Dashboard VREG terugleveringsvergoeding
Hoeveel ontvang je gemiddeld voor 1 kWh geïnjecteerde stroom?

Vlaamse zonnepaneleneigenaars met digitale meter kunnen een contract afsluiten voor het injecteren van hun overtollige stroom op het elektriciteitsnet. Maar hoe groot is de vergoeding die hier tegenover staat?

Energieregulator VREG ontwikkelde een nieuw dashboard rond terugleveringscontracten, waar informatie wordt getoond over gemiddelde terugleveringsvergoedingen. Concreet wordt in het dashboard weergegeven hoeveel een gezin of onderneming met digitale meter gemiddeld ontvangt voor 1 kWh geïnjecteerde stroom.

Hoe kan u het dashboard optimaal gebruiken? Vul een hoeveelheid geïnjecteerde stroom in.  Zo berekent u hoeveel een gemiddelde terugleveringsvergoeding voor uw situatie bedraagt.

Directe link dashboard terugleveringscontracten VREG: https://dashboard.vreg.be/report/DMR_Elektriciteit_Terugleveringscontracten.html 

Sterke stijging

In haar nieuwsbrief van 9 december gaf energieregulator VREG recentelijk nog te kennen dat de terugleveringsvergoedingen de voorbije maanden sterk gestegen zijn. ” In januari was de terugleveringsvergoeding voor een gezin gemiddeld 3 eurocent per kWh, in november was dat 11 eurocent. Vooral de stijgende prijzen op de groothandelsmarkten verklaren die toename”, klinkt het bij VREG.

Bron: VREG nieuwsbrief, 10 november 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

13 reacties

 1. Nu zijn er al variabele teruglevercontracten, de meeste want de ene kijkt naar de andere, met een vergoeding van meer dan 19 c€/kWh (zie V-test).
  Ik stelde me nu de vraag of de berekening via de V-test voor variabele contracten wel opgaan. De berekening is een tijdsopname (nu bijv in december) en is gebaseerd op de duurdere (dure) prijs die we in de wintermaanden moeten betalen tegenover de veel lagere prijzen in de zomer. Dit geldt ook voor de teruglevercontracten. In de winter is de vergoeding blijkbaar nu zeer hoog maar de zonnepanelen brengen niks op en dus ook geen injectie. Dus opbrengst nada. Toch wordt de berekening gedaan op het volledige verbruik en injectie op een volledig jaar aan de hoge tarieven. Dit klopt dus niet en de factuur zal mi lager uitvallen als we de berekening maken in de dure kwartalen en hoger uitvallen als we de berekening zouden maken in de periode van de goedkope kwartalen.
  Want bij variabele contracten wordt minstens per kwartaal (zelfs per maand) de prijs geïndexeerd (SPOT parameter) en is dus de prijs afhankelijk van de marktsituatie (in de zomerkwartalen prijs veel lager dan in de winterkwartalen). Bij zonnepanelen is dit ook afhankelijk van hoe juist de installatie gedimensioneerd is en hoeveel we in de zonnige maanden zelf consumeren en injecteren.

 2. ik ben zopas van terug van Spanje . Wat een goed leven daar. Weg van deze maffia staat met een overheid en bedrijfscultuur die alles naar zich toehalen.

 3. Ik ben mij stillekes aan het voorbereiden om de boel hier te verkopen en naar het zonnetje te verhuizen….. in de winter heb ik dan geen gas nodig en met zonnepanelen + windmolentje en klein palletkachel heb ik niet meer nodig.
  Weg uit dit vlaanderenland (met kleine v) HET apenland. Heb genoeg gezien.
  NB: Maak nog enkele regeringen bij en het kom in orde, bende knoeiers.

 4. Een verhaal van bedrog , leugens en misleidende VREG simulaties .

  De politiek heeft geen een verantwoordelijkheidsgevoel .

  Nu nog het asociale vaste VREG capaciteitstarief voor de lager verbruiker die nog eens gepakt wordt als hi zuinig is .
  Het stopt niet meer

 5. Als je je elektriciteitsrekening nakijkt dan zie je dat de prijs voor de naakte energie die je koopt van je energieleverancier slechts een beperkt percentage uitmaakt van de totaalprijs. Deze totaalprijs bestaat hoofdzakelijk uit netbeheerder kosten (= voor het transport van de energie) en taksen.
  Specifiek voor zonneenergie moet je ook onthouden dat wanneer er overwegend veel zonne-energie geproduceerd wordt (zomer) er minder behoefte is aan andere energie. Op die momenten zal hetgeen je krijgt voor injectie ook lager liggen wegens het minder schaars zijn van energie. Op momenten dat er overwegend weinig zonne-energie geproduceerd wordt (winter) is er net meer behoefte aan andere energie (voor verwarmen, verlichting, enz) waardoor energie duurder is. Dan krijg je meer voor injectie (maar helaas is er dan weinig zon…) bij variabele injectie contracten.

  1. en hiermee bevestig je de enige reden om een digitale teller in te voeren,manipulatie en controle…….
   diegenen met een anologe teller profiteren nog altijd van het terugdraaiprinciepe,diegenen met een digitale teller zijn nogmaals geJOST.
   als doekje voor het bloeden draaien ze dan het prosumententarief terug,nog zo een voorbeeld van bedrog en manipulatie…
   wanneer men iets persee wil doordrukken is er een geurtje aan,ALTIJD!
   conclusie van het verhaal?wanneer de politiek zich moeit is de burger de sigaar!

  2. Onze upload naar het net wordt wel aan de volle pot doorgerekend aan andere gebruikers, die daarop ook de taksen en lasten betalen. Waarom dan dat grote verschil tussen afname en upload?

 6. Beste,
  Als we kiezen om zo’n terugleveringscontract, kunnen we dan nog steeds genieten van de groenestroom certificaten ?
  MVG.

  1. Beste Demu Trade,

   uiteraard blijf je dan nog genieten van de groene stroom certificaten.
   Zonnepaneelbezitters met terugdraaiende tellers betalen het prosumententarief voor het gebruik van het net. Als ze te veel produceren ontvangen zij als het ware de volle pot KWh prijs voor de geïnjecteerde energie (zolang ze jaarlijks netto nog een verbruik hebben).
   Zonnepaneelbezitters met digitale tellers (= niet terugdraaiend) betalen geen prosumententarief en kunnen een injectiecontract aflsuiten voor de energie die ze injecteren.

 7. De vraag die ik mij stel, waarom is er zo een groot verschil tussen de prijs die men krijgt en de prijs die men betaald per Kw.
  Je zou denken 50% winst is al wat.
  Wie bepaald eigenlijk die prijs?

  1. Omdat die bedrijven dieven zijn. Dergelijke grote winsten zijn inderdaad niet markt conform en het zal misschien beteren als er wat meer tijd over gegaan is. Luminus doet blijkbaar grote inspanningen om die injecteer prijs te verhogen. Mij werd reeds 15 eurocent aangeboden terwijl ze 18 cent aanrekenen voor hun afgenomen energie. In dergelijk geval gaat het niet over 50 % maar eerder over 15% VERSCHIL.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS