Hoe is de Vlaamse zonnepanelenmarkt in 2019 geëvolueerd?

MAST zonnepanelenwand

Hoe is de Vlaamse zonnepanelenmarkt in 2019 geëvolueerd?

Tussen 2013 en 2018 is de Vlaamse zonnepanelenmarkt elk jaar gegroeid wat betreft bijkomend geïnstalleerd vermogen. Maar hoe doen we het in 2019? Een stand van zaken.

Tot en met 31 augustus van dit jaar werd er een bijkomend (omvormer)vermogen van 151,1 MWac genoteerd. Dit cijfer is echter een serieuze onderschatting van het werkelijk geïnstalleerd vermogen want:

 • De realisatie van het Kristalpark in Lommel, goed voor 74,4 MWac, werd nog niet in de berekeningen opgenomen
 • Nieuwe installaties na 31 mei zijn slechts gedeeltelijk verwerkt (o.a. omwille van termijn op aanmeldingsprocedure)

Het ziet er dus sterk naar uit dat de Vlaamse zonnepanelenmarkt in 2019 opnieuw een serieuze groei zal bewerkstelligen.

Bijkomend vermogen in Vlaanderen

80% residentieel

Maar liefst 80% van het bijkomend vermogen in 2019 is afkomstig van particuliere installaties (<10 KVA). Voor de industriële installaties is de verdeling als volgt:
– 10-40 kVA: 1,32 MWac (1%)
– 40-250 kVA: 18,92 MWac (12%)
– 250-750 kVA: 10,13 MWac (7%)

Bron: presentatie ODE Vlaanderen – PV Markt in Vlaanderen: trends en vooruitblik (Belgian Solar Day, 18 oktober 2019)

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (16)

 • Van landuyt Jacques Reply

  Beste
  Ik ben eigenaar van zonnepanelen en verwacht binnenkort iemand aan mijn deur met de digitale teller.
  Kan ik nu eindelijk eens een duidelijke uitleg krijgen wat ik moet doen,mag ik die weigeren,gaat de teller terugdraaien enz.
  Dank bij voorbaat.
  Van Landuyt Jacques

  30 oktober 2019 at 12:32
  • jean D Reply

   Je kan die niet weigeren en het hoeft ook niet. De digitale meter meet uw afname en injectie apart. Het geïnjecteerde deel is net hetzelfde als het vroeger teruggedraaide deel. Uw te betalen verbruik is afname min injectie en is dus evenveel als met een teruggedraaide teller. Met andere woorden uitgezonderd de prosumententax is al uw zelfgeproduceerde stroom voor U gratis en enkel en alleen voor U. Niemand anders kan hiervan profiteren. Het voordeel van de digitale meter is dat je nu exact weet hoeveel je op het net steekt of met andere woorden hoeveel je teller is teruggedraaid. Met een oude meter weet niemand hoeveel je op het net steekt omdat je niet weet hoeveel je zelf onmiddellijk gebruikt van uw zonnepanelen. . Als dat deel lager is dan 70% van uw werkelijk geproduceerde stroom (die je kunt meten met een aparte groenestroommeter) dan kan je overschakelen naar het nieuwe distributietarief omdat het dan goedkopere is dan de prosumententax. Dus hoe hoger uw zelfconsumptie hoe minder je op het net zet hoe lager de distributiekost voor de werkelijke afname van het net.

   7 november 2019 at 13:06
 • Jean-Pierre Philippe Reply

  Wil je weten hoe het in Nederland gaat? Lees volgend artikel. Daar wordt het nog aangemoedigd en krijgt men nog 9cc€/kwh voor te veel geproduceerde stroom op jaarbasis, momenteel TELT men nog met terugdraaiende teller. https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i19770/afbouw-salderingsregeling-minimumprijs-voor-met-zonnepanelen-opgewekte-stroom?utm_source=Solar%20Magazine&utm_campaign=35736f0e4a-EMAIL_CAMPAIGN_2018_05_14_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_54b49bf328-35736f0e4a-44849013

  29 oktober 2019 at 19:06
  • verpoorten frans Reply

   Jean-Pierre, das wat anders dan die zakkenvullers hier in belgié, daar hebben ze nog respect voor de mensen, en dat is al lang zoek hier, ze geven nog liever geld aan de migranten dan aan hun eigen mensen, en dit hebben we allemaal te danken aan n-va, brengt natuurlijk goed op, paspoorten verkopen

   29 oktober 2019 at 21:30
  • jean D Reply

   Heb jij het artikel wel gelezen?
   Er staat in dat in nederland de saldering vanaf 2023 geleidelijk zal verdwijnen tot het in 2031 volledig afgeschaft is.
   Salderen betekent : verbruik is afname – injectie. Dit wordt in Belgie voor wie nu zonnepanelen installeert nog 15 jaar gegarandeerd.
   De huidige gemiddelde prijs voor stroom (okt2019)in nederland is 0.2168 € per Kwh waarvan 0.06€ naar de leverancier gaat. De rest is distributiekost, btw en abonnementsgeld. Het enige dat de nederlandse regering belooft is dat de leveranciers een redelijke vergoeding gaan moeten geven voor het deel dat niet gesaldeerd zal kunnen worden of voor uw overproductie. Waar haal je dat dit 0.09€ per Kwh is zeker als de leverancier maar 0.06 € voor uw afname rekent. Als het inderdaad zo zou zijn met nederlandse leveranciers waarom zou het dan niet kunnen met belgische leveranciers?

   1 november 2019 at 11:26
 • verpoorten frans Reply

  beste ilumen, waarom nog een PIDbox plaatsen, voor de meer opbrengst moeten we het niet doen, want dat word straks toch allemaal afgenomen, geef mij één goede reden?

  29 oktober 2019 at 15:43
 • LM Reply

  Deze zonnepanelenmarkt-evaluatie is tot schreiend toe bewogen.
  Het gaat van kwaad naar erger !
  En , er is zelfs geen positieve noot te horen!
  Alleen Ilumen vaart er wel bij ,denk ik .
  Die houden zich goed met de boze wolf in de bos.

  Maar wees gerust ,hier komt geen reactie op !
  Waarom zou deze slimme ondernemer zijn eigen in zijn vingers snijden ?

  29 oktober 2019 at 14:07
  • jean D Reply

   Beste LM, laat je niet ontmoedigen door reacties van mensen die hier onwaarheden komen vertellen.
   De waarheden zijn : digitale meter draait wel terug: het geïnjecteerde deel is hetzelfde als het teruggedraaide deel en dat zal zo blijven duren zolang je die meter hebt , het is inherent aan de meter.. Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel en zullen dat ook blijven na 2021. Ze zullen nog minder kosten dan nu en gaan 30 jaar of langer meegaan en zullen nog efficiënter worden. Er zullen misschien geen 400000 installaties meer bijkomen omdat het aantal beperkt wordt door het aantal gezinnen die nog zonnepanelen kunnen plaatsen. Dit heeft niets te maken met de digitale meter maar wel met demografische gegevens van de bevolking. Er wordt geen stroom gestolen; de enige persoon die financieel voordeel heeft van zonnepanelen is de zonnepaneeleigenaar zelf. Voor al de stroom die hij produceert moet hij niet betalen. Een deel omdat het onmiddellijk gebruikt wordt en een deel dat geïnjecteerd werd en op een later tijdstip opnieuw gebruikt werd. De prosumententax is enkel een vergoeding om dit te mogen doen. Zelfs al betaalt hij niets voor de stroom hij gebruikt toch het net 2 maal; 1 keer om te injecteren en 1 keer om dezelfde hoeveelheid terug af te nemen op later tijdstip.

   1 november 2019 at 11:49
 • Walter Reply

  Hoeveel burgers zullen er nu nog willen investeren in zonnepanelen die ze bijna zeker niet meer kunnen terugverdienen binnen redelijke termijn …. “dankzij” de invoering van de NIET TERUGDRAAIENDE digitale meters …
  & andere voorgestelde maatregelen van “onze” VREG ?!?!

  29 oktober 2019 at 13:23
  • Robert Baelen Reply

   Ikke, want ik heb mijn zonnepanelen niet geplaatst om te verdienen.
   De wereld verdient beter dan steenkool stoken om zuivere electriciteit te verstoken.
   Moet ge nu zien, ze zitten graag op het terras, met een pintje, EN EEN ELECTRISCH VUURKE IN HUNNE NEK.
   DAT is een belasting die niet hoog genoeg kan zijn.
   Doe maar , maar pas op, het zou wel eens echt correct kunnen zijn. Politiek bedoel ik……echt joeng ….echt

   30 oktober 2019 at 14:13
  • jean D Reply

   250000 in de komende 5 jaar en vanaf dan 10000 per jaar.

   1 november 2019 at 11:50
   • Jean D Reply

    Ik heb het hier over gezinnen. In aantal burgers is dat 650000 burgers kinderen inbegrepen op 5 jaar. De reden : het blijft nog steeds rendabel op 30 jaar. De digitale meter blijft altijd terugdraaien, hij meet altijd dat deel apart als injectie. De veranderingen in distributieprijzen voorgesteld door de VREG zijn voor heel veel energiebewuste zonnepaneeleigenaars voordeliger omdat het prosumententarief wordt afgeschaft en vervangen wordt door een goedkoper alternatief voor mensen die meer dan 30% zelfconsumptie hebben.

    1 november 2019 at 15:57
 • Jean Reply

  Ja dat komt ervan, afschaven terugdraaiende meter installaties vanaf 1-1-2021.
  We hebben zelfs geen zekerheid of de huidige afspraken behouden blijven, kijk naar de contractbreuken uit het verleden. Vertrouwen is helemaal weg. Niemand zou nog moeten investeren in zonnepanelen.

  29 oktober 2019 at 12:10
 • verpoorten frans Reply

  Door die digitale meter stort in 2020 heel die handel in, ge moet echt wel heel dom zijn om nog zonnepanelen te plaatsen, voor uw elect. wagen moet ge het ook niet doen, doet ge dit wel dan kunt ge alleen in de zomer rijden, en als ge dan alles gaat optellen, geen premie, terug wegenbelasting, zonnepanelen plaatsen, dan kost u het veel meer dan een gewone wagen

  29 oktober 2019 at 10:26
  • jean D Reply

   Als je voor 1 jan 2021 zonnepanelen plaatst zal je nog 15 jaar lang praktisch gratis kunnen rijden met uw EV voor wat het verbruik betreft. Je moet enkel prosumententax betalen. Als je hiervoor 5000 Kwh per jaar nodig hebt kan je ongeveer 30000 Km per jaar rijden en dat kostt u dan 500€/jaar ipv 3000€ benzine/jaar. winst 2500€/jaar. Installatie in 2 jaar terugverdiend (autotax 0€ inverkeerstelling 0€ meegerekend) en gaat 30 jaar mee.
   Het maakt niet uit dat je in de winter te weinig produceert want het teveel geproduceerde van de zomer krijg je 15 jaar lang gratis terug in de winter om uw EV op te laden.
   Het zal dus vooral interessant zijn voor mensen die 3 fase aansluiting hebben want die kunnen tot 10 Kva zonnepanelen leggen en dus enkel prosumententax betalen en gratis stroom krijgen voor hun verbruik zowel in huis als opladen van EV.

   7 november 2019 at 13:30
 • Jean D Reply

  Er zijn in Vlaanderen te weinig gezinnen die in de komende 5 jaar zonnepanelen kunnen installeren. Vanaf 2025 zullen er bijna uitsluitend zonnepanelen bijkomen op nieuwbouwwoningen. (Ongeveer 10000 per jaar) Dit is een daling van 80%. De industrie zal dus moeten overnemen om het vermogen te doen stijgen tot 2030. Vanaf dan zullen er alternatieven moeten gezocht worden.

  28 oktober 2019 at 08:34

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *