Hoeveel bedraagt het prosumententarief voor mijn zonnepaneleninstallatie?

Zon wolken

Hoeveel bedraagt het prosumententarief voor mijn zonnepaneleninstallatie?

Sinds 1 juli 2015 is voor particuliere gebruikers van zonnepanelen het zogenaamde prosumententarief van kracht. Dit houdt in dat eigenaars van zonnepanelen met een vermogen ≤ 10 kW met terugdraaiende teller, de zogenaamde ‘prosumenten’, een vergoeding dienen te betalen voor hun werkelijke afname van het elektriciteitsnet. 

Het tarief verschilt van netgebied tot netgebied en is afhankelijk van het maximale AC-vermogen van de omvormer(s) van de installatie. Hoe groter het vermogen, hoe meer u betaalt voor het gebruik van het distributienet. De VREG beschouwt het maximale AC-vermogen als de beste indicator voor de maximale impact  die uw installatie op de werking van het net kan hebben.

Om te weten hoeveel u moet betalen vermenigvuldigt u het maximale AC-vermogen van uw omvormer(s) met het bedrag dat geldt voor uw netgebied, dat u in onderstaande tabel (geldend van 1 januari tot en met 31 december 2016) terug kan vinden.

Veronderstel dat het maximaal vermogen van uw omvormer 2,9 kVA bedraagt in Inter-Energa gebied, dan betaalt u op jaarbasis een prosumententarief van 2,9 kVA x 95,74 euro = 277,65 euro (incl. btw).

Weet u niet wie uw netbeheerder is? Klik dan hier en geeft de postcode van uw gemeente in!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Indien het onmiddellijk verbruik van de elektriciteitsproductie van uw zonnepanelen voldoende hoog ligt, kan een bidirectionele meter een financieel aantrekkelijk alternatief vormen om het prosumententarief te vermijden.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (19)

 • Siska Reply

  Beste,
  Waarom zo veel verschil tussen die netbeheerders. Ik woon in het netgebied van Gaselwest en dat is blijkbaar de duurste… Waar komt dit getal vandaan?
  Ik zag deze vraag al passeren, maar geen antwoord…

  2 februari 2017 at 09:39
  • Ilumen Reply

   Geachte,

   Bedankt voor uw bericht.

   Het prosumententarief is een tarief dat alleen bedoeld is voor dat deel van de energie die wel van het net werd afgenomen, maar door de terugdraaiing van de teller niet werd gemeten. Het prosumententarief staat dus in verhouding tot de normale tarieven voor afname van stroom. Als de distributienettarieven in een netgebied hoger liggen dan in een ander netgebied, dan zal zich dat ook weerspiegelen in een hoger prosumententarief.

   De distributienettarieven weerspiegelen de kosten van de distributienetbeheerder, verdeeld over de klantengroepen (laagspanning, middenspanning…) en volgens de verwachte verbruikvolumes van de klanten van de distributienetbeheerder. De kosten, het type klanten en het energieverbruik van de klanten spelen dus allemaal mee in de vaststelling van het tarief. Dat zorgt voor verschillen.

   Belangrijk is echter dat de distributienettarieven per distributienetbeheerder zijn kosten weerspiegelen. Men betaalt met andere woorden wat het kost. De kosten wordt onder andere bepaald door de waarde van het netwerk van de distributienetbeheerder (afschrijvingskosten en kapitaalkosten), dus de investeringen die hij heeft gedaan. Daarnaast zijn er nog de andere kosten, zoals de operationele kosten.

   De verschillen hangen ook samen met de omvang van de openbaredienstverplichtingen die zijn opgelegd aan de netbeheerders. De belangrijkste is de verplichting van de netbeheerders om steuncertificaten op te kopen aan minimumprijzen.

   Meer info vindt u hier

   Aarzel niet ons te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing- en communicatieverantwoordelijke
   iLumen

   2 februari 2017 at 10:01
 • Nadia Lapeere Reply

  Beste,

  Wij hebben een slimme meter, dus een meter die niet terugdraait maar toch moeten we het prosumententarief betalen. (wij zitten in het studiegebied van slimme meters). Niemand kan ons de juiste uitleg en berekening geven hoeveel het zou kosten wanneer we echt willen afgerekend worden op ons verbruik. Ben ik dom of al die andere , netbeheerder, energieleverancier die aan de helpdesk zitten. Alhoewel dat de gegevens apart vermeld worden, gebruikte energie en geïnjecteerde energie. Volgens hun zou het toepassen van prosumententarief altijd goedkoper zijn?! Vermits je nog extra administratieve kosten moeten betalen aan de netbeheerder wanneer je kiest voor de afrekening op basis van je slimme meter. Volgens mij komt het gewoon op de centen neer die ze willen ontvangen.

  25 juni 2016 at 08:29
 • Baeten Reply

  Deze week mijn eindafrekening gekregen,graag geef ik u enkele cijfers louter ter in formatie en als doordenkertje .
  Verbruikstotaal 350,50 EUR, totaal verschuldigd inclusief btw1260,64 EUR.
  Als ik als privé persoon iets moest verkopen dat 350,50 EUR. Waarde heeft aan de prijs van 1260,64 EUR .dan steken ze mij wel even in de gevangenis voor oplichting

  23 juni 2016 at 08:49
 • Brabants Luc Reply

  De Vreg is er voor de consumenten te beschermen tegen oneerlijke prijzen. Dat zij met het prosumententarief tegemoet komen aan de vraag van de netbeheerders om hun verlies aan inkomsten (daar alle gezinnen met zonnepanelen op aanmoediging van de regering zoveel mogelijk zelf zorgen voor eigen energie) goed te maken.
  Dat de netbeheerders aanhalen dat zij extra kosten hebben aan installatieaanpassingen was in de beginperiode geen sprake van, de dubbelrichtingswerking was geen probleem. Als dit toch zo zijn laat ons dan een éénmalige bijdrage doen. Ook dat de eigenaars van zonnepanelen bevoordeeld zouden zijn tov. niet eigenaars?
  Het prosumententarief op het ac-vermogen heffen.
  1, onze installatie brengt dat vermogen nooit op
  2, de weersomstandigheden verschillen van jaar tot jaar
  3, de capaciteit van de installatie verminderd met de jaren
  4, er is altijd een bepaald vermogen dat wij rechtstreeks verbruiken, dus niet op het net komt
  Het prosumententarief is zoals je gaat tanken met de auto (tankgrootte bvb 60liter, vul hem maar 20liter maar je betaald wel voor 60liter) .
  Een bidirectionele meter of slimme meter plaatsen zou altijd in ons nadeel zijn, de opbrengst is het meest in de zomer maar we hebben het meest nodig in de winter.
  Dus “Vreg” bescherm de mensen die voor eigen energie zorgen en milieubewust zijn ipv. de netbeheerders bijkomende inkomsten te voorzien.

  21 juni 2016 at 18:31
  • Jimmy Reply

   Word allemaal lid van zonstraal vzw deze vechten de prosumententaks aan

   Voor een bijdrage van 10 euro ben je lid en help je de advocaatkosten te drukken

   Hebben ook een interesante website

   22 juni 2016 at 16:54
 • Romain Reply

  De link naar bidirectionele meter blijkt niet te werken. Ik zou hierover toch recente informatie wensen, want ik dacht dat het plaatsen ervan niet (meer) werd aanvaard in het kader van de prosumentenbelasting (maar blijkbaar toch? Alvast wel toen er de eerste maal van deze belasting/tarief sprake was)

  21 juni 2016 at 15:27
 • colin Reply

  Beste
  als gewone zonnepaneel bezitters zijn wij toch altijd de kop van jut he .weet ge ik heb het meest energie nodig in de winter .maar heb dan het minst opbrengst. En nu al die praatjes met .De slimmemeter of geen terug draaide met om zo van de injectie vergoeding af te komen .gewoon onzin .omdat ik in de winter te veel afneem en dan evenveel moet betalen .en toch nog een vraag .Dit is enkel voor installatie kleiner dan 10 kwaliteit durven jullie in alle eerlijkheid zeggen wat zij met een super installatie zitten. Wat zijn moeten betalen .en welke groenstroom certificaat ze ontvangen .ik denk dat we daar nooit een eerlijke antwoord zullen op krijgen

  21 juni 2016 at 14:43
 • Freddy Vanderbruggen Reply

  Beste, ik had 18 panelen nodig en heb er 38 laten leggen, gelijk tijdig heb ik mazout verwarming vervangen door warmtepompen verwarming en warm water = Co2 nul uitstoot… Moet ik dan toch nog de prosumenten taks betalen?
  mvg,

  21 juni 2016 at 13:30
  • Ilumen Reply

   Geachte heer Vanderbruggen,

   Het is erg lovenswaardig dat u nul Co2-uitstoot produceert.

   Toch dient u aan het prosumententarief bij te dragen op voorwaarde dat u een ‘prosument’ bent. Dit wil zeggen: “dat u de eigenaar bent van zonnepanelen met een vermogen ≤ 10 kW met terugdraaiende teller”.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing- en communicatieverantwoordelijke
   iLumen

   21 juni 2016 at 13:41
 • Filip Reply

  De link naar bidirectionele meter blijkt niet te werken. Ik zou hierover toch recente informatie wensen, want ik dacht dat het plaatsen ervan niet (meer) werd aanvaard in het kader van de prosumentenbelasting (maar blijkbaar toch? Alvast wel toen er de eerste maal van deze belasting/tarief sprake was)

  21 juni 2016 at 13:29
  • Ilumen Reply

   Geachte,

   Bedankt voor uw melding. De link naar het artikel van de bidirectionele meter zou nu opnieuw moeten werken.

   U kan een dergelijke meter nog steeds aanvragen.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing- en communicatieverantwoordelijke
   iLumen

   21 juni 2016 at 13:38
 • Ide Roger Reply

  Voel me erg bedrogen;op deze manier zal het nog enkele jaren meer duren vooraleer ik mijn investering terugverdiend heb, mijn panelen brengen gemiddeld 1500 euro aan certificaten op met een omvormer van 5,64 kW AC vermogen x 113,03 euro blijft er niet erg veel meer over.

  21 juni 2016 at 13:22
  • Ide Roger Reply

   Die 1500 euro is op Jaarbasis

   21 juni 2016 at 14:22
 • George K Reply

  Jammer dat dit zo berekend wordt en de alternatieven voor de fossiele brandstoffen de grond in geboord worden. Ik steek nooit het maximaal vermogen van de omvormer terug, dit afhankelijk van de oriëntatie (niet pal Zuid) en hellingshoek van de zonnepanelen, en zo zijn er veel installaties. Ik denk dat het weinig zin heeft om er nog bij te leggen, tenzij om het verbruik op 0 te krijgen (nu een jaarlijks 500kWh ongeveer) … Een iets meer elektriciteitsverbruik weegt weinig op tegen de nog te doene investering en zeker tegen deze domme taks, die nog zal stijgen als ik meer panelen zal leggen. Daar mag men wel eens wat aan doen. De gewone mens wordt terug afgestraft en zal moeten bloeden en betalen. En dan maar reclame maken op radio en tv dat de mensen zonnepanelen moeten leggen op hun daken ?? Deze met installaties boven 10kW moeten dan geen prosumententarief betalen ?
  10kW heeft niet de gewone mens liggen maar eerder sommige landbouwers, Katoen Natie, en tal van andere rijken…

  21 juni 2016 at 13:18
 • Marc Daniël Reply

  Waarom zoveel verschil tussen die verschillende netbeheerders?
  Waarom kunnen ze niet gewoon een heffing nemen of gewoon de Groene stroom certificaten niet belasten? Iemand die de moeite doet, om zelf met een mindere goede oriëntatie van zijn dak, te investeren in zonnepanelen , hoeft toch niet “afgestraft” te worden vgl met iemand die dezelfde installatie heeft met een veel betere oriëntatie ? Minister Tommelein wil dat iedereen in zonnepanelen investeert??? Dat brengt dan extra op voor de netbeheerders,..

  21 juni 2016 at 12:43
 • Desseyn Jozef Reply

  Wat is het percentage dat de Vreg rekend op het Max.vermogen van de omvormer .We steken nooit het Max aan stroom terug volgens vermogen maar wel volgens de werkelijke opbrengst.

  21 juni 2016 at 11:23
  • Ilumen Reply

   Geachte heer Desseyn,

   Bedankt voor uw vraag. Het prosumententarief wordt berekend op basis van het maximaal AC-vermogen van uw omvormer en dus niet op basis van werkelijk verbruik. Om het prosumententarief te berekenen dient u het maximaal AC-vermogen van uw omvormer te vermenigvuldigen met het tarief dat uw netbeheerder aanrekent.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing- en communicatieverantwoordelijke
   iLumen

   21 juni 2016 at 12:41
   • Rudy Reply

    Ter info
    Als maximaal vermogen weigerde mijn netbeheerder het maximaal continue vermogen maar moest er een nieuw attest met het maximaal piekvermogen opgesteld worden.
    Verwar dus beide begrippen niet.

    21 juni 2016 at 13:14

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *