Digitale meter Fluvius
Hoe met digitale meter en slimme aansturing toestellen voorbereiden op capaciteitstarief?

Om de energietransitie naar een systeem met meer hernieuwbare energie vlot te laten verlopen, worden digitale meters geplaatst. Hierdoor kan het energieverbruik in realtime opgevolgd worden. Met een energiemanagementsysteem kunnen consumenten dan hun energierekening onder controle te houden

“Het energielandschap is in volle verandering, we evolueren naar een groenere, CO2-neutrale samenleving”, legt Pieterjan Renier van VREG uit. “We zullen steeds minder fossiele brandstoffen gebruiken. Elektriciteit zullen we meer en meer lokaal opwekken, vaak op basis van hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind.”

“Om die energietransitie betaalbaar te houden zijn digitale meters een belangrijke bouwsteen. Meten is immers weten. Met digitale meter en bijhorende energiebeheersystemen krijgen gezinnen en bedrijven beter inzicht in hun energieverbruik en kunnen ze daarmee actief aan de slag gaan. Dit kan bijvoorbeeld door:

 • minder te verbruiken
 • te verbruiken wanneer elektriciteit het goedkoopst is
 • verbruik zoveel mogelijk af te stemmen op momenten waarop zonnepanelen energie produceren”

Capaciteitstarief

“Vanaf midden volgend jaar verandert de elektriciteitsfactuur. Een deel van de factuur wordt dan afgerekend op basis van vermogen (in kW), vandaag is dat nog op basis van verbruik (in kWh). Vooral huishoudens met grote verbruikers zoals een elektrische wagen of warmtepomp zullen er baat bij hebben het verbruik te spreiden. Dat kan perfect met behoud van comfort door de toestellen slim aan te sturen door energiebeheersystemen die verbonden zijn met de digitale meter.  Dat is niet enkel goed voor de eigen portefeuille, we kunnen er tegelijkertijd op termijn miljarden euro’s aan netkosten mee besparen. Daardoor blijft de factuur voor iedereen betaalbaar.”

“Om de energietransitie naar een systeem met meer hernieuwbare energie vlot te laten verlopen, worden digitale meters geplaatst”, zegt Paul Jacobs van Volta, Kruispunt van elektrotechniek. “Hierdoor kan het energieverbruik in realtime opgevolgd worden. Met een energiemanagementsysteem kunnen consumenten dan hun energierekening onder controle te houden.”

“Met een Energy Management systeem kan je je elektrische verbruikers zodanig gaan aansturen zodat je beneden een bepaalde capaciteit blijft. Dat wordt zeer interessant in de toekomst, want het capaciteitstarief komt eraan. En met dat capaciteitstarief gaat je energiefactuur voor een stuk afhangen van het totaal benodigde vermogen en minder van de energie die je gaat afnemen. Bovendien kunnen energieleveranciers door de invoering van de digitale meter dynamische tarieven aanbieden. Dat betekent dat de prijs van een kWh zal verschillen van dag tot dag en van uur tot uur. Daar kan je bijvoorbeeld handig op inspelen door sanitair warm water te gaan opwekken op het moment dat de prijs van energie het laagst is.

Intelligente sturing

“Daarnaast hebben we thuis en in bedrijven steeds meer elektrische verbruikers”, vult Geert Verhoeven van Volta aan. “Denk maar aan de opmars van warmtepompen, elektrische wagens en plug-in hybrides. Als er veel elektrische wagens tegelijk laden, bestaat het risico dat ze te veel vermogen vragen ten opzichte van wat de installatie van het gebouw kan bieden. Daarom is het sterk aangewezen om een systeem te hebben dat intelligent of gecoördineerd kan laden.

Op deze manier verzoen je volgende drie aspecten met elkaar:

 • Bedrijfscontinuïteit
 • Laadcomfort EV-rijder
 • Vermijden overbelasting lokale net

Bron: Z-Energy, 14 september 2021

Uw zonnepaneleninstallatie optimaliseren?

Maak kennis met ons vernieuwd productaanbod !

27 reacties

 1. Hallo Jean,

  Ik ben een zonnepaneelbezitter met terugdraaiende meter
  Waar kan ik de info vinden over de omschakeling van digitale meters voor de zonnepanelenbezitters?
  Gezien het feit dat ik door de zonnepanelen een verbruik onder de 1000kWh/jaar heb,
  verwacht ik altijd aan het minimumtarief van 2500W te zitten, met en zonder digitale meter

  1. Hallo Jimmy,
   Tracht zolang mogelijk de digitale meter af te houden want dan bent u pas gejost zelfs met het verbruik van maar 1000 kw per jaar met een digitale meter krijgt ge maar een habbekras van hetgeen ge moet betalen voor uw verbruik nu is het 1 tegen 1 maar met de dm is het maximum 1 op 5 want de rekening wordt volledig gescheiden.
   Hetgeen ge verbruikt betaalt ge de volle pot en hetgeen ge op het net zet wordt tegen eenminimum vergoed . enkel als ge uw stroom geleverd door uw zonnepanelen direkt kunt verbruiken blijft het zoals vroeger. En wanneer het capaciteits tarief er komt volgend jaar wordt het nog anders want dan wordt er per kwartier gemeten en het hoogste kwartier in de maand wordt gebruikt als maand rekening zo 12 maand en daar het gemiddelde van om de netkosten aan te rekenen met een minimum van 2500w per maand. Al deze info kunt ge vinden op fluvius of de vreg, ook bij test aankoop

   1. Ja dat is correct, alles wat ik niet zelf gebruik is 1:5 opbrengst.
    Ik heb gelezen op de sites dat ik 15 jaar gebruik mag maken van de terugdraaiende teller,
    dus voor mij is dat 2023, dus ik ben nog even gerust,
    ik dacht dat Demir dit had verandert, maar die info vind ik nergens terug
    nu nog het capaciteitstarief, …..

  2. Dag Jimmy
   Info vind je bij Fluvius en de Vreg
   Het is enkel mogelijk om te berekenen wat het verschil in prijs zal zijn tss een tt en een dm als je exact alle gegevens kent.
   1. De netbeheerder (om de distributiekosten en prosumententarief te kennen)
   2. De leverancier (om de prijzen enkelvoudig, dubbeltarief en injectievergoeding te kennen)
   3. Het omvormervermogen (want dit bepaalt hoeveel prosumententarief er weg valt met een dm)
   4. Het exact verbruik op de klassieke meter.
   5; De zonneproductie op uw groene meter.
   6. inschatting van uw zelfconsumptie (afhankelijk van gebruik van toestellen overdag in de zomer)
   Pas dan kan je berekenen wat goedkoper is : de dm of de tt. Daarvoor kan je gebruik maken van mijn energie.be.
   Je moet dan ook gebruik maken van de indicatieve prijzen die de Vreg gepubliceerd heeft voor het capaciteitstarief.
   Het minimumtarief enkel voor de vaste kost met het capaciteitstarief is bvb bij Iverlek 123€ voor 2.5 kW piek. Dat staat los van uw verbruik.

   1. ok dank U, dat moet ik dan berekenen op mijn energie.be,
    maar ik heb net gevonden dat mijn meter pas na 2023 wordt vervangen, dus ik heb nog even tijd
    tussentijds zal het nog drie keer verandert zijn

 2. Al dit wordt ons opgedrongen door deenergieatschappijen en de regering , maar hoe gaan ze ons bevoorradings zekerheid geven tegen een redelijke prijs ? Als het van madam non ( nva ) afhangt zitten we in 2025 in het donker met een campvuurtje om ons te verwarmen, oei het fijn stof en co2 vergeten dus maar in het donker en bevriezen goed voor de begrafenis ondernemers als zij dit overleven.

 3. Nog een woordje extra over de intelligente sturing : zelfs de beste en kosteloos de consument , niets beter en intelligenter dan al die electronische spullen die nog steeds door de mens moeten geprogrammeerd worden.

 4. Hoe zullen de werkgevers reageren als hun werknemers in realtime bezig zijn met het aansturen van hun huishoudelijke apparaten ? De grote winnaars bij deze energietransitie zijn enkel de producenten , distributeurs , hun aandeelhouders en hun politieke vrienden ? De transitie wordt ons niet aangeboden maar door ons stort geramd !

 5. Natuurlijk zijn diegenen die in deze business zitten enthousiast. Ze zullen er veel geld aan verdienen op de kap van de verbruikers. Dus de winst die we er zullen uithalen zullen we aan deze ‘slimme ?’ lees ‘dure !’ systemen moeten betalen MET inlevering aan comfort. Ik schaf deze niet aan !
  Dynamische tarieven in de toekomst, nog zo een hipe begrip. Rekeningrijden in het verkeer durven de politici niet invoeren omdat hun kiezers dit niet willen, rekeningrijden op de energiesnelweg voeren ze dan wel in via de zogezegde onafhankelijke VREG, het schaamlapje en de waterdragers van de politiek en de netbeheerders omdat ze het zelf niet durven om afgestraft te worden.
  De volgorde van het plaatsen van de dm bij de netbeheerders is zoals vaak bij politiek gestuurde instellingen vriendjespolitiek. Hoeveel medewerkers van de netbedrijven zouden al over een in hun strot geduwde dm beschikken, geen ben ik van overtuigd. Waarom zijn ze bij zonnepaneeleigenaars niet eerst met de oudste installaties begonnen. Gangsterpraktijken en vriendjespolitiek op kop. Ze wisten al een jaar bij de indiening van de klachten bij Grondwettelijk hof dat de regeling van de terugdraaiende dm zou vervallen en toch zijn ze doorgegaan met de vervanging en bij de uitspraak kon men dan wel de vervanging on hold zetten, een jaar te laat. Nu nog eens het capaciteitstarief doorduwen en slechts een fractie van de huishoudens beschikt over een dm. Als dit geen discriminatie is dan begrijp ik het niet, naar de politieke instellingen mogen altijd veel meer zeker !

 6. Een simpel ampèremetertje op elke fase volstaat om je direct verbruik te kennen:
  Eenfasige droger, mixer of Fritex : 220V x 10A = 2200 KW.
  Verlichting, kookplaatje of stofzuiger erbij en we zitten al hoger dan 2500 KW.
  Elektrisch wagentje-ganse dag!!!-en lap: Langdurige pieken van >5000KW!!!
  Boetes gedurigaan en alom : Kassa, kassa,kassa….
  Waar gaat dit eindigen?
  P.S. Zijn wij het enige landje met capaciteitsboetes of Vregmonopolies???

  1. In Duitsland wordt het capaciteitstarief al toegepast. De hoogste kwartierpiek binnen een jaar wordt daar aangerekend.
   Een elektrische wagen laden met een vermogen van 3.7 kW zal ’s nachts op 5 u tijd ongeveer 16 kWh in uw autobatterij stoppen :goed voor 100 km rijden. De piek die dit veroorzaakt is 3.7 kW en die moet je niet bij de andere activiteiten. optellen. Die verhoogt ook niet als je langer dan 5 u oplaadt. Het elektrisch koken vergt soms een piek van 3 a 3.5 kW maar zal dus voor uw aangerekende piek niet tellen omdat je al een hoogst piek had met uw elektrische wagen. Het is alleen als je alles samen doet dat de piek hoger zal zijn. Langdurige pieken bestaan niet en al zeker niet van 5000 kW : ze worden per kwartier berekend. Het minimum dat wordt aangerekend is 2.5 kW. Het gemiddelde in Vlaanderen is 3.99 kW. Dat geeft een vaste kost maar daar staat tegenover dat je maar de helft betaalt aan netkosten per kWh. Als je dus veel verbruik hebt (zoals bvb met een EV) is het capaciteitstarief goedkoper dan het huidige tarief. Als je weinig verbruik hebt is het duurder omdat de halvering van de distributiekost/kWh niet opweegt tegen de vaste kost.
   Huishoudens die niet elektrisch koken (en bijgevolg weinig verbruik hebben) maar met gas koken zullen met de hoge energieprijzen nu 2 keer nadeel ondervinden. De factuur blijft dus niet voor iedereen betaalbaar. De meerkost van de energietransitie wordt enkel gedragen door diegenen die weinig verbruiken. De besparingen voor de netbeheerder door verspreid gebruik te stimuleren wordt gerealiseerd door de grote verbruikers en enkel die grote verbruikers hebben een lagere factuur.

   1. Thanks, Jean. Je bent een wijze man.
    Ik durf je daarom nog iets voorleggen:
    Ik heb een accumulatievermogen van +/-20kw -vloerverwarming en kachels.
    Die heb ik nodig gedurende +/- (9+2) uren excl. nachtlading in een erg strenge winter.
    Als het excl. nachttarief verdwijnt ( in 2028???), verbruik ik hiermee dus +/- 10kw gedurende +/- 22 uren.
    Daar komen dan nog onregelmatig alle andere dagverbruiken bij : koken, boiler, elektrisch autotje, licht- en stopkontaktennet, tuingetuig etc…
    En ik ben een van de velen met gelijkaardige installaties.
    Een idee wat onze capaciteit en boete gaat zijn of meerkost t.o.v. mijn huidig verbruik?
    Dank bij voorbaat met je visie.
    J.P.

    1. Veel hangt af van uw leveranciersprijzen en de verdeling van uw verbruik over dag nacht en exclusief nacht.
     Praktisch alle leveranciers hebben geen verschil in prijs tss nachttarief en exclusief nachttarief voor de stroom die je koopt. Een groot aantal leveranciers hebben zelfs geen verschil in prijs tss dagtarief en nachttarief of exclusief nachttarief. Exclusief nachttarief is dus tot nu toe alleen goedkoper door de goedkopere distributiekosten. Bij Iverlek zijn de distributiekosten in 2021 bvb 14.,28 €c/kWh dag 11,47 €c/kWh nacht en 8,25 €c/kWh exclusief nacht. (= duurder in vgl met exclusief nachttarief van 2020 = 5.42€c/kWh) Bij de invoering van het capaciteitstarief wordt de dag en nacht en exclusief nacht distributiekost gelijk gesteld = 7.01 €c/kWh (bij Iverlek volgens de indicatieve prijzen die de Vreg opgeeft). Dus vanaf 2022 zal het exclusief nachttarief ook 7.01€c/kWh zijn maar zal je nog een aantal jaren genieten van een korting enkel op het deel openbare dienstverplichting. In 2022 is die korting 2 €c/kWh en deze korting wordt geleidelijk verminderd tot 2028. Omdat met deze korting op het capaciteitstarief de distributiekost exclusief nacht per kWh bijna niet verschilt met vroeger (2020) is in dit geval de vaste kost die erbij komt nl het piektarief (rond 50€/kW) gewoon een meerkost. Met accumulatoren kan je bovendien moeilijk hoge pieken vermijden. Als uw jaarlijks berekend gemiddelde voor het piekvermogen = 7 kW dan is dat een meerkost van 350€. Voor die categorie zijn er dus een hele resem premies in het leven geroepen om het verbruik te verminderen maar de bijhorende investeringen kosten natuurlijk ook geld.
     Als je een leverancier hebt die dezelfde prijzen rekent voor dag nacht en exclusief nacht kan je overwegen om uw accumulatoren over een volledig etmaal te spreiden.

   2. Dan hoop ik Jean dat de vaste kost dat ze gaan aanrekenen bij een gemiddeld piekvermogen van 3,99 kW niet hoger gaat zijn (break-even) dan de (helft van) de aangerekende huidige netkosten (die dan wegvallen) maar rara met hoeveel komt dit overeen met het huidige verbruik ?
    Nu, de huidige netkosten zijn op basis van het reële verbruik en nu gekend, de vaste capaciteitskost is nu nog niet gekend. Ik ben eens benieuwd hoe ze deze gaan vastleggen want er zijn nu 2 veranderlijke parameters die onderling niets met elkaar te maken hebben bij de berekeningen nl de hoogte van het capaciteitswaarde en het huidige verbruik in het andere geval.
    Ik begrijp nu echt waarom men er nu geen vertrouwen in heeft (trouwens als gewone consument kan men toch geen vertrouwen meer hebben in de VREG en netbedrijven). Daarom dat de minister beslist heeft (misschien als afleidingsmaneuver) om nog een onafhankelijke studie erop los te laten voor we opnieuw bedrogen worden ! Inderdaad zeker de zeer grote grote verbruikers gaan er veel profijt uit halen, maar dan moet men de leuze en gezegde wel aanpassen ‘het goedkoopste is wat men niet koopt of verbruikt’ want dit gaat niet meer op (bij o verbruik betaalt men de minimium vaste capaciteitskost van 2,5 kW). Een kost dat gebaseerd is op beide parameters, capaciteitstarief én verbruik, zou veel logischer en eerlijker zijn.

   3. Juist Jean, er zit wel een logica en strategie achter. Spijtig dat dit niet voor iedereen geldt want je moet over een DM beschikken. Toch voeren ze dit nu al in terwijl er maar een fractie geïnstalleerd zijn. Als dat geen discriminatie is! Hetzelfde gold voor ZP eigenaars, niet de oudste installaties kwamen eerst aan bod, van willekeur door de netbeheerders gesproken. Terugdraaiende teller en geen duur capaciteitstarief geldt dus enkel voor gebruikers met analoge teller en deze zullen er tot 2028 gebruik kunnen van maken (door deze dieven niet binnen te laten, en ze hebben gelijk!).
    Ik zou eens willen weten hoeveel medewerkers (%) van de netbeheerders al een DM hebben waarbij ze zich gerold voelen. Niemand zal al een hebben ! Zou de VREG dit eens willen publiceren aub ?
    Voor het capaciteitstarief moeten ze dus ook het gezegde aanpassen: “Het goedkoopste is datgene wat men niet verbruikt !”. Dit gaat bij onze toekomstige energiefactuur niet meer op. Misschien veranderen in “Het duurste is waarmee de VREG zich inlaat”

 7. Men blijft de mensen op kosten jagen en zeker met het capaciteits tarief moeten wij ons leven aanpassen aan de electriciteits maatschappij hoe men het draait of keert , een goede oplossing komt er voor ons niet,zelfs al investeert men , want dan zoeken ze weer een andere oplossing om onze zuur verdiende centjes uit onze zakken te halen. Al de mogelijkheden waar men over spreekt moet men zelf uitzoeken of een firma zoals ilumen contacteren en duur betalen om zogezegt te besparen want fluvius installeert de digitale meter zonder info te geven en zo rap mogelijk te verdwijnen na de installatie om ervan af te zijn, zo klant vriendelijk zijn ze!!!!!!!

 8. Het rampscenario dat in zicht komt gaan op de buik van groen en de VREG kunnen schrijven .Hopelijk hebben ze genoeg cash voorzien in hun partijkas om de misbaksels van hun dictatoriaal beleid te vergoeden aan de gewone man .
  Hopelijk worden de verantwoordelijken dan ook gestraft en niet zoals het Fortis en Dexia verhaal ,alles verdagen door ons kent ons

 9. Het is een dik asociaal VREG capaciteitstarief met een vast min bedrag waardoor de kleine ,zuinige verbruiker weer eens verder uitgemolken wordt met de steun van NVA en Cie .

 10. Wat en wanneer is de piek overschreden? Als ik goed geïnformeerd ben, wanneer je iets meer dan 2500 watt geduurde 15 minuten verbruikt, dan betaal je al meer. Dit is pinuts, je hebt een frigo en een diepvries draaien en nog wat stand bye toestellen, digibox je internet systeem enz en dit alles te samen en je hebt al gauw een paar honderd watt. Heb je een plug in hybride auto en laad je met 10 ampère, dus je overschrijd dan al de 2500 watt, je kan gedurende uren niets meer doen, geen tasje koffie, niet strijken, niets kan je nog, een platte batterij van 14 KWh opladen al gauw 6 uren. Ja en wat als je een volledig elektrische auto hebt? Je heb geen plug in hybride auto of elektrische auto, maar je komt thuis van je werk, je maakt je avondeten klaar, patatjes, groente vlees bakken, soep opwarmen in de microgolf, elektrisch uiteraard, want gas is uit den boze voor de particulier, maar niet om stroomcentrales te bouwen, dat kan wel. Dus bij het koken zit je al gauw over de 2500 watt, spreiden zeggen ze dan, hoe doe je dat in deze gevallen, leg mij dat eens uit, ben echt benieuwd.
  Dan de grote discriminatie, zij die geen digitale meter hebben wordt vastgepind op 2500 watt, de zonnepaneel eigenaars, die nog geen digitale meter hebben zijn gerust tot 2025, dat iedereen een digitale meter zal hebben, dan zitten we 2029, waar is het gelijkheidsprincipe iedere Belg gelijk voor de wet. De leugen dat bij afschaffing terugdraaiende meter er geen verlies zou zijn, daar is een idioot die dit op deze site 100 keer verteld heeft ben zijn naam vergeten, dit beweerde, het is omdat er geen verlies zou zijn dat de regering premies geeft als compensatie van het verlies en nu zijn er weer idioten die beweren dat dit systeem capaciteitstarief in ons voordeel is, maar met dit verschil nu zal er geen premie komen, om het verlies te compenseren. Het eindresultaat voor velen de meeste een duurdere stroomfactuur vanaf juli 2022. En dan zijn er nog andere en dezelfde idioten die ons zullen verplichten alles elektrische te gaan doen en dan maar de stroom duurder maken en duurder maken gascentrales plaatsen met Poetin aan de gaskraan, de idioten zullen snel weten wat ze gedaan hebben.

  1. Hallo Jean,

   Ik ben een zonnepaneelbezitter met terugdraaiende meter
   Waar kan ik de info vinden over de omschakeling van digitale meters voor de zonnepanelenbezitters?
   Gezien het feit dat ik door de zonnepanelen een verbruik onder de 1000kWh/jaar heb,
   verwacht ik altijd aan het minimumtarief van 2500W te zitten, met en zonder digitale meter

  2. sja,beste spreiden zeggen ze dan, dus eten in kwartieren hé.
   dus 1ste kwart soep , 2de kwart patatjes, 3de kwart groentes en 4de kwart vlees, simpel toch haha.
   en nee,nee geen inbreuk op de priv.wet.

 11. Interessant artikel, maar wel vrij algemeen en weinig concrete info ….. Vooraleer een energie management systeem te installeren zijn er enkele eenvoudige ingrepen die je kan doen aan je installatie om het piekvermogen te beperken. Als je een warmtepomp hebt dan kan je deze (meestal) eenvoudig programmeren zodat deze niet werkt tussen 18u en 19u als je gaat koken. Een warmtepomp en elektrische kookplaten zijn namelijk de grootste verbruikers van elektriciteit. Als je het verbruik op deze 2 al gescheiden kan houden dan is het grootste probleem van het piekvermogen al opgelost. Natuurlijk wordt het ingewikkelder als je ook tussen 18u en 19 u een elektrische wagen wil opladen. Maar dat ook kan je programmeren in je wagen zodat deze enkel ’s nachts opgeladen wordt ipv overdag als de warmtepomp draait. Op je elektrische boilers kan je ook een goedkope timer plaatsen om te vermijden dat deze energie verbruiken tussen 18u en 19u. Al deze voorbeelden zijn uiteindelijk maar een 1e stap maar bereiden je wel al wat voor en maken je bewust dat je minder zal betalen in de toekomst met deze kleine ingrepen. De 4 bovengenoemde verbruikers zijn eigenlijk flexibele gebruikers waarvan het verbruik gemakkelijk te plannen is.

 12. De problemen die Fluvius niet kan / wil oplossen, worden doorgeschoven naar de particuliere consument.
  Ik heb in mijn huis al heel wat schade opgelopen door overspanning. Fluvius weigert hier in de kosten te delen.
  Dat is goedkoper dan de bekabeling in mijn straat aan te passen aan de huidige situatie.
  Mijn warmtepomp ging kapot door overspanning ; ik heb nu aardgas !!!
  Er is steeds minder draagvlak voor de GROENE TRANSITIE .
  Waar in godsnaam komt de stroom vandaan als straks iedereen met een electrische auto MOET rijden ??
  Noch politiek, noch Fluvius hebben een langetermijn visie ….. zij denken van wel, en denken vooral aan zichzelf

  1. Beste Rik, als je warmtepomp defect ging door overspanning en als de overspanning veroorzaakt werd door een probleem in de straat dan is de netbeheerder verantwoordelijk. Het eenvoudigst is om bij de buren na te gaan of er ook defecten vastgesteld werden. Zoja dan is het duidelijk dat de netbeheerder verantwoordelijk is. Als je dat niet kan aantonen : er bestaan ook overspanningsbeveiligingen die je kan installeren in je woning om dergelijke problemen te vermijden. Maar er zijn ook kosten aan verbonden.
   In ieder geval zou ik nu niet meer investeren in gas installaties.
   Maar je hebt wel een punt dat er nog heel wat moet gebeuren om de mensen te motiveren voor de groene energietransitie.

   1. beste Herwig,
    dat is al bewezen dat er in de buurt regelmatig overspanningen vorkomen. Toch blijft Fluvius weigeren. De juridische dienst van Testaankoop heeft aangegeven dat het erg moeilijk is om een monopolie als Fluvius te bekampen.
    Extra beveiligingen zijn aangebracht.
    En ik zie niet in waarom ik niet zou investeren in een efficiënte , gewone doorstroom gasketel om mijn zeer goed geïsoleerde woning te verwarmen, samen met mijn zonneboiler. Zonnepanelen reduceren mijn electriciteitsrekening enorm, en ik profiteer een groot deel van het jaar van een zonneboiler.
    Dat zal mijn gasverbruik i.t.t. warmtepomp enorm verlagen, zeker met het toekomstige capaciteitstarief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS