iLubat batterijopslag iLumen
Hoeveel thuisbatterijen werden er dit jaar reeds geplaatst in Vlaanderen?

In Vlaanderen zijn in 2021 al 11.174 thuisbatterijen geïnstalleerd. Voor 6.983 van die thuisbatterijen subsidie aangevraagd.Dat blijkt uit cijfers van netbeheerder Fluvius en het Vlaamse Energie- en Klimaatgentshap.

De cijfers werden opgevraagd door VRT NWS. Tot eind vorig jaar telde Vlaanderen 337 thuisbatterijen; goed voor een capaciteit van 1,3 megawattuur.

Terugdraaiende teller
Door het afschaffen van het overgangsregime van de terugdraaiende teller voor eigenaren van zonnepanelen door het Grondwettelijk Hof heeft de verkoop van thuisbatterijen echter een hoge vlucht genomen.

Vlaanderen verhoogde afgelopen februari bovendien de subsidie die consumenten krijgen voor de aanschaf van een thuisbatterij met 20 procent tot 300 euro per kilowattuur. De premieregeling werd bovendien verlengd tot het kalenderjaar 2025.

16,5 miljoen euro
De Vlaamse premie bedraagt dit jaar maximaal 2.550 euro en wordt ieder jaar afgebouwd. In 2022 is de maximale subsidie 1.725 euro. Komend kalenderjaar verwacht minister van Energie Zuhal Demir net als dit jaar 9.500 thuisbattterijen te kunnen subsidiëren. Dit jaar bedraagt het subsidiebudget 22 miljoen euro en volgend jaar 16,5 miljoen euro.

De gemiddelde premie die in 2021 is aangevraagd zou 2.100 euro bedragen.

Bron: Solarmagazine.nl, 8 november 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

4 reacties

 1. Een thuis batterij installeren is mooi maar tegen dat men de onkosten terug verdient heeft is de batterij aan het einde van zijn levensduur.
  Bye bye de zure centjes zelfs met het capaciteits tarief doet men er geen voordeel mee.

 2. een thuisbatterij met een premie?
  om binnen enkele jaren,wanneer de overheid heel goed op de hoogte is waar er een batterij staat de premie weer eens dubbel in te pikken zeker?
  ik denk er niet aan…..
  de grootste onbetrouwbare schakel is de overheid,zolang die niet wordt weggenomen kunnen ze de pot op met hun premie’s en thuisbatterij.
  we zijn al te vaak gejost door die bedriegers.

 3. Enkele vraagjes:
  kan ik thuisbatterijen plaatsen zonder dat er stroom op het net gestoken wordt?
  Ik ben nu beperkt tot 5000 kwh per jaar te produceren met mijn huidige zonnepanelen
  Als mijn zonnepanelen niet gekoppeld zijn aan het elektriciteitsnet en enkel aan mijn thuisbatterijen dan kan ik meer zonnepanelen leggen?
  Dus ik zou enkel stroom afnemen van het net en er geen enkele kwh opsteken.

  Vriendelijke groeten
  Marc Bekaert

  1. Beste Marc, met een standaard installatie kan je dat niet doen. De standaard installatie met inverter is perfect gesynchroniseerd op het distributienet zodat de omschakeling tussen batterij en net vlot gebeurt. Als je enkel op batterij wil werken dan zal je moeten omschakelen naar het distributienet als je batterij leeg is. En als je batterij vol is, wat zal je dan doen met de overtollige energie van je zonnepanelen? Door de koppeling met het distributienet worden deze zaken automatisch geregeld.

   Bovendien is een batterij maar goed voor enkele dagen autonomie. De huidige batterijen zijn veel klein om een seizoen te overbruggen. Nl veel productie in de zomer en veel verbruik in de winter. Voorlopig installeer ik zeker geen batterij. Mijn warmte pomp draait vooral in de winterperiode en mijn energieproductie is hoofdzakelijk in de zomer. Ik zie dus niet in wat het nut is van een batterij zolang je je batterij niet ter beschikking kan geven van een externe partij die je betaalt om in periode van energieschaarste die energie voor een aantrekkelijke prijs aan te kopen. De producten zoals batterijen bestaan wel maar de diensten missen we nog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS