Terugdraaiende teller zonnepanelen
Grondwettelijk Hof: Vlaamse zonnepaneleneigenaar heeft geen recht op 15 jaar terugdraaiende teller

Het Grondwettelijk Hof vernietigt het recht voor eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden. Het Hof spreekt van schending van de bevoegdheidsverdeling.

Omdat het Grondwettelijk Hof voorziet dat de uitspraak tot grote administratieve problemen en financiële lasten kan leiden voor de eigenaren van zonnepanelen, de leveranciers en de netbeheerders, handhaaft het Hof de gevolgen voor de bedragen gefactureerd vóór de bekendmaking van het arrest in het Belgisch Staatsblad.

Artikel 31

In Vlaanderen werd in maart 2019 een akkoord bereikt over de invoering van de digitale meter bij eigenaren van zonnepanelen. Uitgangsprincipe is dat zonnepaneeleigenaren die hun pv-systeem voor eind 2020 plaatsten 15 jaar lang het rendement mogen behouden van de terugdraaiende teller. De Vlaamse energieregulator VREG stapte vervolgens echter naar het Grondwettelijk Hof om bezwaar te maken tegen dit voordeel – het zogenaamde artikel 31 – voor zonnepaneeleigenaren.

Minister Zuhal Demir riep afgelopen najaar installatiebedrijven in Vlaanderen op te stoppen met misleidende campagnes over zonnepanelen waarbij het verdwijnen van de terugdraaiende teller als verkoopargument werd gebruikt. Het nieuws van het verdwijnen van de terugdraaiende teller leidde in 2020 zelfs tot recordverkopen voor Vlaamse zonnepaneelinstallateurs.

Compensatiemechanisme en prosumententarief

In het oude systeem dat in Vlaanderen tot en met 31 december 2020 van kracht was, betaalden eigenaren van zonnepanelen (red. prosumenten) via de terugdraaiende teller
enkel voor het netto-verbruik; het zogenaamde compensatiemechanisme. Bovendien diende de eigenaren van zonnepanelen ter compensatie ook het prosumententarief te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet.

In het nieuwe systeem dat sinds 1 januari 2021 van kracht is, registreert de digitale meter afzonderlijk de injectie en de afname van stroom. Hierdoor worden de nettarieven afgerekend op basis van de werkelijke energieafname. Voor de elektriciteit die aan het elektriciteitsnet wordt geïnjecteerd, voorziet het nieuwe opkoopsysteem.

Bezwaar

Dat de Vlaamse regering heeft voor eigenaren van zonnepanelen die hun zonnepanelen voor 1 januari 2021 lieten installeren via een decreet de mogelijkheid gecreëerd om nog 15 jaar lang gebruik te maken van het compensatiemechanisme en het prosumententarief.

Daartegen maakte niet alleen de Vlaamse energieregulator VREG bezwaar, maar ook de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) bezwaar. De CREG is het federaal organisme voor de regulering van de elektriciteits- en aardgasmarkt in België.

Schending bevoegdheid

Het Hof stelt nu dat het decreet van de Vlaamse regering de bevoonegdheidverdelende regels. Dit omdat de Vlaamse regering enkel bevoegd is voor de vrijstelling van de distributietarieven en niet de transmissietarieven.

Het Hof vernietigt daarom de bepalingen die het oude systeem van het compensatiemechanisme en het prosumententarief in stand houden. Omdat het Hof administratieve problemen wil tegengaan, hoeven Vlaamse eigenaren van zonnepanelen geen geld terug te betalen.

Bron: Solarmagazine.nl, 14 januari 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

6 reacties

 1. Vreg-idioten halen hun slag thuis.
  Eerst massaal laten investeren in zonenergie en milieuvriendelijke (dure) warmtepompen, en dan de beloofde compensatietelling terugschroeven van 20 jaar naar 15, vervolgens invoeren van prosumententaks, en nu dit. En maar laten uitschijnen dat wíj de idioten zijn door dit allemaal te slikken!
  De oplossing? Eenvoudig: terug naar de (gelukkig nog bestaande) mazoutketel. De warmtepompen in de zomer op volle toeren airco laten draaien, en de elektrische (E-hybride) auto op benzine laten rijden op sombere dagen en in de winter.
  Goed bezig ! En dan verwonderd zijn dat we de milieudoelstellingen niet halen.

 2. De rechtszekerheid in dit land is volledig verdwenen zeker in Vlaanderen,
  Onze politici zijn niet capabel om een sluitende en correcte wetgeving op te zetten die de toets doorstaat het Grondwettelijk Hof en de raad van staat, Dit zijn dan meestal advocaten (politici) die beter moeten weten, maar zijn niet instaat dit goed en correct te behandelen.
  Dit zal leiden tot het een wantrouwen naar politici en er zullen minder geen zonnepanelen meer gelegd worden, ook warmtepompen en elektrische auto kan men dan ook in vraagstellen of dit betaalbaar blijft als men de elektriciteit volledig moet betalen, de terugbetaling van de 2cent voor 1KWh geïnjecteerde stroom is een schande de elektriciteit producenten rekenen 22 tot 25 cent +BTW + alle ander taksen en kosten
  De staat heeft hier een vinger in de pap men zou de BTW naar 6% kunnen brengen en op deze manier de verhoging van de elektriciteitsprijs te milderen, men zou dit kunnen compenseren door de BTW op gas van 6% naar 21% te brengen (CO2 en schadelijk voor het milieu) dit kan de klimaatdoelstellingen terug op de rails zetten.

  Maar hier is politieke moed voor nodig en deze hebben politieker meestal niet, denken eerst aan de partij en zichzelf,
  Politieker laat nu deze moed eens zien en zet jullie fouten direct recht (anders ziet er voor de hernieuwbare energie bij burgers niet goed uit) veel werk gelegenheid komt op de helling.

 3. Het blijkt nog maar eens hoe onze overheid halsoverkop en zonder visie het bevoorradingsdossier ok ivm de zonnepanelen heeft aangepakt en aanpakt. In de jaren 2006 e.v. werd de burger aangezet om te investeren in Groen energie; er werd niet op kosten ( Hoge GSC) gekeken want er hing een boete van Europa aan te komen ivm te lage productie van Groene Stroom door Vlaanderen/België.
  Ik ben een ex werknemer van Ebes/Electrabel in de sitributiesector. Ik had ( vooruitziend) in 1982 een goed geïsoleerd huis ( grote glaspop: 3 dubbel glas)gebouwd en de dakhelling bij de bouw ( in 1982!) reeds speciaal naar het zuiden laten richten.
  Ikzelf heb dus 7,2 piek ( toen nog dure) zonnepanelen laten leggen in september 2009 o.b.v. van mijn toenmalig verbruik en gezinssituatie.
  Dus heb ik in principe nog recht op terugdraaiende teller tot 2024. De terugdraaiende teller werd toen ook gebruikt als verkoopargument en er was toen (2009) volgens mij geen eindtermijn bepaald!
  Evenmin was er toen sprake van een prosumententarief
  Mijn Analoge meter is recent 14/12/2020 onder druk van Fluvius op een voor mij onaangekondigd en niet gepast moment vervangen door hun digitale meter. Hun eigen plannningchecker gaf aan eind januari 2021/begin februari 2021( wat voor mij ongeveer overeenkwam met mijn opnamekalenderjaar ( laatste opname 01/02/2020).
  Bovendien ging ik op die opnamedatum van leverancier veranderen! Ik heb dan ook in eerste instantie (09/12/2021) geweigerd .
  Hun argument was we vervangen uw analoge gasmeter ( vernieuwd in 2016!) door een digitale en Elekrtriciteit moet dan maar volgen. In het overleg/discussiemoment in de daaropvolgende dagen de heb ik ook verwezen naar het hangende geschil bij het Grondwettelijk Hof maar dat was schijnbaar geen argument om te weigeren: vandaar paalsteng op 14/12/2020. Wat gebeurt er nu met onze huidige nog niet afgerekende en met de toekomstige productieoverschotten to 2024.
  Dat is de zoveelste keer dat overheid ons als het ware oplicht!
  – 1) invoeren in 2014 van het prosumententarief
  – 2) het beperken van de terugdraaiende teller tot 15 jaar na installatiedatum
  – 3) en nu gewoon afschaffen van de terugdraaiende teller!!
  Van een verkapte belastingverhoging gesproken

  1. Voor uw productie overschotten wordt je nu betaald : vroeger was dat niet het geval.
   Uw hoge prosumententarief voor uw 7.2 kVa omvormer valt weg..
   Je blijft ook nog tot 2029 voor elke 1000kWh die je produceert 450€ ontvangen.
   Bereken eerst even hoeveel je moet betalen met het nieuwe tarief ivg met vroeger.
   Het wegvallen van de terugdraaiende teller heeft vooral gevolgen voor recente installaties die veelal met kleine omvormers werden geplaatst met het argument dat je dan 15 jaar weinig moet betalen. Nochtans werd dit reeds sedert dec 2019 door de Vreg in vraag gesteld. Toch hebben er in 2020 100000 Vlamingen het risico genomen om hun installatie daarop af te stellen.

   1. Jean D,

    Op 7/1/2021; om 11:46u schreef u volgende in een blog:
    “””””
    Dit betekent dat elke zonnepaneeleigenaar een extra bijdrage betaalt van 0.03361€/kWh voor elke kWh die hij op het net zet.
    “””””””
    Waarom schrijft u nu:
    “”””””
    Voor uw productie overschotten wordt je nu betaald
    “”””””””
    Kan u even argumenteren?
    Dank u

 4. Iedereen massaal panelen gelegd …. geen premie ontvangen …nu ook geen gunstig terugverdienenvan investering
  WEER een georchestreerd staaltje van politiek wantoestanden . Zo heeft de vlaamse regering weer veel alternatieve ( groene ) stroom gerealiseerd op kosten van de gewone man !!!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS