Stroomnet
Grote verschillen in bijdragen die gemeenten aanrekenen voor elektriciteitsnetwerken

De kosten die gemeenten aanrekenen voor elektriciteit lopen enorm uiteen, ook al gebruiken gezinnen evenveel stroom. Dat blijkt uit een onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop. Het verschil situeert zich onder meer bij de tarieven voor het gebruik van de elektriciteitsnetwerken, die worden uitgebaat door de gemeenten via intercommunales die elk hun eigen prijzenpolitiek hanteren.

Vlaanderen bestaat uit een tiental netgebieden die elk hun eigen nettarieven hanteren. Afhankelijk van uw woonplaats, betaalt u voor eenzelfde verbruik  dus een verschillende netkost. In extreme situaties is het dus niet uitgesloten dat bepaalde gezinnen in dezelfde straat, maar in een verschillende gemeente, een veel hogere factuur moeten betalen dan hun buren wat verderop in de straat.

Zo betaalt een gezin in Hooglede (West-Vlaanderen) jaarlijks 450 euro aan netwerkkosten. Even verderop in de straat in buurgemeente Staden betaalt eenzelfde gezin met hetzelfde stroomverbruik 670 euro, oftewel bijna 50% meer op jaarbasis. Dat grote verschil kan verklaard worden door de twee verschillende intercommunales waartoe de buurgemeenten behoren. Staden wordt namelijk bediend door Gaselwest, Hooglede maakt deel uit van het gebied van Fluvius West.

Betere netwerken

Duurdere gemeenten wijten het verschil aan het feit dat ze over een grotere afstand kabels dienen aan te leggen omdat ze in een landelijk gebied gelegen zijn, waar de woningen verder uit elkaar liggen. In dichtbevolkte steden is het rendement van de kabels veel groter, omdat je er veel meer woningen kan op aansluiten. Ook wijzen sommige intercommunales er op dat ze veel meer investeringen doen in hun netwerken dan hun collega’s. Hun netwerken zijn dus in principe beter en dus moet de klant er ook meer voor betalen.

Concumentenorganisatie Test Aankoop gaat niet mee in die redenering. Zo telt Wallonië nogal wat landelijke netwerken en die zijn meestal goedkoper dan de Vlaamse. En ook in Vlaanderen zijn de verschillen tussen het dure Gaselwest en het goedkope Fluvius West niet te verklaren door de minder dichte bevolking. Zo bedient Gaselwest onder meer steden zoals Roeselare en Kortrijk terwijl Fluvius West vooral kleinere landelijke gemeenten van stroom voorziet.

Type afnemer

Ook het type afnemer dat je bent speelt een rol. Test Aankoop vergeleek in zes netgebieden de verschillen in de net- en andere vaste kosten tussen gezinnen en grotere (industriële) verbruikers. Daaruit blijkt dat de gezinnen relatief gezien (per MWh) tot 20 maal meer betalen aan netvergoedingen en taksen en heffingen dan de grootste verbruikers. Ook middelgrote ondernemingen betalen slechts een fractie van de kleine verbruikers door de talrijke kortingen en vrijstellingen die ze genieten.

Bron: vrtnws.be, 20 oktober 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

6 reacties

  1. en dit blijft maar doorgaan, wanneer staat er eens een partij op die de rommel van vandaag eens opkuist, want het is echt schandalig wat hier in ons zo klein landje allemaal mag en kan, door de heren van de politiek

  2. dit is ronduit schandalig hoe de particulier in VLAANDEREN behandelt wordt. De graaicultuur blijft mogelijk en politici weten dit. Shame on you and on your children….

  3. inderdaad graaicultuur de intercommunales zitten vol politiekers ,die er dan nog eens geen fluit van kennen, het systeem geeft de partijen de mogelijkheid de onderste laag van hun mandatarissen ook wat mee te laten grabbelen in de vetpotten, gelegaliseerde corruptie

  4. Dit is België hee. Gemeentebestuur deelt ook mee in de woekerwinsten via hun zetels in de intercommunales denk ik . Dat landelijk gedoe is ook zever . Aan zee betalen wij ook veel meer voor electriciteit en water en gas dan in het binnenland
    Is dit normaal ? Denk het niet .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS