Sneeuw zonnepanelen
Hoe beïnvloeden de weersomstandigheden uw zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een grote investering, dus vanzelfsprekend wilt u risico’s liever mijden. Zo zijn de weersomstandigheden uiteraard van belang voor een goed functioneren van uw zonnepanelen.

De gedachte van donkere wolken of harde hagelbuien maken u wellicht al nerveus. Maak u geen zorgen, we hebben het effect van de verschillende weersomstandigheden op uw geliefde zonnepanelen van naderbij bestudeerd.

Bewolking en mist

Bij bewolking zijn zonnepanelen logischerwijs minder efficiënt. Minder zonlicht betekent uiteraard minder stroomopwekking, maar vaak wordt het effect van wolken en mist zwaar overschat. Bij lichte bewolking zullen de panelen weinig van hun capaciteiten verliezen. Zelfs bij donkere wolken blijven de zonnepanelen stroom produceren en blijft u dus op uw elektriciteitsfactuur besparen.

Vooraleer u investeert is het uiteraard wel belangrijk dat u kijkt naar de weeromstandigheden in uw regio, maar u hoeft niet in Spanje te wonen om te genieten van rendabele zonnepanelen. Het klimaat van België is al heel gunstig voor de panelen. Verrassend genoeg kan een klein beetje bewolking zelfs extra energie opleveren onder de juiste omstandigheden. Wanneer de zon langs de randen van een wolk schijnt, wordt het zonlicht juist versterkt, waardoor er meer stroom wordt opgewekt.

Een beetje mist kan ook goed zijn voor uw zonnepanelen. De panelen werken namelijk beter wanneer ze koel zijn in plaats van heet. Hoewel er dus minder zonlicht is bij mist, kan de verkoeling zorgen voor een hoger rendement dan op een hete zonnige dag.

Zand en stof

Op zich hoeft u zich in België geen zorgen te maken over zandstormen, maar uiteraard kan er zich stof ophopen op uw zonnepanelen. Vooral als er bouwwerken aan de gang zijn, kan er veel stof rondwaaien en op uw panelen belanden. Dit kan de efficiëntie van uw panelen flink verminderen, maar de oplossing is simpel. Merkt u dat uw zonnepanelen bedekt zijn met een flinke laag stof? Spuit dan met een tuinslang de zonnepanelen schoon. U kan vervolgens weer genieten van optimaal werkende zonnepanelen.

Regen, sneeuw en hagel

De producenten van uw zonnepanelen weten heus wel dat het niet altijd droog zal zijn. Uw panelen kunnen prima tegen regen en later het water niet door naar de elektrische componenten van uw installatie. Het water zal dus simpelweg van de panelen afglijden. Af en toe regen is zelfs goed voor de panelen om stof en vuil weg te wassen.

Sneeuwval is minder ideaal omdat de witte sneeuw uw zonnepanelen kan bedekken en het zonlicht reflecteert. Over schade hoeft u zich geen zorgen te maken, maar er wordt wel tijdelijk minder stroom opgewekt. Als u minder geduld hebt en niet wil wachten tot de sneeuw wegsmelt, kan u de sneeuw gerust wegvegen. Denk wel aan uw veiligheid. Een besneeuwd dak beklimmen is niet altijd even verstandig.

Hagel kan ontzettend veel schade aanrichten, maar gelukkig zijn zonnepanelen sterk genoeg om normale hagelbuien te weerstaan. Grappig genoeg kunnen uw zonnepanelen uw dak juist beschermen tegen hagelschade. Hebt u dus zonnepanelen? In plaats van te vrezen voor schade, kan u juist genieten van de extra bescherming op uw huis.

Wind en bliksem

Onderschat een sterke windstorm nooit. Bomen kunnen de grond uitgerukt worden en op uw dak belanden, maar ook rondvliegende dakpannen of andere voorwerpen kunnen voor schade zorgen. Uw zonnepanelen zijn echter van een degelijke kwaliteit kunnen sterke windstoten prima doorstaan. Zorg er wel voor dat u de installatie door een professional laat doen. Een vakman zorgt er namelijk voor dat de panelen stevig gemonteerd zijn en niet los kunnen schieten bij een harde wind.

Ook voor een goede bescherming bij bliksem helpt het om de zonnepanelen te laten installeren door een specialist. Deze zorgt ervoor dat de zonnepanelen goed geaard. Voor verdere bescherming kan u bliksemafleiders op uw dak plaatsen. Praat hier over met de monteur als u woont in een gebied met veel blikseminslagen.

Heb geen schrik

Het dus duidelijk dat de verschillende weersomstandigheden weinig risico vormen voor uw zonnepanelen. U hoeft eigenlijk pas te vrezen wanneer uw huis zelf te lijden heeft onder de weersomstandigheden, maar in die situatie zullen de zonnepanelen uiteraard het laatste zijn waar u zich zorgen over maakt. In België kan u dus genieten van gunstige weersomstandigheden voor een rendabele en veilige installatie. Als u van plan bent om zonnepanelen te installeren, vergelijk dan vooral energieleningen om het project zo voordelig mogelijk te financieren.

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Ilumen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS