Energiefactuur
Hoe is de stroomfactuur van een gezin en een KMO anno 2019 opgebouwd?

De energiefactuur van het gemiddelde Vlaamse gezin nam de afgelopen 5 jaar toe met maar liefst 40%. Vlaamse KMO’s betalen dan weer veel meer voor hun energie dan in buurlanden. Energieregulator VREG zette een openbare raadpleging op om na te denken over de toekomstige nettarieven voor elektriciteit bij gezinnen en KMO’s.

Onderstaand taartdiagram toont de opbouw van de stroomfactuur bij een doorsnee Vlaams gezin (juni 2019).

Stroomfactuur gezin 2019 VlaanderenHieruit blijkt dat de gemiddelde energiefactuur van 947 euro is opgebouwd uit onderstaande onderdelen:

 • Eigenlijke energiekost: 29%
  • De eigenlijke kost voor elektriciteit is minder dan één derde van de totale stroomfactuur
 • Energiekost – Openbaredienstverplichtingen (ODV): 9%
  • Dit zijn verplichtingen die de overheid oplegt aan de energieleveranciers en distributienetbeheerders binnen het energienetwerk (vb. technische verplichtingen, sociale maatregelen en ecologische ingrepen, zoals groenestroomcertificaten en premies voor energiebesparende werkzaamheden)
 • Distributie – Netkosten: 17%
  • Deze kosten zijn effectief gerelateerd aan de ontwikkeling en het beheer van het net en het vervoer van elektriciteit.
  • De hervorming van de elektriciteitsfactuur focust op het deel van de nettarieven dat direct verband houdt met het aanleggen, beheren en onderhouden van de netten.
 • Distributie – Meetkosten: 1%
 • Distributie – ODV: 18%
  • Dit zijn verplichtingen die de overheid oplegt aan de energieleveranciers en distributienetbeheerders binnen het energienetwerk (vb. technische verplichtingen, sociale maatregelen en ecologische ingrepen, zoals groenestroomcertificaten en premies voor energiebesparende werkzaamheden)
 • Distributie – toeslagen: 1%
 • Transmissie – kosten netontwikkeling/beheer: 2%
  • Kosten verbonden aan de ontwikkeling en het beheer van de energienetten
  • Deze kosten maken deel uit van het gedeelte van de stroomfactuur dat onderworpen zal worden aan een hervorming
 • Transmissie – andere kosten: 4%
 • Heffingen: 2%
 • BTW: 17%

KMO’s

Onderstaand taartdiagram toont de opbouw van de stroomfactuur bij een doorsnee Vlaamse KMO, die in juni 2019 gemiddeld 10.967 euro bedroeg.

Stroomfactuur KMO 2019

Net als op de particulierenmarkt wordt op de KMO-markt het gedeelte distributie (netkosten) en transmissie (kosten netontwikkeling/beheer) hervormd.  Voor een gezin met een gemiddeld verbruik heeft de voorgestelde hervorming een impact op ongeveer 1/5de van de huidige, totale elektriciteitsfactuur; voor een klein bedrijf gaat het over ruim 1/4de.

Bron: VREG Nieuwsbrief, 6 september 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

6 reacties

 1. Het enige verschil dat ik zie tussen gezin en KMO is het ontbreken van BTW bij KMO’s .
  In de laatste 5 jaar is de BTW voor gezinnen ook gestegen van 6% naar 21%.
  KMO s trekken de BTW die ze moeten betalen af van de btw die ze krijgen van de gezinnen.
  In feite zijn het de gezinnen die hun btw betalen.
  Dat de impact op een KMO groter is dan op een gezin ligt louter aan het feit dat er voor een KMO geen BTW in het spel is.
  Ik zou zeggen schaf eerst de BTW af bij de gezinnen en maak dan de vergelijking.
  En dat vooral als je de nettarieven in verhouding wil hervormen.

 2. Deze morgen bij de inspecteur op radio twee gehoord dat de invoering van de digitale meter nog maar 500 weigeraars heeft opgeleverd.Maar waarom deze personen weigeren daar wordt met geen woord over gerept.
  In mijn geval heb ik nog 3 jaar terugdraaiende teller; dit is iets anders dan wat men altijd heeft verkondigd nl:15jaar. Men werkt met terugwerkende kracht .Heel mijn installatie is opgebouwd uit verschillende installaties om mijn verbruik van electriciteit te compenseren , maar men gaat terug naar de eerste inbedrijfname en met de latere installaties wordt geen rekening gehouden.
  Zullen wij wel investeren in eigen energie en de energie maatschappij de vruchten ervan dragen; zuiver diefstal.

  Dat men mij eens zegt hoe dat ik nog mijn latere installaties kan terugverdienen laat staan van rendement te hebben van mijn investering. Zelfs met extra investering door eigen opslag kan ik nooit mijn investering terug verdienen.

  1. Beste Jan. Uw digitale teller zal altijd blijven terugdraaien. Hij meet het geïnjecteerde deel en dat is hetzelfde als uw vroeger teruggedraaide deel. Dit zal na 3 jaar niet stoppen. Nog 3 jaar lang moet je niet betalen voor het opnieuw verbruiken van je zelfgeproduceerde stroom die je op het net zet. Maw uw aankoopprijs is hetzelfde als uw verkoopprijs. Niemand steelt uw energie : je gebruikt het zelf maar op een later tijdstip.
   Het enige dat je betaalt is de distributiekost = prosumententax. om het net voor die tijdelijke opslag te mogen gebruiken. Wat kan er gebeuren na die 3 jaar? Uw aankoopprijs kan hoger zijn dan uw verkoopprijs. Dan zal uw rendement dalen. Het kan ook zijn dat uw aankoopprijs lager wordt dan uw verkoopprijs. Dan verhoogt uw rendement. Als je denkt dat dit niet kan hou dan even rekening met het volgende: Zonne-energie is duurder dan fossiele energie. Er zal meer vraag naar zonne-energie zijn omdat er meer energie nodig zal zijn om al die EV op te laden en vanaf 2025 kunnen we niet meer rekenen op onze kerncentrales want die gaan er dan uit. Het kan dus goed zijn dat leveranciers bereid zijn om meer te betalen voor uw zonne-energie omdat het aanbod nog beperkt zal zijn in de komende jaren. 9 op 10 dat vanaf 2025 de electriciteitsprijzen sterk zullen stijgen maar jij zal er geen nadeel van ondervinden als uw zonnepanelen uw verbruik compenseren. ALs je het voor mekaar krijgt dat je meer produceert dan verbruikt zal je vanaf dan zelfs uw teveel kunnen verkopen = pure winst.
   Ik zou dus bijlange nog niet panikeren.

 3. Waarom wordt er een vergelijking gemaakt tussen kmo en partikulier , dat is appelen met peren vergelijken. Men moet de factuur nog meer opdelen dan kunnen ze nog wat meer vragen. Telkens er een item bijkomt wordt onze factuur duurder zonder dat er iets veranderd ten bate van de verbruiker. Alleen mist spuien doen ze.

  1. Ja het is een beetje raar. Ze spreken over de invloed van de hervorming van de nettarieven bij KMO’s en gezinnen maar ze zeggen niet over welke hervorming het dus juist gaat. Bovendien rekenen ze met percentages voor het deel waarop de hervorming plaats vindt. Er is echter 1 groot verschil tss de 2 nl / de BTW. De BTW van de KMO’s wordt door de particulier betaalt (via hun aankopen) en de particulier moet bovendien nog eens zijn eigen BTW betalen voor zijn stroom. De percentages verschillen dus alleen maar door het verschil in BTW. Ik vermoed dat de KMO’s vragende partij zijn bij de Vreg om de geplande hervorming voor hen voordeliger te laten worden dan bij gezinnen. De Vreg had er hen wel kunnen op wijzen dat ze momenteel geen nadeel hebben tov gezinnen en dat een eventuele hervorming dan ook niet mag verschillen voor KMO’s en gezinnen.

 4. Om een echte vergelijking te kunnen maken zijn de gegevens nodig per kWh.
  En ook interessant is de vergelijking van een installatie van zonnepanelen van 10 kVA aangaande subsidies en prosumententax.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS