Belgian Solar day overzicht
Het Vlaams PV-landschap onder de loep

Op woensdag 15 september nam iLumen deel aan de Belgian Solar Day in Brussel. Eén van de sprekers was Wim Buelens van VEKA. Hij schetste een duidelijk beeld van de Vlaamse zonnepanelenmarkt in 2021. Wij bundelden de belangrijkste elementen van de presentatie in een beknopt overzicht.

De heer Buelens trapte zijn uiteenzetting af met goed nieuws. Vlaanderen bereikte met succes de subdoelstelling die geformuleerd werd in het Energieplan/Zonneplan 2020. Eind vorig jaar bedroeg het geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen 4.000 MW, 300 MW meer dan de vooropgestelde 3.700 MW. De volgende doelstelling is een geïnstalleerd vermogen van 6,7 GW tegen 2030. Wat betreft die doelstelling zat Vlaanderen in augustus 2021 reeds op het niveau dat in het najaar van 2022 bereikt zou moeten worden.

Ook wat betreft het geïnstalleerd PV-vermogen per inwoner doet Vlaanderen het met 500 W/inwoner uitstekend als tweede regio in Europa, na koploper Duitsland (600 Watt/inwoner). Het is de verwachting dat bij de volgende tussentijdse rapportering Vlaanderen doorgroeit naar 625 Watt/inwoner.

Weetjes

Andere interessante weetjes hebben we voor u gebundeld in onderstaande bullet samenvatting:

 • Ongeveer 7.700 gezinnen dienden (tot eind juli 2021) een aanvraag in voor de Vlaamse premie zonnepanelen
 • Ongeveer 4.000 gezinnen dienden in 2021 een aanvraag in voor de Vlaamse premie thuisbatterij
 • Ongeveer 50.000 gezinnen dienden reeds hun aanvraag in voor de Vlaamse retroactieve investeringspremie ter compensatie van het verdwijnen van de (virtueel) terugdraaiende teller
 • Eigenaars van zonnepanelen met een warmtepomp hebben recht op een eenmalige premie van 1.163 euro
 • De terugleververgoedingen voor injectie in het net bedragen tussen 3,5 c€/kWh en 7,9 c€/kWh met een mediaan van 6,2 c€/kWh (status augustus 2021)
 • Er werd een nieuwe Vlaamse premie in het leven geroepen (max 400 euro) voor de slimme sturing van warmtepompen, warmtepompboilers, elektrische boilers of accumulatieverwarming
 • Zonnepaneleneigenaars wordt niet meer aangeduid als prioritaire doelgroep bij de uitrol van de digitale meter. Hierdoor kan de uitrol op een efficiëntere manier verder gezet worden (vb. op wijkniveau).
 • Het decreet en uitvoeringsbesluit voor energiedelen en peer-to-peer handel werd in juli 2021 goedgekeurd. Vanaf 1 januari 2022 gaat de gefaseerde uitrol rond energiedelen van start.

Bron: presentatie PV in Vlanderen – Wim Buelens (VEKA) op Belgian Solar Day, 15 september 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Eén reactie

 1. Ongeveer 7.700 gezinnen dienden (tot eind juli 2021) een aanvraag in voor de Vlaamse premie zonnepanelen, ze zullen een aanzienlijke langere terug verdientijd nodig hebben dan hun voorgesteld werd, met dank aan onze eigenste Vlaamse regering die ervoor gezorgd heeft dat er geen faire terugdraaiende teller verrekening meer is. Als ze nog geen digitale slimme meter hadden krijgen ze er die nu gratis bij. Daarmee zal de regering de paai premie snel terug verdiend hebben. Als ze het een beetje nuttige investering willen maken moeten ze naast zonnepanelen ook nog een batterij plaatsen. Maar geen nood. Ongeveer 4.000 gezinnen dienden in 2021 een aanvraag in voor de Vlaamse premie thuisbatterij, die batterij hebben ze nu nodig omdat er geen faire terugdraaiende teller verrekening meer is dank zij de invoering van de slimme digitale teller (het werk van onze eigen Vlaamse regering). Deze gezinnen werden door hun regering op extra kosten geduwd en krijgen daar nu een bagatel premie voor. Tegen de tijd dat hun batterij is terug verdiend is de batterij versleten …
  Ongeveer 50.000 gezinnen dienden reeds hun aanvraag in voor de Vlaamse retroactieve investeringspremie ter compensatie van het verdwijnen van de (virtueel) terugdraaiende teller. Deze 50 000 gezinnen zijn niet bijzonder blij met deze ondermaatste beschamende premie, er was hun immers 15 jaar terugdraaiende teller verrekening beloofd door onze Vlaamse regering. Deze gezinnen hebben deze premie gekozen omdat ze verder van deze pruts regering niets meer verwachten. Minister Demir heeft ervoor gezorgd dat deze 50 000 alvast geen rechterlijke procedure meer kunnen starten tegen de overheid (wie de premie aanvaard kan niet meer procederen).
  Eigenaars van zonnepanelen met een warmtepomp hebben recht op een eenmalige premie van 1.163 euro. Dit zijn peanuts eens de digitale teller en capaciteitstarief ingevoerd zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS