Hoe het maximale uit digitale meter halen? “Centrale rol in energiesysteem van toekomst”

digitale meter

Hoe het maximale uit digitale meter halen? “Centrale rol in energiesysteem van toekomst”

Sinds 1 juli 2019 plaatst Fluvius enkel nog digitale meters voor elektriciteit- en aardgas. Wie al een digitale energiemeter heeft, kan op verschillende manieren een beter zicht krijgen op zijn energieverbruik.

“De hele wereld wordt digitaal dus het zou heel raar zijn dat een sector zoals energie daarin achterblijft”, zegt Frederik Loeckx van Flux50 bij Z-Energy op Kanaal Z. “Het is niet meer van deze tijd om met wagentjes rond te rijden om meterstanden te gaan opnemen. De introductie van de digitale meter is een logische evolutie in de gewone energiesector.”

Maakjemeterslim.be

Volgens Loeckx is de digitale meter een ‘dom’ toestel dat op een zeer eenvoudige manier slim gemaakt kan worden. “De digitale meter heeft een centrale rol te vervullen in het energiesysteem van de toekomst. We zien dat er steeds meer hernieuwbare energie op ons afkomt. Deze energie staat niet altijd ter beschikking. Inzicht verwerven in energieverbruik en het verhogen van de zelfconsumptie worden essentieel. Hier is de digitale meter een essentieel onderdeel in.”

Vandaag bestaan er reeds tientallen toepassingen die de digitale meter slim kunnen maken. Zij worden aan het grote publiek aangeboden via www.maakjemeterslim.be .

Verbruik sturen

“Onze klanten met digitale meter kunnen hun verbruik van elektriciteit en gas opvolgen in het nieuwe Fluvius energieportaal”, weet Dirk Schreurs van Fluvius. “Bedrijven en installateurs ontwikkelen apps die de digitale meter ondersteunen. Zo kunnen klanten hun verbruik gedetailleerd opvolgen. Een belangrijk voordeel is ook dat de klant effectief heel gericht zijn verbruik kan gaan sturen.”

Innovatieve installateur als ‘driver’

Sectorfederaties Techlink en Nelectra merken dat de interesse in nieuwe toepassingen alvast sterk gestegen is bij de installateurs. Fluvius brengt installateurs en ontwikkelaars samen op zogenaamde partneravonden.

Kris Van Dingenen (Techlink): “Data van digitale meters maken het dagelijks energieverbruik van de klanten effectief zichtbaar. Door de beschikbaarheid van die data kunnen de installateurs extra diensten aanbieden aan de eindklant om zo tot een lange termijn relatie te komen. Dit maakt de innovatieve installateur de ‘driver’ van de energietransitie op het terrein”, besluit Van Dingenen.

Bron: Kanaal Z, Z-energy 7 april 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (34)

 • Gerardos Reply

  Wat als er iets fout gaat als je wasmachine of ander grootverbruiker een brand, waterlek of iets dergelijke veroorzaakt terwijl je niet thuis bent. Want dit is wat wordt aangeraden te doen als de zon schijnt. De verzekering betaald nooit de volledige schade terug, Zoals waardevermindering van wat is stuk gegaan, en eventuele aansprakelijkheid van toestellen onbeheerd te laten werken. Wie gaat het schadeverlies betalen? De regering, de el. maatschapij die ons ertoe heeft aangezet?

  19 maart 2021 at 15:25
 • jan b Reply

  De digitale meter is niet voordelig voor de partiekulier dat is wel heel duidelijk. De maatschappij heeft volledige controle op ons leven hierdoor ongeacht met of zonder zonnepanelen, Jaar en dag heeft men energie zuinigheid gepromoot, nu doet men juist het tegenovergestelde. Nog zoiets het onmiddelijk verbruik bij zonnepanelen hoe moet men dat doen zonder extra kosten? Wie heeft hier de juiste uitleg voor, geen bla bla van energieministers die er geen ervaring mee hebben

  24 juni 2020 at 17:45
 • John DP Reply

  De juiste keuze maken in deze complexe materie is niet eenvoudig. Prosumententarief, thuisbatterijen, laadpalen,… Complexiteit maakt dat de “gemiddelde mens” afhaakt en kiest voor een eenvoudige oplossing. Zwart wit. De reacties hierboven zijn vaak diep triest – beneden alle intellectuele niveau. Er wordt hier blijkbaar een hold up door de overheid gepleegd. Serieus blijven he. Als je het niet snapt raadpleeg meerdere installateurs en maak in eer en geweten een keuze – ipv op dit medium tijd te verspillen met waardeloze input.

  19 mei 2020 at 19:35
  • NU Reply

   Een hold up,! daar houdt de maffia zich niet mee bezig hoor,dat is te weinig.
   Het moet meer zijn,oa ,turteltax,prosumententarief,terugdraaiende teller op 15 jaar (misschien nog minder!!)en nu digimeter waarvan we nog niet weten hoe we de teveel kilowats van in de zomer in de winter kunnen gebruiken.
   De minister die kwijlt tot 2Xtoe op tv dat de zonnepaneeleigenaars geen enkele schade mogen hebben met de plaatsing van de digimeter..De installateurs zullen dit ook wel snappen ,niet?
   EN mijn KEUZE heb ik gemaakt over 10jaar en dat was een KEUZE voor 20JAAR en meer (terugdrteller oa)
   En de vreg maar gebruiken om zich(de politiek dus) achter te verschuilen.

   20 mei 2020 at 23:30
 • pv eigenaar Reply

  merkwaardig…. als je klikt op de link voor meer info over de ‘supplementen’ die je wellicht moet aanschaffen om de domme meter slIm te maken valt het me op dat er zelfs geen prijzen vermeld worden. Je moet als handelaar maar eens proberen om in uw etalage goederen tentoon te stellen zonder prijsvermelding. Ik denk dat je snel de economische inspectie over de vloer zal krijgen. We gaan snilaan naar mafiose toestanden in dit apelandje. Ons kent ons en de consument moet het maar uitzweten. Mijn contract zegt niets over prosumententarief, en destijds was het argument, ‘levenslang terugdraaiende meter’ en 20 !! jawel 20 !! JAAR GSC. Voor minder wil ik het niet doen. Dat gedrocht komt er bij mij niet, wat zeg ik, NOOIT in.

  13 mei 2020 at 22:31
  • NU Reply

   juist,juister,juistste/// alternatief ,generator op afvalolie !!!!!

   14 mei 2020 at 21:06
 • Paul Reply

  Inde winter schijnt de zon nog altijd te weinig en dat zal wel zo blijven .
  Dus warmtepompen buiten en verwarmen met gas i.p.v. de dure winter elektriciteit die
  nog duurder zal worden als ze van gascentrales zal moeten komen ?
  Mijn rendement zal wel hoger zijn .

  Voor mij geen extra onnodig gepruts dat steeds meer en meer kost .

  Laat ons eerst eens de kost van de nog onbestaande software om de zgn . slimme digitale meters
  te beheren ??????? lezen
  Het is en blijft een grote klucht en bedrog te danken aan ons EUROPA

  Misschien moet iedere gebruiker eerst een ingenieursopleiding gaan volgen om nadien de upgrades te kunnen volgen .Dat is misschien iets voor de VREG en hun Grondwettelijk Hof.

  De politiek laten we hier buiten die snappen het toch niet meer en weten nog niet waar onze
  elektriciteit vandaan komt in 2020

  13 mei 2020 at 20:25
 • Walter Reply

  Ik wacht nog altijd op de “slimme ….” die mij kan uitleggen hoe ik de opgewekte energie van mijn PV – installatie direct zal kunnen gebruiken op een zonnige zomerdag …… ?
  Ter info –> de eigen productie op zo’n zonnige dag … tot 30 kWh
  Wat zou een mens op zo’n dag zoal extra kunnen inschakelen ?
  –> de boiler overdag ipv. nacht
  … verbruik ca. 5 kWh per nacht ….
  ==> rest 25 kWh
  –> onmiddellijk een volle wasmachine starten en beginnen elektrisch koken + TV aanzetten + hopen dat diepvriezer aanslaat + GSM’s opladen + e-bike opladen ….
  … stel dat dit allemaal samen ook zorgt voor een verbruik van 5KWh …..
  ==> rest 20 kWh …. ……. …… ?!

  13 mei 2020 at 19:53
  • Jean D Reply

   Je bent helemaal mee Walter. Je elektrische boiler overdag laten opwarmen in de zomer ipv s’nachts is 16% bewuster omgaan met energie. Dan is het overschot dat je wel injecteerd al minder belangrijk want je hebt al 5 Kwh onmiddellijk van uw zonnepanelen gehaald ipv s’nachts van de kerncentrales. Iets wat je vroeger niet deed.
   Uw analoge teller zal evenveel aanduiden maar toch ben je bewuster omgegaan met energie.

   13 mei 2020 at 21:25
 • Jean D Reply

  Het is inderdaad zo dat een digitale meter op zich niet slim is.
  Hij zal nooit zelf initiatief nemen om de kostprijs van uw verbruik te drukken.
  Het enige dat zowel de DNB als de gebruiker kan doen is slim gebruik maken van de meer gedetaileerde
  gegevens die een digitale meter registreert. Voor de DNB gaat het dan vooral over de aanzienlijke besparing in distriebutiekosten door het wegvallen van arbeidsintensieve metingen en het beschermen van de infrastructuur.
  Voor de gebruiker is het de verhoging van de zelfconsumptie en het vermijden van piekstromen die in de toekomst belangrijk zullen worden.
  Zelfconsumptie is daarbij een factor die echter niet gemeten wordt door de digital meter.
  Daarom beweert men dat je een maakjemeterslimtoestel nodig hebt om die zelfconsumptie te kennen en dus
  het slim gebruik maken van die kennis onder de knie te krijgen. Je moet dan bovendien dit toestel niet alleen aanschakelen aan de P1 poort maar ook aan uw groenstroommeter. Als je dit doet meet je de zelfconsumptie niet maar je kan het wel (tot niveau van minuut per minuut) berekenen uit de geregistreerde gegevens.
  Het is absoluut niet zo dat je de zelfconsumptie kunt berekenen als je een analoge meter hebt en een groenstroommeter.
  Je analoge teller toont bvb 5 Kwh per dag en uw groenstroommeter 30Kwh per dag dan is uw injectie onbekend en dus uw zelfconsumptie ook. Je hebt dan die dag in totaal 35Kwh verbruikt en je weet niet hoeveel je geinjecteerd hebt.
  Het kan zijn dat je 15 Kwh zelf onmiddelijk gebruikt hebt of het kan zijn dat je maar 5 Kwh zelf onmiddelijk gebruikt hebt. Uw getallen op de meters zullen niet verschillen. Er zal in beide gevallen 5 Kwh en 30 Kwh geregistreerd staan.. Alleen met een digitale meter kan je het wel kennen. Maar daar heb je dus niet echt een maakjemeterslimtoestel voor nodig. Je kan het dagelijks noteren en dan berekenen.
  De piekstromen worden wel gemeten met een DM maar de registratie ervan krijg je niet te zien. In de toekomst bij het in voege treden van capaciteitstarief zal de DNB die gegevens wel moeten zichtbaar maken omdat de gebruiker anders geen controle heeft over die gegevens. En je kan toch moeilijk iets aanrekenen dat niet kan gecontroleerd worden door de gebruiker.
  Het enige verschil met een persoonlijke maakjemeterslimtoestel is dat je het met uw eigen toestel minuut per minuut in real time kan controleren terwijl de gegevens van de DNB waarschijnlijk eerder op dagelijkse basis zullen beschikbaar worden. Dan heb je een maakjemeterslimtoestel nog minder van doen.
  Met uw eigen gegevens van je maakjemeterslimtoestel zal je kunnen uitrekenen hoeveel je piekstroom verlaagd werd met uw zonnepanelen (en /of batterij). Met de gegevens van de DNB zal je alleen die lagere piek registreren. Het is die piek die uw kostprijs zal bepalen.
  Tot zover het slim karakter van de maakjemeterslim toestellen.
  Je hebt ze dus niet nodig maar het is wel leuker als je niet alle dagen naar de kelder wil lopen om de standen te noteren. Aansluiten en gebruik van de P1 poort is gratis maar zo’n maakjemeterslimtoestel kost al gauw 200€.

  Slimme toestellen die gebruik maken van die meetgegevens zijn veel belangrijker.
  Bvb een laadpaal die kan detecteren of de DM aan zijn limiet van beschikbaar vermogen komt en daardoor
  zijn laadvermogen automatisch tijdelijk kan verminderen zodat je toch kan verder koken.
  Accumulatoren die kunnen opladen in de winter van zodra de digitale meter onder 0 Kw ogenblikkelijke afname komt (dus als de zon schijnt ipv ’s nachts).
  Batterij die aanslaat als het van het net afgenomen vermogen een bepaalde drempel bvb 2.5 Kw overschrijdt.
  In de toekomst als er capaciteitstarief zal gebruikt worden zal dat nog belangrijker zijn om te
  besparen op uw kostprijs. Maar alles kan ook manueel geregeld worden zonder dat je maakjemeterslimtoestel en bijhorende extra productiemeter en kabel nodig hebt en bovendien ben je niet verplicht toestellen te laten functioneren als je niet thuis bent.

  Ga je besparen omwille van het bewust omgaan met energie. Dit hangt natuurlijk af van hoe bewust je nu met energie omgaat.
  En dagelijks registreren hoeveel je zonnepanelen geproduceerd hebben en hoeveel je teller achteruitgedraaid is is het tegenovergestelde van bewust omgaan met energie en zeker voor iemand die teveel produceert en zijn teller niet onder 0 wil zien gaan. Zonnepanelen installeren is bewust omgaan met het milieu in’t algemeen en voor het bewust omgaan met energie moet je die zonnepanelen effectief gebruiken als de zon schijnt. Uitgesteld gebruiken is niet zelf bewust omgaan met energie. Injecteren is niet bewust omgaan met energie maar wel met het milieu.
  Bewust omgaan met energie is ervoor zorgen dat je analoge teller zo weinig mogelijk achteruitdraait door zoveel mogelijk onmiddelijk van uw zonnepanelen gratis te gebruiken en dus niet door meer te verbruiken omdat het toch uiteindelijk van uw zonnepanelen komt. Men had al 10 jaar toestellen kunnen ontwikkelen die gestuurd worden door de gemeten zonneproductie maar men was zich niet bewust van het energiebewust omgaan met elektriciteit. Men wilde alleen de teller doen achteruitdraaien.

  13 mei 2020 at 13:52
  • Jean Reply

   Daar is er weer de slimste van ons allemaal.
   Niemand heeft interesse in die hele zever, hou het simpel ik probeer te produceren wat ik op jaarbasis nodig heb en mijn verbruik op nul te brengen, in de zomer op het net en in de winter terug halen, CO2 neutraal.
   En in de winter accumulatoren opladen, laat me niet lachen, kachels van 4-6-8 KW opladen, in de donkeren maanden is er soms amper genoeg om een tas koffie te maken. We gaan bewust om met onze stroom, want deze is in België zeer duur, al de berekeningen die gemaakt worden om panelen te plaatsen is gebaseerd op het gemiddeld jaarlijks verbruik ( bv van de laatste 10 jaar indien beschikbaar ). Om een nul operatie te bekomen. We hebben dan er dan geen baad bij om extra te gaan verbruiken, want dan gaan we ons doel voorbij.

   13 mei 2020 at 14:56
   • Jean D Reply

    Beste naamgenoot. Inderdaad de berekeningen zijn gemaakt om uw jaarlijks verbruik naar 0 te krijgen en houden geen rekening met het feit of dat bewust een laag verbruik was of een hoog verbruik en geen enkele installateur stelt u de vraag of je niet op een of andere manier kan besparen op uw verbruik want hij plaatst liever 6000 Kw aan zonnepanelen dan 5000 Kw.
    In oktober, maart en april kan je wel 1 acumulator overdag opladen ipv ’s nachts. Het gaat misschien maar om 10% van wat je nodig hebt in de hele winter maar dat is juist die 10% bewuster omgaan met energie.

    13 mei 2020 at 15:28
  • verpoorten frans Reply

   beste Jean D, ik zie dat ge weer aan het lullen bent, 30 – 5 is toch 25 kw, stop daar toch mee, het gaat ons allemaal geld kosten en das wat telt

   13 mei 2020 at 18:46
   • Jean D Reply

    Beste Frans . 5 Kwh verbruik op uw teller + 30 Kwh verbruik van uw zonnepanelen is 35 Kwh verbruik in totaal. Optellen Frans ; niet aftrekken. Het kan zijn dat uw teller 10 Kwh is blijven stilstaan op het moment dat je stroom van uw zonnepanelen nam en 20 Kwh is teruggedraaid toen je het overschot geïnjecteerd hebt (samen 30). Het kan ook zijn dat dit respectievelijk 5Kwh en 25Kwh was. Met je analoge meter weet je het niet. Met de digitale meter weet je het wel. En al naargelang die laatste cijfers kan het zijn dat het meer kost maar het kan ook zijn dat het minder kost. Je hebt het zelf in handen.

    14 mei 2020 at 08:20
    • verpoorten frans Reply

     beste, mijn zonnepanelen verbruiken niets, hoe komt u aan, 30 kw?het is toch zo gemakkelijk uw verbruik te meten met een gewone meter, waarom maakt u daar toch zo’n drama van, of doet u zich slimmer voor dan ge bent?

     16 mei 2020 at 09:29
     • Jean D

      Je moet niet slim zijn Frans om te weten dat de 30 Kwh die je zonnepanelen produceren dat je die ook volledig zelf verbruikt. Je moet er alleen prosumententax voor betalen ipv een bedrag per Kwh.

      16 mei 2020 at 10:15
  • Jean Reply

   Het is inleveren aan comfort en in België is de stroom zo duur, dat misschien wel 90 % van de bevolking altijd bewust geweest is om het verbruik zo laag mogelijk te houden en die ander 10% hebben geld genoeg en geen interesse aan wat ze verbruiken zij hebben hoogst waarschijnkijk alleen geïnvesteerd om certificaten op te trekken, geen comfort verlies is bij hun het moto en door de dag de boiler opladen gaat het verschil niet maken en wat het opladen van die kachels betreft, hier spreekt men misschien over 3% van de huizen dus voor de meesten niet van toepassing, zoals eerder gezegd de werkende mens is de klos en hij die op pensioen is iets minder de klos maar ze zijn beiden hun comfort kwijt en we gaan allemaal een stuk meer betalen

   14 mei 2020 at 06:34
 • verpoorten frans Reply

  als ik de geleerde mensen (?) moet geloven, dan houd het niet op, met het plaatsen van een digitale meter, want om alles goed af te lezen moeten we nog apps aanschaffen, en die zullen waarschijnlijk niet gratis zijn,nu komt alles boven , eerst OVLD en nu N-VA ? ZE WILLEN ALLEMAAL AAN ONS ZUUR VERDIENDE CENTEN ZITTEN, was het niet beter om 50% van de ministers hier in ons landje , aan de deur te zetten, en dan hebben we er nog te veel, maar het loon van die 50% brengt al aardig wat centen op

  13 mei 2020 at 11:30
  • Jean Reply

   Ja terug naar 1 regering 1 België met max 15 ministers en die ministers worden verantwoordelijk gesteld voor hun daden, met volgende straffen, gevangenis straf, zware geldboete, burgerrechten ontnemen en zij die aan discriminatie doen een vlaming is niet beter dan een waal en andersom levenslange opsluiting zonder kans op straf vermindering.
   De belastingsgelden dienen verdeeld naargelang de noden in het land

   13 mei 2020 at 11:40
   • Sieg Reply

    Perfect voorstel !

    13 mei 2020 at 13:12
   • verpoorten frans Reply

    beste Jean, dat moet het zijn, we hebben in dit kleine landje toch geen 6 regeringen nodig en ong. 2000 ministers plus aanhang

    13 mei 2020 at 13:18
    • NU Reply

     6 regeringen met 5(VIJF) franstalige minister presidenten
     en 1vlaamse, alleluja.

     13 mei 2020 at 20:35
 • Elie Reply

  Verkooppraatjes van Loeckx en consoorten voor het zoveelste bedrog bij de particuliere installaties. En volgende bedriegerij zit al in de pipeline, de bende van de VREG broedt op een capaciteitstarief.

  13 mei 2020 at 10:56
 • robert Reply

  het maximale uit de digitale meter halen is gewoon weigeren die te laten plaatsen

  13 mei 2020 at 10:23
  • Jef Dewit Reply

   Helaas laat je contract met de netbeheerder dit niet toe.

   13 mei 2020 at 10:26
   • robert Reply

    mijn contract spreekt ook niet over een prosumententarief…
    dus kortom , niet binnen bij mij

    13 mei 2020 at 14:06
  • verpoorten frans Reply

   das heek juist, gewoon de oude laten staan

   13 mei 2020 at 13:19
 • Jef Dewit Reply

  “Volgens Loeckx is de digitale meter een ‘dom’ toestel dat op een zeer eenvoudige manier slim gemaakt kan worden.”

  Woordvoerder Loeckx doet “knip” en zegt off the record: “vooral een slimme manier om domme consumenten nog wat meer geld uit hun zakken te kloppen door een dom toestel op hun kosten toch iets te laten doen wat het oude niet kon. Vooral slim voor het verdienmodel van mijnheer Loeckx en consoorten.

  En er wordt niets aan het grote publiek “aangeboden”. De bedoeling is nog wat meer te verkopen aan het grote publiek waar ze vroeger ook zonder konden.

  En voor wie houdt Kris Van Dingenen ons? Ik ken al jaren de data van mijn dagelijks energieverbruik. Daar heb ik de speeltjes van Mr. Van Dingenen niet voor nodig. En al zeker niet als hij met die data een lange relatie met mijn portefeuille wil opbouwen.

  13 mei 2020 at 10:17
 • pol Reply

  moet men betalen om gebruik te maken van de digitale poorten op de meter en kan ik mijn injectie dan ook aflezen

  13 mei 2020 at 09:28
  • Jef Dewit Reply

   Of je hebt al een GSC teller in je kast zitten of voor een paar euro installeer je zelf een productiemeter.
   Een afnamemeter heb je sowieso al in je woning zitten.
   Heb je een terugdraaiende analoge meter maakt deze al het verschil voor je door je productie onmiddellijk van je afname af te trekken en vooruit of achteruit te draaien op de som of het verschil. Een procedure die door de twee tellers van de digitale meter zelfs niet kan. Daar moet bij de afrekening alles nog van elkaar afgetrokken worden.
   Je dagelijkse injectie is gewoon het verschil tussen afname en productie. Meer productie is injectie in het net. Minder productie is netto afname van het net. Iets dat een eenvoudig digitaal rekenblad gratis voor je kan oplossen.

   13 mei 2020 at 10:24
   • Jean D Reply

    Sorry Jef maar dat gaat niet lukken want je kent uw afname niet. Je weet alleen waar uw teller geëindigd is. Hij eindigt op productie – hetgeen je onmiddellijk gebruikt – hetgeen je injecteert.
    Je dagelijkse injectie is hetgeen je produceert – hetgeen je niet onmiddellijk gebruikt. Je weet dus niet hoeveel je injecteert nog met geen duizend digitale rekenbladen. Je kent alleen de som van injectie en onmiddellijk gebruik, niet de 2 apart.

    13 mei 2020 at 16:48
 • Jean Reply

  De digitale elektriciteitsmeter beschikt over twee gebruikerspoorten waar verschillende toestellen aan kunnen worden gekoppeld. Beide gebruikerspoorten zijn complementair en geschikt voor verschillende toepassingen.

  De P1-poort stuurt per seconde de elektriciteitsdata en per 5 minuten de gasdata rechtstreeks uit. De digitale gasmeter stuurt de gasdata door naar de digitale elektriciteitsmeter.

  Via de ‘snelle’ S1-poort worden ruwe data aan een hoge frequentie ter beschikking gesteld. Beide poorten laten gedetailleerde verbruikersfeedback en sturing van huishoudapparaten toe.Wie heeft dar nu interesse voor? Zoals al eerder vermeld de werkende mens kan niet genieten van dit systeem hij is niet thuis als er productie is, hij kan niet sturen en wie laat graag elektrische apparaten werken als hij niet thuis is wasmachine droogkast enz. Ik zeker niet.
  Het gaat hier over gemis van inkomsten, daarom wordt de terugdraaiende meter afgeschaft en beperkt naar 15 jaar.
  Ik ben CO2 neutraal wat ik inde zomer aan overschot heb moet niet geproduceerd door centrales draaiend op fossiele brandstof en ik haal het in de donkeren maanden terug, maar ja eerst de prosumententaks invoeren om toch wat geld van ons te ontvangen(contractbreuk), nog niet genoeg afschaven van de terugdraaiende meter en beperken in de tijd dit laatst ook contractbreuk, het zijn allemaal geldwolven.

  13 mei 2020 at 09:24
  • Danny Reply

   Voila, eindelijk iemand die realistisch is. Ik heb dit al tot in den treure gezegd. De gewone man heeft niets aan die zogezegde slimmigheid. Ik laat nog Ipad laden als ik niet thuis ben, laat staan droogkasten en dergelijke. Het is niet de eerste woningbrand door toestellen die onbewaakt werken. Het inkomen van de doorsnee gebruiker Is ook niet van die aard, dat hij meer “ verbruikers” dan nodig inschakelt. Die letten zonder die meter ook op hun verbruik want elke cent telt. Diegenen die niet op een cent moeten kijken, zullen ook niet wakker liggen van hun verbruik. De enige die echt voordeel heeft zijn de overheden. Minder personeel, en een perfect instrument om u op de juiste manier te pluimen. Ha Ha !!! Nu , is meneer zijn auto aan het opladen ! Stroomprijs omhoog ! Het kan. Ik heb zonnepanelen, ik heb door gewijzigde gezinssituatie een pak electriciteit teveel. Zolang ik geen garantie heb over wat ik daarvoor krijg, komt de slimme er niet in. Demir mag nog zoveel motivatieploegen sturen als ze wil. Een thuisbatterij wil ik nog wel eens overwegen, de dag dat ze betaalbaar zijn en renderen.

   13 mei 2020 at 10:24
   • DVG Reply

    IK HEB DIE DDURE DIGITALE CONTROLEBROL NERGENS VOOR NODIG.

    ALS IK IETS WIL OPVOLGEN NEEM IK EEN BLAD PAIER EN PEN

    WERKT ALTIJD IS GRATIS?EN GEEN GEVAAR VOOR MANIPULATIE EN CONTROLE DOOR DE ROOVERHEID EN HUN CRIMEPARTNERS.

    13 mei 2020 at 13:44

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *