel is duidelijk.

 7. aan alle pv eigenaars die letterlijk bedrogen worden – 11 jaar geleden heb ik een installatie geplaatst – toen was er HELEMAAL GEEN sprake van 15 jaar terugdraaiend meter genot – dus daar worden alle pv eigenaars bedrogen en gepluimd – dat de gsc 20 jaar uitbetaald zouden worden is WEL correcte info.
  Wij Vlamingen zijn veel te braaf en aanvaarden zomaar al die wisselende wetten. Tommelein in inmiddels van het toneel verdwenen. Hij en zijn kabinet hebben met weinig kennis van zaken zich laten overdonderen door het vele lobbywerk dat er de laatste jaren is geweest ten nadele van de PV – eigenaars. Ik vrees dat we hier in België niets fatsoenlijks geregeld krijgen. Ik hoop dat zsm buitenlandse spelers op de B. markt komen waar we onze energie kunnen kopen. Zoniet zal ik investeren in een batterijopslag met voldoende capaciteit. Ik ga mijn duur opgewekte stroom niet zomaar weggeven hoor. Laat dat duidelijk zijn.

 8. ik probeer alles direct op te gebruiken, ik ben nog nooit zo verkwistend geweest.(ikke niets krijgen zij dus ook niet )

  1. Inderdaad ,gsc staat op papier 20jaar lang contract,daar veranderen ze ook niets aan
   anders krijgen ze bedrijven en zonnepanelenparken op hun dak.
   Anderzijds bestaat er ook zoiets als, MONDELINGEN OVEREENKOMSTEN,(contracten dus),indertijd werd er
   ons beloofd ,altijd terugdraaiende meter,en was er geen sprake van prosumententarief.
   De rechter zal m.I. toch moeten rekening houden met deze mondelingen overeenkomsten op basis
   van getuigenissen en die zijn er volgens mij wel genoeg.Wat prosumententarief betreft ,gewoon pure diefstaf.

  2. Dag Anny,

   We zijn nu bijna 2 jaar verder denkt ge er nu nog zo over in elk geval hebt u nu al batterijen geinstalleerd? Als ge de kostprijs van batterijen en de levensduur bekijkt zult ge er bekaaid vanaf komen ondanks alle beloftes van onze minister. Het geld geeft ge dan uit aan batterijen inplaats van aan de energiemaatschappij. Men smijt u een klein visje toe om een grote vis te vangen.
   Dit is met spreekwoorden uitgelegd
   Dit is uitgelegd met spreekwoorden,om het niet te technisch te maken

 9. Het grote probleem zit bij de bedrijven die hun daken vol hebben liggen met panelen.
  Er zijn er die er bijna dagelijks meer dan 1000Kw per dag opbrengen. dit aan 350 euro.
  De rekening is snel gemaakt. De kleine man kan het inderdaad weer ophoesten.
  Maar moeten de bedrijven de slimme meter plaatsen?
  Ik denk dat het meterke snel dolgedraaid zal zijn.

  1. Wie zonnepanelen heeft, mét terugdraaiende teller, betaalt prosumententarief. Ik zwijg er nog over dat dit NIET het geval was toen mijn zonnepanelen in gebruik werden genomen. Welnu, áfgezaagd is het, dat vertelseltje dat “de gezinnen geen schade mogen ondervinden”. Die schade, die IS er al door de invoering destijds, NA ingebruiksstelling van onze installatie (destijds), van het prosumententarief.

   En waar gaat de opbrengst naartoe van het (jaarlijkse) tevéél aan electriciteit die de zonnepanelen genereren ? Die worden wij niét vergoed ! Maar heeft er al iémand het idee geopperd dat de intercommunales de prijs van de achter onze kont verkochte electriciteit best wel eens van het prosumententarief mogen aftrekken ?

 10. Volgens ik het voorheb, is er wel het verschil tussen de GSC (welke 20 jaar blijven uitbetaald worden per 1000 kWh opgewekt) en de terugdraaiende teller (deze tot max 15 jaar na plaatsing van de panelen).

 11. Worden we ook op de hoogte gebracht- gehouden wat het resultaat is van de plaatsing van de digitale meter bij die mensen? Zou heel interessant zijn voor iedereen met zonnepanelen!!!

 12. Worden we ook op de hoogte gebracht- gehouden wat het resultaat is van de plaatsing van de digitale meter bij die mensen? Zou heel interessant zijn oor iedereen met zonnepanelen!!!

 13. Het moment dat ons installatie 20 jaar oud is gaat hij weg, tenzij wij van de maatschappijen en terechte vergoeding krijgen voor het gebruik van ons investering om hun zakken te vullen, want dit is het enige doel van de slimme meters, laat u niet wijsmaken dat het voor uw belang is zodat ge minder zou verbruiken, minder verbruiken is hier in dit apenland = meer betalen, maar ja de rijken hun zakken moeten gevuld blijven hé. Dit zal waarschijnlijk terug niet gepost worden zekers

 14. Je blijft toch recht hebben op 20 jaar GSC ?Want iedereen heeft tussen zijn omvormers en het net analoge telles zitten,en het is die meterstand die telt voor de GSC. Terugdraaiende of digitale meter.Ik heb nergens gehoord dat de GSC vervallen na 15 jaar,of heb ik het verkeerd?

 15. Wat heeft de VREG al gedaan tegen volgende winter om geen dure stroom te moeten aankopen in het buitenland waar ze met ons maar lachen ,het is hier precies Afrika .Want dat is het probleem ,hier
  leest men niets over .Ze hebben nog een paar maanden .
  Zorg voor een normale prijs in de winter

 16. Zoals de zaken er nu voorstaan , zal mijn PV installatie gewoon verdwijnen eens ze geen GSC meer opbrengen.
  Eerst zoveel mogelijk mensen overtuigen om zonnepanelen te leggen , en daarna proberen van ze zoveel mogelijk te pluimen. Het liefst van al zou ik me gewoon van het net willen afsluiten , en mijn stroom zelf opwekken met (diesel ) generator of dergelijke . Direct gedaan met die zever over digitale meters en aanverwante.

 17. Lachwekkend toch dat je moet lezen, gezin uit het Leuvense ” krijgt” als eerste een digitale meter. Net alsof de digitale meter gratis wordt gegeven. Verre van. Dat merk je als je de factuur krijgt. Iemand moet die meters betalen. En het zal niet de elektriciteIts maatschappij of de overheid zijn , maar de consument. De digitale meters worden verplicht en dus opgedrongen, van krijgen is dus geen sprake. Bovendien wordt er nog altijd verwarring gezaaid over de oude terugdraaiende teller. Volgens de ene kan de zonnepaneeleigenaar kiezen tussen ; behoud van de meter met terugdraaiende teller, met tevens behoud van prosumententarief, of
  een ander bron die zegt dat het principe van de terugdraaiende teller wordt gegarandeerd voor nog 15 jaar; maar er wordt dan wel een digitale meter naast geplaatst. Ik heb hierover nog altijd geen duidelijk besluit gelezen.

  1. HET IS EN BLIJFT EEN GEDWONGEN VERKOOP.
   ik ben niet van plan hen binnen te laten,tenzij vergezeld van de politie.
   kunnen die ineens eens verslag opmaken .

 18. Vanaf het moment dat het plaatsen van zonnepanelen ook betaalbaar werd voor Jan Modaal, is men begonnen met de taksen te verhogen zodat uiteindelijk voor Jan Modaal het rendement op de pannelen meer dan gehalveerd is. Jan Modaal komt hier dus bedrogen uit – nu weer naar 15 jaar ipv de vroegere 20 jaar ”terugdraaiend”. Dat de GSC ook naar 15 jaar worden teruggebracht, dat heb nik niet gelezen omdat de meting van de GSC los staat van het ”terugdraaien”. Moest dit echter wel zo zijn, dan gaat ons rendement van de zonnepanelen naar 0 gaan.

  De regering geeft nu geen subsidies meer omdat de prijs van de zonnepanelen drastisch is gedaald. Subsidies geven is volgens deze regering trouwens een ”onverstandige” politiek.

  Waarom dan nog subsidies geven voor EV”s. Wie een TESLA kan kopen van meer dan 60.000 euro heeft volgens mij geen subsidies nodig. Of wordt het hier weer hetzelfde verhaal als met de zonnepanelen: de ”rijkeren” krijgen ruim sudsidies, van zodra de prijs van de EV zal dalen en betaalbaar kan worden voor Jan Modaal zal men het afschaffen zodat uiteindelijk de meest kapitaalkrachtigen subsidies gekregen zullen hebben en Jan Modaal de volle pot zal betalen.

 19. Wat verwacht je van “de politiekers” zij moeten hun inkomen uit de intercommunales behouden, liefst nog vergroten.
  Beloof veel bij verkiezingen en pak later alles terug af. Je kan de overheid gewoon niet vertrouwen.
  Van nieuwe electriciteitscentrales en afschakelplan horen we weer niets tot de herfst zeker ?

  Mijn vertrouwen in groene stroom, zonnepanelen, elektrische wagen is weg.
  Met wat ik nu weet zou ik NOOIT zonnepanelen geplaatst hebben al krijg ik nog groene stroomcertificaten a rato van 450 €.
  Momenteel loont het volgens mij zelfs niet meer om zonnepanelen te plaatsen en dit in tegenstelling wat onze ministers ons willen laten geloven.

 20. Om de Europese norm te halen zouden ze alle daken in Vlaanderen willen volleggen , maar met hun actie’s zullen ze geen particulieren aantrekken , in Nederland pakken ze het anders aan deze krijgen zelfs een vergoeding voor de overtollige productie , ze lachen de Belgen uit met hun prosumententarief!

 21. hallo, toch een vraagje of misschien meer een opmerking. Het lijkt er op dat wanneer we zonnepanelen hebben en zuinig zijn met verbruik we daarvoor gestraft worden met de nieuwe regeling. Volgens berekening vreg doe ik 150 eur verlies tov nu.
  Kan het de bedoeling zijn dat we zonnepanelen uitschakelen op het moment we niet thuis zijn?
  Dan gaan we ook niets leveren en zo onze verhouding verbruik-leveren in evenwicht houden?

  En is het logisch als we alle opgewekte energie “versmossen” en zo ook een evenwicht krijgen tussen opwekken en verbruiken?

  Wat gaat er gebeuren als alle kleine zonnepanelen installaties geen “overschot” maken en weggeven aan de industrie? Afschakelplan?

 22. Als ik lees dat eigenaars met zonnepanelen tot 15 jaar na de installatiedatum van zonnepanelen ,nog kunnen gebruik maken van de terugdraaiende teller, dan is dit voor eigenaars van zonnepanelen die hun installatie aangeschaft hebben bvb in 2009 , maar recht hebben op een terugdraaiende teller tot 2024.
  Ik vind dus dat mensen die in de tijd (bvb 2009) een dure investering (zonnepanelen waren toen een factor 5 duurder dan nu) weer in het zak gezet worden. Er werd ons toen beloofd dat we 20 jaar lang GSC zouden ontvangen, en dat onze teller zou terugdraaien, als het opgewekte vermogen groter was, als het eigen verbruik. Ik heb dus al dan 10 jaar energie geleverd aan het net zonder dat we daar voor vergoed werden, alleen de GSC die we ontvangen helpt ons om de investering terug te verdienen. Ondertussen heeft men ons al een deel van onze GSC afgenomen door de invoering van de prosumenten-taks , en de turtel-taks. Ook al zou je kiezen voor de slimme meter, heb ik nog nergens gelezen wat de prijs per KWh zou zijn, die je zou mogen ontvangen, als je energie op het net plaatst, en wat de prijs per KWh zal zijn, die je zal moeten betalen als je energie van het net afneemt. Neem maar aan dat deze niet gelijk zullen zijn (afname zal duurder zijn, dan wat je krijgt per KWh bij het op het net plaatsen, zeker weten). En dat de prijzen van afname duurder zijn dan vandaag, is bijna zeker, want wie zal die slimme meter anders betalen? Wij, de kleine man dus !

 23. Ik heb een installatie op 28_8 _2011 laten plaatsen en in mijn contract staat 20 jaar en het zal 20 jaar blijven zo niet daag ik ze uit op de rechtbank

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS