Hoe gebeurt de productie van zonnepanelen?

JA Solar QC Futech Home label

Hoe gebeurt de productie van zonnepanelen?

Heeft u zich ooit afgevraagd uit welke elementen zonnepanelen gemaakt worden? Hoe ze werken en waar de energie vandaan komt? Deze geheimen worden in dit artikel helemaal blootgelegd.

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit door middel van zonnecellen. Dit is een zeer delicaat proces. Dagelijks worden er dan ook nieuwe methodes ontdekt om zonnepanelen zo effectief mogelijk te maken.

Een verhaal van silicium

Zonnepanelen bestaan uit een verzameling zonnecellen, die meestal gemaakt zijn van Silicium dat onder glas geplaatst wordt. Silicium is van oorsprong een slechte geleider. Door deze stof te doteren met andere elementen zoals bijvoorbeeld fosfor en boor kan Silicium enigszins geleidend gemaakt worden, de zogenaamde halfgeleiders. Bewerkte Silicium is een onmisbaar element in zonnecellen.

Hoe werkt het?

Zonlicht bestaat uit kleine fotondeeltjes die vrijkomen uit de zon. Wanneer het zonlicht het paneel bereikt komen er elektronen uit deze fotondeeltjes los die een elektrische spanning opwekken.

Elektrische spanning ontstaat wanneer er een onevenwicht tussen elektronen ontstaat. Dit onevenwicht wordt bekomen door de samenstelling van het Silicium te veranderen. Door het toevoegen van kleine hoeveelheden andere elementen kunnen we de structuur en de eigenschappen van het Silicium veranderen.

Er zijn twee mogelijkheden: ofwel creëren we het type “n”, waarbij een element met een overschot aan elektronen (vb. het element Boor) wordt toegevoegd  aan het Silicium ofwel creëren we het type “p” waar een element met een tekort aan elektronen wordt toegevoegd (vb. het element Fosfor).

Een zonnecel ontstaat door een “n” type en “p” type naast elkaar te plaatsen. Door de toevoeging van extra elektronen van de foton deeltjes van de zon gaat het teveel aan elektronen van het “n” type overvloeien naar het “p”type, waar een tekort aan elektronen is. De elektrische stroom is geboren!

Wat gebeurt er vervolgens?

De stroom die ontstaat is gelijkstroom. Dit wilt zeggen dat de elektronen altijd in dezelfde richting stromen. Omdat alle huisapparaten werken op wisselstroom (stroom die periodiek van richting verandert) is er een omvormer nodig om deze gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom.

Wat gebeurt er wanneer uw zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan u nodig heeft? 

De hoeveelheid energie die u op dat moment niet nodig heeft, kan geïnjecteerd worden op het elektriciteitsnet. Een terugdraaiende meter houdt bij hoeveel teveel aan elektriciteit u produceert, ’s nachts of wanneer u meer elektriciteit nodig heeft dan u produceert kan u dit overschot aan geproduceerde energie terug opnemen van het elektriciteitsnet.

Belangrijk is dat u géén vergoeding ontvangt voor het ‘teveel’ aan elektriciteit dat u produceert. Indien u meer produceert dan verbruikt, wordt uw factuur opgemaakt alsof u niets verbruikt hebt. Uw meterstand op het moment van de opname is het nieuwe vertrekpunt. Met deze meterstand zal uw meterstand een jaar later vergeleken worden.

Zonnepanelen bezorgen u groene energie en hebben een gemiddelde leeftijd van 25 jaar, ze vormen daarom een goede investering op lange termijn. Om deze investering te financieren kunt u verschillende leningen vergelijken op TopCompare.be. Waarom gaat u niet voor zonnepanelen op uw dak?

Dit artikel werd geschreven door TopCompare in samenwerking met iLumen.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *