Hoe gaat de uitrol van de digitale energiemeter in zijn werk?

digitale meter thumb

Hoe gaat de uitrol van de digitale energiemeter in zijn werk?

Op 1 juli 2019 start de uitrol van de digitale meter in Vlaamse huishoudens en ondernemingen. Wie komt er eerst aan de beurt en hoeveel gaat de plaatsing van deze meter u kosten? Een overzicht.

‘Slimme’ energiemeter

Bijna elke woning beschikt vandaag nog over een klassieke energiemeter voor elektriciteit en gas. Maar, volgens de Vlaamse overheid is die elektromechanische ‘Ferrarismeter’ aan vervanging toe. Zijn opvolger betreedt meteen het digitale pad. Het meest opvallende verschil situeert zich bij de ingebouwde communicatietechnologie. Die maakt het mogelijk om de meterstand automatisch naar de netbeheerder door te sturen. Het jaarlijkse doorgeven of laten opnemen van de meterstand behoort dus binnenkort tot het verleden. Daarnaast kan de slimme meter ook communiceren met onder meer apps en slimme huishoudtoestellen. De verkregen inzichten moeten resulteren in een lager elektriciteits- en gasverbruik. De Vlaamse overheid meent ook dat de slimme energiemeter de overschakeling tussen een enkel- en tweevoudig tarief vergemakkelijkt en fraude tegengaat.

Wie is eerst aan de beurt?

De levering en plaatsing van de digitale meter liep de afgelopen maanden forse vertragingen op. De Vlaamse regering pint zich nu vast op 1 juli 2019 als deadline voor de eerste installaties. Die gebeuren eerst bij nieuwe woningen, grondige renovaties, op aanvraag en bij huishoudens met een budgetmeter. Zonnepaneeleigenaars behoren niet langer tot het prioritaire lijstje. De Vlaamse regering hoopt wel dat ze de slimme energiemeters tegen eind 2022 bij elke eigenaar van zonnepanelen kan plaatsen. Wie zonnepanelen heeft geïnstalleerd voor 31 december 2020 blijft voor minstens vijftien jaar voor het luik elektriciteitsprijs recht hebben op een compensatieregeling verbonden aan de terugdraaiende teller. De impact op het distributienettarief is nog niet uitgeklaard. Wie dat wil, kan ook vroeger overstappen naar een nieuw compensatiesysteem. Dat voert de Vlaamse overheid vanaf 2021 in voor alle nieuwe zonne-installaties. Hoe die regeling er precies uitziet, blijft voorlopig onduidelijk.

Wat moet dat allemaal kosten?

Bij een nieuwbouw en grondige renovatie betaalt u enkel de plaatsing en de indienststelling. Bij nieuwe zonnepanelen en andere decentrale energieproductie en bij bestaande eigenaars van zonnepanelen betaalt de distributienetbeheerder de digitale meter. Energieregulator VREG becijferde dat de digitale energiemeter een gemiddeld gezin jaarlijks 16,36 euro méér zal kosten voor elektriciteit en 11,59 euro méér voor aardgas, bij een uitrol over twintig jaar. Een dalend energieverbruik door een hoger bewustzijn van ons eigen verbruikspatroon zou dat dan weer moeten compenseren. De VREG lanceerde nu al een simulator waarmee eigenaars van zonnepanelen de impact op hun factuur kunnen berekenen.

Bron: Het Laatste Nieuws, 22 januari 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (64)

 • Eric Reply

  Dit laat nog eens zien op welke manier de politici een klimaatbeleid uitwerken.
  Het is hen enkel om te doen hoe ze in de zakken kunnen zitten van de gewone burger.

  8 februari 2019 at 00:01
  • Rene Reply

   wat een klote regering; ik hoop dat er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen komen,en dat alle rotzakken eruitvliegen. DUS iedereen stemmen op hele andere partijen zodat er een héél ander beleid gaat komen waarbij de gewone kleine mens niet overal de dupe van is en waar de regering zijn verantwoordelijkheid neemt zonder altijd alles op de gewone burger te schuiven.
   TIP; STEM GROEN / VLAAMS BELANG / NVA . (dan verandert er misschien wel iets ??? want erger dan deze huidige situatie kan toch niet.

   10 februari 2019 at 11:38
   • robert Reply

    Akkoord, je hebt gelijk.Hopelijk hebben deze mensen het begrepen. Ik ben er ook van overtuigd
    dat dit voor de gewone burger de mogelijke oplossing is.

    14 februari 2019 at 16:17
 • Herman Reply

  Er is mij ,in die tijd dat ik mijn panelen geplaatst heb,gezegd dat ik voor ALTIJD kan profiteren van mijn terugdraaiende meter,voor ALTIJD is niet 15 jaar he ministers…..

  6 februari 2019 at 23:41
  • Joo Reply

   Heel simpel…ze komen er niet in met hun paard van Troje

   7 februari 2019 at 21:26
  • robert Reply

   Dit was ook de overeenkomst met de regering . In mijn aankoop staat nergens dat ik het gebruik van de draden moet betalen. Ik vind het wel logisch en was ook bereid hiervoor te betalen. Maar het is nu in elk geval niet de afspraak bij aankoop.

   14 februari 2019 at 16:39
 • chris Reply

  Een familielid van me woont in Frankrijk en heeft ook zonnepanelen, daar is het systeem zeer eenvoudig men betaald maandelijks de verbruikte elektriciteit(zoals in België) maar op het einde van het jaar wordt de geproduceerde elektriciteit van de zonnepanelen uitbetaald zelfs aan een hoger tarief dan men betaald voor gebruikte elektriciteit.Simpel toch ?. Kan men hier ook doen indien die slimme meter niet kan terug draaien.Maar ja ze stelen liever onze opgewekte elektriciteit.
  We staan zoals dikwijls met de rug tegen de muur de vroegere staatssecretaris kon geen sluitende garanties geven ( kijk maar op zijn site steeds weer uitvluchten..het is de Vreg,netwerkbeheerder enz) zo kan ik ook beloftes maken.
  Waarom reageren de groene partijen hier niet op ? O ja zijn ook politici maar met diepe groene zakken
  Testaankoop niet gehoord .Kan ILUMEN geen initiatief nemen om zonnepaneel eigenaars te verenigen om garanties af te dwingen of terugdraaiende teller te behouden of verkopen jullie ons liever batterijen?
  Kunnen batterijen het teveel aan stroom stockeren in de zomer( zoals voorbije zomer)? NEEN dus het teveel zijn we dus kwijt
  De situatie waarin de zonnepaneel eigenaars zich zullen bevinden na de uitrol digitale meter bewijst m.i. nog maar eens dat je politici zeer ver uit de buurt moet houden van elke goede zaak en of project.

  6 februari 2019 at 23:01
  • robert Reply

   volledig akkoord.
   proficiat voor het plaatsen van deze tekst.

   14 februari 2019 at 16:28
 • Siegfried Reply

  Blijkbaar is het heel moeilijk voor de heren in Brussel om eerlijk en oprecht met hun kiezers om te gaan.
  We krijgen eerst een formidabel voorstel om toch te investeren in zonenergie en als we toegehapt hebben begint men alle contracten en beloftes onderuit te halen. We krijgen de prosumententarief, waarbij ze opnieuw een variabele factor gebruiken die dan met je max. vermogen van je omvormers moet vermenigvuldigd worden. Nu wil men de terugdraaiende meter afschaffen en dat gaat men dan weeral via een heel onduidelijk systeem compenseren. Iedereen die zonnepanelen geplaatst heeft kreeg een berekening die gebaseerd werd op het principe van de terugdraaiende meter. Door dit principe teniet te doen ga je van 100% rendement naar misschien 20% rendement. Nu verbruik je het teveel aan KW opnieuw tijdens de nacht en tijdens de winter.
  Door overdag eens je wasmachine te laten draaien ga je het rendement minimaal verhogen.
  De eerlijke oplossing is toch eenvoudig als er echt een slimme meter voor de consument zou zijn.
  Ik ben bij Ecopower en ik betaal een vast all-in tarief (inclusief de distributiekosten en alle andere vaste kosten). Je betaalt bijvoorbeeld een 260€ per 1000kw die je verbruikt en je zou voor de overschot die je verkoopt een vast bedrag kunnen krijgen van bijvoorbeeld 170€. Op die manier krijgt de elektriciteitsmaatschappij en alle andere betrokken partijen hun deel van de koek.
  Nu spreekt ook niemand over de kosten die er nog aankomen bij de zonnepaneelbezitters. Als er een omvormer moet vervangen worden of een of ander mankement doet zich voor dan heb je niet alleen geen opbrengst meer maar dan moet je wel op het max. vermogen van je installatie blijven betalen. De zogezegde slimme meter zou dus voor de consument nuttig kunnen zijn.

  6 februari 2019 at 22:33
 • Guido m Reply

  Eigenlijk zouden wij als zonnepanelen eigenaars het zelfde moeten doen als de gele hesjes of de studenten en samen op straat komen om te eisen dat men hun afspraken nakomt,Dat men een digitale meter maakt die ook terug draait en dat men vanuit de politiek stopt met ons te proberen wijs te maken dat de heren politiekers er enkel zijn om er voor de burgers te zijn OOk de zonnepanelen eigenaars dragen bij tot een beter milieu

  6 februari 2019 at 20:54
  • Eric Reply

   Zo is dat. We zouden massaal op straat moeten komen. En de bosbrossers zouden dit actueel thema ook flink op de agenda moeten zetten om politici te dwingen correcte maatregelen te nemen.

   7 februari 2019 at 23:56
  • Patrick Celi Reply

   De digitale meter die terugdraait bestaat al , ze willen hem gewoon niet plaatsen want het moet voor iedereen dezelfde zijn en de terugdraaiende is duurder.

   10 februari 2019 at 17:56
 • Freddy Reply

  Zwijg aub over “slimme” meters. Als een mechanisch exemplaar al meer dan 50 jaar kan terugdraaien, kan een nieuwe “zogenaamd” slimme meter dat zeker. Of telt slim alleen naar de energieproducent toe ?
  De maatschappij kent perfect het vermogen van iedere installatie van zonnepanelen. Moet trouwens verplicht worden medegedeeld bij aanvang. Ze gebruiken het nu al om ons prosumententarief te berekenen. Als zij bij de jaarafrekening eerst dit totale vermogen aftrekken van het verbruik, en ons de eventuele overschot aanrekenen, lijkt mij dat een eerlijke deal voor beide partijen. Eventueel kan een % afgetrokken worden voor slijtage en rendementsverlies door de tijd, maar bij mijn weten trekken ze dit ook niet af voor de berekening van het prosumententarief.

  6 februari 2019 at 17:52
  • Willy Vanderelst Reply

   Duidelijk, simpel en eerlijk wat je voorstelt!

   9 februari 2019 at 09:20
 • Georges D Reply

  1. De VREG berekende dat een gemiddeld gezin met de slimme meter € 16.36 méér zou betalen per jaar (bovenop de meterhuur die we reeds betalen). Ik heb een woning in Spanje, een land waar veruit alle meters ondertussen digitaal zijn. Deze werden GRATIS vervangen en ik betaal ongeveer € 9,60 per jaar aan meterhuur…
  2. 15 jaar compensatieregeling voor zonnepanelenbezitters van voor eind 2020? Vanaf wanneer begint men te rekenen? Dit is me helemaal niet duidelijk. Vanaf de installatie van de “slimme meter” of vanaf de installatie van de zonnepanelen? In dat laatste geval zijn er veel mensen “gekl***”.

  6 februari 2019 at 17:45
 • Herwig Vercauteren Reply

  Waar blijven de consumentenorganisaties nu ?
  Hallo, Test-Aankoop en consoorten, ben je daar nog ???

  Ik ben ook NIET thuis als ze willen komen plaatsen.
  Één grote oplichterij in het voordeel van de electriciteitsleverancier.

  6 februari 2019 at 17:28
 • johan Reply

  slimme meter werkt op 3 of 4g kooi van farady licht al klaar .en ze zullen langs de rechtbank moeten passeren eer ze binnen komen,nog een oplossing leg 2 of 4 zonnepanelen( met externe omvormer bij) afzonderlijk van u huidige instalatie kostprijs +- 600€ = 4panelen. nieuwe installatie geregistreert voor 31/12/2020 en uw meter blijft staan decreet van één van de ganster regeringen.

  6 februari 2019 at 17:13
 • robert Reply

  joke schauvliege vliegt de laan uit omdat ze blijkbaar gelogen heeft… terwijl tommelein al geruime tijd niet anders doet dan, vooral de zonnepaneleneigenaars, te bedriegen en voor te liegen. blijkbaar mag bartje dat wel doen ? vermoedelijk omdat hij op handen gedragen wordt door de energiemaatschappijen die de wurggreep van de burgers maar al te graag zien gebeuren. ondertussen is bartje al gevlucht naar oostende, een goed verstaander weet dat hij ondertussen zijn steekpenningen binnen zal gerijfd hebben.

  6 februari 2019 at 16:08
  • Licht Daar Reply

   Wat een knoeiboel van maatregel op maatregel.
   Misschien ook onderhoudskosten nog aftrekbaar maken dan. Zodat kostenplaatje weer helemaal niet te maken is. Prutsers.

   6 februari 2019 at 16:29
  • robert Reply

   proficiat voor deze tekst.
   er valt een pak van men hart dat ik niet alleen zit met deze ervaring.
   Ik doe een oproep, Valaanderen, Vlaanderen zo komen we er niet , wij komen er niet……..

   14 februari 2019 at 16:49
 • kristel Reply

  spreekt men over 2 slimme meters: één voor elektriciteit en één voor gas. . of gaat het over één slimme meter voor het monitorren van gas en elektriciteitsverbruik in dezelfde woning .ik vind nergens wat zo’n meter en de bijbehorende plaatsingskosten gaan bedragen. en de compensaties voor de terugdraaiende teller?
  ik heb enkele jaren geleden ook al moeten betalen voor het veranderen naar enkelvoudige terugdraaiende elektriciteitsmeter bij de installatie van mijn zonnepanelen..

  6 februari 2019 at 15:19
 • la croix jean Reply

  Wij zijn allen belastingbetalers, met of zonder zonnepanelen. en het ongenoegen ten opzichte van onze electriciteitsfactuur is groot. Ze verlagen de btw en dan gaat multinational suez de prijs weer opdrijven ; wij betalen meer, minder inkomsten voor vader staat en een vettige ceo die in zijn vuisten lacht . Neem daar dan nog het belachwekkende scenario voor onze kernuitstap waarin wij weeral niet ernstig genomen worden anders hadden we niet gekozen voor zonnepanelen,Onze weinig verworven rechten worden langzaam maar zeker afgekalfd door een bende ministers die heel weinig voeling hebben met de achterban. een achterban die veel beter weet waar het om draait en zich veel bewuster van de situatie is;maar niet met handen en voeten gebonden is aan een multinationale onderneming. Wij hebben een stem, laten we alle krachten bundelen en eisen dat de afspraken die gemaakt zijn in het kader van hernieuwbare energie na geleefd worden. Deze ganse operatie doet me denken aan de milieubox wat later een kat in een zak bleek te zijn. Hoe je het draait of keert verliezen doen we
  met dit systeem op lange termijn toch, hoewel men ons garandeerde dat dit niet het geval zou zijn

  6 februari 2019 at 14:59
 • joseph Leysen Reply

  Eigenlijk is het zeer eenvoudig. Iedereen heeft de mond vol over het klimaat en zeker over de productie van elektriciteit nu en in de toekomst. Pas toch die eenvoudige formule toe om de mensen met zonnepanelen te compenseren : de kostprijs voor de consument wordt terugbetaald aan de zonnepaneelbezitters op hun jaarlijkse vervaldag. De zonnepaneeleigenaars betalen toch al voor het plaatsen op het net en de consument betaalt de electriciteitsproducenten terug . De rol van de producent wordt overgenomen door de eigenaars. Die meter kan perfect het verschil maken tussen verbruik en opbrengst. Anders is er nog de groene meter. Daarbovenop zal het zonnepaneel interessant worden voor alle mensen en overheidsgebouwen die allemaal van zonnepanelen dienen voorzien te worden. Voor iedereen interessant behalve misschien voor een hoop politici in de intercommunales maar wie is daarin geinteresseerd.

  6 februari 2019 at 14:32
 • Vandeuren André Reply

  André
  Voor dat bij mij iets word gewijzigd word moet mijn eerst mij komen uitleggen wat het kost
  en wat er moet gewijzigd worden
  en als ik akkoord ga moet het GRATIS zijn
  ik vraag niet al die zotten kosten niet
  de meter standen door geven elke maand of een keer per jaar is niet moeilijk 15 minuten werk
  ik wil op papier hoe het in elkaar zit en wat het mij gaat meer op brengen zo niet stop ik
  met de zonnen panelen
  het mag niks meer kosten als wat ik nu betaal voor het gebruik van net werk
  zo niet komt hier niemand binnen

  6 februari 2019 at 13:58
 • Josse Reply

  10 jaar geleden heb ik een warmtepomp geplaatst en enkele jaren daarna zonnepanelen. Buiten mijn waterverbruik heb ik geen ‘ecologische voetafdruk’. Dit was mijn minuscule bijdrage aan klimaatverbetering.
  Hoeveel mensen/politici zijn zo begaan met de natuur ? Als dank zal ik nu door de regering, met de installatie van digitale meters, fors beboet worden, want hoe je het ook draait of keert, als je elektrisch stookt verbruik je meer elektriciteit als stoken op gas of stookolie.
  Hoeveel landen zijn zo onbetrouwbaar als België ? Dromen politici als ze niet begrijpen dat de doorsnee belg geen greintje respect voor hen heeft ? Ik zit te wachten tot België vindt dat maar moet gestopt worden met de uitbetaling van groene-stroom-certificaten. Want er is toch chronisch geld tekort. Zouden ze zich ooit de volgende prangende vraag stellen : ‘de belg betaalt de hoogste belastingen en toch is er continu geld tekort teneinde onze begroting tenminste in evenwicht te houden’. Onze hoogst plausibele vraag : ‘waar heren/dames politici gaat ons geld dan naartoe ?’
  Bovenstaand ‘proza’ is van een moegetergde, uitgezogen en stilaan verzuurde belg waarvan 2 van zijn kinderen de juiste beslissing namen : één zoon woont en werkt in Nederland, een tweede zoon in Malta (o.a. omdat zijn Japanse vrouw niet in België mocht blijven) Terloops : ooit één Japanse asielzoeker/migrant geweten ?

  6 februari 2019 at 13:57
 • Bert Reply

  als ze de digitale meter komen plaatsen, … ben ik niet thuis. Simpel toch?

  6 februari 2019 at 13:12
 • Viane Reply

  Als zonnepaneel bezitter weet ik precies wat mijn dag verbruik is ook per maand en op jaarbasis.
  Dus daarvoor heb ik geen digitale teller voor nodig.
  De Promotor van het hele spel is juist voor dat de hetze losbarst in een burgemeester stoel gaan zitten slim gespeeld.
  Je mag de ganse rij aflopen politiek .netbeheerders en producenten zijn maar op een ding uit onze zuurverdiende centen die we hebben gegeven aan zonnepanelen opsouperen bende graaiers zijn het nog min nog meer.
  Politici zetelen in hun bestuursraden dus gaan ze hun broodheren niet benadelen.
  De kleur die ze hebben speelt geen rol zijn allemaal doorweekt van hetzelfde sap.
  Straks staan we weer voor de stembus en gaan ze weer zoete broodjes bakken brave burger maar ja knikken de nieuwe verkozenen gaan het weer allemaal oplossen maar wees gerust alles blijft bij hetzelfde begin te denken dat dit kleine belgenland ver aan de top staat van de wereld op gebied van de burgers om de tuin te leiden

  6 februari 2019 at 13:11
  • van gorp Reply

   WE STAKEN BETALEN NIETS MEER EN GAAN NIET STEMMEN

   6 februari 2019 at 13:53
   • JOSEE Reply

    LAAT ONS HIERIJ ALLE MENSEN OPROEPEN OM OP 24 MEI 2019 NIET NAAR DE STEMBUS TE GAAN. ONZE POLITICI MOETEN EINDELIJK EENS BESEFFEN DAT ZE ONS NIET VOOR MARIONETTEN MOETEN NEMEN

    7 februari 2019 at 18:00
 • fons mariën Reply

  als het een “slimme” meter is die kan optellen, dan moet hij ook kunnen “aftellen”, anders is het een “domme” meter, logisch en normaal toch ?
  even software bijprogrammeren en dat lukt, waarom wil men dat niet doen….wel :
  alleen in het voordeel van de el maatschappij, wij prosumenten bedrogen !!!!
  een echte schande !!!!
  we moeten onze verkregen beloftes opeisen, spelregels worden niet veranderd tijdens het spel,
  op zijn minst tot de zonnepanelen afbetaald zijn
  en daarna gaan ze er af , want geen zin, geen voordeel meer …

  6 februari 2019 at 12:48
 • Danny Reply

  de digitale meter zit met verschilende meters .
  1 voor dag
  1 voor nacht
  1 voor de zonnepanelen .

  daar wordt het totaal en de zonnepanelen afgetrokken voor het verbruikt te zien …

  dat staat op een factuur apart . hebben ze mij gezegd ..

  we zullen wel zien he …

  6 februari 2019 at 12:47
 • Truyens François Reply

  Den eerste beste onbevoegde minister die durft de slimme meter in te voeren moet persoonlijk aangepakt worden zoals Schauwvliege ! Het is genoeg geweest, ik ben niet van plan elektriciteit te leveren aan Eandis wanneer mijn zonnepanelen in de beste maanden van het jaar energy in het net steken. Wat voor zin heeft mijn warmtepomp nog. Onbevoegde ministers moeten serieus aangepakt worden.

  6 februari 2019 at 12:31
 • Me Reply

  Ik heb zonnepanelen en een warmtepomp. Moet ik nu oproepen om massaal mails en sms’en te sturen naar Tommelein die verschillende keren voor de camera beweerd heeft dat eigenaars van zonnepanelen geen enkel nadeel zouden ondervinden van de “slimme” meter.
  Toen er zoveel heisa was over de uittredingsvergoeding van de minister was h8j er ook snel bij om in Terzake aan de journaliste te vragen of zij het leuk zou vinden als de spelregels tijdens de wedstrijd zouden wijzigen. Beetje hypocriet niet?

  6 februari 2019 at 12:13
  • nulens Reply

   We kunnen de druk op de ketel houden door mr tommelein er mee te confronteren.
   Dus zal ik morgen vanaf 14H telefonisch contact opnemen met het gemeente huis van Oostende,
   alg tel nr 059 80 55 00 en om een afspraak vragen betreffende zijn uitspraken van,geen enkel nadeel
   ondervinden en tot 2maal toe de regels niet te veranderen tijdens het spel.
   Vooal nu doen , het zijn binnenkort toch verkiezingen he.Ik hoop wel dat ik niet allen telefoneer.

   6 februari 2019 at 17:57
   • ro Reply

    doen we

    14 februari 2019 at 17:45
 • Suys jaak Reply

  Wij hebben al 40 jaar ,als enge energiebron, electriciteitsnet. Krijgen door het terugdraaien vd teller hebben wij nu 6000kwh per jaar met zonnepanelen ! Hebben geen gas ,geen mazout geen vervuilende schoorsteen ‘ wie gaat er die 6000kwh betalen .huis is geïsoleerd ongeveer sinds 1974 .

  6 februari 2019 at 11:58
 • Paul Lamote Reply

  Wat de VREG er niet bij vertelt is dat de inbouwkast van de meter ook moet vervangen worden. De kostprijs daarvan is ongeveer 250 euro, volledig te betalen door de gebruiker.

  6 februari 2019 at 11:43
  • van gorp Reply

   dan komt er geen kast,simpel,ik heb niets gevraagd nog besteld,gedwongen verkoop is verboden en de geleverde goederen moeten niet teruggestuurd worden.

   6 februari 2019 at 13:55
  • Walter Janssens Reply

   De meterkast voor de digitale meter zou dezelfde afmetingen hebben als de huidige, nl 60 cm hoog, 25 cm breed en 23,5 cm diep. Enkel het doorzichtig voorpaneel is anders, of dit moet vervangen worden bij de plaatsing van de digitale meter weet ik niet. Over wie in geval van vervanging gaat opdraaien voor de kosten heb ik nog geen enkele communicatie gevonden.

   9 februari 2019 at 10:38
 • Willy bogaert Reply

  Beter wachten op een volgende minister
  maar geen VLD oor mij.
  Het zijn leugens .
  Voor mij mag het niets meer kosten al
  dat gepruts .
  Wij zijn altijd de verliezer .niet de dure beheerraden en aanhang

  6 februari 2019 at 11:38
 • Marleen Reply

  Indien de slimme meter er komt hoe kregen we dat onze groenestroomcertificaten.

  6 februari 2019 at 11:24
  • Pol Vandenberge Reply

   normaal staat er een teller op uw omvormer, bij mij heeft de installateur een extra teller in de electkast geplaats waar ik de opbrengst kan opvolgen om mijn certificaten aan te vragen

   6 februari 2019 at 14:05
 • jean Reply

  Zoal al geschreven, de digitale meter zal niet voor ons voordeel zijn.
  Vanaf het moment dat er voldoende zonnepanelen eigenaars waren, hebben ze de spelregels veranderd en niet in ons voordeel, contractbreuk hebben ze gedaan en dit zonder gerechtelijke gevolgen, als wij dit doen worden we gestraft. Als er voldoende digitale meters staan en in dit eind 2022, dan heeft iedereen het aan zijn been en wees dan maar zeker, dan worden we weer met on pietje gepakt, we zullen meer gaan betalen.
  De leugen, dat er geen mechanische meters worden gemaakt, worden verkocht, hoeveel honderdduizend moet ik er leveren.
  Het vertrouwen in de politiek smelt als sneeuw voor de zon, erg dat dit hier in België allemaal kan

  6 februari 2019 at 11:18
 • la croix jean Reply

  in feite worden mensen die het goed menen ,( ook al weet ik dat het plaatsen van zonnepanelen enkele jaren terug toen er nog rijkelijk met subsidies gegooid werd de betere investering was,) en electriciteit maken met zonnepanelen de dupe van het systeem dat nu op tafel ligt. Een slimme meter. ik denk dat de meeste kleine verbruiker best weet hoe hij kan besparen op zijn stroomkost. We letten op onze geldbeugel. Ze zeggen, ge moet maar grote stroomverbruikers laten werken als er zon is. Mooi in theorie maar in de praktijk niet zo simpel. Ik plaats de wasmachine op de klok , die middag is het weer niet wat het zijn moet , de zonnepanelen renderen niet zoals het hoort maar de machine draait toch. Gevolg een investering in zonnepanelen en toch moeten aan de volle pot electriciteit afnemen. wie heeft daar dan baat bij en wie is er dan de slimste . Mensen worden in een keurslijf gedwongen en moeten willens nillens naar de pijpen van de netbeheerders dansen ( in dit geval het franse suez). En dan maart bleiren dat ze op alle daken zonnepanelen willen zien staan om de norm te halen

  6 februari 2019 at 11:12
 • moens Reply

  als de slimme meters er komen gaan mijn zonnen panelen van het dak ik gaan geen gratis leveringen doen aan engie of aan wie ook

  6 februari 2019 at 11:04
 • Vandekerckhove D. Reply

  Begrijpen wie begrijpen kan. Een mens gevraagd om zonnepanelen te plaatsen om de Europese normen voor hernieuwbare te helpen ondersteunen en daarna wordt je gestraft door afwijkingen in de overeenkomsten die in de tijd zijn afgesproken.
  Alle soorten van verwarming die meest gebruikt en die zorgt voor plaatselijke uitstoot wordt afgeraden of/en in de toekomst verboden en verwarming op elektriciteit die geen plaatselijke uitstoot heeft is ook niet goed als je de normen voor een nieuw huis wilt halen. En dan? In de middeleeuwen hadden ze ook iets geflikt om zogezegde heksen te killen, als je in het water verdronk was je er gene en wanneer je niet verdronk was het de brandstapel. 🙂
  Enige dat telt is zoveel mogelijk centen uit je zak te halen. Massaal overschakelen naar iets anders is niet altijd haalbaar maar een logische richting kiezen zit er met die politiekers ook niet in.

  6 februari 2019 at 10:56
 • Tijl Chraems Reply

  De maatschappijen moeten de meters niet meer komen opmeten, forse kostenbesparing dus. Reken maar uit wat je betaalt aan een klusjesman als loon en voorrijkosten. Maar komt die besparing dan ten voordele van de consumenten of eerder voor de verhoging van de bedrijfswinsten en de dividenden of de lonen van de managers? En als je als eigenaar van zonnepanelen een prosumententarief betaalt om elektriciteit op het net te zetten moet je daarvoor dezelfde vergoeding krijgen als het tarief dat je betaalt om ervan af te nemen. Dat is toch productie van groene energie, of niet?

  6 februari 2019 at 10:47
  • robert Reply

   Dit klopt perfekt. Wij kopen de stroom van hen. Wij verkopen op hetzelfde moment de stroom aan hen. Het zelfde
   produkt in hetzelfde land , het zelfde produkt op dezelfde markt , ja zelfs aan dezelfde personen. Bovendien hebben wij onze zonnepanelen zelf betaald, terwijl wij hun centrales voorbetaald hebben !!!!!!

   17 februari 2019 at 17:48
 • Calluy Luc Reply

  In Nederland werd aangetoond dat de digitale meters overdreven verbruik registreren op belasting met geschakelde voedingen veelvuldig gebruikt in moderne huishoudtoestellen. Daarom lijkt het mij nuttig, de nieuwe digitale meter achter de oude betrouwbare meter aan te sluiten, zeker als deze nog in prima staat verkeerd. Zodoende kan elke klant hierover waken en misbruik aanvechten.

  6 februari 2019 at 10:42
 • Wigo Reply

  Het moment dat eandis hier voor mijn deur staat met een slimme meter zal ik schriftelijk moeten bevestigd krijgen dat de teveel geproduceerde energie van mijn zonnepanelen zonder kosten kan opgenomen worden wanneer nodig. Indien er daar geen bevestiging voor gegeven wordt kunnen ze hun meter terug meenemen en proberen een andere sukkelaar te bedriegen

  6 februari 2019 at 10:36
 • Francois van den Buys Reply

  Ik verbruik al 9 jaar geen elektriciteit meer, dwz mijn meterstand staat nu laler als over 9 jaar terug. Dwz voor mij moet de overheid dan gewoon zeggen dat ik nog minstens 10 jaar geen elektriciteit moet betalen.

  Hoe gaan ze dit oplossen, gaan ze dit doen als goede huisvader of als een politieker die niet begaan is met de gewone man op straat ?

  6 februari 2019 at 10:33
  • Pol Vandenberge Reply

   ook ik betaal al 7 jaar geen electr door zonnepanelen, in januari kon ik zelfs mijn meterstand niet ingeven via de site van Eandis omdat deze lager was dan het begin. Ik heb dit gemeld aan eandis maar wacht nog altijd op antwoord.

   6 februari 2019 at 14:15
   • Janssens Walter Reply

    Ik had geen problemen met het ingeven van de meterstand alhoewel deze lager was dan de vorige. Ik kon wel in een keuzemenu aanklikken dat ik zonnepanelen had.

    8 februari 2019 at 13:29
 • Van der Vorst Leo Reply

  Ik denk dat deze evolutie onomkeerbaar is en daarom wees niet boos of ongerust maar voorzichtig en help mee groepen te vormen die het belang van de consument steunen in deze materie. Ik denk dat het belangrijk is om deze bedrijven en de overheid te dwingen voldoende info te geven over bvb. wanneer laat ik mijn zonnepanelen los op het net, wanneer schakel ik best mijn grote verbruikers in, etc.. en dat in een duidelijke taal die voor iedereen verstaanbaar is.

  6 februari 2019 at 10:33
 • Kris Reply

  En wat gebeurt er met de “nieuwe” enkelvoudige meter die we paar jaar geleden hebben aangekocht en betaald? Wordt deze nu ook overgekocht en betaal je daarmee dan de digitale?

  6 februari 2019 at 10:31
 • Walter Reply

  Om zuinig met elektriciteit om te springen of om te besparen heb ik echt geen digitale meter nodig. Ik weet perfect hoeveel stroom ik verbruik per week en per maand.

  6 februari 2019 at 10:31
 • Johan Reply

  Er staat in het artikel hierboven ‘Wie zonnepanelen heeft geïnstalleerd voor 31 december 2020 blijft voor minstens vijftien jaar voor het luik elektriciteitsprijs recht hebben op een ?? compensatieregeling verbonden aan de terugdraaiende teller ‘
  Men zegt dus dat het niet ?? dezelfde compensatieregeling is dan de huidige terugdraaiende meter !
  Ze kunnen er er eigenlijk gelijk wat van maken zoals b.v. verschillende tarifering per gebruiksmoment ??
  Zoals steeds blinkt deze regering uit in desinformatie en vooral dingen niet zeggen !

  6 februari 2019 at 10:20
  • Jean-Pierre Philippe Reply

   Wat kun je daar uit besluiten elke KWH die je van het net haalt betaal je 25cc€ en KWH die je op het net zet daar krijg je 5cc€ voor, hoe je het ook draait of keert geschoren zijn we!!

   6 februari 2019 at 11:09
 • Gerard Reply

  Andre, je slaat voor 100%de nagel op de kop , en meterstanden opnemen is zelfs maar 1x op 2 jaar door een man/vrouw, die misschien zijn job verliest. De kost van man/vrouw + auto valt in het niets tov de installatie van de digitale meter.

  6 februari 2019 at 10:18
 • Danvos Reply

  Waarom blijven jullie de digitale meter promoten. Alle zonnepaneeleigenaars weten sowieso beter.

  6 februari 2019 at 10:12
 • andre Reply

  ik lees bv…betaald de distributienetbeheerder de digitale meter……………………
  jaja dat kennen we,om nadien dubbel door te verrekenen…..
  wie geloofd die onzin nog,hoe vaak zijn we ondertussen al ge………………
  al dat digitaal dient enkel om de mensen te kunnen controleren en sanctioneren,niet om iets gemakkelijker te maken.
  meterstanden niet meer doorgeven?1 keer per jaar 5 minuten…………………………
  hou iemand anders voor de gek,stelleke leugenaars

  1 februari 2019 at 09:22
 • PHILIPPE JEAN-PIERRE Reply

  Indien de slimme meter komt is het plaatsen van panelen niet meer rendabel voor particulieren en zeker niet voor woningen met een warmtepomp!

  30 januari 2019 at 19:46

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *