Zonnepark
Hoe hoog is efficiëntie en hoe lang is levensduur van zonnepanelen nu echt?

Naar aanleiding van de controversiële klimaatdocumentaire “Planet of the humans” van Jeff Gibbs en Michael Moore, geven enkele experts uit de sector duiding bij de efficiëntie en levensduur van zonne-energie. 

In de bewuste reportage wordt een zonnepaneleninstallatie in Michigan bezocht met een efficiëntie van 8%. Het betreft wel een installatie van 2010. “De huidige efficiëntie van zonnepanelen schommelt tussen 15% en 20%”, zegt Jasper Vis (Senior Advisor bij de Nederlanse netbeheerder TenneT) op zijn blog. “En dat is zelfs aan de lage kant, want tegenwoordig is 24% de standaard”, vult Ronnie Belmans (CEO Energyville) aan.

Subsidies voor 20 jaar

Hiernaast raakt de documentairemaker op een zonne-energiebeurs aan de praat met een producent die beweert dat sommige panelen maar tien jaar meegaan.

“Dat is onzin”, zegt expert Luc Pauwels aan Vrtnws. “In 2010 waren er in Vlaanderen al 100.000 daken met zonnepanelen. Sinds het begin van het subsidiesysteem, midden jaren 2000, zijn die subsidies voor twintig jaar. Minstens vijftien jaar gaat de overheid er dus al van uit dat zonnepanelen twintig jaar meegaan.”

Minstens twintig jaar, want behoudens grote ongelukken gaan zonnepanelen niet zomaar stuk van het ene jaar op het andere. De reportagemakers lijken dan ook levensduur en gegarandeerde opbrengst met elkaar te verwisselen. “Als je een Toyota koopt met vijf jaar garantie, valt die ook niet stil na vijf jaar”, besluit Ronnie Belmans (Energyville).

Bron: VRTnws, 10 mei 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Eén reactie

  1. Ik ben er ook van overtuigd dat de levensduur van zonnepanelen langer is dan 10 jaar, misschien wel 15 -20 jaar? Veel hangt af van de ligging maar ook zeker van het onderhoud denk ik? Hoe zit het eigenlijk met onderhoud, wat is de beste methode om de levensduur positief te beïnvloeden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS