Zuhal Demir
Hogere premies voor wie elektrisch verwarmt na afschaffing dag- en nachttarief

Doordat de korting op het ‘exclusief nacht’-tarief verdwijnt, dreigt wie elektrisch verwarmt per jaar honderden euro’s meer te moeten betalen. Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) verhoogt een aantal premies om alternatieven aantrekkelijker te maken.

De Vlaamse energieregulator Vreg maakte deze zomer bekend hoe de kosten voor de distributie van elektriciteit voortaan in de stroomprijs verrekend worden. Die zullen niet langer afhangen van het aantal verbruikte kilowattuur (KWh), maar van het piekverbruik: wie tegelijk verschillende apparaten laat draaien, betaalt meer dan wie zijn verbruik spreidt.

Tegelijk verdwijnt de korting voor het ‘exclusief nacht’-tarief. Vooral gezinnen met elektrische verwarming zijn daarvan de dupe. Zij betalen nu minder netkosten als zij hun elektrische accumulatieverwarming ’s nachts opladen.

Die regeling werd ooit ingevoerd om de elektriciteitsvraag ’s nachts te vergroten, zodat de kerncentrales, die ’s nachts niet zomaar stilgelegd konden worden, het elektriciteitsnetwerk niet uit balans zouden brengen. Maar met de opkomst van hernieuwbare energie en het uitfaseren van zeker vijf van de zeven Belgische kerncentrales, valt dat argument volgens de Vreg weg.

Alleen dreigen de gebruikers van elektrische verwarming daarvan de dupe te worden. Er zijn in Vlaanderen nog zo’n 140.000 gezinnen met een exclusieve nachtmeter. Een gezin met een verbruik ‘exclusief nacht’ van 7.500 kWh betaalt vaak meer dan 1.000 euro per jaar voor zijn verwarming. De afschaffing van hun korting op de distributietarieven kost hen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Vaak sociale huurders

In behoorlijk wat gevallen gaat het om sociale woningen, met een publiek dat technisch of financieel niet in staat is om zijn verwarmingsinstallatie te vervangen. Vaak gaat het ook om huurwoningen, waarbij de beslissing om de verwarming te vervangen niet bij de huurder ligt.

Om de getroffen gezinnen te ondersteunen bij een keuze van alternatieve verwarming, trekt minister van Energie Zuhal Demir daarom een reeks premies bij de vervanging van een verwarmingssysteem of investeringen in isolatie op.

De premies voor isolatie van daken, vloeren en muren en de premie voor hoogrendementsglas gaan met 50 procent omhoog voor woningen en appartementen met louter nachttarief. De premies voor warmtepompen en warmtepompboilers met 20 procent.

Demir onderzoekt nog gratis leningen en bekijkt verder met de Vreg hoe de gevolgen van de nieuwe tarieven beperkt kunnen worden. “Het kan niet de bedoeling zijn dat er enkel negatieve gevolgen zijn voor mensen in armoede of dat enkel mensen gestraft worden omdat ze met twee werken.”

Volgens de cijfers van de Vreg zal de nieuwe tariefstructuur bij meer dan 20 procent van de gezinnen tot een stijging van de tarieven van meer dan 30 procent leiden. Bij een kleine groep zal de netfactuur zelfs meer dan verdubbelen. Bij 60 procent blijft de factuur gelijk of daalt
ze. Regering en parlement hebben bijkomende berekeningen ¬gevraagd.

Bron: De Standaard, 22 september 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

3 reacties

 1. Wij wonen in een huurhuis en alles is op elektriciteit alsook 2 accumulatie vuren. In 2020 betaalden wij ieder
  maand 157 euro..(eneco)nu afrekening van 90 euro en voorschotten opgetrokken naar 192 euro…dus als het nachttarief wegvalt vraag ik mij af hoeveel ik dan ga moeten betalen

 2. Ooit al van het stille uren tarief gehoord?
  Zo noemde het uitsluitend nachttarief voorheen.
  De leverancier bepaald wanneer het hem het beste uitkomt om mijn batterijen op te laden. (lees accumulatie verwarming)
  Nu heeft men afhankelijk van wind, zon, kern en andere centrales ook soms teveel aan energie.
  Op welk tijdstip van de dag is ondergeschikt.
  Gewoon onze accumulatoren spanning geven op die momenten met een minimum aan tijd volgens de buitentemperatuur. (Zoal het was)

 3. In plaats van fictieve berekeningen te vragen kan men nu werkelijke berekeningen geven want die zijn er nu de uitrol van de digitale meter er al 1,5/jaar in gebruik is, Hetzelfde voor het piekuur tarief. Men kan dan het verschil duidelijk merken ten nadele van de gebruiker. Als men zijn factuur in evenwicht wil houden moet men weer zwaar investeren om de factuur betaalbaar te houden ondanks de peulschil subsidies die men belooft, ongeacht hoe men het draait de consument is de dupe.
  Het piekuur tarief, een kwartier per maand. In een maand van 30 dagen zijn er 2880 kwartieren en daarvan neemt men het hoogste kwartier als refentie. Goe bezig vreg een schande voor deze instelling hetzelfde voor de terugdraaiend teller waarin de consument een redelijke investering wordt afgenomen door de afschaffing ervan. De consument die investeert in hernieuwbare energie om zo zijn energie factuur te minderen en terzelfdertijd meehelp om de klimaat doelstellingen te verwezenlijken wordt hier zwaar voor afgestraft. En dat men nu maar met fictieve berekeningen komt om het tegendeel te bewijzen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS