Hoe uw onmiddellijk verbruik van zonne-energie verhogen?

Zonnepanelen zoom

Hoe uw onmiddellijk verbruik van zonne-energie verhogen?

Na de invoering van de digitale meter wordt het voor elke zonnepaneleneigenaar belangrijk om een zo groot mogelijk deel van de geproduceerde energie meteen te verbruiken. De nettarieven zullen immers berekend worden op basis van reële afname. 

In dat geval geldt dat een gebruiker van zonnepanelen minder moet betalen als hij minder van het net afhaalt. Het komt er dus op aan zo veel mogelijk elektriciteit uit uw zonnepanelen onmiddellijk te gebruiken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De meeste mensen zijn overdag, als de zon schijnt, aan het werk en verbruiken vooral ’s avonds elektriciteit. Wie elektrisch verwarmt, heeft veel elektriciteit nodig in de winter en bijna geen tijdens de zomer als de zonnepanelen veel opbrengen.

30 à 35 direct verbruik volstaat

Maar u hoeft ook weer niet zoveel te gebruiken om met de toekomstige nettarieven onder het prosumententarief te duiken. In gemiddelde situaties volstaat een eigen verbruik van 30 tot 35 procent.

Vanaf wanneer de situatie rendabel wordt voor u, hangt af van de mate waarin uw zonnepanelen zijn afgestemd op uw verbruik. Als u te weinig zonnepanelen hebt, verbruikt u meer elektriciteit dan u produceert en kan het zijn dat uw percentage zelfconsumptie al een stuk hoger ligt dan het gemiddelde. Met te veel zonnepanelen verbruikt u veel minder elektriciteit dan u produceert. Dan kan het zijn dat uw percentage zelfconsumptie een stuk lager ligt dan de gemiddelde situatie.

Hoe verhoog ik mijn onmiddellijke consumptie?

Huishoudtoestellen

Als u meer elektriciteit wilt verbruiken die op het moment zelf door uw zonnepanelen wordt opgewekt, helpen alle kleintjes. Wasmachines, vaatwasmachines en droogkasten mogen niet meer op nachttarief draaien. U zal ze overdag moeten gebruiken als de zon schijnt. Met startuitstel kan dit ook als u gaan werken bent.

Met een digitale meter krijgt u een beter inzicht in uw verbruik en productie en kunt u het gebruik van uw toestellen slimmer plannen. Met energiemanagementsoftware kunnen de toestellen geactiveerd worden precies op het moment dat er genoeg zelf opgewekte elektriciteit is. Een apparaat wordt dan aangeschakeld op het moment dat de elektriciteitsbehoefte en -productie op elkaar afgestemd kunnen worden.

Boilers en warmtepompen

Ook uw elektrische boiler kan op uw lokale productie afgestemd worden. Met een tijdschakelaar kan het water overdag worden verwarmd als uw zonnepanelen elektriciteit produceren. Gebruikt u een warmtepomp voor uw verwarming of warm water, dan kan de sturing ervan worden bijgesteld zodat uw water rechtstreeks met zonne-energie wordt verwarmd.

Volgens de VREG zal het in de huidige omstandigheden voor eigenaars van zonnepanelen die verwarmen met een warmtepomp moeilijk zijn om na de invoering van de digitale meter onder het prosumententarief te blijven.

Elektrische wagen

Een elektrische wagen biedt mogelijkheden om het rechtstreekse verbruik van zonne-energie op te krikken. Maar helemaal vanzelfsprekend is dat niet. Doorgaans worden auto’s gebruikt voor de verplaatsing van en naar het werk. Dat betekent dat elektrische wagens in veel gevallen ’s avonds of ’s nachts worden opgeladen, als uw zonnepanelen stilliggen. Een dag per week thuis werken, terwijl uw elektrische wagen overdag oplaadt, kan een gedeeltelijke oplossing zijn.

Batterij

Om meteen met het minpunt te beginnen: thuisbatterijen kosten veel geld. Afhankelijk van het merk en de opslagcapaciteit betaalt u tussen 4.000 en 10.000 euro voor een batterij. Met zo’n prijskaartje is het zo goed als onmogelijk de investering snel terug te verdienen.

Maar als u er op uit bent uw consumptie van zonne-energie te optimaliseren, kunt u de aankoop overwegen. Pas als de batterij vol is, zal de overtollig geproduceerde elektriciteit aan het net worden geleverd. Omgekeerd zal er bij stroomverbruik zonder zonneproductie eerst uit de batterij worden geput. Pas als die leeg is, wordt elektriciteit van het net gebruikt. Door een thuisbatterij te gebruiken gebruikt u 60 tot 80 procent van uw zonnepanelenproductie rechtstreeks.

Bron: De Tijd, 18 februari 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (49)

 • Ingrid Leleu Reply

  Ik wil heel graag een rechtzaak beginnen. maar de vraag is hoe begint men eraan. Velen zeggen het maar nemen het initiatief niet omdat men dan wat over het hoofd trekt. Coordinatie is zwaar naast fulltime job.
  Er is in West Vlaanderen een advokaten kantoor die de rechten van 2de verblijf bezitters verdedigt omdat die relatief gezien veel hogere belastingen betalen dan de plaatselijke bevolking (ah ja zij hebben het stemrecht).
  Dit kantoor nam zelf het initiatief tegen een percentage natuurlijk maar alleen maar bij winst in de rechtbank.
  Zulk een kantoor moet toch kunnen gevonden voor de zonnepaneelhouders. Vraag is alleen : hoe gaat deze worden gecompenseerd want er is geen geld mee gemoeid, enkel rechten. Tenzij er compensatie van de regering wordt geeist. Maar anders, als we met velen zijn wordt de advokaatkost een peulschil.

  27 maart 2019 at 16:42
 • peter Reply

  We zouden beter als zonnepanelen eigenaars eens afspreken en met zen allen onze panelen eens op non actief zetten . En zien waar ze dan staan .

  10 maart 2019 at 16:03
  • LO Reply

   Beste Roger en Peter,
   Bij testaankoop is een petitie lopende. Vele hebben al hun handtekening gezet.
   Het lijkt mij verstandig om met zijn allen hierop in te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat zij een stevige hand hebben in deze(zij weten er alles van). OPROEP aan alle zonnepaneelhouders..

   18 maart 2019 at 23:14
 • Roger Reply

  Eandis medewerker heeft de 2 jaarlijkse meterstand komen opnemen , deze meterstand bleef enkele 100 den Kw onder de meterstand van 2018.Bijgevolg ben ik al de overtollige KW welke ik met mijn panelen op het net plaatste verloren ,zonder ook maar één enkele vergoeding !Wanneer ik ook maar 1kw van het net zou halen zonder te betalen maak ik me schuldig aan diefstal!!!!!

  9 maart 2019 at 16:05
  • LO Reply

   Beste Peter en Roger,
   Vorig jaar ben ik van leverancier veranderd. Bij bezoek van de nieuwe leverancier stond mijn meter 1000 W lager dan het jaar voordien (verwarming voor komende winter). Net zoals jij alles kwijt…
   Wat de digitale meter betreft : ” Niemand weet precies hoe dit werkt”. Bewust gedaan door de distributeurs ???”
   Daarom zou ik willen voorstellen testaankoop hierover in te lichten. Ook de prosumententarieven onder de aandacht brengen. Zij hebben toch advocaten die dit voor ons kunnen uitzoeken. Gratis ook nog, als je bij hen geabonneerd bent.

   17 maart 2019 at 13:36
 • Anita G. Reply

  Ik heb op dit moment een enkelvoudige terugdraaiende teller en 24 zonnepanelen voor twee appartementen.
  Ik heb twee artikels gevonden die zeggen dat hetgeen je op het net injecteert en hetgeen je eraf haalt, van elkaar wordt afgetrokken door de digitale meter en dat alleen het verschil gefactureerd wordt. Het zijn wel artikels van de netbeheerders. Dus mogen we hen geloven?

  Artikel 1: http://www.engie-electrabel.be/nl/blog/oplossingen-voor-thuis/zonnepanelen-betekent-de-slimme-meter-het-einde-van-je-rendement/
  Zonnepanelen: betekent de slimme meter het einde van je rendement?
  Januari 22, 2019
  David • Expert verwarming, isolatie – zonnepanelen
  Vanaf 2019 zullen slimme meters geleidelijk aan de traditionele elektromagnetische meters vervangen. De nieuwe digitale meters draaien niet meer terug. Betekent dat minder rendement voor je zonnepanelen?
  De uitrol van slimme meters (smart meters) wordt ons opgelegd door de Europese Unie. De doelstelling is om tegen 2020 80% van de elektromagnetische meters te vervangen. In Vlaanderen start de operatie uiteindelijk op 1 juli 2019 en niet op 1 januari zoals eerst was gepland. Bovendien zullen de eigenaars van zonnepanelen niet meer tot de prioritaire doelgroep behoren voor de installatie van de nieuwe meters. De Vlaamse regering hoopt wel dat ze de slimme energiemeters tegen eind 2022 bij elke eigenaar van zonnepanelen kan plaatsen. Andere mogelijke impact: veranderingen op til voor het Vlaamse prosumententarief in 2020!
  In Wallonië was het oorspronkelijk de bedoeling dat 80% van alle gezinnen in orde moest zijn tegen 2034. Die doelstelling is intussen naar beneden bijgestuurd: de installatie van een slimme meter zal er tegen 31 december 2029 enkel verplicht zijn voor 80% van de verbruikers met een fotovoltaïsche installatie van 5 kWe. In Brussel loopt momenteel een test met 5 000 tellers.
  Wat is een slimme meter?

  Eenvoudig gezegd: een digitale meter met een elektronische display. Maar het toestel doet meer dan meten hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je aan het net teruggeeft. Het communiceert ook je verbruik aan je netwerkbeheerder. Gedaan dus met meterstanden te noteren en door te geven. Ook informatie over de spanning of veranderingen in de sterkte van je aansluiting worden automatisch doorgestuurd. Je kunt het toestel ook van op afstand aan- en uitschakelen. Omdat de slimme meter je in real time informeert over je verbruik, zullen energieleveranciers hun voorschotbedragen kunnen optimaliseren, waardoor minder consumenten achteraf een zware afrekeningsfactuur krijgen.
  De slimme meter draait niet terug

  Volgens de netwerkbeheerders zal de omschakeling naar een andere meter geen invloed hebben op het compensatieprincipe.
  Eigenaars van zonnepanelen vrezen dat ze door de slimme teller niet langer zullen kunnen profiteren van het compensatiemechanisme van de terugdraaiende teller. De netwerkbeheerders spreken dat tegen: volgens hen zal de omschakeling naar de digitale teller het principe van de wettelijk voorziene compensatie en dus het rendement van je zonnepanelen niet aantasten. Ook zonder terugdraaiende teller behoud je dus het recht op compensatie. Het proefproject dat momenteel in Brussel loopt met een bidirectionele meter, bewijst dit. Het verbruik van energie en de hoeveelheid die je opnieuw injecteert in het net worden apart gemeten. De compensatie wordt berekend door de hoeveelheid teruggegeven energie af te trekken van de verbruikte energie (nvdr: deze compensatie zal in Brussel in 2020 verdwijnen, maar dat verlies wordt goedgemaakt door groenestroomcertificaten).
  De slimme meter werkt volgens hetzelfde principe als de bidirectionele meter in Brussel: hij telt afzonderlijk de verbruikte energie en de energie die je weer in het net injecteert. Het verschil tussen beide waarden is wat wordt gefactureerd. Alles gebeurt automatisch: de berekening van het verschil en het doorgeven aan je energieleverancier.
  Goed om te weten: het verbruik dat wordt geregistreerd door de slimme meter zal afwijken van de teller van je zonnepanelen. Waarom? Een deel van de geproduceerde energie bereikt nooit het distributienet omdat ze onmiddellijk verbruikt wordt. Met andere woorden: de slimme meter geeft enkel aan wat je aan het net teruggeeft (na afhouding van uw onmiddellijke verbruik), terwijl de meter van je zonnepanelen je totale energieproductie laat zien.
  Samengevat: niet de slimme meter, maar politieke beslissingen zijn verantwoordelijk voor het verdwijnen van de compensatiemechanismen. Wil je niet afhankelijk zijn van eventuele wijzigingen door de overheid, dan kan je nog altijd een thuisbatterij installeren.

  Artikel 2 Lumiworld
  Het effect van digitale meters op je zonnepanelen
  Slimme investeringen

  4 februari 2019
  Heel wat eigenaars van zonnepanelen breken zich vandaag het hoofd over de invloed van een digitale meter op het rendement van hun PV-installatie. Blijven de groenestroomcertificaten behouden? Kan ik nog genieten van de voordelen van een terugdraaiende teller? Word ik vergoed voor de stroom die ik op het net injecteer? De komst van de digitale meter zorgt voor heel wat vragen en onduidelijkheden.
  Op 14 juli 2017 keurde de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet goed over de vervanging van alle elektriciteitsmeters tot 56 kVA door digitale meters. Vanaf 1 januari 2019 start Vlaanderen met de uitrol van zogenaamde ‘slimme meters’. Ook in Brussel en Wallonië worden op termijn de oude meters vervangen door digitale meters.
  Meer weten over de slimme meter? Lees ons artikel Slimme meters: een stand van zaken.
  Wat met je groenestroomcertificaten?
  Heel wat eigenaars van een PV-installatie vragen zich af in welke mate de plaatsing van een digitale meter een invloed zal hebben op de rendabiliteit van hun zonnepanelen. Bij de oudere PV-installaties hangt de rendabiliteit nauw samen met het recht op groenestroomcertificaten. Ontvang je vandaag al certificaten, dan zal dat ook zo blijven nadat er bij je thuis een digitale meter is geplaatst.
  >> Download ook ons ebook: Alles over zonnepanelen bij je thuis
  Wat met je terugdraaiende teller?
  De traditionele ferrarismeters kunnen terugdraaien, waardoor het stroomverbruik gecompenseerd kan worden met de stroomproductie. Bij een digitale meter, die de stroomproductie en de stroomafname apart meet, ligt dit anders. Digitale meters hebben niet één, maar twee tellers: één die de afname van elektriciteit van het net meet en één die de eventuele injectie meet. De digitale tellers draaien op zich niet terug, maar door het verrekenen van beide tellers, wordt hetzelfde effect bekomen als bij de terugdraaiende teller.
  Iedere installatie geplaatst voor 2021 blijft gedurende minstens 15 jaar zijn recht behouden op een terugdraaiende teller. Alle nieuwe installaties vanaf 2021 vallen onder een nieuw compensatiesysteem. Wie dat wil, kan ook overstappen van het systeem met de terugdraaiende tellers naar het nieuw systeem.
  Blijft investeren in zonnepanelen rendabel?
  Hoewel de steunmaatregelen vanwege de overheid afnemen, blijft het plaatsen van zonnepanelen een interessante investering omwille van de gunstige prijs en het rendement.

  Wat met het prosumententarief?
  Het prosumententarief voor decentrale productie-installaties in combinatie met een terugdraaiende teller, heeft in het verleden al heel wat stof doen opwaaien. Bij plaatsing van een digitale meter zal dit tarief vervallen. Als prosument betaal je dan enkel nog het distributienettarief voor je afname. Voor de injectie van geproduceerde stroom op het net, moet je geen distributienettarief betalen.
  Kan je de plaatsing van een digitale meter weigeren?
  In principe voorziet de Vlaamse wetgeving dat distributienetbeheerders Infrax en Eandis je van stroom mogen afsluiten als je weigert om een digitale meter te plaatsen. In praktijk zal het echter niet zo ver komen. In de eerste plaats omdat het parlement heeft beslist dat er niemand afgesloten mag worden. In Brussel zal pas na een evaluatie van de slimme meters overgegaan worden tot een algemene uitrol. In het Waals Gewest ligt de nadruk op grootverbruikers en eigenaars van zonnepanelen, maar is er nog weinig geweten over hoe de uitrol zal verlopen.

  9 maart 2019 at 14:27
  • Walter Reply

   … De hamvraag … zijn 1/3 waarheden voldoende …. ?
   M.i. NIET omdat inderdaad het verschil betreffende ELEKTRICITEIT zou verrekend worden
   … MAAR zullen we wel de VOLLE POT moeten betalen voor het totaal betreffende NETWERK en TRANSPORT !

   11 maart 2019 at 15:01
 • Het lot Reply

  Dit stond in een advertentie niet te geloven hoe ze de mensen blijven beliegen schande,
  (“Mijn energiefactuur is van €201,42 naar € 16,91) tot groot spijt zonder adres of tel .

  8 maart 2019 at 19:03
 • johan Reply

  Er zijn bijna verkiezingen! Vraag aan de vertegenwoordigers van de partijen waarvoor ze staan. Wel of niet?
  En geen:…maar…

  8 maart 2019 at 18:54
 • pierre Reply

  waarom zouden we niet met alle zonnepanelenhouders een rechtspraak beginnen tegen deze regering
  om de slimme meter die niet terugdraait te verbieden en een slimme meter te plaatsen
  een slimme meter moet toch kunnen terug draaien anders is deze meter toch niet zo slim
  in nederland draaien deze slimme meters ook terug dus dit is dan wel een slimme meter
  en dan nog het prosumententarief alleen in vlaanderen moeten de mensen deze tax betalen in wallonie niet
  dit mag niet mogelijk zijn in het zelfde land

  8 maart 2019 at 14:41
  • René Marien Reply

   Pierre, ik doe mee!

   8 maart 2019 at 16:45
   • pierre Reply

    hoi Rene,
    leuk dat je mee wilt doen maar
    er moeten toch zeker duizenden zonnepaneel bezitters meedoen om de kosten te dekken
    anders loont het zich niet want advocaten zijn erg duur

    9 maart 2019 at 16:12
  • verpoorten frans Reply

   ik doe ook mee

   9 maart 2019 at 18:01
  • Marceltheman Reply

   ik doe ook mee. Ik weet niet goed hoe wij hier tegen kunnen protesteren .

   10 maart 2019 at 19:57
 • Josson Marc Reply

  Indien bij mij een digitale meter word geplaatst en mijn zonnepanelen leveren stroom aan de leveranciers dan schakel ik mijn zonne-energie af. Koken doe ik s’avonds en dan is de zon er niet meer. Mijn elektrisch water boilers zal ik laten verwarmen als de zon schijnt, is die er niet meer dan schakel ik mijn zonepanelen uit.
  In de winter zal ik zoveel mogelijk mijn zonne-energie gebruiken om mijn accumulatie vloerverwarming ( DIRAC 1981) op te laden tijdens de dag. Mijn rechtstreekse verwarming kan ik in de winter gebruiken als de mijn PV installatie stroom produceert. Mijn huis is tiptop geïsoleerd volgens de voorschriften die toen bepalend waren. Spouwisolatie van 5mm. Binnen buiten muren zijn bekleed met gyproc platen met 4 cm polystyreen.
  Het raamwerk is uitgevoerd met drie dubbel glas met film, alles prima opgespoten met pu schuim. Zoldervloer geïsoleerd met 10cm (dikte) recticel platen, het onderdak geïsoleerd met 8cm (dikte) recticel platen. Indien nodig verwarm ik in de winter bij met pellets kachel 92% rendement.
  Een batterij installeren daar heb ik veel vragen over, hoeveel batterijen moet ik plaatsen om mijn opgewekte energie(5000wp) in op te laden, die ik dan later kan afnemen voor mijn elektrisch verbruik van wasmachine koelkast, diepvries, boilers, verlichting, laden van elektrische auto enz. Procumententarrief (436,40€) moet ik toch niet meer betalen. (ik profiteer niet meer van de terugdraaiende teller) integendeel de energiemaatschappijen gebruiken mijn overschot van energielading in hun net, dus wie moet er dan betaald worden? Kan er iemand eens duidelijk uitleggen hoe het verder moet met die digitale meter, het grote probleem is dat die niet terug draait, los dat probleem op en iedereen zal tevreden zijn. Men heeft er een grote klucht van gemaakt, mensen die zonnepanelen hebben geplaatst zijn bedrogen.

  8 maart 2019 at 01:02
 • Robert Reply

  Als ik zo zie, denk ik inderdaad dat dit de enige optie is. Hopelijk zijn er genoeg die dit begrijpen. Trouwens wat is de bedoeling van VREG en de politiek t.o.v. het milieu. Wij moeten maar betalen en met dit geld doen ze verontreinigen. Wat is er smeriger dan batterijen voor het milieu ?. Ik heb nu al 2 jaar mijn mazout – ketel niet gebruikt. Dus geen enkel CO2 molekule de lucht ingeblazen. Ik werk heel veel met de zonnepanelen. Dit kan helaas niet blijven duren. Zonnepanelen moeten onderhouden worden. Zuiveren en controleren .EN vergeet niet de prosumenten tarieven, herstellen van panelen en omvormer , jaarlijkse.belastingen op de de batterijen waarschijnlijk , slimme meters. Allemaal door de zonnepaneeleigenaars te betalen. VREG – VLAAMSE politiekers waar zijn jullie mee bezig. . Eigenlijk hebben zonnepanelen een jaarlijkse behandeling nodig als een stroomcentrale. Jullie willen alleen maar centen vangen.

  7 maart 2019 at 18:43
 • Danny Reply

  we zullen ons een grootte boiler moeten aanschaffen als de zon schijnt het water laten opwarmen ..
  en dan op de centrale verwarming in de woning sturen ..

  7 maart 2019 at 18:07
 • T D Reply

  Heb mij altijd afgevraagd of zonnepanelen een besparing opleveren voor energieproducenten. Energieleveranciers moeten altijd genoeg (teveel) stroom aanbieden voor als er een grote wolk passeert en de zonproductie wegvalt,deze zijn er niet happy mee om het net in evenwicht te houden, hoemeer installaties, hoegroter de inspanning om de zaak stabiel te houden,vooral bij onstabiel weer.Ze bezien elke installatie als een parasiet op het net , en zien ook hun inkomsten dalen.Er is maar 1 oplossing hiervoor : iedereen elektrische wagen , deze opladen met overschot elektriciteit van zonnepanelen overdag (of-en windenergie ) en op momenten met te weinig stroom de batterij van de wagen deels ontladen om tekorten op te vangen. Dit is de manier om geproduceerde energie optimaal te gebruiken. Heb zelf ook zonnepanelen staan , we hebben onze gewoontes hard aangepast : in de mate van het mogelijke toestellen gebruiken als er zon is, de was en vaat uitstellen op een donkere dag .Voorzie ook elektrische wagen ,zoveel mogelijk opladen met zonnepanelen.
  Regenwater is veel makkelijker : opslaan in regenput en gebruiken als men het nodig heeft.

  7 maart 2019 at 13:22
 • hug Reply

  dacht van meer electrisch te verwarmen met mijn electriciteits productie zal nu niet meer gaan ga dan maar mijn bomen in tuin opstoken in houtkachel ! ,sorry anuna misschien kan ze hier voor staken ! 🙂

  7 maart 2019 at 06:43
 • verpoorten frans Reply

  er is nog steeds geen digitale meter, VREG zegt dat de vlaamse regering de zonnepaneel eigenaars zou moeten laten kiezen, de gewone oude meter of de digitale meter, dus alles hangt af van de vlaamse regering, denk daar aan bij de volgende verkiezingen, omdat er verkiezingen aankomen hebben ze die digitale meter uitgesteld, das alles, laat ons gewoon de keuze maken zoals over de taalgrens, alle belgen zijn toch gelijk voor de wet

  7 maart 2019 at 00:29
 • Jan Bijnens Reply

  ik verwacht eerst de specificaties van de digitale meter en de werking ervan alvorens ik zal overschakelen; men koopt toch ook geen auto zomaar op het zicht omdat die er leuk uitziet.
  dit heb ik reeds verschillende malen gevraagd maar tot nu toe blijf ik het antwoord schuldig of mogen wij dat niet weten en moeten wij een kat in een zak aanvaarden.

  6 maart 2019 at 21:49
 • Johan Reply

  De slimme meter is alleen maar slim om de mens die investeert en nog investeren in zonnepanelen te bedotten . Zolang het niet bewezen is dat de slimme meter nuttig en rendabel is voor de consument , Moeten we gewoon de digitale slimme meter weigeren ,samen staan we sterk.

  6 maart 2019 at 20:01
 • Walter Reply

  De betreffende rekenmodule op de website van VREG deugt NIET voor mensen die hun woning electrisch verwarmen.
  –> Volgens dat (on)ding zou ik 85% eigen consumptie hebben en dus véél voordeel doen met een “slimme” meter, wat m.i. onzin is want dan zouden we de verwarming moeten aanzetten bij volle zon in de zomer ?!
  Daarom lijkt mij het toekomstig rendement van (partikuliere) PV-installaties héél twijfelachtig.
  –> Onder deze (weer veranderde) omstandigheden zou ik die investering niet meer opnieuw doen.
  trouwens :
  WAAROM KAN ZO EEN “slimme” DIGITALE METER NIET TERUGDRAAIEN ?
  Vele andere digitale tellers kunnen wel aftellen, wat mij technisch redelijk eenvoudig lijkt.

  6 maart 2019 at 18:42
 • vit Reply

  blijkbaar word weer iedereen gestraft die wat voor het milieu doet.
  iedereen die verwarmt met een vervuilende cv ketel of een houdkachel en zo voord worden beloond en anderen die met een warmtepomp verwarmen worden gestraft waarom zouden de mensen nog warmtepompen plaatsen

  6 maart 2019 at 17:24
  • rob Reply

   Daar ziet het inderdaad naar uit. Groot is de ontgoocheling in de Vlaming. Nooit zullen ze op deze wijze de zelfstandigheid bereiken. Ze moeten alleen maar onder mekaar vechten om de grootste partij te zijn. Vlaming stop daarmee A.U.B. en zorg ervoor dat de instellingen serieus samenwerken in het belang van de eerlijkheid en het belang van jullie mensen. Begin bij de zware milieu verontreinigers , industrieel of niet……..(op hun kosten , dit lijkt me logisch)

   10 maart 2019 at 11:19
 • Karien Reply

  WIj hebben nog steeds een dag/nacht teller. Dit is omdat wij niet genoeg zonnepanelen hebben om alle gebruikte electriciteit te coveren.
  Ik vraag mij nu af wat wij het beste doen in het weekend als de zon schijnt. De teller draait in dat geval niet terug. Kunnen wij dan het beste in het weekend overdag zoveel mogelijk verbruiken ? Of is dat eerder nadelig ?

  6 maart 2019 at 16:32
 • Danny Clabots Reply

  Wasmachines, droogkasten en dergelijke, overdag laten draaien, om het eigen verbruik te verhogen. Qua veiligheid kan dat tellen. Hier draait NIETS als ik niet thuis ben. Er wordt zelfs geen iPad geladen zonder toezicht. De investering van een batterij kan je op dit moment NOOIT terugverdienen. Dat ding krijg je in de winter niet geladen, en in de zomer is ze geladen, maar is er weinig vraag. Er is maar één winnende partij, de netbeheerder.
  Men volgt de omgekeerde logica. We drijven de gewone kost op, zodat men van ellende een batterij plaatst die niet rendeert.

  6 maart 2019 at 16:19
  • van gorp Reply

   om die batterij nadien extra te kunnen belasten?nee bedankt
   de overheid zijn nu eenmaal onbetrouwbare partners die altijd wel wat vinden om de mensen geld uit hun zakken te halen.
   alleen wanneer een batterij krachtig genoeg is om volledig af te schakelen van het net zou ik het overwegen.

   7 maart 2019 at 09:16
  • Walter Reply

   Men moet hierbij ook nog rekening houden met het rendement van de batterij (eigenlijk ACCU).
   Leverancier(s) beweren dan hun huidige accu’s een rendement van 90% halen.
   –> dwz. : voor elke 100 W die men oplaadt in een NIEUWE accu , kan men (maximum) 90 W terug (nuttig) gebruiken ; de rest = verlies !?
   Bovendien vermindert het rendement van een accu met de leeftijd …
   Na een aantal jaar zal het rendement gezakt zijn onder een aanvaardbaar niveau en zal men de versleten accu’s moeten afvoeren. Hopelijk vindt men snel deftige oplossing(en) om al deze chemicaliën te verwerken of hergebruiken.

   7 maart 2019 at 13:23
 • Jan Reply

  Ik heb 34 zonnepanelen liggen. Desondanks kom ik niet toe om mijn jaarlijks verbruik te dekken. Alles in mijn woning werkt elektrisch. De grote slokop is natuurlijk de elektrische verwarming. De in de zomer opgewekte elektriciteit heb ik derhalve in de winter groot nodig. Als de “slimme” meter er niet toe in staat is ervoor te zorgen dat de in de zomer opgewekte energie kan gebruikt worden in de winter, dan koppel in mijn zonnepanelen in de volle zomer af. In dit kl….. land is het altijd hetzelfde. Eerst de mensen aanmoedigen om zoveel mogelijk zonnepanelen te plaatsen . Op die manier lossen wij deels het probleem van de regering op die nalaat om voor alternatieven te zorgen bij een eventuele kernuitstap. Bovendien hebben zij geld geroken en hebben zij het prosumententarief ingevoerd. Weeral KASSA KASSA. Alleen maar geld dat telt bij die dievenbende. En wat doen VREG en CREG en al die andere nutteloze geldverslindende instellingen ??? NUL den tut.

  6 maart 2019 at 14:32
  • Roger Reply

   100% gelijk Jan.

   6 maart 2019 at 20:20
  • van gorp Reply

   GROOT GELIJK

   7 maart 2019 at 09:18
  • robert Reply

   ik heb er ook 25 liggen omdat wij elektrisch verwarmen. dus in de winter opgebruiken wat we in de zomer hebben vergaard. zolang dat onding van een slimme(?) meter niet hetzelfde kan als de oersterke ferrarismeter ( dus achteruit draaien) komt die meter hier hoegenaamd niet binnen.
   we zouden massaal moeten weigeren, is ondertussen duidelijk , dat wanneer de overheid er tussenzit, je bedot wordt zonder einige schaamte door die gasten.
   niets ondertekenen, gewoon pertinent weigeren. wanneer de heren van de belgische dictatuur die spionagemeter toch geforceerd zouden opdringen, dan massaal de zonnepanelen afschakelen bij zonnig weer als je niet thuis bent.

   7 maart 2019 at 17:41
   • Robert Reply

    Volledig mee eens. Ik heb er 46 liggen. Hoe kan ik de panelen afschakelen bij zonnig weer ?.

    10 maart 2019 at 13:31
 • Het lot Reply

  Het zal weer de kleine burger zijn die de rekening betaald,dat is een ding dat zeker is!!!

  6 maart 2019 at 13:22
 • Ignace Reply

  Ik plaatste zonnepanelen welke ik duur betaald heb : >10.000 €

  Het rendement werd me uitgerekend en ik zou mijn panelen terugverdienen ( meegerekend de groene stroomcertificaten) op 8 jaar tijd.
  Toen was er totaal geen sprake van een prosumententarief.

  Terwijl mijn opbrengst slechts 3500 Kwh betaal ik bovendien toch een prosumententarief op basis van een overcapaciteit van mijn omvormer (nl. 5 kw) – ik denk ruim 450 € . Waarom niet op basis van de geproduceerde stroom ??

  Ik voel me dus totaal bedrogen door de woordbreuk van de toenmalige subsidiërende overheid.

  En nog steeds probeert men eigenaars te stimuleren om zonnepanelen te plaatsen ?? Wat wordt de volgende woordbreuk dan ? Laat je dus niet vangen !!

  6 maart 2019 at 13:10
 • guy pernot Reply

  Ilumen wringt zich alweer in bochten om toch maar de digitale meter te verdedigen. Een hoog direct gebruik is in onze streek pure utopie. Ilumen reikt middeltjes aan om daaraan te werken die een klein beetje soelaas brengen, terwijl de beste oplossing alweer de meest simpele is : gewoon de terugdraaiende meter behouden. Zonder kost kan de bezitter van zonnepanelen daarmee zijn opgewekte elektriciteit voor 100 % benutten. Bezitters van een niet-terugdraaiende meter gaan heksentoeren moeten uithalen om nog een behoorlijke winst te genereren. Ik ken mijn antwoord al aan de eerlijke instantie die me de vraag stelt welk soort meter ik verkies !!

  6 maart 2019 at 12:41
 • vandevoorde rene Reply

  Laat de mensen gerust.Het is en blijft onze eigendom die wij zelf betaald hebben.
  Laat ons samenwerken misschien samen met Ilumen om hetgeen wat goed is te behouden

  6 maart 2019 at 12:25
 • PS Reply

  Waarom kan de laadpaal op het werk of elders niet zien wat thuis op het net wordt gezet?
  Dit principe zou quasi gelijk lopen met de aankoop van groene stroom die ergens op het net wordt gezet met GvO zelfs ergens ver weg in de EU. Het net wordt dan niet gebruikt als buffer maar enkel als verbinding tussen injectiepunt thuis en de laadpaal elders. De netbeheerder moet dus niets regelen.
  Mogelijke systemen:
  – laadpaal op het werk of elders direct on line met de slimme teller thuis via de RFID card ==> laden op het werk is energie laden die thuis werd opgewekt
  – thuis op het net zetten genereert een GvO die later kan gebruikt worden om de elders gelijktijdig geladen energie af te dekken
  – de injectiecurve van de slimme meter thuis afdekken met de curve van de gelijktijdig elders geladen energie
  – AI?
  – Blockchain?
  – machinelearning?
  De transitie zal voor niemand simpel zijn. Alle partijen zullen creatief moeten bijdragen en faciliteren.
  Wie maakt het echt slim?

  6 maart 2019 at 11:58
 • Bogaert Willy Reply

  Waarom al die complexiteit en laat de mensen kiezen digitale meter of niet.
  Een zaak is zeker de kosten zullen stijgen
  en meer winst voor de aandeelhouders .
  Laat ons maar verder bedriegen dat zijn
  we gewoon .Gelukkig komen dr verkiezingen

  6 maart 2019 at 11:29
  • marcel Reply

   heb je een advies voor die verkiezingen?

   4 april 2019 at 00:03
 • BAKN Reply

  Hoe gaan de nieuwe tarieven er dan uitzien waar de VREG het over heeft? Ik heb een berekening gedaan voor mijn eigen installatie (ik verbruik veel meer dan ik opwek)
  Gem jaaropbrengst: 3200 kWh
  Gem jaarverbruik 5700 kWh (ja ik heb een hoog verbruik)
  Prosumenttarief/jaar: 388 Euro
  Totale stroom prijs /kWh 22 cent (INFRAX + stroomprijs)
  Ervan uitgaande dat ik niets betaald krijg voor de overtollige energie die ik op het net zet (want wat zouden we daarvoor krijgen?) kom ik op het volgende:
  Break-even punt waarbij Digitale meter net zoveel opbrengt als huidige terugdraaiende meter + prosumententax = 45% direct verbruik!!
  Ik moet dus meer dan 45% van mijn opgewekte zonne energie direct verbruiken om niet slechter af te zijn met de digitale meter. Op basis van de huidige beschikbare informatie.
  Gelukkig krijg ik nog groene stroom certificaten. Maar op basis van de huidige vooruitzichten komen er nooit meer zonnepanelen op ons dak.

  6 maart 2019 at 11:05
  • BAKN Reply

   Kleine update:
   Indien ik in mijn rekenvoorbeeld ervan uitga dat ik 6 eurocent per teruggeleverde kWh betaald krijg verschuift het break-even punt naar 25%. Dat is dus in lijn met de voorspelling van de VREG. Ik denk dat het plan dus is om aan marktconforme prijs de geleverde stroom te vergoeden.

   De extra besparing van direct consumeren zonne energie is dan ongeveer 16 cent/kWh. De vraag is of deze potentiele besparing opweegt tegen de kosten van de investering (thuisbatterij, electrische auto, apps, wasmachine, vaatwasmachine, droger, je eigen vrije tijd etc.).
   Indien je toch een van deze toestellen moet vervangen is het misschien de moeite waard om ze compatibel met de digitale meter in te kopen.

   6 maart 2019 at 13:22
  • Marcel Reply

   Prima analyse!
   geen panelen meer?
   doe eens een offertevraag met en zonder;
   laat me maar weten!
   panelen renderen boven de 10% (dcf)!
   Waarom?.

   3 april 2019 at 23:57
 • Willy Vanderelst Reply

  Deze beschouwingen houden steek natuurlijk.
  Ik herhaal mijn eerder gestelde vraag, die zonder antwoord bleef tot heden. Wat is het rendement van dat laden en ontladen? Ik denk dat er minstens 15% van input verloren gaat, of niet?
  Schrijf daar eens een stukje over. De kennis hebben jullie zeker.
  Groeten

  6 maart 2019 at 11:02
 • Pol Vandenberge Reply

  was er niet gesproken dat de op het net gestoken energie ging betaald worden maar dat de prijs nog niet gekend was. Moesten zich een ganse hoop paneel bezitters verenigen in een vennootschap dat energie levert zou dat kunnen

  6 maart 2019 at 10:53
 • jean Reply

  Zoals voorspeld, het gaat om geld, mensen met veel zonnepanelen gaan meer betalen, dan vroeger met de prosumenten taks. Jullie zijn een bende dieven, die zoals de politiekers, de mensen plukken, dan doen jullie, een schande

  6 maart 2019 at 10:32

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *