Hoe onderscheidt de PIDbox van iLumen zich van andere PID oplossingen?

iLumen's Pidbox

Hoe onderscheidt de PIDbox van iLumen zich van andere PID oplossingen?

Onze Energie Adviseurs krijgen vaak de vraag in welke zin de PIDbox van iLumen verschillend is van andere PID oplossingen op de markt. Het antwoord spreekt voor zich.

De PIDbox van iLumen verhoogt het rendement van zonnepanelen en verlengt hun levensduur. Door de PIDbox te installeren worden rendementsverliezen ten gevolge van Potential Induced Degradation geregeneerd en bovendien verdere verliezen voorkomen. Maar wat is nu juist het verschil tussen de PIDbox oplossingen van iLumen en andere oplossingen in de markt?

PIDbox Mini

Gepatenteerde oplossing in serie

De PIDbox technologie van iLumen is gepatenteerd waardoor het toestel in serie wordt geïnstalleerd tussen de omvormer en de zonnepanelen. Bijgevolg werkt de PIDbox volledig onafhankelijk van de omvormer. ’s Nachts, wanneer de zonnepanelen inactief zijn, past de PIDbox enkel een spanning toe op de zonnepanelen terwijl de omvormer losgekoppeld wordt. Hierdoor zorgt de PIDbox nooit voor schade (door hoge spanningen) aan de omvormer en komen de omvormergaranties niet in gedrang.

schema-pidbox-mini
Andere oplossingen op de markt worden in parallel geïnstalleerd tussen de omvormer en de zonnepanelen. Dit betekent dat er een hoge spanning wordt toegepast op de omvormer hetgeen een impact zal uitoefenen op de levensduur en de omvormergaranties zal schaden. Het spreekt dan ook voor zich dat de zonnepanelenfabrikanten massaal de PIDbox oplossingen in serie goedkeuren ten nadele van de parallel oplossingen.

schema-pidbox-light-2
Naast de PIDbox oplossingen in serie (PIDbox, PIDbox Mini) ontwikkelde iLumen ook de PIDbox Light. Dit toestel wordt parallel geïnstalleerd tussen de omvormer en de zonnepanelen. Net als alle andere PID oplossingen in parallel is de PIDbox Light enkel compatibel met een beperkt aantal omvormer, zoals bijvoorbeeld blijkt uit deze verklaring van SMA .

PID herstellen en voorkomen

Tot slot kan men dus concluderen dat PID oplossingen in parallel alleen geschikt zijn wanneer de omvormerfabrikant zijn goedkeuring verleent. Verder hebben deze oplossingen enkel een preventieve functie en zullen zij de rendementsverliezen van de zonnepanelen niet helemaal herstellen. Dit heeft tot gevolg dat panelen met grote rendementsverliezen vervangen dienen te worden.

De gepatenteerde PIDbox serie technologie van iLumen is uniek in die zin dat deze compatibel is met elk type omvormer. Aangezien dit toestel, naast zijn preventieve functie, ook een herstellende functie uitoefent, dienen zonnepanelen met grote rendementsverliezen niet vervangen te worden.

Wil je meer weten over de PIDbox?

Ontdek hoe de PIDbox het rendement van uw zonnepanelen verhoogt.

Share this post

Comments (2)

 • Hubert Reply

  Allemaal heel mooi, die uitleg… maar hoe kunnen wij zien of zo een PID box wonderen doet?
  Hoe kun je dat controleren?
  Als we hoger rendement hebben kan het ook zijn omdat er meer zon schijnt. Dit zijn dingen die we als kleine gebruiker niet kunnen verifiëren!
  Er wordt de mensen zo veel wijs gemaakt tot je er in trapt.
  Hubert.

  10 januari 2017 at 15:11
  • Ilumen Reply

   Geachte heer,

   Bedankt voor uw bericht.

   Om na te gaan in welke mate uw zonnepanelen te maken hebben met rendementsverliezen kan u gebruik maken van 2 gratis tools die iLumen ontwikkelde. U kan deze tools uiteraard ook benutten NA de installatie van de PIDbox.

   Allereerst is er Mijn iLumen. Met deze online rendementstool kan u nagaan of uw zonnepaneleninstallatie aan de verwachtingen voldoet. Bij de berekeningen worden niet enkel de zonne-uren, maar ook factoren zoals de oriëntatie, de helling van uw dak,… in rekening gebracht. Ik raad u dus zeker aan om u gratis te registreren op Mijn iLumen.

   Een andere, meer directe, manier om na te gaan of uw zonnepanelen aan rendementsverliezen onderworpen zijn is onze PV Performantie tool. Deze geeft de evolutie van de prestaties van uw zonnepanelen in de tijd weer. Het enige wat u dient te doen is de jaarlijkse energieproductie van uw zonnepanelen in te geven, waarna de tool rekening houdend met het aantal zonne-uren, nagaat of uw panelen naar behoren presteren of aan rendementsverliezen onderworpen zijn.

   Uiteraard maken wij u niets wijs. Zo toonde een onafhankelijk onderzoek van KU Leuven aan dat de PIDbox het rendement van zonnepanelen gemiddeld met 7,5% verhoogt. Ook vermaarde testagentschappen zoals TUV Rheinland en Eliosys namen met succes de werking van onze PIDbox onder de loep. Meer informatie vindt u hier.

   Meer duiding bij de werking van de PIDbox wordt trouwens gegeven tijdens infosessies die in elke Vlaamse provincie worden georganiseerd. Meer informatie vindt u hier.

   Aarzel niet me te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing- en communicatieverantwoordelijke
   iLumen

   11 januari 2017 at 10:39

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *