Hoogspanningskabels
Groene tax shift maakt stookolie en gas duurder, stroom goedkoper

Ons land moet werk maken van een groene tax shift. Daar raken de vier energieministers het volgens Het Laatste Nieuws stilaan over eens. Om de omslag naar hernieuwbare energie te versnellen, zullen de lasten op elektriciteit dalen en die op gas en stookolie stijgen.

Hoogspanningskabels

Energiepact

Het langverwachte energiepact waarover de federale en regionale overheden nu al drie jaar onderhandelen, komt eindelijk in zicht. Tegen eind dit jaar zullen we weten hoe België, Vlaanderen, Brussel en Wallonië denken de energiedoelstellingen van 2030 te halen. Wat zeker in het pact komt, is de intentie om de komende jaren een groene tax shift door te voeren.

“Het enorme prijsverschil tussen de gas- en elektriciteitsfactuur is niet langer verdedigbaar als we de omslag naar hernieuwbare energie willen versnellen”, zegt Vlaams energieminister Bart Tommelein. “De voorbije decennia heeft Vlaanderen gekozen om heffingen en kosten voor premies, openbaredienstverplichtingen en de regulator, wel in de elektriciteitsfactuur te stoppen en niet in de gasfactuur. Zo’n taxshift van elektriciteit naar fossiele brandstoffen als gas maar ook stookolie is perfect verdedigbaar. Het is niet meer dan logisch dat de vervuiler betaalt. Maar we moeten de verschuiving uiteraard zeer geleidelijk aan uitvoeren. We moeten de mensen de tijd geven om zich aan te passen. Het is niet de bedoeling om gezinnen voor voldongen feiten te stellen. Maar in de feiten is het voordelig om in je eigen hernieuwbare energieproductie te voorzien.”

Wereldleider zonnepanelen

Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een zonnepaneleninstallatie. “Met een geïnstalleerd vermogen van 190 kilowatt per vierkante kilometer is Vlaanderen nu al wereldleider in zonnepanelen. Maar het moeten er veel meer worden”, besluit Tommelein.

Bron: Het Laatste Nieuws, 9 november 2017

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

12 reacties

 1. Waarom al die heisa , Laat iedereen doen en wie zonnepanelen wil laat die zoveel mogelijk leggen, in plaats van te belasten zouden beter een gascentrale bouwen gelijk in Duitsland bij overschot van elektriciteit gas maken en opslaan om daarna er elektriciteit mee te maken i p v kern energie. dat is wat de regering moet doen

 2. Dit is eigenlijk om bij te schreeuwen.
  Elektisch verwarmen werd afgeraden, dan spreekt ik nog niet van het gefoefel met zonnepanelen, stokers op mazoet worden aangepord om over te schakelen naar gas en nu dat de meeste gas hebben wordt de prijs verhoogd. Dat is bedrog, millieu is maar een voorwendsel.
  en wacht maar als de batterijen in voege komen gaan er twee soorten elektisiteit zijn : minderwaardige ( die ge maakt overdag) en meerwaardige ( die ge van het met moet halen als ge niet toekomt) met een dik prijsverschil

 3. Dat krijg je als vet betaalde beleidsmakers er geen kaas van gegeten hebben.
  Grondige eerlijke omslag zal er wellicht niet komen wegens te veel gelobby.
  Hout stook op de juiste manier is zeker milieuvriendelijker dan gas en olie: houtvergassing, goede moderne kachels etc ook op gebied van fijnstof ! Ook hier heeft men nagelaten tijdig een kachelnorm in te voeren.
  Zonnepanelen zijn zeker niet Co2 vriendelijk daar bij de productie veel energie nodig is……
  wellicht wel een schijn middel om de doelstellingen te halen.
  Laten we nog maar een tijd moeilijk doen over het installeren van (privé) windmolens..

 4. Hallo.
  Verleden week op de site “Hardwareinfo” een videoaflevering over zonnepanelen . Zeker opzoeken en kijken. Besluit : terugbetaald installatie op 8 jaar. 0% prosumententarief en elke kilowattuur op het net gezet terugbetaald aan de prijs wat hij kost en zonder premie per kwu. Hier kan Tommelijn iets van leren.

 5. Hahaha, gas en stookolie zwaarder taxeren omdat ze het “vergeten” zijn …
  Trouwens voor hen een win-win situatie : gas en stookolie zwaarder taxeren om mensen naar zonnepanelen te drijven en bingo, meer prosumenten…tax !
  Trouwens : als ze de nucleaire centrales gaan sluiten, moeten ze 5 nieuwe gascentrales bouwen en dus met de extra gastax bovenop de reeds bestaande elektriciteitstaxen, … daar gaan we weer.

 6. Die Tommelein heeft weer wat nieuws gevonden zodat de regering rustig kan uitgeven en feesten.
  Zo ziet u maar wij met ons klein pensioen en al die dikke heren met enorme maandwedden en pensioenen.
  Voor die heren maakt 5,10 of 20% niets uit kan er makkelijk vanaf.(Europees parlement 50jaar en met pensioen 9000€ per maand.

 7. Wat met houtstook en kolen dit zijn toch de grootste en gevaarlijkste vervuilers zowel voor de gezondheid als voor fijnstof, en zeker gas en hoog rendement ketels op mazout zeker niet.
  Dit is inderdaad bedrog op zeer grote schaal.
  Zo’n taxshift van elektriciteit naar fossiele brandstoffen als gas maar ook stookolie is perfect NIET verdedigbaar.

 8. Zolang het prosumententarief op het huidige hoge niveau blijft zijn zonnepanelen voor de particulier (nu de groenestroomcertificaten afgeschaft zijn) commercieel niet interessant. Ik ben voor 95% zelfbedruipend wat electriciteit betreft, maar betaal uiteindelijk bijna evenveel voor mijn electriciteitsverbruik dan voorheen. Op die wijze is de installatikost niet afschrijbaar.

 9. Bedrog op grote schaal. Gas is ons jaren achter elkaar verkocht als milieuvriendelijk alternatief voor stookolie. Nu de grote hoop van de mensen overgeschakeld is, is het in eens niet groen genoeg meer. Nu mensen zelf elektriciteit kunnen opwekken valt daarmee een stuk afhankelijkheid van het publieke net weg. Gas kunnen we nog niet zelf maken, maw daar valt nog geld te rapen. Daartegenover staat dat nog steeds een deel van de elektriciteit zelf opgewekt wordt met het zogezegde “niet groene” aardgas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS