Zonnepanelen iLumen
Hoe op uw energiefactuur besparen met zonnepanelen zonder in het rood te gaan

Investeren in zonnepanelen is de laatste jaren zeer populair. Dat heeft te maken met het feit dat zonnepanelen sinds 2011 wel 50% goedkoper zijn geworden en dat de plaatsing ook hevig aangemoedigd werd met subsidies. De Belg die investeert in zonnepanelen doet daarmee een slimme financiële zet. Zeker wanneer u het op een langere termijn bekijkt bij stijgende energieprijzen.

Natuurlijk vraagt het plaatsen van zonnepanelen een grote eenmalige investering. Daarom is het belangrijk deze keuze goed te overwegen en te weten hoe geld te besparen met zonnepanelen zonder eerst diep in het rood te moeten gaan. Dat is de vraag die centraal staat in dit artikel.

1. Waarom zonnepanelen plaatsen?

De twee hoofdredenen waarom u zonnepanelen op uw dak zou plaatsen zijn heel voor de hand liggend. Ten eerste zal u jaarlijks een mooie som besparen en ten tweede draagt u zorg voor het milieu.

Zon buiten

 • Bespaar geld op uw energiefactuur

Dat u met de opbrengst van uw zonnepanelen kunt besparen op uw energierekening is al lang geen geheim meer. De besparing kan oplopen tot 50%, maar varieert sterk afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal zonnepanelen , de ligging ten opzichte van de zon, de dakhelling (30 à 35 graden is ideaal) en de schaduw op de panelen.

Maar wist u dat u ook kunt besparen op de aankoopprijs en installatiekosten van uw zonnepanelen? Geef de opdracht dus niet meteen aan de eerste installateur die u op het internet vindt, want de prijs van zonnepanelen en de installatiekosten verschillen van bedrijf tot bedrijf. Het vergelijken van offertes is een belangrijke stap in het proces en gaat makkelijk op deze website. Zeker doen, want het kiezen van de juiste leverancier kan u tot 40% besparen alleen al op de aankoop van uw zonnepanelen.

 • Draag zorg voor het milieu

Staat u wel eens stil bij uw ecologische voetafdruk? Onze planeet kreunt onder de groeiende wereldbevolking, die ook almaar gevarieerder eet, meer reist, maar ook meer energie vraagt voor vervoer, verwarming en elektrische toestellen. Daarom groeit ook het bewustzijn dat we moeten overstappen op meer duurzame energiebronnen. Terwijl nog steeds het merendeel van België’s energie wordt opgewekt in kerncentrales, kan u ervoor kiezen het zonlicht te gebruiken als natuurlijk en goedkope energiebron.

2. Verschillende soorten zonnepanelen

De keuze van het soort zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Wat is de oppervlakte van uw dak? Hoeveel vermogen wilt u halen uit uw installatie? Hoeveel wilt u besparen op uw energierekening? Wat is uw beschikbare budget? Hier zetten we de belangrijkste soorten zonnepanelen voor u op een rij.

 1. Fotovoltaïsche zonnepanelen

Deze zetten het invallend licht op de zonnepanelen, via een omvormer, om in elektriciteit. Deze fotovoltaïsche zonnepanelen kunnen we verder onderverdelen in 3 verschillende soorten.

 • Monokristallijne zonnepanelen

JA-Solar-QC-Futech1-243x405 THUM

Deze zonnepanelen zijn het duurst, maar geven het hoogste rendement per vierkante meter. De kristallijne zonnepanelen bestaan al meer dan 40 jaar en zijn een betrouwbare en bewezen technologie. Ze hebben een rendement tot 20%. Bij direct zonlicht leveren ze hun beste rendement. Ze hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar en een terugverdientijd van 6 jaar.

 • Polykristallijne zonnepanelen

Poly Kristallijne

Deze zonnepanelen behoren tot de eerste generatie silicium kristallijn zonnepanelen en geven ook een relatief hoog rendement van ongeveer 15%. Bij bewolkt weer en zijdelingse instraling leveren deze zonnepanelen het beste rendement. Ook deze zonnepanelen bestaan al meer dan 40 jaar en zijn een betrouwbare en bewezen technologie. Ze hebben ook een levensduur van 25 tot 30 jaar en door hun lagere kost verdienen ze zichzelf ook op ongeveer 6 jaar tijd terug.

 • Amorfe zonnepanelen

Deze soort zonnecellen zijn interessant voor zéér grote oppervlakten, dus minder voor particuliere woningen. Bij amorfe zonnepanelen ligt het rendement rond de 6%. Dit is opmerkelijk lager dan de monokristallijne of de polykristallijne zonnepanelen. Voordeel is wel de lagere kost van de zonnepanelen.

 1. Thermische zonnepanelen

Deze zonnepanelen zetten de invallende warmte van de zon over op een speciale vloeistof en daarna op het water in de zonneboiler. Deze toepassing wordt gebruikt om bijvoorbeeld op een milieuvriendelijke manier uw water te verwarmen voor de chauffage, afwas, afwasmachine en zelfs uw douche.

3. Waarom zonnepanelen niet enkel in een zuiders land een goed idee zijn

Eén van de grootste misverstanden omtrent zonnepanelen is dat ze enkel rendabel zijn in warme landen zoals Spanje. Dit is echter niet zo, want in praktijk is ‘hoe warmer hoe beter’ zeker niet de absolute waarheid. In Belgie levert de zon op jaarbasis 1.000 kWh per vierkante meter energie. Hoewel dit een stuk later ligt dan bijvoorbeeld in Spanje (1.500 kWh), kan ook hier een deel door zonnepanelen worden omgezet in elektriciteit.

En ja hoor, ook op koude winterdag zijn zonnepanelen efficiënt. Het rendement zal wat lager liggen, maar ook in de winter zijn er zonnige dagen! Zonnepanelen hebben uiteindelijk geen warmte nodig, maar enkel zon. Ons land is dus zeker en vast geschikt voor zonnepanelen. Vergeet wel niet dat het belangrijk is dat uw zonnepanelen goed naar de zon gericht zijn, het liefst in zuidelijke windrichting.

Ter illustratie: een gemiddelde Belgische gezin van 3 personen heeft jaarlijks 3.500 kWh aan energie nodig. Met 14 vierkante meter zonnepanelen kan u al 50% van die energiebehoefte voldoen.

4. Financiering met een energielening

Groene Stroom

Ons energieverbuik neemt een grote hap uit ons budget. Hierboven is gebleken dat u met zonnepanelen al aardig wat kan besparen op uw energiefactuur. Omdat zonnepanelen echter niet goedkoop zijn, bestaat er zoiets als een energielening om deze energiebesparende investeringen te bekostigen. Naast het plaatsen van bijvoorbeeld nieuwe isolatie, een energiezuinige chauffageketel of nieuwe ramen, kun u voor de plaatsing van uw zonnepanelen ook beroep doen op de historisch lage rentetarieven van een energielening of van de voordelige rentetarieven van een energielening bij de Vlaamse administratie.

Het bedrag, de terugbetaalperiode en de interest van een Vlaamse energielening liggen vast:

 • U kunt maximum 10.000 euro lenen
 • U moet het geleende bedrag binnen de 5 jaar terugbetalen
 • De interest bedraagt maximaal 2% en voor bepaalde doelgroepen 0%. Deze doelgroepen kunt u op deze website

Om een energielening te krijgen bij de Vlaamse overheid moet u echter voldoen aan enkele voorwaarden:

 • Het moet gaan over uw hoofdverblijfplaats
 • Enkel voor een woning in Vlaanderen die u bewoont of die u verhuurt
 • Wanneer uw inkomen te hoog is, bestaat de kans dat u geen recht heeft op een energielening

Bekijk volgende websites voor meer informatie over energieleningen in Vlaanderen . Als u niet in aanmerking komt voor de publieke energielening, kan u kiezen voor een energielening bij een financiële instelling, die vaak een stuk flexibeler zijn qua bedragen, terugbetalingstijd en andere voorwaarden, tegen een nog steeds aantrekkelijke rentevoet.

Zonnepanelen plaatsen zonder zich eerst financieel in nesten te moeten werken is dus een kwestie van zich goed op voorhand te informeren. Hierboven is gebleken dat zonnepanelen een uitstekende keuze zijn voor uw portemonnee en onze planeet. Want vergeet niet: “sterren komen, sterren gaan, maar zonne-energie zal blijven bestaan!”

Bron: TopCompare

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS