Hoe op korte termijn energie besparen op uw energiefactuur?

Hoe op korte termijn energie besparen op uw energiefactuur?

Wat extra geld overhouden aan het eind van de maand willen we allemaal wel! Maar hoe doen we dat? Laten we eens beginnen met het besparen op energie. Dit kan natuurlijk met zonnepanelen, wat op de lange termijn een goede investering is. Maar wilt u ook op de korte termijn geld op uw energiefactuur besparen? Of nog meer energie besparen naast de besparing met uw zonnepanelen? Wij geven u 5 tips om uw energierekening laag te houden.

  1. Maak gebruik van de natuur!

De zon komt op voor niets, een bekende uitdrukking die heel wat waarheid in zich draagt! We kunnen de zon al gebruiken om energie op te wekken, maar deze is nog voor veel meer dingen nuttig. Doe de gordijnen open en geniet van het natuurlijke licht in uw kamer.

Daarnaast, kunt u ook, wanneer het lekker weer is, uw kleding in de zon laten drogen in plaats van de droogkast te gebruiken. Sowieso is het niet altijd nodig om een droogkast te gebruiken en kunt u er ook voor kiezen om de was als vanouds op te hangen.

  1. Schakel alles uit

Iedereen weet dat het eigenlijk beter is om alle elektrische apparaten zoals een TV of computer uit te zetten, in plaats van in het stopcontact te laten zitten. Maar hierdoor blijft er stroom lopen en kost dit sluipverbruik veel energie. Het is inderdaad een klus om elke avond voor het slapen gaan de stopcontacten eruit te halen, maar u kunt het uzelf wat gemakkelijker maken: u kan verlengsnoeren met een aan/uit knop gebruiken, zodat u enkel deze moet uitschakelen voor u uw bed in duikt.

Hetzelfde geldt voor wanneer u op vakantie gaat. Maak een rondje door het huis en schakel alles uit. Maak zo nodig de koelkast leeg, om deze ook uit te kunnen schakelen. Voor een weekendje weg is dit natuurlijk niet nodig.

  1. Zet de tempratuur wat lager

Wanneer u gaat wassen, kunt u best de temperatuur zo laag mogelijk zitten. Veel wasmachines bieden deze functie aan, wat u een stuk energie bespaart. Is uw was erg vuil en heeft het wel een grondige wasbeurt nodig? Kies dan voor de ecologische stand als uw wasmachine dit aanbiedt. Dit duurt wel wat langer, maar verbruikt minder energie.

Zet ook de verwarming wat lager. En zijn tal van andere manieren om uzelf warm te houden. Dek een dikke trui aan, ga onder een dekentje liggen, hou de kamerdeuren dicht en zet gezellig wat kaarsjes aan. Naast het feit dat u het warm heeft, is het ook een stuk gezelliger.

  1. Hou het koel

Zorg ervoor dat u uw diepvries of koelkast nooit openlaat staan. Door het tempratuurverschil met de buitenlucht warmt de koelkast of diepvries erg snel op. Vervolgens moet de koelkast of vriezer weer afkoelen, wat erg veel energie kost.

Laat daarnaast bij het plaatsen van uw diepvries of koelkast erop dat deze 10 cm van de wand staan. De warmte kan anders niet goed weg, waardoor de diepvries of koelkast niet goed kan koelen. Ook moet die goed waterpas staan. Er kan anders warme lucht binnendringen, waardoor deze ook weer meer energie moet verbruiken om af te koelen.

  1. Bespaar op warm water

We houden allemaal van een warm bad of douche, maar dit kost zoveel energie. In principe kunt u in 5 minuten gedoucht hebben. Wilt u toch graag wat langer douchen? Kies dan voor een waterbesparende douchekop. U gebruikt een stuk minder water tijdens het douchen, waardoor uw energierekening een stuk lager zal zijn. Wilt u ook hier niet aan beginnen? Kies dan beter voor een douche dan een bad. Een bad vullen met warm water kost namelijk meer energie.

U kunt er ook altijd nog voor kiezen om op het werk of bij sportclub te gaan douchen. U verbruikt in dit geval thuis helemaal geen energie, en als u er nu toch bent…

Dit zijn onze 5 tips om uw energierekening laag te houden. Met kleine aanpassingen in uw gedrag kan u al heel wat besparen. Zo zult u zien dat binnen no time uw energierekening een stuk lager zal uitvallen.

Wilt u graag energie besparen zonder uw gedrag aan te passen? Kies dan voor zonnepanelen, wat nog altijd een goede investering is.

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Ilumen.be

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *