Hoe klimaat (on)vriendelijk is de productie van zonne-energie?

Zonnepanelen op plat dak thumb

Hoe klimaat (on)vriendelijk is de productie van zonne-energie?

Zonne-energie wordt in het algemeen beschouwd als één van de milieuvriendelijkste energiebronnen op aarde. Nochtans stellen bepaalde sceptici zich serieuze vragen bij de duurzaamheid van zonnepanelen. Maar is dat wel terecht?

Zonnepanelen op plat dak thumb

MO legde deze stelling voor aan gewaardeerd ervaringsdeskundige Pierre Verlinden, reeds veertig jaar actief in de PV-sector. “Elektriciteit geproduceerd met steenkool brengt 1.000 gram koolstof per kilowattuur in de lucht”, legt Verlinden uit. “Met olie is dat 900 gram, met gas 580 gram maar met zonnekracht is het slechts 19 gram. Alleen waterkracht doet beter met vijftien gram.”

Energy Payback Time

Als maatstaf voor de klimaatvriendelijkheid van een energiebron wordt vaak de Energy Payback Time gebruikt. Dit is de tijd die nodig is om de energie terug te winnen die verbruikt wordt bij de productie. “In België duurt het een jaar en tien maanden vooraleer je de energie die nodig is om een zonnepaneel te maken, hebt teruggewonnen met dat zonnepaneel. In een land met veel zon is dat al het geval na één enkel jaar Dat betekent dat die zonnepanelen dan nog minstens 24 jaar jaren bijkomende energie kunnen gaan produceren.”

Bron: MO, 26 mei 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (8)

 • jasta Reply

  Ik betaal netwerkkosten (die kabel);
  ik betaal distributiekosten (die kabel);
  ik betaal transportkosten (die kabel);
  ik betaal prosumententaks (die kabel).
  Hetgeen ik meer produceer dan dat ik verbruik lever ik gratis aan de maatschappij maar degene die deze stroom dan krijgt moet voor mijn gratis stroom, aan de maatschappij, niet alleen elektriciteit betalen maar ook netwerkkosten, distributiekosten, en transportkosten….

  12 juni 2018 at 15:52
 • Willy Rubens Reply

  Zonnepanelen bestaan uit zand ( silicium) voor meer dan 95%. Ik zie niet hoe dit vervuilend kan zijn.

  12 juni 2018 at 11:24
  • Wouter Reply

   de productie van zonnepanelen is vervuilend. zand voor glas moet worden opgewarmd, het silicium zelf ondergaat vele , schadelijke , scheikundige bewerkingen ( daarom werden de panelen gemaakt in China een tijd lang geweerd ) enz…tijdens de productie van energie door de panelen is de co2 uistoot minimaal maar eens de panelen gerecycleerd moeten worden zal er ongetwijfeld weer in dat afbraakproces co2 geproduceerd worden. En zo blijft men bezig……

   19 juni 2018 at 09:45
 • Piet Surinx Reply

  Vaak wordt de recyclage als nefast voorgesteld, sommigen spreken zelfs van het niet kunnen recupereren vanbepaalde ‘zeldzame aarden’! Hier zet ik toch vraagtekens bij!!

  12 juni 2018 at 10:32
 • frans verpoorten Reply

  zonnepanelen zijn geen vervuilers(bijna) waarom worden wij dan uitgebuit door se staat?

  12 juni 2018 at 09:42
  • Herwig Janssens Reply

   Hoe durft u dit toch met deze stelligheid en bitterheid beweren. Als eigenaar van zonnepanelen doen wij toch bij avond en bij gebrek aan zon soms toch beroep op het comfort van het collectieve elektriciteitsnet? Idem voor de terugdraaiende teller. Is het onderhoud en aanpassing van dit net mogelijk zonder kosten? Uitbuiting? Dat vindt je in onder meer in de textielfabrieken van Cambodja, Bangladesh, Ethiopië. Bevinden wij ons in die situatie? Dit gaat over primaire mensenrechten, niet?

   12 juni 2018 at 10:25
   • frans verpoorten Reply

    tegen een zeer hoge prijs binnen kort,als n-va nog 5 jaar erbij doet komen we misschien wel in die lijst met namen, waar mensen worden uitgebuit

    13 juni 2018 at 23:02
 • joris Reply

  En de plaatsing zelf? En de recyclage ? Worden deze ook meegeteld? Ik geloof in het voordeel maar zou nog iets objectiever zijn.

  12 juni 2018 at 09:24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *