Kristalpark Lydia Peeters
Grootste zonnepark van de Benelux operationeel vanaf 1 juli

Eind april plaatste Vlaams minister van Energie Lydia Peeters het 300.000ste zonnepaneel van Kristal Solar Park in Lommel. Daarmee gaat de bouw van het grootste zonnepark van de Benelux haar laatste fase in. Nyrstar Balen en later ook nieuwe bedrijven die zich er zullen vestigen, zullen groene energie afnemen van de zonnepanelen.

De opstart van het park is de komende maanden stapsgewijs gepland. Tegen 1 juli 2019 zal het volledig operationeel zijn. Kristal Solar Park wordt beheerd door de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM en stad Lommel. De partners maakten 60 miljoen euro vrij voor de realisatie van dit grootschalige energieproject.

Eén zonnepaneel per Vlaming

Met een oppervlakte van 200 voetbalvelden, 302.000 zonnepanelen, 2000 km kabel en een vermogen van 99,5 MWp is Kristal Solar Park het grootste zonnepark van de Benelux. Die capaciteit kan 25.000 gezinnen van elektriciteit voorzien en realiseert 25 procent van de Vlaamse ambitie inzake zonnepanelen voor 2019. Vlaanderen streeft naar één zonnepaneel per Vlaming tegen 2020. Kristal Solar Park doet een flinke duit in het zakje.

Op vlak van privé-zonne-installaties scoort Vlaanderen erg goed. Maar, als het op grootschalige zonneparken aankomt, is er nog werk aan de winkel. Tegelijkertijd heeft Vlaanderen nog heel wat vrije ruimte om die klimaatdoelstelling inzake hernieuwbare energie te realiseren.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Met Kristal Solar Park heeft Limburg, Vlaanderen en zelfs de volledige Benelux er een paradepaardje bij op het vlak van zonnepanelen. Los van de eer, hebben we zulke grote zonneprojecten hard nodig: voor het behalen van onze energiedoelstellingen, om onze bedrijven en huishoudens van groene elektriciteit te voorzien én voor een beter klimaat.”

Kristal Solar Park wordt gerealiseerd op de lege percelen van het bedrijventerrein Kristalpark III in Lommel en is daar dus een mooi voorbeeld van. Van zodra bedrijven zich op de site vestigen, verhuizen de zonnepanelen naar de daken van de nieuwe bedrijfsgebouwen. Vanaf de start gaat alle beschikbare energie naar metalenproducent Nyrstar in Balen.

Impactvolle klimaatprojecten

“LRM hecht veel belang aan het klimaat. Dat tonen we ook door te investeren in impactvolle klimaatprojecten”, zegt Tom Vanham, CEO LRM. “Dit project past dan ook perfect in onze ambitie en kadert in een reeks van klimaatinvesteringen. Bovendien zijn we trots om te zeggen dat ook dit project het midden houdt tussen economie en ecologie. In alle fases van het project werd er op deze industriële site rekening gehouden met de aanwezige natuur.

“Dit zonnepark zou alle inwoners van Lommel én Pelt van groene energie kunnen voorzien”, zegt Bob Nijs, burgemeester stad Lommel. “Gezien de schaal van dit zonnepark, kon de installatie 40 procent goedkoper gebeuren dan bij een particuliere installatie. We zijn heel trots dat we zo’n mooi en impactvol project in Lommel kunnen realiseren.”

Bron: Lydiapeeters.be

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

6 reacties

 1. @Brouns, vanfruniken, Jean,

  *Brouns, aangezien de zonnepanelen “verhuizen” naar het dak van het toekomstig gebouw die op dit stuk land komt en het reeds privé eigendom is, hebben wij als burger (spijtig genoeg) reeds geen plezier meer van die 200 voetbalvelden groene zone.
  *Allen, betreft, wat als de zon niet schijnt?:
  Men zegt hier wel dat men 25000 gezinnen kan voorzien van stroom. Meer of de zon nu schijnt of niet,deze gezinnen, zullen hier spijtig genoeg niet veel voordeel uit halen…
  Immers, de leverancier bepaald hoeveel hij de burgers factureert. Als hij zijn winstmarge procentueel gelijk zou houden aan de prijs waarop hij de stroom kan opwekken, dan pas zullen wij meegenieten. Want elke kW GROENE opgewekte energie (bij zonneschijn) is (na zijn ROI van deze installatie) GRATIS!
  En omdat ze reeds met 40% korting zijn geïnstalleerd, en met de andere “onbekende” subsidies, zal die ROI maar enkele jaren zijn.
  Dus, hopelijk zullen wij in de nabije toekomst een drastische daling zien van de energieprijs…
  *@ vanfruniken: Indien het je idee is dat de zonnepanelen deel uitmaken van een “micro-grid” (dus enkel verbonden is aan die vermelde 25000 gezinnen), kan ik u begrijpen dat het een MUST zou zijn om de energie, opgewekt tijdens de uren waarbij de gezinnen uit huis zijn om hun brood te verdienen, op te kunnen slaan zodat de GROENE opgewekte energie door deze gezinnen GRATIS kan opgesoupeerd worden bij thuiskomst.
  Maar met de huidige “technische” stand van zaken, is dit nog onbetaalbaar. Er wordt hard gewerkt door de geleerden om technieken, zoals P2H2P te optimaliseren. Maar dit staat nog in een beginstadium.

 2. Er zou voor nieuwe industriële zonneparken een verplichting moeten komen om een vergelijkbare hoeveelheid energiestockage on-site te voorzien. Bv. Tesla-batterijen of de veelbelovende (en schaalbare) redox-flow-batterijen (capaciteit wordt bepaald door de grootte van de energie-stockerende elektrolieten, piekstroom wordt bepaald door de grootte van het membraan dat beide compartimenten scheidt).

  1. @vanfruniken,
   kan u een link sturen met technische info over betreffende batterijopslag?
   Dank bij voorbaat.
   Mvg,

 3. 200 voetbalvelden niet meer toegankelijk voor de natuur !
  En plots hebben de groenen geen bezwaar meer.
  Gaan ze de nieuwe bedrijven dan verplichten om dezelfde opp aan zonnepanelen op hun daken te installeren ?
  Hoeveel gaat Nyrstar betalen voor deze elektriciteit ?
  En wat als de zon niet schijnt ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS