Hoe kan ik het prosumententarief vermijden?

Zonnepanelen iLumen

Hoe kan ik het prosumententarief vermijden?

Sinds juli 2015 dienen eigenaars van zonnepanelen met een vermogen ≤ 10 kW met terugdraaiende teller het zogenaamde ‘prosumententarief’ te betalen voor hun werkelijke afname van het elektriciteitsnet. In sommige gevallen is de investering in een zogenaamde ‘bidirectionele’ meter een interessant alternatief.

Met een bidirectionele meter kan u, in tegenstelling tot met een terugdraaiende teller, bepalen wat u werkelijk afneemt van het elektriciteitsnet en wat u werkelijk verbruikt. Het betreft met andere woorden een meter die zowel de bruto afname als bruto injectie meet.

NIET OP DISTRIBUTIENET

Bij onmiddellijk verbruik van de geproduceerde elektriciteit, zonder gebruik van het net, wordt er geen afname of injectie geregistreerd. Aangezien de door uw zonnepanelen opgewekte stroom dus nooit op het distributienet terechtkomt, betaalt u als eigenaar van de bidirectionele meter geen prosumententarief. De bidirectionele meter kan ook zeer interessant zijn in combinatie met een batterijsysteem.

De installatiekosten van een bidirectionele meter zijn verschillend van gezin tot gezin. Uit contactopname met een netbeheerder blijkt dat u voor de installatie van een bidirectionele meter zo’n 300 € (excl BTW) betaalt zonder vervanging van uw huidige meter. Mét vervanging moet u eerder rekenen op een kost van ongeveer 400 € (excl BTW)

AANTREKKELIJK ALTERNATIEF

Een bidirectionele meter kan een financieel aantrekkelijk alternatief zijn voor een terugdraaiende teller, op voorwaarde dat u zoveel mogelijk geproduceerde elektriciteit onmiddellijk bij productie verbruikt.

Dat blijkt ook uit onderstaand fictief cijfervoorbeeld voor een doorsnee gezin met een zonnepaneleninstallatie met een vermogen van 4.500 Wp, waarbij de investering in een bidirectionele rendabel blijkt te zijn vanaf een direct verbruik boven 40%. Bij een onmiddellijk verbruik van 80% of hoger, is de terugverdientijd van een bidirectionele meter zelfs kleiner dan 2 jaar. Ter illustratie: uit een studie van Universiteit Gent blijkt dat bij huishoudelijke installaties gemiddeld 28% van de elektriciteitsproductie uit zonnepanelen meteen wordt verbruikt.

Merk verder op dat indien het vermogen van uw zonnepaneleninstallatie kleiner is dan uw totaal verbruik, u meer kans heeft op een hoog aandeel van onmiddellijk verbruik.

Bidirectionele meter

Meer weten over de PIDbox en onze andere producten? Vraag vrijblijvend je offerte op maat aan!PIDboxiLubatSmappeeAccessoires PIDboxPID coatingNazicht zonnepanelenReiniging zonnepanelenMonitoring zonnepanelenInspectie met drone (zonnepaneleninstallatie > 30 kW)

Share this post

Comments (46)

 • silke denoo Reply

  Hallo

  via een groepsaankoop komen er in 2019 zonnepanelen op het dak. informatie omvormer: Max. AC vermogen (W): 1000 – 10000. vermogen zonnepanelen: 275Wp. Daarnaast hoogst wss nog een zonneboiler.
  mijn vraag is nu: wat is er anno 2019 voorhanden om kosten aan nedbeheerder te drukken?
  Bidirectionele meter interessant? kostprijs?

  10 december 2018 at 19:14
 • Marc Reply

  Wat gebeurd er als je de meter aflegt ( smorgens bij vertrek naar werk en avond weer aanleggen) en de electriek van zonnepanelen niet op het net steekt . Als er niets gebeurd dan allemaal die zonnepanelen heeft de meter afleggen en zo kunnen de fabrieken niet opstarten met een tekort aan electriek , tot ze die dieventaks afschaffen ( prosumententaks )

  20 april 2018 at 19:41
 • Koen Van Crombruggen Reply

  Voordat de DNBs met hun stroman de VREG doorhadden dat PV cellen wel eens populair konden worden bij de brave burgers, was het verhaal dat men best eerst een passiefhuis zet en daarvan een nulenergiewoning maakt door PV cellen te plaatsen. Het beetje energie dat je dan nodig hebt in de winter heb je dan eerst in de zomer geproduceerd, hetgeen de buren dan kunnen gebruiken als schone energie ene ook zo verkocht werd aan een duurdere prijs door de producenten. Nu is een energiewoning plots iets VIES want men verbruikt per definitie niet op hetzelfde moment dan men produceert. Alle ideologie wordt weer eens over boord gegooid voor het groot kapitaal van zij die al rijk genoeg zijn. We promoten nu ook nog eens sluimerverbruik want daarmee komt je productie en verbruiker korter bij elkaar te liggen. Wij gaan vanaf 2019 een slordige 1000 euro capaciteitstarief mogen betalen in een nulenergiewoning. Dat is 4 maal meer dan met gas bij te verwarmen en daar krijg je tenminste iets voor terug dat je niet zelf kan produceren zonder enorme investeringen. Dat gas krijgen ze hier goedkoper vanonder de zeebodem of van Rusland dan mijn lokaal geproduceerde elektriciteit me kost aan de VREG en co. 1 woord TRIESTIG.

  18 mei 2017 at 18:59
 • Christophe V Reply

  Het is ook wel zo dat de prosumenttarief bepaald wordt op basis van een theoretisch vermogen. Dit houdt geen rekening met het feite dat er ondertussen misschien een andere gebouw gekomen is die deeltijds voor schaduw zorgt. In dit geval haal je misschien nog maar 60% van het theoretisch geïnstalleerd vermogen (berekend op basis van het vermogen van de omvormers). In dit geval lijkt het mij ook aangewezen om een bidirectionele teller te laten installeren. Correct?

  22 februari 2017 at 13:49
 • Janine Reply

  Ik ben een weduwe met klein pensioen, met zuur bewaarde spaarcentjes toch zonnepanelen geplaatst om mijn weerkerende facturen wat te milderen kreeg ik nu een rekening van 667,67 te betalen tegenover in 2014 € 33.20, ik schrok me dood. Ik had van die prosumententarief tax nog nooit gehoord maar nu dus wel gezien op mijn rekening, waardoor ik nu in min sta op mijn rekening van de bank.
  Weet iemand een oplossing om dit te vermijden, want nu betaal ik meer dan toen ik gewoon mijn dag en nachttarief meter had zonder investering van zonnepanelen, kan ik die zonnepanelen terug laten los koppelen en gewoon terug mijn meter laten werken.

  12 december 2016 at 19:28
 • Marc Van Wesepoel Reply

  Beste,
  Het is duidelijk dat de regering indertijd het succes van de subsidies voor FV-systemen totaal verkeerd heeft ingeschat. Dit kan hen vergeven worden. Wat hen niet kan vergeven worden is dat ze hebben toegestaan dat bedrijven eveneens gebruik maken van deze subsidies. Zelfs energieproducenten kunnen genieten van deze subsidie. Zo de subsidies zouden beperkt zijn gebleven tot particulieren was er geen, of toch een veel kleiner, probleem geweest. Verschillende vragen dringen zich toch op in verband met het inperken van het probleem ontstaan ingevolge deze subsidies.
  Toen wij indertijd een FV-systeem hebben geplaatst was er totaal geen sprake van een injectievergoeding, oftewel een prosumenten tarief. Als indertijd in deze overeenkomst geen sprake is van een prosumenten tarief kan dit volgens mij later niet ingebracht worden. Zo men stelt dat dit toch kan, eigen je jezelf het recht toe om een bestaande overeenkomst aan te passen. Dwz dat eender welke overeenkomst met de overheid vatbaar zou zijn voor wijzigingen als dit in het kraam van de overheid zou passen. Juridisch lijkt mij dit toch twijfelachtig.

  Zo men een vergoeding eist voor de stroom die in het net wordt geïnjecteerd zal de eisende partij moeten aantonen over hoeveel stroom het gaat. De huidige stelling die stelt dat dit berekend wordt op basis van het vermogen je omvormer/FV-installatie geeft geen realistisch beeld van wat je werkelijk in het net injecteert.
  Bijkomend, zo je er van uit gaat dat een vergoeding juridisch zou kunnen, kan enkel het bedrag dat jouw wordt aangerekend om stroom van het net te halen, gehanteerd worden om te bepalen hoeveel jij moet betalen voor de hoeveelheid die jij in het net injecteert. Het kan niet zijn dat je meer moet betalen om stroom op het net te zetten dan je moet betalen om hem er af te halen.

  En als men toch van mening is dat voor het gebruik van het net moet betaalt worden? Wel die betaling geschied reeds door overtollige de energie die U teveel opwekt op het net te plaatsen. Gratis en voor niets.

  Men gaat ook voorbij aan het gegeven dat met het opwekken van groene stroom en het injecteren daarvan in het net de staat een voordeel haalt. Ze ontsnappen o.a. aan de boetes die Europa zou opleggen bij het niet behalen van de norm. M.a.w. een dikke dank U wel van de staat aan allen die een FV-installatie geplaatst hebben lijkt mij hier op zijn plaats.

  Nu, bovenstaande is mijn mening, als eenvoudige werkmens, in deze discussie.
  En waarschijnlijk zal er hier en daar wel een en ander rammelen in mijn argumentatie. Feit blijft toch dat we, zelfs als eenvoudige werkmens, toch een aantal onvervreemdbare rechten hebben. Rechten waar zelfs de staat niet kan aan tornen. Of laat ons dit toch hopen.

  Vriendelijke groet

  Marc

  22 augustus 2016 at 20:49
 • johan laurent Reply

  Veel bla bla maar geen antwood hoeveel de kost per kwh is voor de geinjekteerde energie bij registratie door bidirectionele meter ?

  22 augustus 2016 at 15:49
  • marc Reply

   Ik heb een 10 kw installatie liggen en ten gevolgen van een woningbrand geen verbruik. Ook voor mij geldt het procumententarief niettegenstaande ik het net slechts in één richting gebruik om gratis stroom te leveren aan het net. Volgens de geest van de heffing dient deze eigenlijk om het net dubbel te gebruiken. Voor de administratie geldt deze geest niet want iedereen die zonnepanelen heeft liggen dient te betalen.
   Dan maar een bidirectionele meter geplaatst.
   Dit is een verhaal apart. Ten eerste kennen de distributeurs dit meestal niet, ( tenzij enkele personen op een speciale dienst ) en is het al een hele kunst om hem geplaatst te krijgen. Ten tweede moet je dan een leverancier vinden die het verbruik kan factureren.
   Je doet immers iets hetgeen bijna niemand doet, en hoe vaak heb ik gehoord ” een bi-directionele meter, een wat… ??????” . Uiteindelijk bij een groene leverancier een contract afgesloten waarbij ik een vast bedrag betaal per kw welk ik verbruik én een fractie hiervan krijg voor de kw hetgeen ik op het net zet. Voor mij uiteindelijk een goede zaak doch gezien mijn situatie toch ergens absurd.
   Ook weet ik nog niet hoe het later bij normaal verbruik zal gaan aflopen, maar dat zie ik dan wel weer.

   24 augustus 2016 at 10:54
   • Willem Reply

    Kunt u mij de naam van die leverancier bezorgen?
    Bij voorbaat dank;

    Willem

    22 juni 2017 at 16:57
   • Roel Reply

    Beste Marc,

    ook ik ben geïntereesseerd bij welke leverancier je dit injectie-contract hebt verkregen. Tot op heden heb ik er geen enkele gevonden die mijn injectie wil vegoeden.

    Alvast bedankt voor je antwoord,
    Roel

    24 juli 2017 at 10:44
   • koen Reply

    beste marc,
    vond u mening interessant
    kan je mij laten weten wie u bidirectionele meter geplaats heeft , zou dit ook willen doen voor mn boerderij ,
    mvg koen

    30 oktober 2018 at 20:14
 • John Reply

  Ik vind het allemaal leuk dat jullie deze taksen betalen. Ik heb een aangetekend schrijven gericht aan de maatschappij waarin ik verzet aanteken en weiger deze taksen te betalen. Deze maatschappij erkend zelfs de uitspraak van de raad van state en toch blijven ze de taksen innen. De politiek legt de adviezen van de raad van state naast zich neer, het is dus pure diefstal want zij handelen buiten de wet. Als wij dit zouden doen dan sluiten ze ons op. In het Brusselse -en Waals gewest bestaan deze taksen niet eens, over discriminatie gesproken.

  22 augustus 2016 at 14:03
 • Willy Reply

  De prosumententaks voor mensen zoals ik, die panelen hebben laten leggen zonder subsidies en zonder gsc’s doen er nu verlies aan, waarom? Omdat er geen enkele installatie na 20 jaar nog zal werken zonder pannes.
  Ik heb al een defecte omvormer gehad, net buiten waarborg en nu is mijn teller weer kapot.
  Bij de eerstvolgende panne haal ik alles terug van mijn dak, misschien vind ik dan nog wel een idioot die ze wil overnemen, dan heb ik tenminste nog iets van mijn spaarcenten terug.
  Ik wacht nu eerst enkel nog af wat de rechtbank zal beslissen, je weet maar nooit, al weet ik uit ondervinding dat “recht” niet bestaat.

  11 augustus 2016 at 21:00
 • Koen Reply

  Ik heb een 25 kw zoutwater accu in de kelder gezet en sla daar mijn energie in op, wat ik te veel produceer is maar zo. ter ondersteuning heb ik een zelfgemaakte VAWT van 2,5 kw aangesloten op de accu die bijna nooit stil staat. Moest ik in de winter nog meer energie nodig hebben dan heb ik met een motor van een kleine diesel wagen een stroomgroep gemaakt waar ik ook weer de electriciteit van gebruik en ook de warmte gebruik voor mijn boiler te verwarmen voor warm water en verwarming. Deze draait uiteraard op oude frituurolie die ik naar biodiesel omzet. Conclusie dag staat, dag Electrabel, dag dikke nekken ge kunt mij allemaal mijn kloten kussen met uwe zever. OFF GRID

  30 juli 2016 at 08:43
  • Jani Reply

   Hall Koen, zou ik jou eens kunnen contacteren ivm je installatie? tx, Jani

   29 augustus 2016 at 13:29
  • Tom Nijsen Reply

   Hoi Koen, graag kom ik met je in contact ivm plannen voor #DuurzaamKermt. Laat je even wat weten aub duurzaam@kermt.be?

   Duurzame groeten, Tom.

   19 januari 2017 at 14:13
  • Marc renet Reply

   Hallo Koen,
   Ik vind jou installatie heel interessant.
   Kan Jij Eens contact met Mij opnemen.
   0497102257
   Ik heb enkele vragen en hoop dat jij mij daarop een antwoord hebt.
   Vriendelijke groet,

   Marc

   15 september 2017 at 08:43
 • Frank Bovoy Reply

  Frank Bovoy
  Mensen zonnepanelen zijn top voor elke groene bron zal men in Brussel wel een taks uitvinden
  let wel vanaf 2018 moet de overproductie van panelen terugbetaald worden
  we zien wel

  24 juni 2016 at 19:47
 • marcel Reply

  Wisten jullie dat de zonnepanelen zelfs zorgen dat de elektra netwerken minder snel verzwaard behoeven te worden, omdat ze zeer lokaal electra opwekken voor de plaatselijke warmte gebonden energieverbruikers. Vrieshuizen. Koelmachines melktanks. Varkensstallen.enz.

  14 juni 2016 at 21:31
 • Berckmans Reply

  Tijdens mijn bouw was mijn bedoeling zo ecologisch mogelijk te werk te gaan ; dus geen CO2 uitstoot, kwestie van mijn steen(tje) bij te dragen aan een betere wereld.
  Hiervoor installeerde ik een warmtepomp (lucht/water) dus volledig elektriciteit, elektrisch koken, etc.
  Teneinde toch wat te recupereren plaatste ik dan ook de nodige zonnepanelen (10kW) want een warmtepomp is in de praktijk toch niet zo voordelig qua verbruik.
  Als ‘dank’ word ik nu door ons apenland België belast met méér dan € 1000,-/jaar prosumentenbelasting !!
  Conclusie ? Als België zijn ecologische voetafdruk onbelangrijk vindt waarom zou ik als individu dan nog een inspanning leveren tot onze ‘betere wereld’ ?

  14 juni 2016 at 14:21
  • Peter Bettens Reply

   Ik zit in exact dezelfde situatie… Heb indertijd 60000 euro betaald voor de installatie die ik wel recupereer via GSC’s. Maar ze spiegelen je iets voor, je durft als een van de eerste om de investering te doen en dan wordt je naderhand afgestraft. Hoe kan een mens nu op lange termijn plannen.
   Van het moment dat het betaalbaar is om alles op te slaan in batterijen ofzo (de mogelijkheid bestaat al), zwier ik het net buiten. Voor de paar duizend kWh die ik al teveel teruggegeven heb aan het net (door verdere besparingen door investeringen), krijg ik nada. Ben dus overgeschakeld op enkel dagteller. ’t wordt tijd dat ik een eigen partij begin

   20 juni 2016 at 15:58
   • Gregory vh Reply

    indien je een grote installatie hebt een omvormer van 10kw en dus getaxeert wordt aan +900 euro per jaar dan kan je best eens nadenken over het investeren in batterij opslag met een bi directionele meter. ‘je zal zeker 1/3 van je prosumententarief kunnen recupereren. Voor installaties met een grote omvormer en een hoog prosumententarief is dit zeer voordelig om opnieuw flink wat te besparen. De kost van de batterij is niet afh van de grootte van de omvormer dus enkel installaties met een grote omvormer hebben hier heel veel baad bij. Indien je hier in intresse hebt mag je mij altijd extra info vragen. mail G.vanhoolst@izen.be

    17 december 2016 at 16:55
   • Stefan Vp Reply

    Dat heb ik ook heel snel gedaan : dubbel tarief teller buitengezwierd, want die nachten BLIJF je verbruik betalen.
    Net als alle zonnepanelenbezitters, zit ik te wachten op een goede opslagmogelijkheid die me toelaat om off-grid te gaan.
    En in voorbereiding daarop alles al energiezuinig beginnen maken hé …

    23 mei 2017 at 07:57
 • Johan Manaerts Reply

  Ik heb vorig jaar een meter laten plaatsen in serie met de teller van de netbeheerder omdat ik twijfelde aan de nauwkeurigheid van deze. Nu blijkt deze meter zowel afname als injectie te registreren. Is trouwens een Lumimeter.
  Ik zie dat ik in totaal 5200kWh geproduceerd (groene stroommeter)heb en dat ik 2100kWh geïnjecteerd heb. Klopt het dat ik dan 59.6% zelf verbruik en als ik dan op jullie grafiek kijk, ik een bidirectionele meter op ongeveer 3.7 jaar terugverdien?
  Gewoon dat ik het verhaal goed begrijp….

  13 juni 2016 at 19:40
  • Ilumen Reply

   Geachte heer Mannaerts,

   Bedankt voor uw vraag.

   Uw redenering klopt inderdaad. Uw onmiddellijk verbruik bedraagt inderdaad 59,6% (5200-2100)/(5200).

   Wanneer u over een bidirectionele teller beschikt betaalt u als prosument nog de distributiekosten voor de afname, zonder prosumententarief. Voor het gedeelte injectie betaalt u geen distributiekosten. Indien uw onmiddellijk verbruik 100% bedraagt dient u deze kosten niet te betalen.

   Aarzel niet ons te contacteren bij eventuele verdere vragen of opmerkingen.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets

   15 juni 2016 at 10:54
 • Viaene Reply

  Niet vergeten, eigenaars van zonnepanelen: de procedures aangespannen tegen die verwerpelijke prosumentenbelasting moet nog in de Rechtbank ten gronde worden gevoerd. Het is niet alleen een totaal onterechte belasting maar evenzeer een schabouwelijke manier om de subsidieput voor die certificaten te helpen delgen. Niemand, noch de VREG, noch de CREG kunnen objectieve, laat staan rationele, argumenten aanbrengen om die prosumentenbelasting te verantwoorden. Pure afzetterij, noem ik dit. De Rechter zal de eigenaars van zonnepanelen in het gelijk stellen en die onterechte belasting onwettelijk verklaren. Wat een schabouwelijk vb. van wanbeleid vanwege de vorige regering én de actuele die uit gemakzucht liever hetzelfde pad bewandelt ipv correct én transparant de burger die geen panelen heeft geplaatst, voor te lichten. Afspraak na de procedure ten gronde!

  13 juni 2016 at 16:46
  • Peter Bettens Reply

   Daar hoop ik ook nog op…

   20 juni 2016 at 16:00
 • D. Janssens Reply

  Eigenlijk zijn dit dus allemaal vijgen na pasen… Er zijn een tweetal wetsartikels in het wetboek die duidelijk stellen dat iedere burger het RECHT heeft op het genot van wat hij zelf produceert… dit gaat dus ook terug op zonne energie… je investeert tenslotte geld in je panelen, niet om de staat of EANDIS of Electrabel te plezieren, maar om er toch enigzins een stuk beter van te worden… indien niet door winst te maken er mee dan op zijn minst door minder kosten te maken voor energie… met als extra benefit groene energie die je opwekt en die iedereen een beter millieu bezorgt. Deze bidirectionele meter, en het verhaal wat u hier ophangt moet iedereen onmiddellijk doen beslissen dit systeem NOOIT te gebruiken want eens ze er hangen mag je er gif opnemen dat er wel weer een wetje zal komen net als het prosumententarief waarbij ze vinden dat de ene wel en de andere niet… yatti yatti yatti… en iedereen gelijk voor de wet… en boem… voor je het weet is er een nieuwe taks geboren… voor bidirectionele meters… het zonnepaneel verhaal is een idiote beslissing geweest van de regering zonder nadenken, zoals de regering dat meestal doet… en nu zitten ze met de gebakken peren en proberen ze jan en alleman te doen opdraaien ervoor… al die zever van subsidies was niet nodig geweest als men gewoon het systeem had ingevoerd als in Duitsland, je plaatst wat je wilt, en je verkoopt je energie net als electrabel op het net… dan leg je gewoon voldoende panelen dat je voldoende lang winst maakt en is de investering rendabel… punt uit, en niemand moet er voor opdraaien… want energie heeft iedereen nodig… die prosumenten taks is trouwens een ongrondwettelijke en dubbele belasting van de zonnepaneel eigenaar, want die betaalt evengoed distributie net tarieven gelijk een ander… Injekteren op het net wordt in het prosumenten tarief belast zo zegt men … wel in mijn laatste gesprek met iemand bij de VREG werd me geantwoordt dat die energie niet ”geinjekteerd” wordt en zeker niet verkocht wordt..; maar gewoon dient om de netverschillen weg te werken.. dus leugen op leugen op leugen… ik hoop dat de rechtszaken tegen de Belgische staat eindelijk eens vruchten gaan afwerpen en dat eindelijk de rijken de Fernand Hutsen van deze wereld gaan dokken en de Electrabels die dubbel winst halen uit de gemeenschap… in plaats van de kleine investeerders in zonne energie…

  13 juni 2016 at 15:33
  • J. Aernouts Reply

   Ik heb 5.5 kWp aan panelen liggen die gesubsidieerd worden aan 450€ per MWh. Dit wou ik eerst kwijt voor ik mijn verhaal vertel.
   Een tiental jaar geleden, in de tijd dat alles nog gratis was en niets op kon werd door de politiek beslist om een waanzinnige subsidie te geven voor de plaatsing van zonnepanelen. Men dacht toen dat dit het middel was om milieuboete te vermijden die de landen moeten betalen die niet voldoen aan de norm.
   Waar de politiek niet aan had gedacht was dat gratis eigenlijk een waanidee is en de factuur voor het betalen van de certificaten werd doorgestuurd naar de netbeheerders die er hun plan maar mee moesten trekken. Ondertussen hadden dezelfde politiekers beslist dat de elektriciteitstarieven moesten bevroren worden want de kiezers moesten gepamperd blijven. Ondertussen werden door de netbeheerders leneingen aangegaan om de certificaten te betalen. Nu er andere politiekers aan de macht zijn gekomen is de sperperiode om budgetaire reden afgelopen en zitten we op de “rode” blaren.
   Gedurende het vorige decennia hebben de kleine zonnepaneelbezitters geen vergoeding betaald om het net te gebruiken als “batterij” om hun teveel geproduceerde energie te bewaren tot de winter wanneer de energieprijs op het energiebeurzen piekt.
   De grote zonnepaneelbezitters, waarvan ik ook geen een echte liefhebber van ben, hebben ondertussen wel steeds vaste vergoeding betaald en hun teveel geproduceerde energie (geregistreerd op hun bidirectionele teller) verkocht aan een fractie van de prijs waarop zij hun energie aankopen.
   Ik betaal vanaf heden elk jaar 500€ prosumententarief die uiteraard niemand graag betaald maar die ik terecht vind als rechtzetting van de blunders van de politiek in het verleden.
   Ik beschouw het bedrag dat ik betaal een vergoeding voor de netbeheerder om mijn energie te vervoeren naar andere plaatsen, die op het moment dat ik teveel heb, mijn energie verbruiken. Zij nemen ook de infrastructuur en niet te vergeten ook de netverliezen ten laste. In de meeste netten lopen de netverliezen op van 3 tot 5 procent van de injectie-energie.
   In de winter haal ik dan mijn gespaarde energie uit de kerncentrale, helemaal CO2 neutraal, want ook ik heb een groene gedachte, groene brieven ja.

   Het was een goede investering. Na acht jaar mijn centen reeds terug en nog 12 jaar 2000€ per jaar te verwachten en gratis energie. Ik wil dan wel een beetje afdragen en niet alle kosten laten komen op de niet zonnepaneelbezitters…

   13 juni 2016 at 19:46
   • Wim Reply

    Ik volg u gedeeltelijk. Wel is het een feit dat de aankoopprijs en GSC voor iedereen gelijk zijn, maar het prosumentarief niet. Bepaalde regio’s, waaronder Zuid-West Vlaanderen, betalen een veel hoger prosumententarief dan andere regio’s. Pure discriminatie, voor mij zelfs ongrondwettelijk. Iedere Belg is toch gelijk voor de wet ?

    29 maart 2017 at 20:52
   • Stefan Vp Reply

    Niet akkoord. Ik heb een overeenkomst met de Belgische Staat, die door tegenpartij eenzijdig wordt omzeild.
    Dat is gewoon contractbreuk, niet meer of niet minder.
    Maar ik zwijg omdat het verbreken van het contract me nog veel meer kost dan de struikroverij van vandaag.
    Ik doe in elk geval NOOIT nog iets met of voor de staat !
    Je staat gewoon NERGENS als de afspraken niet nagekomen worden …

    23 mei 2017 at 08:05
 • F Casteur Reply

  Welk tarief wordt er aangerekend met bidirectionele teller? Is die even schandalig hoog als bij prosumententarief of ligt het meer in de lijn van andere producenten?

  13 juni 2016 at 13:33
  • D. Janssens Reply

   wees gerust… ze zullen zichzelf nooit benadelen, dus reken maar dat wij zullen dokken… as usual…

   13 juni 2016 at 15:34
 • Ronny Goethals Reply

  Hoor wordt de prosumenten vergoeding dan berekend ? Zelfde tarief of wordt het tarief dan (naar boven) bijgesteld?
  Kan het het gebruik van elektriciteit door apparaten gestuurd worden afhankelijk van de actuele productie.

  Ronny Goethals

  13 juni 2016 at 12:32
 • An Reply

  klinkt interessant, maar ik had graag wat extra uitleg. Uiteindelijk betaal je toch voor wat er op je dak ligt, niet voor wat je produceert/afneemt? Daar ging toch de hele discussie ook over : je wordt niet belast op je daadwerkelijke productie maar op je theoretisch vermogen?

  13 juni 2016 at 11:03
  • D. Janssens Reply

   idd. je wordt aangerekend op je installatie als die 10KW is dan is dat op dat berekend… het is gewoon puur afzetterij… nog zo iets als je een jaar meer produceert, en dus in negatief staat als de meterstand opgenomen wordt acteert men die stand als de nieuwe… heb je het jaar daarop wat meer verbruikt dus een hogere stand, dan telt de EANDIS je dat aan en wordt dat gefactureerd, zelfs als je van nul begon, en onder nul stond de vorige keer… dus elke keer is het kassa voor EANDIS Electrabel EN de staat uiteraard, ook want die rekent lekker 21% belasting daarop… pure hoeren zijn het met zijn allen… mij werd verteld je koopt en laat zo’n installatie leggen, en je krijgt de garantie van de overheid certificaten tot eind twintig jaar na installatie… ondertussen heeft men de prosumenten taks er door gedraaid die afhankelijk is van regio tot regio… wat ook al ongrondwettelijk is… want iedereen is gelijk voor de wet is de eerste grondwet die hier van toepassing is… ten tweede heb je wettelijk recht op wat je produceert… en het genot ervan… de manier van meteropname en terugpikken wat EANDIS doet van teveel en te weinig verbruikte waarden, is pure diefstal… De staat die daarop dan 21% btw aanrekend is medeplichtig aan diefstal pure and simpel. reken maar eens uit wat dat kost… op twintig jaar… je legt toch geen panelen voor jan en alleman, je legt ze precies omdat je kiest om hier in te investeren met de voorwaarden zoals ze werden voorzien… nadien op de deal terug komen is het meest lafhartige dat een staat kan doen… deze bidirectionele meters zijn puur bullshit… ze zullen vooral inzicht geven aan EANDIS over wanneer jij wat verbruikt… en wanneer niet… wat inbreuk is op je privacy… maar meer nog ze zal altijd de maatschappij ten goede komen en helemaal niet de installeerder ervan… want neem nu konkreet… wanneer presteren uw panelen goed ? bij lage temperatuur met dagen met veel zonuren.. wanneer heb je die dagen ? tussen maart en mei… na mei wordt de temperatuur hoger en verminderd de prestatie terug door de hitte van de panelen… tenzij je gekoelde panelen hebt… dus konkreet wanneer heb je het meeste energie ? in een periode dat je ze het minst nodig hebt.. .en in de winter ? je hebt verwarming nodig bij verwarming warm water en veel meer uren electrisch licht dan in de zomer… en wat heb je dan … quasi geen prestatie van je panelen… ik heb dan dagen tussen de 2 a 5 Kw productie waar ik inde lentemaanden soms tot 60 KW op kan brengen… dus op één dag in de lente produceer ik evenveel als op dertig dagen in de winter… snap je het plaatje ? dus die bidirectonele meter… laat uw kop niet zot maken, zal geen oplossing zijn… de enige oplossing is dat de Belgische staat en vooral de functionarissen die hun handtekening plaatsten onder de subsidies, de afbouw ervan en de invoer van de prosumenten taks allen worden naar de rechtbank gebracht en berecht worden voor hun diefstal van de gemeenschapsgelden… om ze door te sluizen aan hun eigen wanbeleid … hun rijke vriendjes a la Fernand Huts en Electrabel uiteraard… die lekker stinkend rijk worden EN met het kernenergie dossier EN met al die energie die ze niet hoeven te produceren maar wel lekker bij derden aan hoog tarief bovendien aanrekenen… oh en nog iets ze hoeven van Electrabel bij mij niet komen wenen dat hun cabines het niet trekken te lande… als ze inzicht hadden en in plaats van met bidirectionele meters te werken… zouden ingezet hebben op cabines met opslag batterijen, dan zouden er veel minder problemen zijn, maar ja zoiets … vergt inzicht .. en dat is in dit apeland deftig zoek…

   13 juni 2016 at 15:46
 • Marc Reply

  Ik dacht dat het prosumententarief werd bepaald door het vermogen van de zonnepaneelinstallatie en niet de hoeveelheid geproduceerde stroom die op het net wordt gezet. Dan heeft zo’n bidirectionele teller toch geen zin?
  Trouwens, tot nog toe heb ik van mijn stroomleverancier nog geen verzoek om betaling van het prosumententarief gekregen. Is dat niet onlogisch?

  13 juni 2016 at 10:52
  • D. Janssens Reply

   dat verzoek ga je krijgen bij je volgende eindafrekening, het is nog maar in voege sinds dit jaar dus zal pas volgend jaar falikant lopen let maar op.. en idd. je hebt gelijk wordt berekend op je installatie niet op je productie dus ook dat is een win win situatie want over tien jaar gaat jouw installatie lang zoveel niet meer presteren als wanneer ze net nieuw was… trust me.. maar ondertussen trekken ze wel volle bak centen op van ons…

   13 juni 2016 at 15:48
   • Marc Reply

    Het prosumententarief is in voege sinds 1 juli 2015 en ik heb een eindafrekening gekregen in februari 2016, zonder ‘prosumentenkosten’. Maar goed, zo’n bidirectionele teller heeft dus geen zin. Zomaar wat praatjes van ilumen dan? Hallo, waar zitten jullie trouwens, graag enige reaktie op dit ‘forum’.

    13 juni 2016 at 16:29
  • Ilumen Reply

   Geachte,

   Bedankt voor uw vraag. Uw bijdrage aan het prosumententarief zal u ongetwijfeld nog gefactureerd worden.

   Volgens heeft een bidirectionele meter wel zin, op voorwaarde dat uw onmiddellijk verbruik hoog genoeg ligt. In dit geval bespaart u gevoelig ten opzichte van een ‘gewone’ terugdraaiende teller.

   Wanneer u over een bidirectionele teller beschikt betaalt u als prosument nog de distributiekosten voor de afname, zonder prosumententarief. Voor het gedeelte injectie betaalt u geen distributiekosten. Indien uw onmiddellijk verbruik 100% bedraagt (geen afname) betaalt u deze kosten niet.

   Aarzel niet ons te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.

   Vriendelijke groet

   Thomas Voets

   15 juni 2016 at 11:01
  • Johan Manaerts Reply

   Het prosumententarief wordt berekend op de grootte van de omvormer, dus het aantal kVA van de installatie en niet het aantal Wp.
   iLumen, hebben jullie een overzicht van de tarieven op de website staan?

   15 juni 2016 at 11:35
 • None Reply

  Nog makkelijker is natuurlijk gewoon je zonnepanelen niet aangeven. Dat “mag wel niet”, maar ja, ik vind dat zomaar die taksen in het leven roepen ook niet mag !

  13 juni 2016 at 10:20
  • D. Janssens Reply

   dik gelijk heb je… maar dan heb je geen subsidies… en in zulks geval is het een vraagteken wanneer je toch gaat gepakt worden… vergeet niet dat ze met heli’s en drones en zelfs op basis van satellietbeelden op zoek zijn naar onvergunde installaties… en wanneer ze je pakken zal je weten wat uur het is…

   13 juni 2016 at 15:49
   • Stefan Vp Reply

    Grappig detail : dat zoekend volk en die zoekende technologie, dat betalen wij ook nog eens …

    23 mei 2017 at 08:09
   • Koen Devloo Reply

    Subsidies? Welke subsidies? Ik heb mijn PV installatie gelegd in de zomer van 2017 en krijg er geen bal subsidies of GSC’s voor, alleen maar taksen. Hopelijk was het de moeite waard. Misschien moet de prosumententaks pro-rata verrekend worden volgens de ontvangen groene stroom certificaten. Dit zou maar eerlijk zijn, want ik heb geen aandeel / voordeel in de schuldenberg.

    4 oktober 2017 at 14:43

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *