Hoogspanningskabels
Hoe zal het capaciteitstarief worden berekend?

Anno 2021 worden de nettarieven, de kosten voor onder meer de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet, aangerekend op basis van uw afname van het net (in kWh). Vanaf 1 juli 2022 verandert dat. Dan zal een deel van de nettarieven aangerekend worden op basis van de netcapaciteit (kW) die u gebruikt: het zogenaamde ‘capaciteitstarief’. Voor een gemiddeld gezin gaat dit over zo’n 18% van de totale factuur. 

Laat ons meteen met de deur in huis vallen: het capaciteitstarief is geen bijkomend tarief, maar enkel een andere manier om de netkosten te verdelen over alle afnemers. Bij de introductie van het capaciteitstarief op 1 juli 2022 verdwijnt ook het onderscheid tussen het dag- en nachttarief. De nettarieven die u betaalt, zullen daardoor niet langer afhangen van het moment waarop u verbruikt.

Maar hoe zal dit capaciteitstarief nu berekend worden? Hiervoor is het noodzakelijk om eerst enkele belangrijke begrippen toe te lichten.

Kwartiervermogen

De digitale meter registreert elke 15 minuten het verbruik (in kWh). Dit betekent dus 96 registraties in een dag van 24 uur. Hogere pieken vlakken lagere pieken af binnen het kwartier. Met andere woorden, het gemiddelde binnen het kwartier is de waarde die telt om het kwartiervermogen (in kW) af te leiden. Door het aantal kWh te vermenigvuldigen met 4 bekomt men het aantal kW.

Kwartiervermogen = gemiddeld vermogen op kwartierbasis (in kW)

Kwartierwaarde

Maandpiek

De maandpiek is het kwartier met het hoogste gemiddelde kwartiervermogen binnen een welbepaalde maand. Het capaciteitstarief wordt aangerekend op basis van je maandpieken.

Maandpiek = het hoogste kwartiervermogen in de maand (in kW)

Kwartierwaarden capaciteitstarief

Gemiddelde maandpiek

Voor elke maand wordt het hoogste kwartiervermogen (in kW) beschouwd. De ene maand zal die piek hoger of lager zijn dan de andere maand. De situatie is voor elk gezin of klein bedrijf anders. Indien u reeds een digitale meter heeft kan u de maandpieken (in kW) en verbruik (in kWh) opvolgen via mijn.fluvius.be .

Het minimale vermogen op maandbasis bedraagt 2,5 kW. Daardoor betaalt iedereen een minimale bijdrage in de netkosten.

In onderstaand cijfervoorbeeld bedraagt de gemiddelde maandpiek van mei bijvoorbeeld 2,336 kW. Deze zal echter als 2,5 kW worden aangerekend.

Maandverbruik

De gemiddelde maandpiek wordt maandelijks berekend op basis van de pieken van de voorafgaande 12 maanden.

Maandpiek

Gemiddelde maandpiek = het gemiddelde van de pieken van de voorafgaande 12 maanden

Onderstaande video van VREG geeft meer duiding over de wijze waarop het capaciteitstarief berekend zal worden.

Bron: VREG.be

[/vc_column][/vc_row]

Uw zonnepaneleninstallatie optimaliseren?

Maak kennis met ons vernieuwd productaanbod !

41 reacties

 1. Waarom niet overgaan tot burgerlijke ongehoorzaamheid? De oplossing is simpel. Massaal zonnepanelen bijzetten en een grote thuisbatterij. Voor de zomer voldoet dit ruimschoots om alle verbruik thuis te dekken. Voor de winter ga je gratis laden bij diverse winkeliers en bij thuiskomst koppel je je elektrische auto aan je eigen binnen installatie welke ook je thuisbatterij weer opvult. Stroom van het net? Weg met die handel, niet nodig…

 2. Ik kan me neerleggen bij de nieuwe berekeningswijze maar niet bij het ongelijke behandelen van de gebruikers. De ene kan de installatie van de digitale meter uitstellen, de andere niet – ik ben in dat laatste geval en zo ontstaat een verschil in behandeling. Dat is in mijn ogen echt niet eerlijk en in flagrante strijd met het gelijkheidsprinciepe.
  Sinds héél lang ben ik een “gelukkige” bezitter van een digitale meter en zelfs een van de eerste om nillens willens te “genieten” van de “nieuwe” versie (vorige was het proefproject in sommige gemeentes). Een vrije keuze had ik niet echt. Tijdens het gebruik van die eerste digitale meter was er geen probleem om de terugdraaide teller te simuleren – e telden gewoon de 4 verschillende waardes (+op/-af & dag/nacht) bijeen om zo het totaal te berekenen. Blijkbaar is dat nu een onmogelijke opdracht voor de netbeheerder!

  Heeft er iemand reeds een berekening gemaakt a.h.v. reële gegevens en die berekening in een programmaatje gegoten of formule met XLS?
  Zo ja mag die me dat steeds delen met mij 🙂
  Bovendien houd ik sinds enkele maanden mijn minuutgegevens van injectie/afname bij a.h.v. de P1 gegevens bij en kan dus vrij accuraat het gemiddelde berekenen – maar moet het programmaatje nog ineen boksen om die gegevens om te tornen naar de vrij ingewikkelde berekening die de netbeheerder hanteren. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

  MVG, Willy L

  1. Ik heb deze berekening eens gemaakt volgens de tarieven in mijn contract. Moeilijk is dit niet als je de huidige energiebelastingsbrief bekijkt.
   De algemene regel die je mag stellen exclusief groenestroomcertificaten die je zou hebben:
   1. je rendement (opbrengst) verminderde met 1/3 op het ogenblik van de invoering van het prosumententarief (mijn installatie dateert van 2011 waar nog geen sprake was van prosumententarief, werd ingevoerd medio 2015)
   2. met einde terugdraaiende dm (werd door mijn strot gejaagd) halveerde opnieuw mijn opbrengst.
   3. dus met deze 2 maatregelen is mijn/ons rendement met 2/3 verminderd ! Hallo !!!!!!
   4. binnenkort wordt het capaciteitstarief ingevoerd waar vooral de gebruikers met DM er de dupe zullen van zijn, dit komt er dus nog eens bovenop
   5. dus experten, stop met jullie schone praatjes, maak de mensen niets wijs. Stop met het plaatsen van nieuwe residentiële zp installaties. In de praktijk is dit met de uitspraak GW al gebeurd want installaties zijn met 90% teruggevallen.
   Beleg in aandelen in de farma-industrie, deze zullen een veelvoud meer opbrengen, zeker nu in deze pandemietijden.

 3. Men laat oñs in het ongewisse over de prijzen; bewust om geen opstand te krijgen. Men spreekt enkel over de huishoudtoestellen en de andere daar zwijgt men over want deze verbruiken te pas en onpas stroom en wil men dit indijken dan moet men weer serieus investeren in tijdsklokken ,voorkeurschakelaars,daglicht detectors enzovoort een hele programmering en herprogrammering wanneer het net eens uitvalt en dan zwijg ikngover het feit dat als men de digitale meter afschakelt om een andere rede dan netuitval deze wel terug wordt vrijgegeven maar niet automatisch terug opstart vanwege de drochrede van de veiligheid. Dus men moet thuis zijn om dat te doen. Ondertussen staat de diepvries en frigo te ontdooien wordt het koud, geen telefoon ,tv ,radio enzovoort meer. Hiep hiep de digitale techniek die ons opgedrongen wordt. Totdat deze faalt en dan lang wachten voor herstelling zoals dat heden gaat zelfs voor eenvoudige electronische onderdelen. Ik wacht al 4 maanden voor enkele potentiometers.

 4. Gewoon diefstal en verder uitmelken van de lage verbruiker met een vast en duur VREG capaciteitstarief .Hopelijk werkt het Grondwettelijk Hof
  ook eens rechtvaardig voor deze maffiapraktijken met volle medewerking van de politieke graaier -bestuurders her en der .
  Voor mij mag Europa warm worden dan kunnen ze de boom in met al hun taxen ,boetes en misleidende simulaties idem voor gas.
  Veel nutteloze dure administratie en software .In Polen hebben ze groot gelijk ,dag Europa politiek gepruts

 5. Het capaciteitstarief zal er dus voor zorgen dat de energie rekening nog wat extra aangedikt wordt, alsof de hogere energie prijzen op de internationale markt al niet voldoende zijn … Dank U overheid, dank U. Er zit gelukkig 1 groot positief element aan vast. Tegen de volgende verkiezingen zal elke burger gevoeld hebben dat Jan modaal met of zonder pet uitgemolken en bedrogen wordt door een bende sukkelaars die zichzelf experten of goede politici noemen. Wees gerust beste overheid, ik zal alvast samen met vele anderen mijn uiterste best doen om dit schandelijk bedrog dik in de verf te zetten. We hoeven daarvoor zelfs niets aan te dikken of te liegen, gewoon de waarheid volstaat. Onze regeringen zijn 200 % verantwoordelijk voor de toestand van vandaag maar volgens onze wet is niemand van deze bende prutsers verantwoordelijk. Goed bezig.
  Een recente peiling toonde aan dat er nu reeds 30 % burgers zich niet meer vertegenwoordigd voelen door een politieke partij. Dit aantal zal beslist nog stijgen. Misschien bij een volgende peiling ook eens pollen hoeveel burgers er nog een beetje vertrouwen hebben in hun overheid.

 6. en onze zuiderburen, wat betalen zij ? Men heeft ook de mond vol over Europa. Zowat alles kan over de grens gekocht worden …. wanneer zullen we electriciteit in het buitenland kunnen kopen ???? Sommigen vertellen mij dat een dieselgenerator op rode brandstof de oplossing is om in de toekomst electriciteit te maken. Goed voor het milieu is dit niet maar het zou wel eens kunnen. De kachelhandelaars verkopen opnieuw massa’s kachels waarin je hout kan stoken. Goed voor het milieu is dit niet maar het zou wel eens kunnen. De klimaatdoelstelling mogen we wel vergeten maar als de geldbeugel leeg is voor het einde van de maand …. tja, dat moet je wel creatieve oplossingen zoeken ….

  1. Alles hangt gewoon af van welke politiekers er aan de “macht ” zijn en welke lobby’s het meest sponsoren ( voor allerlei goede doelen, ….)

 7. Wat zou de kost dan bedragen voor installaties met accumulatieverwarmingen? Een ruwe kostenschatting is reeds voldoende, dankjewel.
  1. De exclusief nacht- , evenals de nacht/weekendtarieven zouden dan vervallen. Alles wordt 1 tarief.
  2. Gelijktijdige , langdurige piekverbruiken van +/- 20kw (accumulatoren, vloerverwarming en/of boilers) nu gedurende de nachtelijke winterse 9 uren en naladingen ’s middags gedurende 2 uren ttz. 11 uren in totaal, als bijna ‘permanente piek’. Oftewel na installatiewijziging +/- 10 kw over 24 uren.
  3. Een idee van kost van de herinstallatie, functie van dat een enkel tarief.
  Dus,nog een dwingende reden om de digitale uit te stellen……En een beter systeem uit te dokteren….

  1. De distributiekost exclusief nacht bij Iverlek is momenteel 5.96€cent/kWh.
   Je hebt bvb momenteel 18000 kWh exclusief nacht aan 5.96 €cent en 4000 kWh enkelvoudig tarief aan 14.28 €cent : huidige kost klassieke meter : 1644€ netkosten. Of 1587€ met 50% dag en 50% nachttarief.
   Als het exclusief nachttarief voor de distributiekost wegvalt en alle tarieven gelijkgeschakeld worden dan is de berekening als volgt:
   Met het capaciteitstarief en klassieke meter = 22000 x 0.0966 = 2125€ + de 123€ vaste kost voor minimum piek van 2.5 kW. samen 2248€
   Met de dm is dat 22000 x 0.0701 = 1542€ + de vaste kost 49.23 per kW piek. In de zomer wanneer je geen accumulatie of vloerverwarming gebruikt zal die piek laag zijn en in de winter zal die hoog zijn. Zonder elektronische sturing zal je gemiddelde jaarpiek wellicht op 12 kW uitkomen. (6m x 4kW + 6 m x 20 kW)/12 . Met sturing of installatiewijziging kan dat zakken onder de 7 kW. Met 12 kW komen de netkosten dan op 2132 € wat in dezelfde grootteorde ligt als met een klassieke meter. Met 7 kW piek kom je dan op 1886 € . Het wegvallen van het exclusief nachttarief kost je met de klassieke meter exact 740€ meer en met de digitale meter minstens 300 € meer ivg met de huidige tarieven als je bij dezelfde leverancier blijft.

  2. Exclusief nachttarief voor accumulatie : Oude Ferrismeter kan tot 2018????? Bij gebrek aan beter systeem?????
   Oef, Ik geloof mijn oren (ogen) niet…

   1. Uit pure emotie heb ik ‘2018’ ingeponst i.p.v. ‘2028’. So sorry….
    Eigenaars van exclusief nachtteller kunnen – voorlopig – op beide oren slapen.
    Hopelijk tegen dan ( 2028 ) een faire oplossing voor ons capaciteitsverbruik.

    1. Beste Jpe : De Vreg zegt dat de korting geldig voor de distributiekost exclusief nacht vanaf 2022 tot 2028 ieder jaar met 10% zal verminderen. In 2020 was die korting 75%. Voor Iverlek was de prijs 3.13€c tov het dagtarief van 13.41€c. In 2021 was dat al 5.96€c tov 11.99€c. of een korting van 50% ipv 75%. Dit jaar zal uw exclusief nachttarief al 25% duurder zijn voor wat de distributiekost betreft. Voor 18000 kWh is dat al een meerprijs van 509€ aan distributiekosten alleen al (met het huidige tarief). Met het capaciteitstarief en een klassieke meter en een korting van 50% voor exclusief nachttarief zou de meerprijs op 427€ uitkomen in 2022 en oplopen tot 740€ in 2028 als je elk jaar dezelfde prijs hanteert. Zo geruststellend vind ik dat niet.

     1. Gaan “ze” ’t nu ook al halen (verhalen) op de distributiekost???? Hoe kunnen “ze” dat staven?????
      Kost 1 kwh ‘snachts getransporteerd over dezelfde leidingen anders dan overdag?
      Waar blijven “ze” ’t halen?

 8. Deze begrijp ik niet : “Door het aantal kWh te vermenigvuldigen met 4 bekomt men het aantal kW”
  Is het niet net andersom : door de laatste 4 gemiddelde kW’s op te tellen bekom je het kWh voor dat uur

 9. Je betaalt niet enkel die maand meer maar ook de 11 andere maanden. Dus die ene piek ( samen met je andere pieken) bepaalt 12 maanden hoeveel netkost je betaalt. ‘Rolling’ noemen ze dat. ‘k denk dat ze ook ‘rollen’ van het met ons lachen …

  1. Het rollend gemiddelde betekent dat je het gemiddelde iedere maand opnieuw berekent door in een periode van 13 maand de 1ste maand te schrappen en de 13de maand in de plaats te nemen waardoor je iedere maand een nieuw 12maandelijks of jaargemiddelde hebt. Het is het jaargemiddelde op datum van uw afrekening die zal tellen en dat is 1 waarde die het gemiddelde is van de voorbije 12 maand. Dus die ene piek van een bepaalde maand telt maar voor 1/12de mee.

 10. Dat de VREG een marionet is van de netbeheerders was allang geweten, maar een ernstige vraag stelt zich, wie kan zijn jaarafrekening nog controleren en zelfs als er een 250 pagina lange kwartuurverbruikslijst aan toegevoegd is, wie kan dit narekenen en welke onafhankelijke instantie kan en zal dit controleren. Het hek is van de Dam, de weg naar ongebreidelde diefstal met zegen van onze regeringen ligt open. Netbeheerders weigeren te investeren uit eigen middelen en gaan dus eerst op strooptocht. Dit hele verhaal werkt de energietransitie tegen omdat ze voor de eindklant uiteindelijk niet meer betaalbaar is.

 11. Wat ik onrechtvaardig vind aan dit systeem is dat een hoge maandpiek BUITEN de normale piekuren (dus bijvoorbeeld de ochtend van 07:00 tot 09:00 en de avond van 17:00 tot 21:00 uur) afgestraft wordt met het capaciteits tarief.
  Dus stel je wil snachts je electrische auto opladen of je warmte accumulatoren laten werken dan wordt je daar keihard voor gestraft terwijl je juist bijdraagt aan het SPREIDEN van het electriciteitsverbuik. Of midden overdag je wasmachine en droger aanzetten voor de avondpiek bijvoorbeeld.

  De bedoeling van dit tarief is toch het VERMIJDEN van pieken op het net door het SPREIDEN van het verbruik. De digitale meter zou dat perfect kunnen en alleen de pieken meten op bepaalde uren van de dag. En buiten deze uren zou men vrij zijn om meer electriciteit te verbruiken. Zo beloon je spreiding in plaats van iedereen maar gewoon zwaarder te belasten.

 12. Het is duidelijk dat velen niet weten hoe de vork in de steel zit.
  Met het capaciteitstarief vermindert de kWh netkost met gemiddeld 50%. De vaste kost die in de plaats komt en gemiddeld 50€ per kW piek bedraagt wordt iedere maand bepaald maar wordt berekend op het gemiddeld van de 12 maanden voorafgaand. Iedereen die veel verbruikt zal dus altijd minder betalen met het capaciteitstarief. Zelf als de gemiddelde piek hoger is dan 2.5 betaal je nog altijd minder. Het is dus geen boete maar wel een geschenk voor de hoge verbruikers. ook voor de zonnepâneelbezitters met hoge omvormervermogens. Voorwaarde is wel dat je een digitale meter hebt.
  Diegenen die een laag verbruik hebben bvb 1500 kWh per jaar of minder (bvb met een 2de verblijf) zullen meer betalen.
  Voor de duidelijkheid met de netkosten: : een vb bij de netbeheeerder Iverlek.
  klassieke meter : huidige netkosten : 14.28 €cent /kWh en prosumententarief van 91.84€ per kW vermogen
  capaciteitstarief klassieke meter : netkosten :9.66€cent /kWh en 2.5 kW piek (2.5 x 49.23€) en prosumententarief van 64.86€ per kW omvormervermogen.
  Met een digitale meter : netkosten 7.01 €cent/kWh en 49.23€ per kWpiek met een minimum van 2.5 kW (of 123.07€ per jaar minimum)
  Dus voor 5000 kWh verbruik : klassieke meter huidig tarief 714€ . capaciteitstarief : 606€ ; digitale meter met 2.5 kW piek : 473€ . Per kWpiek dat je hoger uitkomt dan 2.5 betaal je een vaste kost van 49.23€ bij. De gemiddelde piek in Vlaanderen ligt op 3.99kW (dat betekent dat je bvb 6 maand 2.5 had in de zomer en 6 maand 5.5 kW in de winter: gemiddelde = dan 4 kW. wat voor de totale kost neerkomt op 547€ netkosten.
  Om evenveel te betalen als het huidige tarief zou je in dit geval met een digitale meter al een gemiddelde jaarpiek van 7.4 kW mogen hebben : wat zeer hoog is. Dat betekent dat je per maand dat de piek 5 kW is je ook een maand van 10 kW mag hebben want het gemiddelde blijft hetzelfde.
  De situatie is helemaal anders als je een laag verbruik hebt bvb 1000 kWh : klassieke meter huidig tarief 142.8€ en capaciteitstarief 219€; digitale meter ; 193€ minimum (piek 2.5) en bij een gemiddelde piek 3.99 kost het dan 266€.
  Vanaf wanneer de gemiddelde piek zal bepaald worden bij diegenen die al langer een dm bezitten is nog niet duidelijk.

  1. Hoi Jean D.
   Waar heeft U die tarieven gevonden? Ze staan niet genoemd in het artikel. Kunt U de bron vermelden? Ik ben geinteresseerd.

  2. Dag Jean D,
   je uitleg verduidelijkt veel waarvoor dank. Berekening is blijkbaar complex wat ik ervan begrijp. Capaciteitstarief is blijkbaar verschillend als men een klassieke meter heeft t.o.v. een digitale. Omdat men andere piekvermogens hanteert ?
   Je stelt ook dat de invoering van het capaciteitstarief ook een geschenk (uit de hemel geloof ik niet – grapje) is voor zonnepanelenbezitters met hoge omvormervermogens. Dit begrijp ik niet want veronderstel dat dit vermogen volstaat voor je jaarlijks verbruik te dekken betaalt men nu geen netkosten (noch energiekost) maar enkel het prosumententarief.
   Kan je dit verduidelijken aub Jean ? Met dank Paul V

 13. 1. Vanaf juli 2022. Maar hoe wordt het eerste jaar het gemiddelde jaarlijkse maandtarief berekend. Gaat men terug vanaf juli 2021 als men al een digitale meter had op dat moment of worden de maanden vóór juli 2022 ook aan forfait van minimum 2,5 kWh maandpiek genomen ? (zou eerlijker zijn voor diegenen die reeds vroeg over een digitale meter beschikken, anders opnieuw eens de klos).
  2. men zegt geen bijkomende tariefverhoging ! Is dit wel zo ? Voor een break-even hoeveel bedraagt dan het gemiddelde jaarlijkse piekvermogen over 12 maanden aub ? Dit zegt men er nooit bij, wel een minimum (2,5 kWh) als basis dat zal worden gehanteerd.
  3. Ik beschik al 10 maanden over een digitale meter, dus ik heb al wat ervaring en input. Als men 1 à 2 kookplaten gelijktijdig aanzet en een oven, wat gebruikelijk is als men kookt, zit men al rap bij of over een piekvermogen van 3 kWh. Dan spreek ik nog niet over een friteuse of bijkomend een microgolfoven. Ik hou mijn hart vast als ze het capaciteitstarief invoeren en welke break-even waarde ze gaan hanteren. Goed dat dit nog eens door een andere instantie wordt bekeken dan de pipo’s van de Vreg. Een Vreg die de paraplu is van de politiek om hun verantwoordelijkheid af te wenden van de gevolgen van onpopulaire en nadelige maatregelen.

 14. Het is en blijft een dik asociaal VREG vast tarief voor de lage verbruiker van minder dan 2500 KW .+BTW bovenop

  Gaat Groen dit ook ondersteunen met een tussenkomst.
  Dit is zuivere diefstal op grote schaal en nog goedgekeurd door NVA ???

  Terug naar het Grondwettelijk hof hiermee

 15. Als je energiebewust leeft zal je beboet worden met 12*2,5=30kwh extra kosten. Bedankt Vlaamse Overheid! We moeten u blijven sponseren!

  1. Johan, zo werkt dit niet. Een minimum piekvermogen per maand van 2,5 kWh en dit per maand over 12 maanden blijft een gemiddelde capaciteitspiekvermogen van (2.5 * 12)/12 = 2.5 kWh. Dit zegt niets over uw totale verbruik. Aan dit gemiddelde capaciteitspiekvermogen zal een prijskaartje hangen maar hierover zeggen ze bewust nog niets omdat ze het zelf nog niet weten. We zullen in ieder geval wel de klos zijn, zeker als men nu weinig verbruikt wat het totale verbruik heeft niets te maken met het capaciteitstarief, enkel die ene hoogste (kwartier)piek per maand, dit 12 maanden na elkaar.

 16. kwartiervermogen (in kW), is dat enkel verbruik, of ook als we terugsteken?
  PV installatie van 4.5kW piek: niet thuis = kwartiervermogen = 4.5??

  1. Terugsteken heeft geen inpakt op het capaciteitstarief wel wat men onmiddellijk verbruik wat men op dat ogenblik opwekt met de zonnepanelen. Zo moet men minder (of niets) van het net afhalen en zal het piekkwartiervermogen op dat ogenblik dalen.

 17. Momenteel is iedereen nog aan het denken/staat stil bij het gewone verbruik ( koken, lichten, wasmachine, droogkast, enz, enz.). Maar binnen enkele jaren zijn we extreem bij ons pietje genomen, sorry voor de uitdrukking, en dan gaan we pas de rekening gepresenteerd krijgen door thuis onze eigen elektrische auto te gaan opladen.
  Bedankt Vlaamse regering om ons alweer te pesten! Als alleenstaande zullen de rekeningen weer sterk omhoog gaan en is het ver te gek dat ik nog blijf werken. Ik word armer en mijn pensioen gaat er niet op vooruit. Van sociale tarieven kunnen we niet genieten.

 18. Dus iemand die energiebewust heeft tracht te leven en heeft geïnvesteerd in zonnepanelen, warmtepomp en batterijen en door die ingreep gemiddeld 0kwh moet inkopen, zal beboet worden met minimum 12*2,5=30 kwh extra kosten
  Dit is voor de ZP-eigenaars, samen met het stimuleren van maximaal overdag-verbruik, nog maar eens een uitnodiging tot veelverbruik! De ZP-eigenaar wordt stilaan de nieuwe melkkoe ter vervanging van het wegvallen van de accijnzen op benzine/dieselauto’s.

  1. Volgens mij is met de digitale meter een inkoop van 0kwh niet meer mogelijk, daar gaat het hem nu net om, met de terugdraaiende teller kan dat dus wel. Maar hier is de straf dan wel de prosumententarief. Zolang je geen digitale meter hebt draait je meter gewoon terug en kan men ook geen capaciteitstarief rekenen. Extreme gemiddelde pieken worden ook opgevangen door het 12 maanden gemiddelde te hanteren, dus dat lijkt mij een eerlijk systeem om ook de warmtepomp piekmaanden te verzachten. Hoewel, het is de eerste keer dat ik dit artikel lees, dat ik dit eens zou moeten berekenen of het niet net je factuur de hoogte in zal stuwen door die gemiddelden.

  2. Zo werkt het capaciteitstarief niet Gilbert. Capaciteitstarief heeft niets te maken met het verbruik; Enkel de hoogste 12 maandelijkse piek = jaarlijkse gemiddelde , worden gebruikt en daar zal een prijskaartje aan hangen voor de netkosten. Welke dat weten ze nog niet.
   Zie ook mijn uitleg bij Johan aub en mijn reactie.

 19. Sowieso verdoken manier om geld af te troggelen vd mensen – ze weten niet meer wat nog uitvinden dat de mensen aanvaarden terwijl ze duidelijk armer worden! En dan fier zijn en zeggen op tv dat ze de koopkracht omhoog duwen voor de mensen door (andere kleine) maatregelen. Ze nemen ons echt voor d….

 20. geweldig hoe onze politiekers en hun vriendjes hun geld binnen halen .. Als je maand op verlof ent betaal je toch 2.5 Kw terwijl je niets gebruikt hebt…
  Criminaliteit ten top in België.

 21. Dus m.a.w ik verbruik 1maal /maand mijn droogkast en wasmachine op het zelfde tijdstip dan betaal ik een ganse maand de volle pot. Ik ga mijne c4 vragen dan kan ik dit doen als de zon schijnt + dan krijg ik ook nog het sociaal tarief. Weer kassa kassa voor de maatschappijen en de overheid.

 22. Zullen de mensen die geen digitale meter hebben steeds gerekend worden aan 2,5 kw? Amaai dezen met electrische verwarming en koken of wassen of droogkast ook nog eens aansteken

 23. En wat is de schaal van de hogere pieken??? Per 0,5? 1? En wat is de prijsverhoging? Ik kan nergens hier iets van vinden. Want onder de 2,5 blijven op een maand is haast onmogelijk in een gemiddeld gezin. Dan moet men er al obsessief mee bezig zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS