Groene stroom wint fors aan belang in Vlaanderen

zon en wind

Groene stroom wint fors aan belang in Vlaanderen

Het aandeel van groene stroom in de elektriciteit die vorig jaar geleverd werd in Vlaanderen is fors gestegen. Zo was 44,5% van de geleverde elektriciteit afkomstig uit hernieuwbare bronnen uit het buiten- of binnenland. In 2017 was dat maar 31,76%, blijkt uit het nieuwste ‘brandstofmixrapport’ van energieregulator VREG.

“2018 was het jaar van de groene energie”, dixit de Vlaamse energieregulator. Voorts was 31% van de geleverde elektriciteit afkomstig uit kernenergie en 24% uit fossiele energiebronnen. “De toename van de groene energie is te kaderen in het toenemende bewustzijn rond het klimaat en het milieu bij de consumenten. En bij de grote bedrijven is er het bewustzijn rond duurzaamheid en ‘corporate responsability’”, legt Dirk Van Evercooren van VREG uit.

Scandinavië

Er is ook een verband met de fors lagere beschikbaarheid van de kerncentrales vorig jaar, maar dat is minder expliciet en eerder indirect. Het brandstofmixrapport gaat immers over de verbruikte stroom, en niet de geproduceerde stroom. Zo is alle afgeleverde groene energie zeker niet geproduceerd in Vlaanderen: 22% komt uit Vlaanderen, de rest uit het buitenland, voornamelijk de Scandinavische landen. Het gaat niet enkel om zonne- en windenergie, maar ook om energie uit onder meer biomassa, biogas en aardwarmte.

Waterkracht

In totaal komt de helft van de afgenomen groene stroom uit waterkracht. De herkomst van al die hernieuwbare bronnen wordt via certificaten, ‘garanties van oorsprong’, gegarandeerd. Consumenten kunnen via de Herkomstvergelijker per leverancier nagaan wat de herkomst is van de elektriciteit.

Bron: Metrotime.nl, 1 augustus 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (11)

 • jean D Reply

  Ik heb met mijn zonnepanelen dit jaar nog altijd 325 € minder moeten betalen dan wanneer ik geen zonnepanelen had. Hierbij hou ik rekening met het prosumententarief maar niet met mijn GSC (die lopen nog tot 2028)
  Met de digitale meter en het nieuwe tarief zal ik tot 2023 nog eens extra 125 € minder moeten betalen.
  Ik heb namelijk meer dan 50% zelfconsumptie. Wat er in 2022 of daarna gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk maar het beleid zal toch zeker meer en meer in het voordeel van groene stroom overhellen omdat kerncentrales verdwijnen en fossiele centrales moeten verdwijnen en de norm voor 2030 alsmaar dichter komt.
  Voor mijn part mogen mijn panelen van het dak in 2028. Ze zullen dan 114000 Kwh opgebracht hebben. Ze hebben 36000€ gekost en 76500€ (25200€ stroom die ik niet heb moeten betalen en 51300 € GSC) opgebracht.
  Ik ben er mij heel bewust van dat de opbrengst voor nieuwe installaties lager zal zijn omdat de GSC wegvallen.
  Diezelfde installatie kost nu ook maar 6000€ en zal wellicht 25 a 30 jaar meegaan. Als men deze groene stroom wil promoten dan zal toch een rendement van 500€ per jaar nodig zijn. Terugverdientijd 12 jaar. Waar men nu geen rekening mee houdt is het feit dat vanaf 2027 oude installaties zullen moeten vervangen worden en gezien de hoge verwachtingen van mensen zoals ik die bijzonder gunstige voorwaarden gekregen hebben in de beginfase zal dat niet zo evident zijn.

  11 oktober 2019 at 13:59
 • kees Reply

  van alle kanten wordt het lekker gemaakt .heb 34 zonnepanelen sedert 2012.

  sinds vorig jaar warmtepomp .Maar als ik dit geweten had dan had ik mijn cv ketel vervangen en gewoon gas

  gestookt En ook geen panelen geplaatst. stelletje oplichters

  11 september 2019 at 16:53
 • Daniel VO Reply

  jaren terug, toen één of ander minister verkondigde dat we met de digitale meter onze zelf geproduceerde elektriciteit zouden moeten opgebruiken op moment dat ze geproduceerd wordt, wist ik hoe laat het was. Maar toen ik dit links en rechts verkondigde, ook in een bomvolle zaal tijdens voorstelling door de winnaar van een groepsaankoop zonnepanelen, was er weinig respons.
  Als iedereen begint zijn eigen energie op te wekken, denk toch niet dat die gangsters van energiemaatschappijen dit met lede ogen zullen ondergaan? Welk verlies van inkomsten, minder uitkeringen aan aandeelhouders enz…??
  Ze hebben er ondertussen al van alles op gevonden om hun inkomsten te vrijwaren en worden nu aan alle kanten gesteund door regering, Vreg en andere instanties. Ze vinden allerlei drogredenen om zo mensen te misleiden. Met één doel: zoveel mogelijk money in the pocket.
  Wat een verschil met bv Luxemburg waar de mensen een vergoeding krijgen voor de op het net gestuurde elektriciteit!!!!
  Aan de ander kant bv in Spanje hebben de elektriciteits lobbys van de regering bekomen om een “Zonnetaks” in te voeren omdat zij minder inkomsten hadden door zonnepanelen van particulieren……..
  Hoe dan ook: er is niets gratis en als dat zo is dan betaal je op het einde van de rit dubbel en dik terug.
  Zonnepanelen worden in zo’n scenario idd zeer duur.
  Men spreekt over batterijen….. hoeveel gaan die kosten? Als ze al veel vermogen zullen kunnen opslaan is zeer de vraag. En dan? opnieuw subsidies? tot wanneer iedereen batterijen heeft staan en dan begint de carrousel van contractbreuk, tariefaanpassingen, allerlei toeslagen etc…. opnieuw.

  11 september 2019 at 14:37
 • verpoorten frans Reply

  He Marnix, dit heb ik gelezen in de nieuwe voorstellen van VREG, en die komen in de plaats van de nu verdoken belastingen op de factuur, met andere woorden we zullen minder betalen zonder zonnepanelen, ge weet dat we in een apenland wonen, ze promoten nu nog de zonnepanelen zodat de binnen 2 jaar kunnen ontvangen, dit is al besproken met n-va

  11 september 2019 at 13:58
 • Jean Reply

  Idioten om te overtuigen zonnepanelen vindt men nog altijd. Wat als straks de Vreg hun slag thuis haalt en de terugdraaiende meter er niet meer zal zijn, dan zijn al de mensen die de laatste jaren geïnvesteerd hebben de klos.
  Welke mega installaties worden nog geplaatst door grote en middel grote bedrijven, sinds de groenstroom certificaten er niet meer zijn, ik, denk dat men ze kan tellen op én hand, zelfs dat niet.

  11 september 2019 at 12:05
 • verpoorten frans Reply

  beste Marnix, wat u vergeten bent is dat we v/a 2022 moeten betalen voor alle stroom die we op het net zetten, en
  moeten betalen voor alle stroom die we van het net halen, daarom gaan die panelen van mijn dak tegen 2022, mensen zonder panelen gaan dan veel minder betalen als mensen met panelen

  11 september 2019 at 09:27
  • Marnix De Grie Reply

   verpoorten Frans,

   waar kan ik info vinden dat wij vanaf 2022 moeten betalen voor geïnjecteerde stroom?

   11 september 2019 at 11:56
 • verpoorten frans Reply

  beste Marnix, u vergeet ook dat u v/a 2022 moet betalen, voor wat u op het net zet het hele jaar door, dus denk ik dat het beter is al die panelen van het dak te halen, want mensen met zonnepanelen zullen v/a 2022 meer betalen dan zonder zonnepanelen

  11 september 2019 at 09:16
 • Marnix De Grie Reply

  VLAANDEREN draait op 44,5% GROENE stroom. Daarvan is er 22% in Vlaanderen zelf geproduceerd.
  Kan hier ook eens vermeld worden hoe die in verhouding staat met productie over gans België?
  Wat betreft die 22% die wij Vlamingen produceren, welk is het aandeel van de procumenten <10KW?
  Dit zal volgens mij niet te verwaarlozen zijn.
  Hoe komt deze stijging? Omdat de wet, de burger oplegt (dus VERPLICHT) om bij nieuwbouw, een WP- en/of PV- installatie te BEKOSTIGEN!
  Binnenkort geen terugdraaiende meter meer = GEEN recuperatie meer tijdens de winter, van onze "geleverde" energie tijdens de zomer…
  Besluit:
  – Met onze PV-installaties: gratis levering aan de staat, in de zomer, en volle pot betalen in de winter.
  – Met onze WP: gebruiken we om ons huis te verwarmen tijdens de winter = ALLE "elektrische" energie betalen aan de volle pot. Want dan is er geen of weinig zon.
  Voorspelling:
  – Als de regering virtueel terugdraaiende meter DEFINITIEF toepasbaar maakt in de toekomst zal er een BOEM komen in nieuwe PV-installaties.
  – Als virtueel terugdraaiende meter niet meer zal gelden, zal de volledige markt van zonnepanelen (in België) als een pudding in elkaar zakken.

  9 september 2019 at 11:05
  • Marnix De Grie Reply

   Nog een aanvulling en advies aan mijn medeburgers:
   Wacht af, wat de definitieve regelgeving betreffende de “virtueel terugdraaiende meter” zal worden.
   Indien men die zal afschaffen, doe een “kosten-baat” analyse.
   Mijn bescheiden mening, ben je beter om jaarlijks een boete te betalen voor het niet halen van je punten dan een budget te lenen voor het aankopen van een WP- en/of PV-installatie.
   Hopelijk zullen wij binnen afzienbare tijd kunnen genieten van de technologische evolutie betreft lokale energieopslag. Dan zullen wij met onze PV-installatie voor een veel langere periode van het jaar ONAFHANKELIJK worden van OPNAME (verbruik) uit het net, en zal onze investering terug een productieve investering worden.

   9 september 2019 at 11:19
   • jean D Reply

    Beste Marnix
    Volledig akkoord.
    Als ik nu opnieuw zonnepanelen zou willen installeren zou ik ook eerder afwachten.
    Het is namelijk zo dat de opgelegde CO2 norm voor 2030 steeds dichterbij komt en het ziet er niet naar uit dat België die gaat halen. De regering gaat dus in de nabije toekomst voordelen voor zonnepanelen moeten ophoesten We moeten ook bedenken dat baterijen nu nog duur zijn maar jaarlijks gevoelig dalen in prijs. Als de baterijen maar de helft meer kosten van wat ze nu kosten verandert dat aanzienlijk de kosten baten analyse. De terugverdientijden waar de installateurs mee zwaaien zijn gebaseerd op enkelvoudige tarieven (die een pak duurder zijn dan dag/nachttarief). In vergelijking met dag/nachttarief en met de huidige prijzen is de terugverdientijd eerder rond 15 /16jaar. Met het nieuwe distributietarief op basis van capaciteitsmetingen zou ik ook eerst willen zien welke besparing ik kan doorvoeren zonder zonnepanelen en dan vergelijken met zonnepanelen. Het is die besparing die meespeelt bij een eventuele beslissing om zonnepanelen met batterij te installeren . Dan pas kan men zien of de investering inderdaad een productieve investering wordt.

    13 oktober 2019 at 15:50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *