Site icon Ilumen

Hoe gaat de afrekening van AMR-meters in zijn werk?

Energiefactuur

Eén van de drie types meternummers die vandaag in België bestaan is de Automatic Meter Reading (AMR). Doorgaans is de AMR-meter voorbehouden aan zakelijke verbruikers met een hoog verbruik.

De index van de AMR-meter met teleopname wordt elk kwartier automatisch uitgelezen. Hierbij betaalt de consument enkel wat hij daadwerkelijk verbruikt heeft. Maar hoe gaat dan de afrekening bij dergelijke AMR-meters in zijn werk?

Wij gingen ten rade bij Leen Vandezande, woordvoerster van energieregulator VREG.

“De distributienetbeheerder heeft – conform Artikel 3.1.52. van het Energiebesluit – vandaag de mogelijkheid om, bij netgebruikers waarbij een digitale meter moet worden geplaatst (zoals bestaande prosumenten tegen einde 2022), tijdelijk een AMR te plaatsen ‘als de plaatsing van een digitale meter voor elektriciteit technisch onmogelijk of economisch onhaalbaar blijkt omwille van het feit dat de elektriciteitsdistributienetgebruiker over een elektriciteitsaansluiting beschikt met een nominale stroom meer dan 80 A”, klinkt het.

Maandelijkse facturatie

Wat betreft een mogelijke jaarafrekening bij eigenaars van AMR-meters is Vandezande formeel: “De achterliggende processen bij deze meters zijn volledig afgestemd op een maandelijkse facturatie. Het is op dit moment technisch niet mogelijk om bij deze klanten een jaarlijkse afrekening toe te passen.”

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Mobiele versie afsluiten